Sumahh

Sumahh ehk äädikapuu kuivatatud ja purustatud mari. Magus ja hapukas, värvilt tumedam veinipunane. Türgis ja Iraanis riputatakse sumahhipuru riisile, döner kebabile, salatitele, liharoogadele. Liibanonis lisatakse sumahhi fattoush-salatile. Sumahhi võib võtta kui sidrunimahla kuival kujul, st lisab roogadele veidi särtsu ja hapukust:) Nt praetäidistele jm saab sumahhi lisamisega veidi teravust anda, ilma et täidis liiga vedelaks muutuks. Lisaks maitseainele võib sumahhi kasutada ka valmisroogade garneeringuks. Puista veidi sumahhi nt grillitud kalale või kanalihale, lisa ürdi- või kuskussisalatitele, sega spinati-juustusegule ja kasuta pirukatäidisena. Sumahh on üsna maheda maitsega, nii et seda võib roogadele julgelt lisada (st lisa supilusika-, mitte noaotsatäis). Sumahhi lisatakse roogadele kuumtöötlemise lõppfaasis, kuna liigne kuumutamine lahjendab sumahhi maitseomadusi oluliselt. Sumahh kuulub ka nt Araabiamaades kasutatavasse zaatari maitseainesegusse. Sumahh säilib õhukindlas kotikeses külmkapis kuni aasta, ent on parim suhteliselt värskelt.