Õlles hautatud hapukapsas

Juba kümmekond aastat olen jõululaual serveerinud just sedaviisi valmistatud hapukapsast. Kui isu õllesema kapsa järele, siis jätan õunamahla välja ja võtan pooleliitrise pudeli porterit.

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg värsket hapukapsast

100 g fariinsuhkrut

1-2 tl soola

3 dl tumedat õlut - nt Jõuluporter (A Le Coq)

2 dl õunamahla

veidi köömneid

50 g võid

Valmistamine

Sega kõik ained potis ning hauta tasasel tulel kaane all aeg-ajalt segades, kuni kapsas on pehme ja kergelt pruunistunud. (Umbes 1-2 tundi, olenevalt sellest, kas tahad veidi krõmpsu või täitsa pehmet kapsast).

PS Nami-Nami Pille lemmikuks on olnud Uus-Kongo talu hapukapsas. Algidee on ajalehest Postimees (dets 2005).

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Riesling Les Murailles, Dopff & Irion, Alsace

Les Murailles” – tõlkes müürid, on seetõttu, et mäekülje madalamas osas on keskaegne vallimägi, mis ümbritseb Riquewihr linnakest. 

Välimus: kuldne kollane

Aroom: noor ja elav Riesling, kompleksne bukee, sidruni, puuviljade karakter, mineraalsust, püssirohtu, suhteliselt rikkalik aroom, õuna nüansse.

Maitse: rikkalik ja elav, hea tasakaalustatus, puuviljasust ja mineraalsust.

Serveerida: 8-100C

Tootja: Dopff & Irion
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

portos
postitatud 04.01.2006 17:57

Imehea retsept!

Hiireke
postitatud 20.03.2006 23:21

Pärast selle retsepti proovimist ei tahe ei mina ega mu pere mingit teistsugust hapukapsast. Ainult köömnet jätsin välja, sest meil ei armastata neid. Jääb üle vaid kurvastada, miks ma siiani mingeid hanerasvaseid kapsaid tegin.

delilah
postitatud 14.04.2006 13:09

super!!!

Profa
postitatud 29.10.2008 09:00

Kapsa sisse panin hauduma kanarinna. Tulemus ääretult maitsev, aga kapsas oli pisut liiga hapu, edaspidi ostan ainult turult, kus saab ka maitsta.

Adonay
postitatud 24.11.2008 08:12

Kapsas oli jumalik!

zoozi
postitatud 01.12.2008 21:38

Viis keele alla.Väga hea!

nämmu
postitatud 23.12.2008 12:02

See on ka üks meie pere lemmikretsepte. Vahel panen fariinisuhkru asemel mett, on ka väga mõnus.

Marika
postitatud 29.12.2008 11:59

Sel aastal ma valmistasin su õlles hautatud hapukapsast, ja tõesti oli väga hea!

Kirsike
postitatud 14.11.2009 14:21

Ma ei olnud seda kuulsat õlles hautatud kapsast enne teinud, kuigi oli juba ammu To-Do listis. Meie pere ühineb kiitjatega! Sellest saab meie jõululaua kapsas :)

Dee
postitatud 08.12.2009 00:44

Meie pere konkurentsitu lemmik. :)

Elis
postitatud 16.12.2009 09:08

Tulemus oli väga mõnus. Jään ka edaspidi seda varianti kasutama.

Marju
postitatud 19.12.2009 08:21

oeh, tegin seda kapsast eile. nüüd ei mahu enam püksid jalga, saab ainult veniva seelikuga olla. tapvalt hea.

uniquegirl
postitatud 21.12.2009 13:55

tõeliselt hea kapsas. Köömned annavad nii palju maitsele juurde. Super. See oli minu esimene katsetus teha kapsast ja olen äärmiselt õnnelik, et komistan just selle retsepti otsa

Katsumõmmi
postitatud 21.12.2009 18:01

Imehea kapsas - ühinen kõigi teiste kiitjatega ning kindlasti valmistan kapsast sedasi ka jõuluvälisel ajal

kokamütsike
postitatud 21.12.2009 18:07

Mmmm kui head. Olen selliste kapsaste retsepti juba ammu otsinud. Tegin jõulueelse proovipartii 1 kg kapsast ja olen seda nüüd terve päev nokitsenud ja peaaegu on otsas :D Kasutasin Saku Porterit, mis on üsna mõruda maitsega õlu, sellest ka kapsastel kerge mõrkjas maitse. Mulle maitseb, aga jõuluks ilmselt kasutan mõnda teist õlut või panen lihtsalt vähem õlut ja rohkem mahla. Igatahes suur tänu retsepti eest!

