Vaarika-focaccia

Põnev magus "focaccia" sobib hommiku- või einelauale, samuti nt Brie-juustuga serveerimiseks.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

400 g nisujahu

100 g durumnisujahu

6 g kuivpärmi (u pool pakki)

2 sl e. u 30 g suhkrut

1,5 tl soola

1 tl jahvatatud kardemoni

400 ml käesooja vett

30 g oliiviõli

Peale:

100-150 g värskeid või külmutatud vaarikaid

2 sl oliiviõli + 2 sl vett

3-4 sl pärlsuhkrut

Kõrvale:

Brie'd või muud valgehallitusjuustu

Valmistamine

Sega kõik ained kausis ühtlaseks - kõige lihtsam on alustuseks segada kausis kuivained, siis kaaluda juurde õli ja vesi. (Kui kasutad kuivpärmi, siis lisa see niisama jahudele; kui kasutad värsket pärmi, siis murenda see esmalt jahu sisse sõrmede abil).

Kui kasutad elektrimikserit, siis sega vähemalt 10 minutit (käsitsi segades sõtku vähemalt 20 minutit). Tainas on väga märg, nii et kausi servade/käte küljest see lahti lööma ei pea. Kata tainakauss puhta köögirätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.

Kata 30x40 cm suurusele ahjupann küpsetuspaberiga, puista peale veidi mannat või maisijahu. Kummuta tainas ahjupannile ning lükka õliste kätega laiali. Vajuta sõrmede abil sisse hulgaliselt-hulgaliselt augukesi ("silmad" ehk œggi).

Vispelda oliiviõli ja vesi klaasi sees ühtlaseks, nirista focaccia peale. Puista peale vaarikad ja pärlsuhkur. Lase focaccia't veel umbes pool tundi rätikuga kaetult kerkida.

Tõsta 250-kraadisesse ahju ning keera temperatuur kohe 200 kraadi peale. Küpseta umbes 30 minutit, kuni focaccia on pealt kergelt kuldne ja seest küpsenud. Focaccia peab jääma pigem hele kui tume!

Võta ahjust välja, lase rätiku all jahtuda.

Nipid ja soovitused:

  • Vee-õlisegu kasutamine focaccia peal on Liguurias kohustuslik ja kirjas nt ka Locatelli ja Londonis asuva River Cafe restorani kokaraamatutes. Tihti lisatakse selle vee-õli segu sisse ka soola. 
  • Võid võtta ka lihtsalt 500 g tavalist nisujahu. 
  • Õige Genova focaccia on üsna õhuke, maksimaalselt 2 cm kõrge. Siinne retsept on parim 30x40 cm ahjuplaadi jaoks. 
  • Tegemist on nn märja tainaga ja seda on kõige lihtsam teha lauamikseriga (ingl. k. stand mixer). Kui Sul seda ei ole ja tahad tainast käsitsi sõtkuda, siis ÕLITA tööpind, mitte ära kasuta jahu. Liiga palju jahu annab tulemuseks väga kuiva ja ebameeldiva focaccia.
  • Kui Sul on kodus pitsaahi või siis spetsiaalne pitsakivi, võid kasutada küpsetamiseks seda. 
  • Focaccia on parim soojalt, nii et küpseta vahetult enne serveerimist. 

Loe veel:

K-Keittiö retsept (Vadelmafocaccia)

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 17.07.2019 09:31

Minu mäletamist mööda oli see väga tore. Tulekski uuesti teha :)

Merx
postitatud 25.06.2020 15:40

Tegime pildi jaoks uuesti juunis 2020 - oligi VÄGA tore :)