Kaerakile

Kaerakilet sõid vanad eestlased eriti suvistepüha ajal; Setomaal oli see aga matusetoit.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

250 g kaerajahu või kaerahelbeid

1 l leiget vett

soola

suhkrut

Serveerimiseks:

võid

piima

Valmistamine

Sega kaerajahu või -helbed emailitud, roostevabas või glasuuritud savinõus leige veega. Pane sooja kohta 24-30 tunniks hapnema.

Kui segu on parajalt hapu, siis kurna läbi tiheda sõela paksupõhjalisse potti. Keeda pidevalt puulusikaga segades mõõdukal tulel, kuni segu muutub ühtlaseks poolvedelaks pudruks.

Maitsesta soola ja suhkruga. Soovi korral serveeri kuumalt või ja rõõsa piimaga või siis jahtunult moosisilmaga.

  • Retsept on mugandatud Silvia Kalviku eesti rahvatoitude raamatust, samuti konsulteerisin oma "maavanaema" Sentaga, kes kaerakilet tihti tegi (kaerajahust). Maal vanaema juures söödi seda enamasti külmalt.

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

LIIVIA
postitatud 30.03.2006 17:48

väga maitsev ja tervisele kasulik toit .võib pannuda lausa magustoiduks.enamusele meeldib piimaga ,ise pole ma piima jooja siis meeldib magusama moosiga,kuna endal tal hapukas maitse.

Eva
postitatud 13.05.2008 14:45

Kaerakiisle (nii nimetas seda minu Võrumaal elanud vanaema) ei meeldinud mulle aastaid tagasi kohe üldse mitte, aga nüüd tekkis huvi uuesti proovida.

karin
postitatud 19.05.2008 10:59

meil maal söödi ka külmalt, suhrkut siputati peale ja valati piimaga üle. peaks proovima ise teha, sest viimasest maitsmisest on möödas üle kahekümne aasta:)

silver
postitatud 10.04.2010 15:45

mul on küsimus. mitmele see on?

Hexy
postitatud 09.07.2010 14:39

Minule piisas ühest suutäiest, lihtsalt ei maitsenud.

lumekaru
postitatud 06.08.2010 00:10

Pole kahjuks seda Silvia Kalviku eesti rahvatoitude raamatut lugenud (järsku kordan seal kirjutatut), kuid külmale kaerakilele tekib (nagu nimestki aru võib saada :) ) jahtumisel peale kile, mis minu arvates rikub selle toidu välimuse. Kui aga koheselt kuumale kaerakilele peale raputada suhkurt, siis aitab see vältida jahtumisel kile moodustamist. Lisaks võib panna esimesel faasil kaerahelveste hapnemise parendamiseks paar-kolm vana kuivanud leivaviilu (Ikka seda õiget, hapendatud taignast tehtud leiba. Mitte siirupitaignast). Ja hapuma kaerakile saamiseks võib lasta ka 2-3 päeva hapneda. Kas see just ainult eesti rahvustoit on, ei oska öelda. Minu vanaema väitis, et see toit olla saamidelt meie menüüsse tulnud. Samas vahet pole. Kui aastasadu seda siin tehtud, eks ta siis ole ka eesti rahvustoit ka.

Piret
postitatud 11.07.2012 14:55

Kaerakilega on nii, et seda kas armastad väga või ei taha üldse. Kui oled lapsena ära harjutatud, on see näiteks suhkru ja piimaga üks mõnusamaid toite soojal suvepäeval. Retsepti tahaksin täiendada nii palju, et keetmise protsess on üsna oluline. Keeta tuleb madalal temperatuuril ja PIDEVALT segades, sest kile on käbe põhja kõrbema. Kuumenedes muutub segu kõigepealt paksuks ja püdeljaks. See etapp tuleb tublisti segades läbida ja selle järel hakkab segu uuesti vedelamaks muutuma. Kui lusikaga tõsta ning tagasi valada, on ta ühel hetkel klaasjalt läbipaaistev. Siis on kile valmis ja võib jahtuma-tarretuma panna.

Ilse
postitatud 25.07.2021 15:34

Minul tegi vanama kislat nii, et valas keeduse ahjuplaadile ja pani siis sahvrisse tahenema, sealt siis järgmine päev lõigati noaga ruudud ja tõsteti laia pannilabidaga taldrikusse. Ma pean mainima, et mulle täitsa maitseb ja hapud sõstrad sobivad suurepäraselt sinna juurde.