Liina
postitatud 26.12.2009 10:33

Õunamahla jätsin ära, panin pool liitrit porterõlut ja lisasin lõpus natuke mett. Mõnus vaheldus harjumuspärasele sealiha-tangukapsale.

Ullike
postitatud 27.12.2009 12:14

Meie pere tänavune jõulukapssas siis. Tegin porteriga ja jätsin õunamahla välja. Lisaks fariinsuhkrule sai sipsu veel ka tavalist suhkrut. Väga maitsev. Ühe (vinguva) pereliikmete sõnul aga peaks suhkrut järgmisel korral enam olema, sest tema sõnul olla kapsal olnud kergelt mõru mekk. Ma ei öelnud talle targu, et kapsas haudus porteris. Seega peaks vist järgmisel korral vähe heledamat õlut kasutama? Ah jaa - segamisega oli väheke probleeme. Tundub, et kuna tegemist on tavalisest väherasvasema kapsa-hautisega, siis põhjuseks vist see?

Toiduhoolik
postitatud 29.01.2010 14:05

Ma olen surmani tänulik selle retsepti jagajale.Need on parimad kapsad mida mina kunagi saanud ja teinud olen. Sügav kummardus.

Kats
postitatud 17.09.2010 20:25

Ja kui kõrvale teha õlles hautatud seakooti ,siis üks mõnus õllene Jõululaud on garanteeritud ja ka maitsev ja kaasale pole ekstra õlut kõrvale vajagi :o)

Hexy
postitatud 14.10.2010 19:41

Supper hea retsept

Maix
postitatud 19.10.2010 20:59

Täitsa lõpp kui hea kapsas,mmmmm.....Ja kui saaks veel teha fariinisuhkruga,eriti hea kindlasti.

Liina
postitatud 27.12.2010 14:53

Kapsad tulid väga maitsvad ja tasub kindlasti proovimist. Järgmisel korral paneksin prooviks porterit veidi rohkem ja õunamahla sellevõrra vähem.

Tiramiiiisu
postitatud 28.12.2010 10:47

Tulid üsna magusad, kuid meestele meeldivad :)

Isehakanudkokkama
postitatud 06.01.2011 22:02

Vauh, maruhea, mul polnud tavalist kööment, seega kasutasin vürtskööment (cumin), kokaks õppinud sõber sõi ja kiitis ning küsis kust retsepti sain. Pöidlad püsti selle asja peale. Suur tänu hea kraami jagamise eest!

Tiina
postitatud 10.05.2011 20:42

Olen nüüd teinud neid kapsaid, aga ilma õlleta ja kasutanud naturaalset õunamahla. Kui esimesed laarid poe pakimahlaga tegin, ei saanudki eriti aru, mida erilist neis siis on, nüüd saan. Nii et kindlasti kasutage kodust või naturaalset õunamahla, mitte pakimahla, maitsevahe on märgatav!

Silja
postitatud 27.12.2011 15:53

see on parim hapukapsas, mida ma tean ja saanud olen

ignis
postitatud 24.12.2011 12:44

Kas keegi proovis hautada ahjus ka, või tavaliselt ikka pliidil?

MaVa
postitatud 27.12.2011 17:17

Mulle meeldib kapsas unustada podisema ikka kauaks. Õunamahla ei ole pannud.

Lavendlimesi
postitatud 23.01.2012 21:37

See on parim hapukapsas, mida ma tean ja saanud olen

Oksana D @ FB
postitatud 22.12.2012 09:20

Ka minul sai eile õhtusöögiks selline valmis, väga maitsev, soovitan fariini suhkru asemel kasutada mett, see teeb head.

Elery U @ FB
postitatud 22.12.2012 09:20

Tegin eelmine aasta jõululauale elus esimest korda hapukapsast selle retsepti järgi ja said väga head! Otsisin juba retsepti välja ja loodan sel aastal sama head tulemust :)

Ulle A @ FB
postitatud 22.12.2012 09:21

Väga head kapsad tulevad! Olen teinud nii õlle ja õunamahlaga kui ka ainult õllega. Koos fariinisuhkruga olen mõnel korral lisanud ka mett. Köömned olen jätnud panemata. Olen retsepti kasutanud ka väljaspool jõuluaega:)

Merje M @ FB
postitatud 21.01.2013 13:08

Viimase aja parim leid!

Triin28
postitatud 25.11.2013 08:45

Väga maitsvad kapsad! Isegi kui kõht on täis söödud, avastad ennast jälle ja jälle kapsapoti juurest, et üks lusikatäis veel võtta :)

c
postitatud 19.12.2013 17:02

Mina teen korraga suurma koguse, pärast panen kuumalt purki. 4 kg kapsast, 1,5 kg seakintsu( ilma pekkita) suuremad kuubikud,1l porter, 0,5l õuna moosi,1he apelsini riivitud koor, suhkrut , soola. Kõik korraga potti ja keedan umbes 4,5h vaiksel tulel. Olen juba aastaid nii teinud ja külalised juba teavad,et mul on purkides veel ja soovivad alati kaasa kah! Minule rasvane liha ei maitse ja seepärast ainult taine liha. Isegi mu vanaema kes paneb meeletult pekki kapsale kiidab!!!

