Praetud sealiha marinaadis

Klassikaline külmlaua roog. Aastaid tagasi oli see pea igal pidulaual ja praegugi kaob laualt imekspandava kiirusega.

Kasuta nt sea kaelakarbonaadi või välisfileed. Head ja värsket eestimaist sealiha otse perefarmist saab osta Oma Põrsa lihapoodidest Tallinnas Mustamäe, Lasnamäe ja Nõmme turult, Rakverest Pikk tn 11 lihapoest ning Tabasalust Klooga mnt 5a lihapoest.

Kogus
kümnele kuni kaheteistkümnele
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Suupiste
Lisategevused

Koostisosad

1 kg sea kaelakarbonaadi või välisfileed

2 dl nisujahu

soola ja musta pipart

3-4 lahtiklopitud suurt muna

praadimiseks õli

Marinaad:

1.5 l vett

2 viilutatud porgandit

2 viilutatud sibulat

10 tera musta pipart

1 loorberileht

1.5 sl suhkrut

1.5 sl soola

2 sl äädikat

Valmistamine

Lõika sealihast ristikiudu umbes 1 cm paksused viilud ning vasarda need lihahaamriga mõlemalt poolt õhukeseks. Lõika umbes 4 x 5 cm tükkideks.

Sega jahu soola ja pipraga ning veereta lihatükke maitsestatud jahus. Kasta siis lahtiklopitud munasse.

Pruunista pannil keskmisel kuumusel praadides mõlemalt poolt. Tõsta kaussi.

Marinaadi jaoks kuumuta potis vesi, porgandi- ja sibularattad, pipraterad, loorberileht, suhkur ja sool keemiseni. Keeda, kuni porgand on kergelt krõmps, aga mitte veel pehme.

Tõsta pott tulelt, lisa äädikas. Marinaad peab olema üsna kange. Lase jahtuda.

Kalla jahtunult marinaad kaussi laotatud praetud lihalõikudele. Lase vähemalt järgmise päevani marinaadis maitsestuda.

LISA KOMMENTAAR

Zoozi
postitatud 29.05.2009 23:26

Maitses hea :)

Kodukanake
postitatud 18.06.2009 20:16

See on muideks väga hea ja mu vanemad, kes siit täna läbi jooksid, imestasid ja ahhetasid, kui peeni asju ma ikka teha oskan. Aitäh Nami-nami :)

Dagris
postitatud 30.07.2009 07:33

Osutus üsna populaarseks.

Ragne
postitatud 18.08.2009 17:07

Marineeritud liha on toit, mida võib süüa vist lõputult. Maitseb väga hästi nii keedukartulite ja hapukoorega, võileiva peal, kui ka lihtsalt külmkapist kaasa haaramiseks, kui näksimise tuju peal. Leivaküpsetajatel soovitan proovida ahjusooja leivaviilu tükikese marineeritud lihaga! Nüüdseks on seda maitsvat liha tehtud juba mitmeid kordi ning tüdimuse märke veel ei ole – nii maitsev.

Triin28
postitatud 21.12.2014 15:28

Väga mõnus toit. Kuidagi ei saa ennast külmkapi juurest eemale, ikka on vaja uuesti minna tükikest võtma!

Katre Eskor
postitatud 21.11.2015 15:07

Hapuliha või "ahviliha", kes kus kuidas kutsub :) Olen teinud ka lihaveise ja lambaga, ja ikka ohtralt porgandit :)

Ulle Vaher
posted on 21.11.2015 19:43

Meie kandis öeldakse ka selle kohta "ahviliha"

Merilin Sulp
postitatud 21.11.2015 15:09

Me teeme seda ikka pidevalt. Vahetevahel asendame ka liha kanafileega.

Vaike Silmato
postitatud 21.11.2015 15:34

Veel üks ununenud lemmik! Vaja plaani võtta.

Hele Koorits
postitatud 21.11.2015 16:17

Eile just tegin :)

Neeme Kook
postitatud 21.11.2015 18:01

Klassika! Kuulub sarja "lapsepõlve maitsed"

Liisi Plottnik
postitatud 21.11.2015 18:14

Üks lemmikuid külmlaua ampse.

