Inglikook

Angel cake on USAs ülipopulaarne kook, mis koosneb munavalgetest ning millele pole lisatud rasva. Inglikooki küpsetatakse spetsiaalses siledaservalises rõngasvormis, mille keskel on auk ning koogivormi ei määrita enne taina lisamist võiga. 

Sobib imehästi suviste marjadega serveerimiseks.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

60 g nisujahu

20 g maisitärklist

soola

140 g peeneteralist suhkrut

1 tl riivitud sidrunikoort ja 1 sl mahla

6 suure muna valget (u 2 dl)

2 tl vett

0.5 tl Meira viinakivi e. kremortartari või sidrunhapet

Valmistamine

Sõelu jahu, maisitärklis, sool ja kolmandik suhkrust kaussi.

Sõelu ülejäänud suhkur teise kaussi, lisa riivitud sidrunikoor.

Vahusta munavalged sidrunimahla ja veega vahuseks, siis lisa viinakivi* ning vahusta tugevaks valgeks vahuks, mis veel EI läigi. Nüüd lisa sidrunikoorega segatud suhkur jaokaupa, segu edasi vahustades. "Valmis" vaht peab kenasti läikima. Sega vähehaaval juurde jahusegu.

Tõsta tainas 25 cm läbimõõduga ja 5 cm sügavusse rõngasvormi (st vormi, millel on keskel toru). Löö koogivorm tugevasti vastu lauda, et eemaldada tainast võimalikud õhumullid.
Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni kook on kerkinud ja näpuga vajutades vetrub. Lase paar minutit vormis jahtuda, siis keera vorm pahupidi ja jäta lõikelauale täielikult jahtuma. (Kui vormi "toruosa" ei ole vormi servadest kõrgem, siis aseta koogivorm pudeli või purgi kohale jahtuma, nii et kook jääb n-ö "õhku rippuma".) Kui kook on täielikult jahtunud, siis löö tugeva raputusega vormist välja.

* Viinakivi e. kremortartari asemel võid võtta ka sidrunhapet.

Austraalia autori Stephanie Alexanderi retsept, mugandustega.

LISA KOMMENTAAR

Tiramiiiisu
postitatud 30.06.2010 08:18

Mind jättis suhteliselt ükskõikseks, aga ühele lapsele meeldis väga, ju vist selle neutraalse ja maheda maitse tõttu.

hexy
postitatud 27.09.2012 21:00

Mul see ei õnnestunud, vb olid munad vanad, aga peale sidrunihappe lisamist läksid munad vedelaks, tugevast vahust oli selleks hetkeks asi kaugel. Panin igaks juhuks ahju, aga tekstuur oli imelikult kummine ja nätske.

Maris
postitatud 29.06.2015 15:57

Proovisin järgi. Minu inglikoogil oli natuke liiga tugev sidrunihape maitse juures, mis häiris. Kui panin täidise vahele, siis oli parem ja seda häirivat sidrunilist mõrudat maitset ei jäänud tundma.

ÕunaIiris
postitatud 12.11.2018 14:14

Ei tulnud selle pealegi, et seda retsepti siit otsida. :) tegin täisterajahuga ning viinakivi asemel kasutasin veiniäädikat nagu ühel USA lehel soovitati. Väga vahva biskviit tuli. Isegi paljunäinud peakokale maitses. (ärge seda nüüd laialt levitage, kavatsen sellest oma firmakoogi teha. kuigi see õnnestumine võis ka esimese korra õnn olla)