Kanada õunakook

See on olnud aastaid minu firmakook (vähemalt õunakookide osas). Leidsin selle retsepti Salme Masso 1978.a. 'Rahvaste toite' raamatust ja kuigi olen viimase 20 aasta jooksul kümneid erinevaid õunakoogiretsepte proovinud, on see kook siiani lemmikuks jäänud.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

180 g nisujahu (3 dl)

0.5 tl soola

2 tl küpsetuspulbrit

1 tl jahvatatud kaneeli

85 g suhkrut (1 dl)

1 muna

1.5 dl piima

50 g sulatatud võid

3-4 keskmist õuna väikeste kuubikutena

Kate:

4 sl (demerara) pruuni suhkrut

3 sl nisujahu

1 tl jahvatatud kaneeli

2 sl võid

Valmistamine

Sega kuivained omavahel.

Klopi omavahel muna, piim ja veidi jahtunud sulavõi. Lisa kuivainesegule koos tükeldatud õuntega.

Pane tainas võitatud koogivormi (24 cm läbimõõduga). 

Haki katteained noaga sõmeraks ja puista ühtlaselt koogile.

Küpseta 200kraadises ahjus umbes 30-40 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk jääb puhtaks ja kook on pealt kenasti kuldne.

NB! Retsept on mõeldud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse vormi jaoks. Kui koogisööjaid on rohkem, olen kasutanud 25x35 cm ahjuplaati ja teinud topeltportsu.

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Diana
postitatud 02.01.2008 18:57

Tõesti väga hea kook tuli ja väga lihtne teha....Isegi nendele, kes pole kõige andekamad küpsetajad nagu mina ;)

Tüdruk
postitatud 26.08.2005 17:41

Tegin seda kooki täna ja päris hea tuli=) väga lihtne teha....soovitan;)

Merje
postitatud 31.08.2006 18:10

Nii lihtne oli teha ja vaatamata sellele, et piima läks rohkem tuli ikka hea välja. Ja üleüldse, korjan küll igasuguseid retsepte, aga kui vaja, siis on nad ikka kadunud. Sinu retseptid aga leiab alati üles ja pole veel olnud toiduainet, millest Sa 1000 võimalust ei paku, lahe! Merje

Dee
postitatud 20.08.2008 22:18

Kuna lugesin selle koogi kohta kiidusõnu mitmes blogis, siis otsustasin proovida. Ja hea, et proovisin! :D Väga mõnus; seest pehme, pealt krõbeda koorikuga küpsetis. Mees viitsis selle koogi pärast isegi vastu ööd vaniljejäätise järgi minna, sest koos maitsesid need ülihea. :p Aitäh retsepti eest!

Kait
postitatud 25.08.2008 16:01

Ma panin selle kanada õunakoogi sisse ka veidi kardemoni. Andis väga mõnusa väikese lisanüansi!

Gegegerda
postitatud 25.08.2008 16:01

Ma tegin ka laupäeval Kanada õunakooki. Panin veidi rohkem jahu ja piima, aga tuli ikka väga hea. Küpsetasin 28-cm vormis.

Le1
postitatud 25.08.2008 21:03

Mina tegin kanada õunakooki keefiriga ja taina sisse ei pannud kaneeli. Soovitan proovida. Kui panna palju õunu siis tuleb mahlane ja vähema kogusega jääb kook mõnusa koorikuga.

Janikaa
postitatud 27.08.2008 11:04

MMMMM kook on väga maitsev.

õunapuu
postitatud 30.08.2008 17:01

Väga maitsev ja lihtne valmistada! Läheb kindlasti kordamisele. Panin 1 muna asemel 2 pisemat ja kuna kodus demerara suhkrut polnud, siis kasutasin katte jaoks fariin- ja valget suhkrut.

Dash
postitatud 04.09.2008 11:52

Poole õunakogusest asendasin ploomidega ja piima veega (no ei olnud piima kodus big_smile). Kook ei tulnud mitte lihtsalt hea vaid suisa maitsev.

