Lammas läätsedega

Tõeliselt mõnus ja maitseküllane lambalihahautis. Mina kasutasin Saaremaa lihakombinaadi "lambaliha kondiga" (u 500 g vaakumpakendid) ja prantslaste Puy läätsi. 

Roog vajab päris pikka hautamist, nii et varu aega! Vaata ka joogisoovitust allpool!

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg kondiga lambaliha

rapsi- või oliiviõli

2 suurt sibulat

5 porgandit

2 varssellerivart

70 g kontsentreeritud tomatipastat (u 3 sl)

1 dl portveini või kuivemat punast veini

6-8 dl veiselihapuljongit

175 g rohelisi (Puy) läätsesid

hakitud värsket peterselli ja/või rosmariini

Valmistamine

Haki sibul, koori ja tükelda porgandid, lõika varsseller tükkideks.

Maitsesta lihatükid kergelt soolaga. Kuumuta parajalt suures (ahju)potis õli, pruunista lihatükid ümberringi. Tõsta ajutiselt kõrvale.

Lisa potti tükeldatud sibul ja prae 5 minutit tasasel tulel. 

Lisa tükeldatud porgand ja varsseller, prae veel 5 minutit veidi tugevamal tulel.

Lisa tomatipasta, kuumuta paar minutit. Siis lisa vein ning kuumuta veel mõned minutid.

Pane lihatükid uuesti potti ning kalla peale nii palju puljongit, et liha oleks napilt kaetud. Kata pott kaanega ning hauta tasasel tulel või 180-kraadises ahjus umbes 2 tundi. Lisa loputatud ja nõrutatud läätsed ning hauta rooga veel umbes tunnike, kuni liha on täiesti pehme ja kenasti kontide küljest ära tuleb.  

Serveerimisel puista peale hakitud peterselli ja/või rosmariini. 

Loe veel:

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Doña Paula Estate Malbec

Viinamarjad on korjatud 1971 aastal istutatud põldudelt Alto Ugarteche ja Lujan de Cuyo DO aladelt Mendozast. Osa veinist on küpsenud 6 kuud prantsuse ja ameerika uutes tammevaatides. Ei ole filtreeritud.

Värvus: vein on intensiivne punane, violetse tooniga.

Aroom: kompleksne aroom küpsetest ploomidest, mustikast, sinikast; liköörne, musta pipart, münti, trühvlit koos kerge mocha nüansiga, kuivatatud ürte. Väljendusrikas ja  tüüpiline Argentiina Malbec vein.

Maitse: magus ja pehme parkaine, meeldiv täidlus ja pikk järelmaitse.

Serveerida 16-180 C juures.

Tootja: Doña Paula
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

Pellenovelle
postitatud 17.02.2011 13:11

Koostisainete vahekorrad olid teised (mul oli vaid 200 g liha), aga roog oli väga maitsev! argiõhtuteks

Üllekas
postitatud 02.01.2014 13:37

Lambaraguu läätsedega maitses hea.

Mari
postitatud 25.02.2014 08:03

Muidu väga maitsev roog, kuid ma paneks sisse kindlasti ka rosmariini juba enne prae ahju panekut ning palju rohkem veini (u pool pudelit oleks paras).

Pille
postitatud 14.12.2014 21:17

Tegin täna õhtusöögiks. Mul oli taas Saaremaa liha, sel korral kondiga lambapraetükid. Väga mõnus oli, liha küpses ikka täiesti pehmeks.. Ma oleks nii tahtnud täna kõrvale mingit suurt ja mõnusat rohelist salatit pakkuda, kahjuks pidime leppima kurgi-tomatiga. Eks järgmisel korral planeerin paremini :)

PilleRiin
postitatud 09.02.2016 20:11

Sai täna järgi proovitud. Muidugi, nagu ikka, mitte üks ühele. <p>Lambast oli abatükk, pooleks löödud; veinipudelit ei hakanud avama; läätsed olid punased; tomatipasta asemel oli ca 300ml kodust tomatimahla; vedelikku oli vähem; maitsestasin Provence'i ürdiseguga. Kogused olid ka pigem umbes :) Maitses superhea. Ma olen muidugi lambalemb ka :) </p><p>Mõtlematult keetsin kartulit ka kõrvale, aga poleks vaja olnudki. </p>

PilleRiin
postitatud 09.02.2016 20:12

Aaa, ja pruunistasin muidugi võiga, mitte õliga :)

Pille
postitatud 09.02.2016 20:49

PilleRiini pilt ka: