Mõnusad kaeraküpsised

Väga lihtsad ja mõnusad kaerahelbeküpsised, mis EI sisalda jahu. Hästi kaerased, nagu kaeraküpsis peabki olema :)

Vahelduseks võid proovida kodumaise Nonna kaeraküpsisesegust (fotol) küpsiseid teha! 

Kogus
u 45 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

500 g kaerahelbeid

4 suurt muna

150 g suhkrut

150 g sulatatud võid

1 tl vanilliekstrakti

100 g heledaid seemneteta rosinaid

Valmistamine

Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Maitsesta vanilliekstraktiga, lisa sulavõi, kaerahelbed ja rosinad. Sega hoolega, võimaluse korral lase umbes veerand tundi seista.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta supilusikaga tainaportsud ahjuplaadile ning küpseta 180kraadises ahjus umbes 12 minutit, kuni küpsised on helepruunid. Lase veidi jahtuda, siis tõsta küpsised ettevaatlikult alusele. 

Küpsised säilivad õhukindlas karbis kuni paar päeva.

LISA KOMMENTAAR

fanipala
postitatud 03.03.2005 21:53

lisage mett ka. :)

Nummi!
posted on 17.08.2015 12:58

Või vahtrasiirupit. :)

Dee
postitatud 07.04.2008 20:41

Head küpsised on. Ma panin vähem suhkrut, aga lisasin mett.

...
postitatud 26.04.2008 19:42

valmis. tõeliselt maitsvad. mulle ei maitse endale kaerahelbeküpsised üldse,aga neid söön küll. tänud veel kord.

Ragne
postitatud 30.08.2008 09:06

ajatu klassika!

Tiina
postitatud 13.12.2008 17:59

Kasutasin fariinisuhkrut ja lisasin suhkrustatud ingveri tükikesi. Et siis natuke teistmoodi.

kata
postitatud 09.04.2009 16:47

Nõustun eelkõnelejatega. Tegemist on tõepoolest ajatu klassikaga. Meeldib, et erinevatest paljudest teistest kaeraküpsiste retseptidest ei ole käesolevas retseptis kasutatud jahu. Jäi kohe palju ehedam kaerhelbe maik man.

aare
postitatud 16.08.2009 17:12

miks neid säilitama peab? kas kohe ei kõbagi kõikke ühepäevaga ära süüa?

Sirts
postitatud 06.10.2009 14:03

Mul ei jäänud kokku hoidma. Sain hunniku pudi ahjust kätte.

Marge
postitatud 23.11.2010 12:30

Pannile oli tülikas panna, kuna tainas ei püsinud koos eriti. Küpsedes jäid ikka kokku. Maitsesid ka päris OK'lt.

Äps
postitatud 12.02.2012 14:03

Väga maitsvad ja tõesti mõnusad! Asendan samuti osa suhkrukoguse meega ja viimased korrad olen lisanud seda, mida parasjagu kapist leida on, nt päevalilleseemneid, seesamiseemneid, kookoshelbeid, (kui mul on mehe meelitamise tuju, siis ka šokolaaditükke) hakitud metspähkleid jms. Heledate rosinate asemel kasutan tumedaid, sest mu arvates annavad need rohkem maitset. Ja laisa inimesena avastasin, et lihtsam on kogu kupatus küpsetuspaberil siledaks patsutada ja hiljem neist kangid vm kujud lõigata. Nämmad, meie peres ühed lemmikud!

E.M
postitatud 26.06.2012 12:26

Lihtne teha + ei pea kõiki kapisolevaid nõusid kasutama. Panin plaadile ühtlaselt(võin nii ühtlaselt nagu andis). Loodame,et õnnestuvad. ! Tänud!

Ly
postitatud 26.07.2012 23:31

väga maitsev, hakkangi neid nüüd tegema nii tihti kui võimalik. Nad on väga kiudainerikkad ja kasulikud. Ja see kellel pude tuli, pane veidi munavalget juurde (paar spl sega juurde ) siis läheb tihkemaks ja kleebib paremini. Siis on hea neid pätse plaadile panna ja laiali litsuda küpsise kujuliseks.

siil
postitatud 19.09.2012 13:34

väga head tulid, samasugused nagu pildil :P suhkru asemel panin 3spl mett ja rosinate asemel kuivatatud jõhvikaid ja tükeldatud kuiv.aprikoose.

