Pähklivõi

Pähklivõid võib valmistada erinevatest röstimata ja soolata pähklitest - maapähklid (peanut butter), mandlid (almond butter), sarapuupähklid (hazelnut butter), india pähklid (cashew butter).

Mõnus määre saia peale ja moosi alla.

Mõistliku hinnaga mandleid ja pähkleid leiate Germundi veebipoest. 

Kogus
200 g
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g röstimata ja soolata pähkleid - näiteks

india pähkleid

mandleid

sarapuupähkleid

maapähkleid (arahhis)

veidi maapähkli-, rapsi- või päevalilleõli

1-2 sl vedelat mett

0.5 tl meresoolahelbeid

Valmistamine

Soovi korral rösti pähklid esmalt pannil või ahjus kergelt aromaatseks.

Pane pähklid köögikombaini ja töötle üsna peeneks. Lisa lusikatäis või kaks õli ning töötle ühtlaseks ja kreemjaks massiks.

Maitsesta soovi korral mee ja soolaga, samuti võib lisada kaneeli, vanilli, kakaopulbrit vms. 

Nippe:

  • Kui soovid veidi tükilisemat pähklivõid (ingl. k. crunchy [...] butter), siis lisa osa pähkleid alles üsna lõpus.
  • Paleo-dieedi puhul sobivad järgmised pähklid: mandlid, india pähklid, sarapuupähklid, makadaamiapähklid. Väldi maapähkleid. 
  • LCHF-dieedi puhul väldi maapähkleid ning magustajaid. 
  • Veganliku versiooni jaoks kasuta magustamiseks mee asemel vahtrasiirupit või agaavinektarit. 
  • Õhukindlas karbis säilib pähklivõi külmkapis kuni 2 nädalat. 

LOE VEEL:

Pildi tegi Kaare (fotol on maapähklivõi).

LISA KOMMENTAAR

Kokkamas95
postitatud 23.05.2013 19:07

Soolase ja magusa kooslus on lihtsalt võrratu. See pähklivõi on lausa sõltuvusttekitav :) Kasutasin india pähkleid.

Pille
postitatud 09.11.2015 18:19

Kokkamas95 saatis sellise pildi:

Kaare
postitatud 10.11.2015 16:25

Mul kulus kuskil 2-3 minutit, enne kui pähklid pastaks muutusid. Lasin köögikombainil vahepeal puhata ka, et üle ei kuumeneks. Külmkapis pähklivõi taheneb, siis ta ei ole enam nii hästi määritav.

Kk
postitatud 11.11.2015 16:19

Kunagi nägin üht õpetust, kus kirjutati, et pole vahet kas soolatud või mitte. Kas keegi on proovinud ka soolatud pähklitega teha? Kas soolane maitse jääb väga tugevaks (ise olen magusa+soolase fänn)?

Tuuli
postitatud 11.11.2015 19:17

Olen teinud maapählivõid, aga no kaua peab blenderdama? Minul ei hakanud õli välja ajama oma 10 minutilise purustamise käigus