Sool

Sool ehk naatriumkloriid. Kui tootepakendil on antud vaid naatriumi kogus, siis soola koguse saamiseks korruta see 2,5ga. Päevas ei soovitata tarbida üle 6 grammi soola, sh ka valmistoodetes leiduv sool. Liigne soolatarbimine tõstab vererõhku ja suurendab südamehaiguste riski. Samas on sool organismile vajalik, kuni aitab hoida niiskust organismis (hädavajalik lihaste ja närvide tööks).

Muide, Vana-Roomas maksti sõdalastele soolaraha - 'salarium' - siit on pärit ka ingliskeelne sõna 'palk' (salary).

SOOLA LISAMINE TOIDULE:

  • Aedviljade keeduvesi - ENNE KEETMIST - sool tõstab vee keedutemperatuuri, mistõttu aedviljad keevad kiiremini.
  • Mais, oad ja muud kaunviljad - PÄRAST KEETMIST - soolas leiduv kaltsium muudab kestad kõvaks.
  • Rasvas frititud kartulid - PÄRAST FRITTIMIST - sool alandab rasva keemistemperatuuri, mistõttu tulemuseks oleks pehmed friikartulid.
  • Praadimiseks mõeldud pommuviilud - ENNE PRAADIMIST - sool tõmbab osa niiskusest välja, tulemuseks on väherasvasemad aedviljaviilud.
  • Ahjus küpsetamiseks mõeldud part, siga jm rasvased lihatükid - ENNE KÜPSETAMIST - rasvane liha muutub krõbedamaks.
  • Redutseerimiseks mõeldud kastmed ja hautised - PÄRAST HAUTAMIST - sool aurustub koos vedelikuga.