koššer

Juudiusulistele toiduks sobiv/ususeaduste poolt toiduks lubatud, 'rituaalselt puhas'. Nimisõna tähistab rituaalselt puhast toitu. Mõned reeglid: LIHA: loom peab olema sõraline ja mäletseja ja rohusööja (nt siga on küll sõraline, aga mtite mäletseja ja seega koššer-juutidele keelatud. Jänes küll mäletseb, aga tal ei ole sõrgu, järelikult on ka jänes mitte-koššer). KALA: kalal peavad olema soomused ning uimed (seega ei sobi soomusteta angerjas ega uimedeta krevett). Koššer tähendab sedagi, et looma tapmisel on hoolt kantud, et too võimalikult vähe kannataks: lihunik peab kasutama väga teravat nuga ja vere kiiresti välja laskma. Loom olgu terve, ja veatu. PIIM JA LIHA ei käi koos. "Sina ei pea mitte vasikat keetma tema ema piima sees," on öeldud kirjasõnas. Korralike hotellide hommikusöögilauas ei ole liha, on kala ja kodujuustu, juustu ja muid piimasaadusi. Ja magustoidud. Lõunalaual on seevastu mitmeid liharoogasid, kõrvale köögivilju toorelt, praetult ja aurutatult ning kindlasti magustoit. Kui lõuna lõpetamiseks pakutakse ka kohvi, siis mingil juhul ei ole kohvi peal mitte piim, vaid valgendaja, sest liha ja piima koos ei pruugita. Teinekord serveeritakse lõunakohv alles paar tundi hiljem, et oleks lihtsam reeglitest kinni pidada. KÖÖK: ühes korralikus juudi kodus on alati kaks komplekti nõusid söögi tegemiseks ja serveerimiseks ning kaks kraanikaussi - ikka piima ja liha jaoks eraldi.