AV
postitatud 30.09.2012 08:53

Ei pannud vanillisuhkrut ega rosinaid, vaid ühe muna rohkem. Still: VÄGA MAITSVAD. Aitäh!

Inger
postitatud 18.10.2012 15:26

Imelik, ma sain 275kraadi juures alles 10 minutiga küpsised valmis.

Kristina
postitatud 10.11.2012 12:26

Kaera asemel kasutasin müslit seega ei lisanud ka rosinaid.tulemus oli hea.

#
postitatud 30.12.2012 13:57

Mina lasin segul 15 min kausis seista ja siis ei olnud probleeme kuhjakeste vormimisega.

tere
postitatud 11.01.2013 19:02

Tegin neid 4 viljahevestest ülihead tulid.Lisasin ka kaneeli.Kookide arv oli küll väga täpselt pandud ma sain 44,5 kooki üks oli väike.

Lucy
postitatud 31.01.2013 18:19

nii head tegin nenid kaks vaagent.

ly
postitatud 31.01.2013 18:19

mmm... viib keele alla.

margot laan
postitatud 09.04.2013 15:40

vaga namm nammi kupised

Merike
postitatud 14.04.2013 17:07

Mina panin rosinate asemel õuna, super maitsvad!

Jan.
postitatud 31.07.2013 20:36

Mul tulid pealt pruunikad, aga seest nagu toored.. 25 minutit hoidsin 180 kraadises ahjus. Ja kokku ei jäänud :(

Juta
postitatud 20.08.2013 17:46

mmmmmm...kui hääd,lisasin veel rosinatele lisaks õunu,uus lemmik.

Kairit
postitatud 22.09.2013 13:02

Asendasin suhkru meega ja lisasin veel 200gr maapähklivõid taignasse...mmmm, superhead!

ragne
postitatud 23.09.2013 11:37

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm kui hääd

Laura
postitatud 24.09.2013 16:33

Panin kaerahelbeid ja neljaviljahelbeid, rosinaid polnd, lisasin aga kookoshelbeid...Ajasin ahjuplaadile laiali ja lõikasin soojalt ning väga nämmad tulid.

Küpsetaja
postitatud 06.10.2013 18:02

meil tuli ühest kausitäiest 3 ahju plaaditäit, tunduvad maitsvad praegu alles küpsevad panime osa piima shokolaadi ja osa mõrudat shokolaadi (rosinate asemel) ning panin ka 75g mett ja 75g suhkurt.

ML
postitatud 10.11.2013 15:44

Panin kaks muna rohkem, kaerahelbeid natuke vähem, jätsin rosinad välja. Praadisin suhkru, või ja helbed, et karamelli maitset saada. Küpsetasin 200 kraadi juures lühemat aega. Väga head küpsised. Mett pole mõtet küpsetada, kuna ensüümid ja toitained lõhustuvad, kui temperatuur tõuseb üle 40 kraadi, aga muna peab küpsema, seega ei saa ka mett tooreks jätta. Mesi on värskelt väärtuslikum.

Mimi
postitatud 07.04.2014 17:39

Mina panin võid ja kaerahelbeid natuke vähem ja jätsin rosinad üldse välja. Aga tulemus on endiselt super hea :) Tänud retsepti eest!

Liis
postitatud 27.04.2014 21:01

Kasutasin või asemel kookose rasva ja suhkru asemel mett. Mees sõi 20 minutiga kõik ära :)

apensiil
postitatud 28.06.2014 21:10

kui mett kuumutada üle 40 kraadi, siis hävivad kõik kasulikud ensüümid ja sisuliselt jääbki ainult suhkur. kui mett kuumutada üle 70 kraadi, siis muutuvad osad osised selles kantserogeenseks. nii ei igati mõttekam on kasutada küpsistes suhkrut ja mett süüa ikka kuumutamata kujul. mina panin lisaks veel rabarberit ja said ka väga head.

njäu
postitatud 29.08.2014 16:57

õues on äike ja tuba küpsiselõhna täis. megahead, panin müsliga pooleks kaerahelbed.