Liis
postitatud 04.09.2008 17:20

Või võiks retseptis ka grammidena olla - mahuühikutes võid mõõta on natuke keeruline ja ebamugav.

Tumevalge
postitatud 16.09.2008 13:34

Pean tunnistama, et nii kähku pole meie peres ammu üht õunakooki ära söödud :D Ja valmistamine oli väga lihtne.

Birgit
postitatud 03.10.2008 17:40

Tõepoolest,väga kerge valmistada.Minul tuli kook hästi õhuline.Kaneeli,on minu maitsele natuke liiast aga seda saab ju ise korrigeerida.Soovitan soojalt(seda otses mõttes) ja vanilje jäätisega :)

Tiina
postitatud 21.10.2008 21:43

väga hää!

Erka
postitatud 01.11.2008 17:32

See on tõepoolest selline mõeldud-tehtud kook! :) Küpsetasin selle hommikuste toimetuste vahel nagu nipsti valmis. Kiiresti sai otsa ja sama kiirelt nõuti uut! Tegin ka! No tõesti - nii väikse vaevaga ülimalt hea tulem!

Muhv
postitatud 10.03.2009 23:33

Tegin seda kooki, kasutades ainult pruuni suhkrut, väga maitsev tuli. Muus osas tegin retsepti järgi. Aga pärast esimest korda olen teinud hoopis nii, et katan koogivõrmi põhja õunatükkidega (mis on segatud selle puruga), ülejäänud õunad segan taignaga ja siis valan selle segu õunatükkide peale. Minu arvates jääb niimoodi palju mahlasem.

rel
postitatud 25.04.2009 21:46

Mul ei tulnud kook välja, ei küpsenud ahjus ära. Kuigi hoidsin tund aega õigel kuumusel.. pealt oli kõik väga maitsev, aga alt toores. ( küpsetasin lõpupoole altpoolt) nii kurb!

M
postitatud 03.06.2009 16:01

peaks rabarberiga proovima...

Kristiina
postitatud 09.06.2009 07:54

Kui tapselt retsepti jargida siis tuleb taigen liiga paks, jahu tuleb kas vahem panna v6i piima rohkem. Muidu vaga hea kook.

Margot
postitatud 06.08.2009 18:36

Väga hea kook tuli, kuigi näeb hoopis teistsugune välja kui pildil, ei jäänud toores ja kerge oli teha.

elina
postitatud 08.08.2009 16:02

Tegin täpselt retsepti järgi ja tainas tuli paras,tooreks samuti midagi ei jäänud (küpsetasin 40 min).Panin katteks 2 sl fariinsuhkrut ja 2 sl tavalist suhkrut. Kena kook sai, lähme täna sellega külla!

Delfi Kägu
postitatud 21.08.2009 10:43

Ma olen muidu saamatu küpsetaja, aga selle retsepti järgi tehtud õunakook on mul alati super maitsev ja hea välja tulnud. Ise panen piima asemel keefiri.

Kessu343
postitatud 20.09.2009 21:00

Avastasin siin paljukiidetud kanada õunakoogi alles sel hooajal, aga olen jõudnud juba teha seda vähemalt 5 korda. Ilmselt ei ole rohkem sõnu vaja :)

Marju
postitatud 22.09.2009 20:53

Ka mulle maitseb paljukiidetud Kanada õunakook. Lihtne, parajalt magus ja mahlane. Tegin fariinisuhkruga, nii et jäi veidi tumedam.

Piret
postitatud 01.10.2009 10:45

Minu arvates on sellel koogil liialt tugev küpsetuspubri ja/või soola maitse. Meie perele ei meeldinud see kook.

ananga
postitatud 03.10.2009 13:32

tegin ära ja tuli välja väga hea :) panin isegi rohkem 6unu, oli väga mahlakas maitsev kook... ahjaa soola ei pandnud, ei saa aru miks magustoitudesse peab soola panema.. :)

Laivi
postitatud 14.10.2009 14:03

Superhea kook! Seda on põnev pakkuda maitseelamusena heas seltskonnas. Lastele oli maitse natuke võõras.

