Banitsa

Bulgaaria köögist pärit mõnus filotaina-fetapirukas, mida võib teha kas kihiti või spiraalina.  Siin viimane variant.

Bulgaarias serveeritakse banitsat hommikusöögiks, lisandiks jogurt või hapupiimajook. Banitsat võib serveerida nii soojalt kui ka külmalt, aga soojalt on see maitsvam. 

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

750 g filotainast

päevalille- või oliiviõli

veidi võid

Täidis:

4 muna

500 g fetajuustu või bulgaarlaste sirene't

100 g hapukoort või paksu maitsestamata jogurtit

veidi hakitud värsket maitserohelist (nt tilli või münti)

Valmistamine

Sulata filotainalehed (ära neid selle jaoks karbist välja võta, sest õhu käes muutuvad filolehed kiiresti kuivaks ja rabedaks). 

Vooderda 26 cm läbimõõduga pirukavorm küpsetuspaberiga (kui on lahtikäiv vorm) või määri õliga (kui on kinnine vorm). Tõsta kõrvale.

Klopi kausis munad lahti, murenda juurde fetajuust. Sega juurde veidi hapukoort või maitsestamata jogurtit, soovi korral maitseks ka veidi ürte. Segu peab olema selline parajalt paks ja parajalt vedel :)

Tõsta filotainalehed enda ette. Piserda pealmine leht kergelt õliga, siis tõsta lusikaga juustu-munasegu tainalehele siia-sinna (vt teist fotot). Keera filoleht pikemast servast alates õrnalt rulli.

Esimene pikk filotainarull keera teokujuliselt kokku ja aseta vormi keskele. Jätka filolehtede õliga piserdamist, täidisega katmist ja rullimist ning iga järgneva rulliga jätka vormi keskel olevat spiraali. (Vt kolmandat fotot). 

Kui vorm on kenasti spiraaliga täidetud, siis puista peale mõned võitükid. 

Küpseta 200-220kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuni pirukas on pealt kaunilt kuldpruun.

Loe veel:

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Piret J.
postitatud 21.02.2013 13:11

Väga hästi õnnestus. Kuna tainast jäi üle siis mees tegi ükspäev omaloomingut ka, panime kodujuustu ja muud juustu ka.

Annika Kits
postitatud 29.06.2014 23:55

Hea soolane kypsetis eelroaks, näiteks grillimise juurde, sööjad saavad ise sobiva jupi rebida ja näpu vahelt syya. Lisasin juustusegusse suure kuhja hakitud mynti, sobis hästi. Olen peljanud filotaignaga kypsetamist, aga tegelikult oli hästi lihtne neid öhukesi lehti käsitseda, ei läinud sugugi katki, öli määrisin lehtedele pinsliga laiali. Näeb väga isuäratav välja!

Tsheburashka
postitatud 18.09.2015 12:59

Eriliselt hea ja lihtne pirukas. Bulgaarlased ikka teavad ... :)