anneli
postitatud 01.10.2014 12:15

minul tuleb küll rohkem kui 40 küpsist,panin kõike koguse järgi(suhkrut veidi vähem,aga pruuni)pätsikesi ei saa vormida:)ja see 12 mintsa on ka vähe.aga ahjud on erinevad

luisap
postitatud 05.10.2014 15:10

head klassikalised kaerahelbeküpsised, kasutasin suuri röstitud kaerahelbeid.

kristel
postitatud 26.10.2014 14:42

Kasutasin kõige odavamat puuvilja müslisegu. Lasin ka taignal 15 min seista enne kui plaadile hakkasin panema. Küpsesid umbes 15-16 min sest vähemaga jäid seest toored.

ok
postitatud 07.11.2014 00:20

Ei jäänud küpsised hästi kokku isegi mitte siis kui tainal seista lasta. Pidin neid korralikult pigistama, et üldse pannile saaks panna. Vöiks enne retsepti avalikustamist seda natuke enne kohendada. Eeldan, et retsepti koostaja on ise selle järgi küpsiseid teinud ja seega teab, et need hästi kokku ei jää selliste koguste juures. Hea, et ainult pool kogust tegin muidu oleks neid hommikuni vorpinud. Maitselt on loomulikult head, need ju kaerahelbeküpsised!

Pille
postitatud 07.11.2014 11:12

Kulla Ok - retseptis pole kuskil palutud küpsisemassist pätsikesi vormida, vaid lasta tainal natuke seista ja siis tõsta lusikaga ahjuplaadile väikesed portsukesed. Olen täpselt selle retsepti mitukümmend korda kaerahelbeküpsiseid küpsetanud ja tulemusega väga rahule jäänud. Nagu eelnevatest kommentaaridest järeldada võib, siis pole ma ainuke, kellele see retsept meeldinud on :)

Sigrit
postitatud 22.11.2014 16:12

Lisasin rosinate asemel külmutatud mustikad või pohli. Tulid super haed ;)

Hannes
postitatud 25.11.2014 22:58

Tegin oma naisele, tema väga kiitis!

Hexy
postitatud 04.01.2015 14:53

Supperhea retsept! Ma jätsin rosinad välja, meil keegi neid väga ei söö.

Rnx
postitatud 10.01.2015 18:44

Kes 10 minutit saab 275 kraadi juures küpsetada või kellel kannatab 180 kraadi juures 25 minutit küpsiseid ahjus hoida peaksid ahjuremonti või vahetust kaaluma. Tõeline klassika, kui poleks neid kommentaare lugenud, siis arvanuksin, et õnnestub kõigil. Edu!

Spiidi
postitatud 06.02.2015 11:32

Raporteerin, et antud küpised tulevam mõnusad ka ainult munavalgetega (koduse jäätise tegemise alatine kõrvalmure). Sel juhul võib natuke rohkem võid panna.

Kristi
postitatud 29.03.2015 19:45

Tegin ise ka neid järgi,super head tulid! Retsepti koostajale kiitus minupoolt! Üli maitsvad.Meie peres ühed oodatumad küpsised! :)

Kalew
postitatud 04.04.2015 17:07

Retsept on hea…katsetasin vähema koguse helvestega ja lisasin tumedat sokolaadi(purustatud)

Jaanika
postitatud 12.04.2015 16:05

Head jäid ka piparkoogimaitseainega

Merle
postitatud 11.06.2015 18:06

IME head aga oma lastele ei pakuks.

Nastja
postitatud 11.06.2015 18:09

Miks sa oma lastele siis ei paku?

mari-liis o (∩ ω ∩) o
postitatud 07.07.2015 11:47

Nämm kui heaad võrratu maitse

Reelika
postitatud 07.07.2015 19:29

Mina lisasin rosinate asemel pohlasid ja linaseemneid. Pohlad andsid mõnusa hapuka meki juurde, väga nämmad!

Riana
postitatud 01.08.2015 14:07

Väga hästi maitsesid :) tõsiselt head ja väga lihtne teha :) super

Riinu A R
postitatud 02.08.2015 22:24

Või asemel kasutasin kookosrasva. Ja lisasin mustikaid.

Nummi!
postitatud 17.08.2015 12:56

Mina lisasin suhgru asemel 3sp vahtra siirupit. Võiks proovida või asemel kookosrasva! Väga mõnusad tulid! :)