Kairit
postitatud 19.10.2009 17:42

Kommentaaride põhjal lootsin midagi erilisemat. Mitte et see hea kook poleks olnud, aga liiga tavaline minu arust.

Tullia
postitatud 20.10.2009 12:49

Maitsev ja lihtne kook. Teen veel.

laura
postitatud 06.01.2010 16:35

kasutasin kattes fariinsuhkrut.Kook tuli oodatust parem ja väga lihtsalt valmiv.Hoidsin ahjus 30 min sest kook läks pealt täiesti tume pruuniks.Väga maitsev ja mõnusalt pehme

Kardemon
postitatud 19.02.2010 22:31

asendasin taignas või sama suure koguse õliga. tundus keeruline aru saada kuidas mõõta sulatatud võid enne sulatamist... tegin 20cm läbimõõduga vormis... mõnus pehme ja hästi maitsev kook!

Liina
postitatud 26.03.2010 20:54

Seda purukatet võib koogile väga erinevalt panna, või üldse ära jätta. See õunakook oli nii vastupandamatu, et ma nägin suurt vaeva enda tagasi hoidmisega. Läheb kindlasti minu lemmik-retseptide hulka.

Epp-Mare
postitatud 31.03.2010 09:46

Olen ka seda Kanada õunakooki mõned korrad teinud ja rahule jäänud.

Tiivi
postitatud 09.04.2010 11:41

Tõeliselt maitsev õunakook, olen seda juba ma-ei-tea mitu korda teinud :) Endale maitseb rohkem, kui demerara suhkru asemel panna tavalist suhkurt ja fariinsuhkurt (2spl+2spl), tuleb krõbedam kate. Tainasse panen veel veidi ingveripulbrit ja purustatud mandleid. Super!

julli
postitatud 11.04.2010 18:47

hei kõigile! tegin seda kooki täna. panin ühe muna asemel kaks ja hääästi palju õunu, et kui 24cm vormi taigna õuntega kallasin, siis jäi mulje et ahjuõunad tegemisel, mitte kook. puru peale ja ahju. 40 min pärast oli kook ühtlaselt igalt poolt kuldpruun või veidi jumekam. kartsin, et ehk seest siiski toores. KUID tuli vaimustavalt mahlane suussulav koogike, mida julgeks igaühele soovitada, sest tegemine on kiire ja lihtne. head isu! :)

An.
postitatud 11.06.2010 16:50

Oleme nüüd paar-kolm korda seda kooki valmistanud. Tõesti mõnusalt omapärane, kuigi kröömike siiski tuim - panen veidi imeks nii ohtraid vaimustunud kommentaare. Meile maitseb see kook paremini järgmisel päeval.

Sanni
postitatud 25.07.2010 14:01

Tõeliselt hea kook. Teen alati , kui miskit maitsvat kiiresti on vaja valmis teha. Viimane kord tegin koogi õhtul valmis ning jahtununa panin koogi kümikusse. Järgmisel päeval palava ilmaga külmalt serveerituna oli oi-oi kui hea. Meie pere lemmik õunakook!

Sofi
postitatud 03.08.2010 16:10

Mina tegin keefiri ja tikritega :)ja väga maitsev sai!

vandiste
postitatud 16.08.2010 20:45

Uskumatult hea... eriti koos vaniljejäätisega.

Liisi
postitatud 18.08.2010 12:23

Maitsev. Järgmisel korral asendaks suurema osa valgest suhkrust pruuni suhkruga. Peale raputasin lisaks fariinisuhkrut.

Anna
postitatud 06.09.2010 15:16

Kommentaarid ajasid vist ootused liiga kõrgeks. Kerge valmistada, aga midagi erilist meie pere jaoks polnud. Oleme vist ennast ära hellitanud :)

Eiri S.
postitatud 19.09.2010 19:13

Täna just oligi plaanis õunakooki teha ja enne nägin, et ohoo retsept siin olemas ja muidugi tegin siis seda...nii et ka kook valmis juba ja täitsa hea :)

Anna-Liisa K.
postitatud 19.09.2010 19:14

Juba ahjus : ) olen ennegi seda teinud. v2ga maitsev t6esti.

