Bienenstich ehk mesilasesuts

Pärmitainatort vanillikreemi ja mandlikattega.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

300 g nisujahu

30 g pärmi

40 g suhkrut

1.25 dl piima

1 tk muna

soola

60 g võid

Vanillikreem:

5 dl piima

1 tk pakk vanillipudingu- või vanillkastmepulbrit

50 g suhkrut

50 g võid

soola

2 tk munakollast

2.5 dl 35% rõõska koort

Mandlikate:

1.25 dl 35% rõõska koort

50 g suhkrut

50 g mett

300 g mandlilaaste

Valmistamine

Sõelu jahu tainakaussi. Tee keskele süvend, lisa pärm ja 1 tl suhkrut. Lisa käesoe piim ning sega tainas lusikaga ühtlaseks. Kata rätikuga ning lase 15 minutit soojas kohas kerkida.
Lisa ülejäänud suhkur, muna, sulavõi ning sega tainas läbi. Sõtku, kuni tainas on sitke ja tainakausi küljest lahti lööb.
Määri ahjuplaat kergelt võiga. Rulli tainas jahusel laual õhukeseks (umbes poole ahjuplaadi suuruseks) ning tõsta plaadile. Torgi tainas kahvliga läbi ning lase veel 20 minutit soojas kerkida.
Valmista täidis. Sega 1,25 dl külma piima vanillipudingupulbriga. Kuumuta ülejäänud piim suhkru, või ja soolaga keemiseni. Sega juurde vanillisegu, kuumuta korraks keemiseni. Tõsta pott tulelt, sega juurde munarebud. Sega ühtlaseks. Jahuta.
Mandlikatte jaoks kuumuta potis vahukoor, suhkur ja mesi keemiseni. Sega juurde mandlilaastud, võta pott tulelt. Määri jahtunud mandlisegu ühtlaselt kerkinud pärmitainapõhjale.
Küpseta 225-kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni tordipõhi on kaunilt kuldkollane.
Libista tordipõhi metallrestile jahtuma.
Lõika jahtunud tordipõhi kaheks kihiks.
Vahusta rõõsk koor ning sega külma vanillipudinguga. Määri saadud vanillikreem alumisele tordikihile.
Tõsta peale mandlikattega tordikiht, suru hästi kergelt kokku.
Hoia Bienenstich serveerimiseni jahedas.
LISA KOMMENTAAR