Mõnus hapukoorekook

Rohke hapukoorega plaadikook.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

300 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

85 g e. 1 dl suhkrut

veidi soola

200 g võid

1 muna

Täidis:

6 suurt muna

1 kg hapukoort

300 g suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

3-4 sl kartulitärklist

Valmistamine

Määri u 26x34 cm sügav neljakandiline koogivorm võiga, soovi korral vooderda ka küpsetuspaberiga. 

Valmista tainas:

Pane jahu kaussi, sega juurde küpsetuspulber, sool ja suhkur ning sega ühtlaseks. Lisa tükeldatud külm või ja lahtilöödud muna. Haki algul noaga segamini, hiljem sõtku kätega ühtlaseks tainapalliks.

Rulli tainas lahti ning kata sellega ettevalmistatud koogivormi põhi. Tõsta umbes tunniks ajaks külmkappi.

Valmista täidis:

Eralda munakollased munavalgetest. Vahusta munakollased tärklise, vanillisuhkru ja tavalise suhkruga kenaks kollaseks vahuks. Sega õrnalt juurde hapukoor. 

Vahusta teises kausis munavalged tugevaks vahuks, siis sega see õrnalt ülejäänud täidise hulka. Sega hoolikalt läbi ja kalla põhjale.

Küpsetamine:

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 45-60 minutit, kuni kook on pealt helekollane ja vormi liigutades vaid veidi võdiseb. Kui tundub, et koogi täidis hakkab liiga kiiresti pruunistuma, siis alanda veidi kuumust, kuna liiga kiirelt küpsedes on oht, et täidis jääb vedel.

Nipid ja soovitused:

  • Võid kasutada ka poes müüdavat valmis muretainast või liivatainast. Piisab u 500 g pakist.
  • Soovi korral pane muretainapõhja peale ja hapukoorekatte vahele kiht hapukat moosi või marju või õhukeselt viilutatud rabarbrit.

Mugandatud Tuuli blogist. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Pille

LISA KOMMENTAAR

Piret
postitatud 18.05.2011 16:39

Mõnus kook tuli. Tükeldasin ühe suurema rabarberivarre vahele. Aga koogivorm peab üsna suur olema! Mina tegin enda lasanjevormi, mis on 27x36x4 ja see sai ääreni täis.

Tiina
postitatud 30.08.2016 23:35

Meile maitses. Tegin pool kogust ja see mahtus parasjagu 28 cm pirukavormi ning jätkus kümnele sööjale ja jäi veel ülegi. Lõikasin ka mõned õunad põhja peale.

Anneli
postitatud 12.05.2017 05:07

Väga hea kook. Panin põhjale ka jõhvikaid. Teen nüüd uuesti, esimesed rabarberid juba tulevad

Pille
postitatud 15.05.2017 17:58

Tõesti suur kook, aga väga maitsev. Kasutasin sellist 28x36 cm kandilist ahjuvormi. Meie perele väga maitses. KINDLASTI teha kook valmis serveerimisele eelneval päeval, siis saab ilusasti tükkideks lõigata.

Kaidi
postitatud 24.08.2017 14:46

Kook paisub küll palju, aga miks see kohe peale ahjust välja võtmist täitsa lõssi vajub?

Pille
postitatud 24.08.2017 17:50

Kaidi, ei tohiks vajuda - pildil on nt täiesti jahtunud kook. Tundub, et Sul ei ole munavalged korralikult vahtu löödud. Munakollased tuleb ikka täitsa helekollaseks kohevaks vahuks lasta ja siis õrnalt hulka segada korralikult vahustatud munavalged. Koogivormi ahju pannes ja ahjust välja võttes käitu ka vormiga õrnalt, ära väga raputa.

Mima
postitatud 26.01.2019 17:53

Liiga kuum ahi äkki, kui ahjust võttes lössi vajub.

Reelika
postitatud 19.11.2018 14:36

Vähendasin koguseid poole võrra ja sain korraliku 24cm läbimõõduga ümara koogi :) Mulle pisut magus, aga muidu väga hea. vahele panin õuna-pohlamoosi.

Kirli Ausmees
postitatud 05.05.2020 16:45

Ohh, ma olen kunagi ammustel aegadel päris tihti seda kooki teind, viimasel ajal unustusehõlma vajund. Peab uuesti plaani võtma!

Merka
postitatud 19.02.2021 17:45

Lihtsalt jube hea :) :) :)