Mairi T.
postitatud 19.09.2010 19:14

Mina juba eile tegin seda, oli tõesti maitsev!

Anna
postitatud 05.10.2010 17:57

Ma lootsin samuti kommentaaride ja autori öeldu põhjal millegi enama peale, aga pidin küll natuke pettuma. Minu arvates täiesti tavaline ja keskmine õunakook, mitte kui midagi erilist... Vabandust, maitsed on erinevad.

M
postitatud 08.10.2010 17:13

hea, hea, hea :)

Angelika
postitatud 12.10.2010 14:11

Kook jäi seest mõnusalt pehme ja mahlane ja pealt krõbe. Õunte koguse kohta kehtib :mida rohkem seda uhkem!

Marge
postitatud 23.11.2010 12:08

Kook ebaõnnestus tsipa :P Küpsetasin 35 min, tikk jäi puhtaks, kuid oleks vist pidanud kauem küpseda laskma, oli kuidagi kummine, või siuke sitke. Kasutasin küll keefiri, kuid lugesin eelnevat koogi kommentaare ja keefiriga ka pidi kook kohev tulema. Aga purukate oli väga hea. Kokkuvõttes oli kook küll hea, veerand kooki läks mul kõhtu nagu niuhti :P. Järgminekord küpsetan kauem ja teen piimaga.

Saale
postitatud 24.11.2010 10:48

Minugi kook jäi pisut sitke õunavormi moodi, aga maitse poolest ....väga hea. Koogi asemel ütleks pigem - üks väga hea õunamagustoit, mida jäätisega hea süüa! (Lisan veel, et ei usu, et pikem küpsetusaeg oluliselt paremaks oleks muutnud mu kooki, võib-olla oleks see jäänud siis hoopis kuiv).

Hexy
postitatud 19.12.2010 17:05

Päris hea kook!!!

zoozi
postitatud 29.12.2010 09:02

Maitsev, aga minu jaoks ei midagi erilist.

annakas
postitatud 21.02.2011 00:01

lyhidalt oeldes - taitsa hea kook! pikemalt aga nii>> olen venemaal kylas (seeprst puuduvad tapitahed:)), m6tlesin, et teeks mingit tavalist samas maitsvat kooki pererahvale.. vaatasin siis - tuttav retsept - tundub, et kunagi olen proovinud teha seda ja mitte just vaga 6nnestunult, aga kuna nii palju kiideti siin, siis otsustasin proovida tana jalle ja praegu naudin kuuma kooki kylma piimaga:):) tegemise kaigus tuli muidugi teha paar mugandust:D avastasin, et v6id peaaegu polegi, nii et taigna sisse laks kuskil 30g vist ja ahjuplaati ei maarinud, vaid puistasin hoopis jahuga yle ning kattes tuli v6i asendada paevalille6liga.. soola ei pannud, piima asemele laks keefir ja kuna suhkrut oli ka ainult tavalist valget, siis see laks ka katte sisse. kypsetasin vaikses grillahjus (mikrouni-suurune) 30 minti ja l6ppkokkuv6ttes tuli taitsa hea! 6unad hakkisin paris peeneks, nii et taitsa mahlane tuli, kerkis ilusti 6huliseks ja pealt m6nus koorik.. 3 koogitykki soodud, lahen v6tan veel;)

marasafin
postitatud 22.06.2011 14:17

Mõnus mahlane kook, kuid ärge mingil juhul soola pange! Mul tuli kook seetõttu veidi soolane, kuid seda võib vist meresoola süüks panna. Serveerisin vanillijäätisega. Katteks soovitan rohkem võid panna, sest jääb mõningaid jahuseid kohti. Kellele kaneel meeldib, on see väga väga mõnus kook!

