Moosimusid

See on otsetõlge rootsi küpsiste nimest - 'syltkyssar'. Tavaliselt tehakse neid vaarikadžemmiga, mina kasutasin paksu põldmarjamoosi.

Kogus
u 20-30 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g toasooja pehmet võid (nt Saaremaa või 82%)

60 g tuhksuhkrut (u 1 dl)

240 g nisujahu (4 dl)

50 g kartulitärklist (u 1 dl)

näpuotsaga soola

Peale:

paksemat põldmarja- või vaarikamoosi

Valmistamine

Hõõru toasoe või tuhksuhkruga kohevaks. Sega nisujahu ja kartulitärklis, lisa võikreemile. Sega ühtlaseks.

Vormi käte vahel küpsisemassist väiksemad pallikesed ja aseta need ahjuplaadile. Suru pöidlaga iga küpsise keskele süvend. Aseta süvendisse väike lusikatäis moosi.

Küpseta 180-kraadise ahju keskosas umbes 15 minutit, kuni küpsised on helekollased ja tahenenud (altpoolt on küpsised kergelt pruunikad).

Loe veel:

  • Rootsis on selle küpsise nimi "hallongrotta", mitmuses "hallongrottor" - ehk vaarikakoobas. Levinud on ka "rosenmunnar" (punasuud) ja "syltkyssar" (moosimusid). USAs kutsutakse neid "thumbprint cookies", Austraalias "jam drops".
LISA KOMMENTAAR

Jaanikaant
postitatud 27.01.2011 10:29

mina kasutasin seekord mustsõstra- vaarika moosi. Küpsised on tõeliselt muredad, nagu ühed õiged küpsised just olema peavadki.

Musi
postitatud 15.02.2011 09:43

Proovige kindlasti ära. Väga hääd! :)

Kelly
postitatud 16.02.2011 10:24

Tulid tõesti head. :)

Monika M.
postitatud 19.02.2011 09:23

mina ka tegin ja jube head said!

Urmas H.
postitatud 19.02.2011 09:26

Abikaasa tegi ja need olid parimad küpsised mida saanud olen - raske oli söömist lõpetada :)

Nelli9
postitatud 25.02.2011 12:37

hea ja kerge teha!

Kardemon
postitatud 16.03.2011 17:32

tuhksuhkur vist tegi selle taigna konsistentsi nii pehmeks?! nii mõnus oli pallikesi voolida :)väga mõnusad küpsised! tegin maasikamoosiga.

zoozi
postitatud 29.03.2011 18:09

Väga mõnusad. Mul oli aprikoosimoos. Kindlasti lähevad kordamisele.

liilia
postitatud 02.04.2011 17:28

lihtsad teha ja tõesti head, lausa sulasid suus!

Tullia
postitatud 07.04.2011 21:04

Tõeliselt head küpsised!

Kairit
postitatud 29.04.2011 13:51

Tõesti väga head, suussulavad ja muredad!

Kolhoositar
postitatud 02.05.2011 11:30

Nende küpsiste taignast pallikeste veeratamine on täiesti teraapiline : ) Niiii mõnus taigen, tärklis annab talle sellise väga meeldiva tekstuuri. Kuna moosi polnud, siis tegin MS Lemon Curdiga. Väga maitsvad küpsised.

Tullia
postitatud 19.05.2011 12:52

Need on lihtsalt nii maitsvad, et olen neid küpsetanud kodus krõbistamiseks, külalistele pakkumiseks ja külakostiks. Ma olen neid valmistanud mustikamoosiga, mustsõstramoosiga, vaarikamoosiga ja kõrvitsamoosiga. Head on need igat pidi.

Triin
postitatud 13.10.2011 16:21

Väga maitsvad küpsised olid tõesti. Aga mida ma valesti tegin, kui mul küpsised vajusid plaadil väga laiali ja pudisesid sõrmede vahel laiali, kui olid jahtunud ? Liiga palju võid?

Aet
postitatud 03.02.2012 13:36

Moosimusid avastasin enda jaoks Jõulud kodus raamatust. Retsept jäi silma ja ajendas järgi proovima taas seetõttu, kuna ei sisaldanud ei muna ega piima. Küpsised sisaldavad kartulitärklist (mida ma varem kunagi küpsistesse pannud pole) ning seetõttu jäävad küpsised ühteaegu suussulavad ja rabedad. Minule maitsevad need küpsised kõige rohkem vaarika- ja viigimarjamoosiga. Moos peab olema paksem, et see küpsedes küpsistest välja ei voolaks. Kaneeli ja/või kardemoni võib lisada, aga mulle meeldib ilma lisamaitseteta kõige rohkem.

Monika @ Facebook
postitatud 03.02.2012 17:14

Mina tegin ka väga maitsvad!

Karima
postitatud 03.02.2012 17:15

need on niiii nii head :) ja kui veel kakaod panna taignasse :)

K
postitatud 27.06.2012 15:08

väga head olid tõesti, aga mul vajuid nad ikka väga laiali. kas äkki oli liiga vähe kartulitärklist?

Kägu
postitatud 20.12.2015 10:59

Küpsised, mida teen ikka väga tihti (mitte enda perele tavaliselt) – hea lihtne ja kiire teha.

kk
postitatud 16.01.2016 17:19

mina tegin maasika moosiga(paksem) ja tulid päris head

Jaanika
postitatud 21.07.2016 23:11

Väga lihtsalt valmivad ja suurepärase maitsega. Murenevad mõnusalt ja sulavad suus. Kuna tainas nii siidine ja tegemine nii lihtne siis oleks kindlasti lapsega koos tore teha.