Klassikalised skoonid (scones)

Pehmeid ja muredaid skoone süüakse Inglismaal ja mujal Suurbritannias kellaviietee ajal. Serveeritakse vaarika- või maasikamoosi ning rammusa clotted cream' nimelise koorega.

Joogiks loomulikult tassike teed.

Kogus
8 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
30 minutit
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

225 g nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

soola

50 g magedat võid

1 dl piima

1 suur muna

2 sl suhkrut

Serveerimiseks:

vahustatud 35% rõõska koort või 'clotted cream' koort

vaarikamoosi või maasikamoosi

Valmistamine

Mõõda kaussi jahu, küpsetuspulber, sool ja tükeldatud või. Sega, et võitükid oleksid jahused, siis 'näpista' tainas ühtlaseks puruks. Sega juurde suhkur.

Mõõda kannu POOL piimast, klopi juurde muna. Lisa purutainale, sega läbi.

Nüüd lisa lusikahaaval piima, tainast õrnalt segades, kuni saad ühtlase pehme taina, mis ei ole enam kleepuv (võib juhtuda, et piisab vaid 1 lusikatäiest).

Kummuta tainas jahusele töölauale ja vormi kettaks. Rulli tainarulliga või suru käte abil täpselt 2 cm paksuseks (st umbes pöidlajämeduseks).

Kasta 6 cm läbimõõdua ümmargune vorm jahusse, siis suru tainast välja kaheksa ketast (tainast tuleb uuesti vormida, et 8 kokku saada).

Tõsta tainakettad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui soovid läikivaid kakukesi, pintselda pealt piimaga; mattide kakukeste jaoks puista peale jahu.

Küpseta 220kraadises ahjus 13-15 minutit, kuni kakukesed on kerkinud ja kuldpruunid ning põhjale koputades vastu kumisevad.

Tõsta metallrestile jahtuma. Kui soovid krõbedamaid kakukesi, jäta niisama; pehmemate kakukeste jaoks kata kohe köögirätikuga.

Serveeri toasoojalt. Serveerimiseks murra skoonid horisontaalselt pooleks ning serveeri koos ühe-kahe lusikatäie moosiga ning vahukoorega.  

Nipid ja soovitused:

  • Õnnestunud skoonid saab ilma noata kaheks kihiks murda.
  • Britid naudivad skoone erilise "paksu koorega" (clotted cream). 

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

moni
postitatud 02.03.2009 00:21

Imehead! Lihtne ja kiire valmistada ka. Lisasin 1spl apelsinimahla ja 1 tl vanillisuhkrut. Ja kokku tegin topeltportsu. Serveerimiseks vahukoor millele hetk enne vahustamise lõppu lisatud toored suhkurdatud vaarikad. VÄGA hea retsept! Aitäh.

Blondie
postitatud 01.09.2010 19:33

Tõesti väga hea retsept, instruktsioonid on meeldivalt detailsed ja lõpptulemus seega täpselt selline nagu enne söögitegemist unistada võis :)

Aniitram
postitatud 19.09.2010 21:53

Ülihead! Ja nii lihtsad teha. Mees ei suutnud ära imestada, kuidas saab nii olla, et kakuke täpselt keskelt pooleks läheb :D

misst
postitatud 07.06.2013 15:01

Väga maitsvad. Retsept, mis alati toimib. Olen teinud nii klassikalisi kui ka soolaseid, mille jaoks olen suhkru välja jätnud ning lisanud pisut tšillipulbrit ning kuivatatud maitsetaimi. Need saavad eriti head kui peale veel (ja taignasse) juustu ka panna.

Jaanika
postitatud 16.03.2014 14:24

Tegin ka ja panin sisse seemnesegu ja kukeseene jahu- üli head.

Marina-Maire
postitatud 12.02.2021 17:40

Minu lemmikud!armastan skoone väga