Narkolepsia
postitatud 31.08.2011 20:23

Oeh, teen täna jälle seda kooki (ubinauputus ju!), paar nädalat tagasi oli esimene kord. Esimene kord selles mõttes, et 24h jooksul tegin seda kooki kolm korda, viimane sats sai veel kahekordne kogus ja plaadikoogiks... NÄMM!

mmmm....
postitatud 12.08.2012 17:56

Kommentaare lugedes, tundus, et viimase peal kook, kuid mina isiklikult pettusin, olen paremaid õunakooke teinud ja saanud...liigselt saiane ning koorik ei meeldinud

Riina R @ FB
postitatud 01.09.2012 18:19

Kook sai väga matsev, panin sinna ka natuke punaseid sõstraid ja juurde tegin vaniljekastet.

leida
postitatud 07.01.2013 16:52

Väga hea kook! Mina teen seda kardemoniga.

Liiseli
postitatud 22.05.2013 14:44

Tegin kooki rabarbriga (mida lisasin ca 300 g), tuli samuti väga maitsev. Aga soola panen järgmine kord 0,25 tl.

K
postitatud 31.07.2013 12:55

Väga-väga hea õunakook, eriti jäätisega!

Marjuliine
postitatud 06.08.2013 20:37

Mõnus kook! Tegin väheke retseptiga nalja ja kasutasin hapukoort nii põhjas kui ka kattes. Super!

phoca
postitatud 27.08.2013 18:40

40 min küpsetasin, tikk jäi puhtaks, kook vajus siiski kokku nätsakaks... :(

phoca
postitatud 27.08.2013 20:07

Tõsi küll, asendasin 1/3 jahust graham jahuga, proovin siis korra ilma asendusteta ka :)

Piret
postitatud 02.09.2013 22:19

Asendasin poole põhja jahukogusest täistera-kaerajahuga, kattes kasutasin ainult kaerajahu. Suhkrust kasutasin kogu koogis üksnes roosuhkrut. Piima kodus ei olnud, küll aga koort... ja põhjale lisasin veel tunde järgi kardemoni. Tulemus on mõnus, kohev ja sõre, krõbeda kaerase kattega. Kui veel veidi jahtub, siis on ilmselt kompaktsem ja koogim, aga palju sellest külmaks minna küll ei jõua! Ainus kahetsus on, et kapis pole millegipärast vaniljejäätist.

linda.luts
postitatud 04.09.2013 15:58

Kook on imehea.Oleme perega proovinud ka ploome juurde panna,tuleb hää välja.Soovitan tõsiselt.

:(
postitatud 06.09.2013 11:47

Paraku tõeline pettumus, rohkem küll ei tee seda.

nodiet
postitatud 13.09.2013 17:55

Minu meelest pool soola kogust on piisav. Tuleb tõesti kaneeline. Ilma jäätise, vaniljekastme või vahukooreta on asi poolik. Soovitan igal juhul vaniljejäätis valmis varuda. Mulle meeldis.

MihkelLiis
postitatud 25.02.2014 19:42

Hea! Kooli prpjektiks

Laura
postitatud 03.09.2014 18:25

Olen palju õunakooke teinud, kuid see on meil nüüd lemmikuks! Nii lihtne, kiire ja odav! Super!:)

q
postitatud 09.09.2014 16:14

Kahjuks pidin ka veidi pettuma :( Ootasin ilmselt midagi paremat, kuigi halb ta just ei olnud. Minu jaoks liiga keeksine ning soolane, vastik soodamaitse käib üle. Vaniljejäätis tegi asja paremaks

Dee
postitatud 05.10.2014 16:38

Väga hea kook. Sel korral lisasin rohkem õunu (ubinauputus on üle pea kasvanud D:) ja tainasse panin veidi hapukoort. Koogi tegin eile, täna maitses veel paremini kui eile.

Triinu-Liis L @ FB
postitatud 21.10.2014 21:27

Nädalavahetusel tegin ja kodused nõuavad, et teeksin veel :)

cinnamonbun
postitatud 03.07.2015 16:10

Ma ei armasta väga õunakooke - minu jaoks kuidagi väga üksluised ja kuivad. See kook aga väga maitsev ja mõnus oma lihtsuses. Täpselt paras näiteks piima või jäätisega maiustamiseks. On ka järgmisel ja ülejärgmisel päeval väga hea. Eelnevalt kurdetud soola-küpsetuspulbri maitset pole täheldanud kuigi olen teinud mitmeid kordi.