Aita Mets
postitatud 21.11.2015 19:40

See pala maitseb imeliselt, ainuüksi pildi nägemisest hakkavad süljenäärmed tuhatnelja tööle!

Ene Lock
postitatud 21.11.2015 19:44

Maitsvaim maailmas...seda vöib syya nii sooja kartuli juurde kui ka leiva peale panna aga ka niisamagi on hea syya!

Tiiu Kumar
postitatud 21.11.2015 20:02

Super hea, aga pole veel kunagi ise teinud :( Tuleb plaani võtta ja vähemalt aastavahetuseks ära teha :)

Jaanika Rüütmaa
postitatud 21.11.2015 20:22

Minu ema oskab seda võrratult teha ja tema kodukandis nimetati seda ahvilihaks...... :) Meie pidulaudadel on sellel lihal alati koht. Njämmmmma

Raits
postitatud 21.11.2015 20:27

Kuradi hea sakummm viina peale.

Kristel M.
postitatud 21.11.2015 20:28

Suu hakkab lausa vett jooksma. kunagi oli igal pidulaual au sees roog :)

Karin N. P.
postitatud 21.11.2015 20:31

Mina olen aastaid teinud nii sea- kui ka loomaliha, lapsed kutsuvad seda ahvi lihaks. Peab ainult kauem marinaadis hoidma, loomaliha lausa mitu päeva. Kui loomaliha teha, siis soovitavalt noorlooma, vana looma liha võib sitke jääda. Sealihaga on aga nii, et julgelt võib panna ka rasvasemat liha, marinaadis petab nii ära, et sööja ei saagi aru, et pekki sööb. Sobib suurepäraselt ka peolauale!

Tirts
postitatud 21.11.2015 22:18

Ma kasutan jahu asemel riivsaia. Meie pere sünnipäevadele ei jätku 1kg lihast. Alla 3-4kg pole mõtet teha.

Arved
postitatud 23.11.2015 14:22

proovige kotlettidega,veel parem

Hmm
postitatud 25.11.2015 12:53

Tegime täpselt retsepti järgi ja tuli mage. Soovitan rohkem soola panna.

aa
postitatud 12.01.2016 18:08

mitmele inimesele see rtsept mõeldud on ?

Pille
posted on 12.01.2016 19:39

Hea aa, retsepti alguses on see ju kenasti kirjas :)

Reet Nurk
postitatud 23.02.2016 18:18

Väga lihtne teha ja samas väga hea! Mul see retspt ammu telefoni salvestatud ja tehtud paar korda! :)

Sigrid Parvits
postitatud 23.02.2016 22:38

Minul homme laual :)

Taavi Valter
postitatud 24.02.2016 10:41

Tehtud! Sigahea ikka see ahviliha...:)

Reet Nurk
postitatud 27.01.2017 12:08

Esmaspäev alles tegin seda.. Niiii hea ikkka.. 6aastane plika kes sibulat ei taha eriti sõi isegi sealt seest sibulat. :)

Mairi Valgmaa
postitatud 08.04.2017 15:57

Eelmine kuu tegin ka just selle sama retsepti järgi, välja tuli väga hea!:)

Astrid Tomišinets
postitatud 08.04.2017 18:56

Väga hea kraam!

Maris Aleksejev
postitatud 13.04.2017 08:40

Kui kaua oleks hea lihal seal marinaadi sees olla? Kui reedel on sünnipäev, kas on ok, kui teen liha ja marinaadi juba kolmapäeval valmis või saab ta siis liiga pikalt "liguneda" ? :)

Eva Ve
posted on 17.04.2017 09:09

Hea, kui marineerub 24h ja veel parem 48h. Ei juhtu midagi ;)

Liis K-N
postitatud 15.04.2017 19:26

Meie lemmik, teen tavaliselt 2-3 x portsu ja ei kannata kunagi oodata.

Guido Soosaar
postitatud 02.07.2017 19:21

See liha sobib maru hästi napsulauale :)