Ahjulõhe peediga pühadelauale

Jõululauale sobib hästi peediliistakutega küpsetatud lõhefilee. Pidulik ja teistsugune.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg lõhefileed

2 tl soola

0.5 tl purustatud musta pipart

2 sl hakitud värsket tilli

200 g ehk umbes 3 väikest keedetud peeti

2 sl õli

Valmistamine

Kontrolli, et lõhefileesse pole luid sisse jäänud - vajadusel eemalda need spetsiaalsete pintsettidega. Vaid visuaalse efekti ja ühtlase küpsemise pärast lõikan ma piki fileed õhema osa ära - kasutan seda suppide-pirukate valmistamisel.

Tee lõhefileesse sügavad sisselõiked, siis tõsta lõhefilee võitatud ahjuvormi, nahk allpool. Maitsesta soola ja pipraga, puista peale rohkelt hakitud tilli.

Lõika keedetud peedid õhukesteks viiludeks, siis nt viinapitsiga väikesteks ratasteks. Laota peedirattad "soomustena" lõhefileele. Nirista peale veidi oliiviõli.

Kata vorm fooliumiga ning küpseta 200kraadises ahjus 20-30 minutit, olenevalt lõhefilee paksusest ja soovitud küpsusastmest.

Serveeri kooritud keedetud kartulitega või aurutatud kuskussiga.

Retsept on inspireeritud soome ajakirjas Ruokamaailma ilmunud retseptist (12/2005, Joulupöydän lohi). Pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Brancott Estate Sauvignon Blanc

Piirkond: Marlborough, Uus-Meremaa

Värvus: Helekollane

Aroom: Isikupärane, aromaatne vein, milles segunevad tikker, nõges, melon, sidrunirohi, greip, valged lilled ja õrn piprahõng.

Maitse: Meeldiva happega, särtsakas, meeldiv kooslus tikrist, kergest piprast ja troopilistest puuviljadest.

Serveerida: 8-10ºC

Tootja: Brancott Estate
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

Kat
postitatud 01.12.2008 22:19

mmm... näeb taevalik välja. Ma ise ei oleks vist küll selle peale tulnud, et armastatud peeti koos lõhega proovida, aga sinu roog näeb väga inspireeriv välja.

Sirliiz
postitatud 26.12.2008 17:59

Minu lemmik, peedi magusus annab kalale tõeliselt hõrgu maitse, seda tasub proovid. Näeb pealegi laual väga efektne välja.

Liisu
postitatud 22.04.2011 05:38

Tegin alles eile, nii maitsev tuli. Lõhe sattus ka hea rasvane tükk. Otsisin tegelikult lihtsalt ahjulõhe retsepti ja ei arvanudki, et oma keedupeedid saan ära kasutatud, aga näe - kaks ühe hoobiga. Väga mõnus kooslus igal juhul.

tanel
postitatud 14.04.2012 10:17

vääga hea..ma lisan ahjupotti või vormi ka rõõska koort ,nii saab ka kastme..ja kartulipuder..saab hea

Hexy
postitatud 09.11.2014 14:44

Väga maitsev roog!

Pille
postitatud 05.01.2017 18:27

Roog, millega ma olen mitmel talvisel pidulaual ohtralt kiidusõnu välja teeninud :) Foto on aastast 2008:

Kaare
postitatud 05.01.2017 19:37

Ilus ja maitsev!