Maria Kergand
postitatud 19.09.2015 16:00

Oli meie pere lemmik, pole ammu teinud, tore meeldetuletus.

Jeti
postitatud 20.09.2015 19:12

Eile tegin ja viisin külakostiks. Kadus minutitega taldrikult.

Kohvikas
postitatud 07.11.2015 17:56

Wauuu, milline kook! Isegi mu laps tegi pika "mmmmmmmmmmm" esimese suutäie peale. Ma katteks kasutasin fariinisuhkrut.

maasikasvaarikas
postitatud 09.09.2016 19:52

Lisan ka oma kiituse sellele koogile. Väga hea kook ja lihtne teha.

Kadi Ru
postitatud 10.09.2016 16:15

Teeme seda juba ammu. Plaanis ka täna:) väga lihtne teha ja maitseb kõigile!

Kokk
postitatud 12.09.2016 17:59

Tundub toimiv retsept olevat aga professionaalsuse nimel võiks kõik kogused olla siis juba grammides mitte üks asi on ühes mõõdus teine teises (v.a vedelikud). Detailides on ilu mida siin valmistamise juures ei leia.

Pille
postitatud 12.09.2016 20:44

Kokk, profiköögis võib kõike kaaluda, aga kas Sa tõesti usud, et keegi hakkab kodus kaneeli grammides kaaluma? Teelusikatäis on 5 ml, sellega saab üsna sama koguse kaneeli kätte, kui kuhja laduma ei hakka.

Katsetaja
postitatud 30.10.2016 14:14

Väga hea retsept - olen seda juba mitmeid kordi teinud ja väga tihti ei õnnestugi hommikuks tükikest jätta, sest kaob kiirelt :)

Keidy
postitatud 08.11.2016 14:15

Väga hea ja lihtne :) Meeldib

HelleL
postitatud 22.12.2016 15:11

Väga lihtne teha ja väga maitsev. Pool kooki söödi esimese hetkega :)

Sigridparts
postitatud 19.03.2017 18:17

Olen lihtsate küpsetiste tegija ja see kook on ideaalne. Olen teinud kõige erinevamate õuntega, õnnestub alati.

Maali
postitatud 04.09.2017 23:06

Olen suur küpsetada aga selle taigna koogid ei taha mul õnnestuda. Teisiti antud õunakoogi puhul! Tuli isegi minul väga kohev, mahlane ja suussulav. Piima ei olnud käepärast. Asendasin selle kaerahelbe piimaga. Tuli väga mõnus. Aitäh retsepti eest.

Kristi Naudre
postitatud 07.09.2017 10:37

Eile proovisin, tõeliselt maitsev, eriti koos jäätisega!

Kaare
postitatud 10.09.2017 14:59

Parim samal päeval veidi soojalt!

Mirjam
postitatud 17.09.2017 12:53

Tegin täpselt retsepti järgi, ainult et kasutasin 28 cm läbimõõduga vormi. Väga maitsev tuli!

Inimene
postitatud 25.12.2017 18:47

Kuigi mul polnud ringikujulist küpsetusvormi sain ikkagi hästi hakkama ristküliku kujulise vormiga

Heidi Saare
postitatud 26.08.2018 09:33

Väga mõnus, pealt krõbe kook.

Heidi
postitatud 19.09.2018 14:14

Super kook. Meie pere sügise hitt.

Diana K.
postitatud 10.10.2018 13:21

Vaatasin, et olen 10 aastat tagasi jätnud oma kommentaari koogile ;) Ja ka 10 aastat edasi kiidan seda kooki, lihtsalt uskumatult kerge teha (ajakulu valmistamiseks 10 min.) ja tulemus tõeliselt nauditav! Sel nädalal läheb juba neljas kord ahju, et lastele peale kooli rõõmu valmistada.

Pille
postitatud 28.08.2019 09:36

No endiselt kiidan väga :)