Maire
postitatud 23.12.2013 23:18

Ei kujuta ette, mida ma valesti tegin või kas üldse tegin, aga need kapsad tulid jubedad! Juba see oli kahtlane, et 3kg kapsa kohta piisas mul ühest pudelist jõuluporterist ja klaasist õunamahlast ja kapsas ujus selles. Ja jäigi ujuma :( Kuhu see 9 dl üht ja 9 teist veel oleks mahtunud? Retseptis pole ka öeldud, kas hautada ahjus või pliidil (tulel hautama tähendab minu jaoks just viimast), kas kaane all või lahtiselt. Hea, et katsetasin enne jõule ära, muidu oleks pühad mokas olnud. Siiski vaevab, et miks kõik kiidavad ja miks mul välja ei tulnud.

Mina ka
postitatud 28.12.2013 23:36

Pole teinud, aga mina ka ei saa aru, kuidas kilo kapsa kohta saab panna 0,6 liitrit vedelikku, ilma et sellest supp tuleks. Või käibki see nii, et pärast tõstetakse vahukulbiga kapsas sealt leeme seest välja? Kas retsepti autor või keegi järeleproovinutest kommenteeriks?

Pille
posted on 23.12.2015 16:02

Mina ka, mul läks praegu potti 900 g Uus-Kongo kapsast ja pudel Jõuluporterit (5 dl). TÄPSELT paras. Hautasin alguses pool tundi kaane all pliidi peal,aga nüüd võtsin kaane ära, sest muidu jääb kapsas veel kuivale. Ju Sul oli alustuseks kohutavalt vesine kapsas?

Anette
postitatud 11.01.2014 23:15

Hei! 0,6 l vedelikku ja keedad niikaua kuni vedelik ära aurustub :) Olenevalt sellest, kui krõmpsu tahetakse. Endale meeldib see vedelik väga ;)

Ulvi
postitatud 08.02.2014 17:48

Meie perele maitsesid need kapsad küll väga. Ise paneks vast veidi vähem suhkrut.

Ketlin Laanemets
postitatud 23.12.2015 12:31

Need on nii head,et peab ka jälle tegema :)

Pille
postitatud 23.12.2015 16:04

Tänavune ports - 900 g Uus-Kongo kapsast, 5 dl pudel A. le Coq'i porterit (jõuluporteri unustasin osta), ca 100 g muscovado suhkrut. Lõhnab imeliselt ja vedelikku on täpselt parasjagu:

Kati Eha
postitatud 23.12.2015 16:07

Mul juba aastaid see nami-nami retsept kapsastel. Ja üllatus-üllatus, just praegu podisevad jõuluporteriga kapsad pliidil :)

Leelo
postitatud 23.12.2015 16:10

Meie pere lemmik ka juba paar aastat. Enam muud ei sööda!!

Maire
posted on 23.12.2015 21:08

Minul podisevad pliidil juba ca 2 tundi ja kavatsen veel vast tund aega väikesel tulel hoida. Kui aga vähegi võimalik, tehke puupliidiga ahjus. Ahjus hautatud kapsa maitse on ära proovitud, uskuga mind, on täiuslik! Õllena kasutan Saku koduõlut, kui juhtun leidma. Kahjuks satun vaid harva sellele peale. Kõlbab pärast kõrvalegi juua!

Martina
postitatud 24.12.2015 14:01

Plaan esmakordselt neid palju kiidetud kapsaid teha. Kas keegi on neile kapsastele jõhvikaid lisanud? Kuidas maitsed sobivad?

Pille
posted on 24.12.2015 18:46

Martina, ma ausalt öeldes ise ei kujuta jõhvikaid nendes kapsastes. Põltsamaa Felixil on jõulukapsad rõõsa koore ja pohladega, pigem kasutaks ka jõhvikate puhul rõõska koort, aga mitte õlut.

Marika Lampi
postitatud 25.12.2015 17:26

Kasutasin seda sama retsepti eile ja kõik kiitsid :)

kaz
postitatud 25.12.2015 21:45

Imeline kapsas - tegin seda juba kolmandat aastat järjest jõululauale, ja no on ikka hea küll :P Kõik kiitsid! Või asemel olen pannud mõned tükid läbikasvanud sealiha, ja kapsas on alati olnud Kadarbiku oma (täpselt parajalt hapu).