Urvapuder

Silvia Kalvik kirjutab: "Urbepäeva traditsioonides on kõige olulisemal kohal pajuurvad. Paksupudrupäevgi selle päeva nimetusena seostub kaudselt urbadega. Jämedatest kruupidest või jämedatest tangudest tehtud puder on nn urvapuder. Urvapudruks nimetati ka tanguputru, mille sisse olid soolalihatükikesed (soolapekk) "urbadeks" lõigatud. Putru keedeti odra kasvu edendamise eesmärgil."

Urbepäev ehk palmipuudepüha on liikuv püha, seda tähistatakse lihavõtetele eelneval pühapäeval.

Kogus
kolmele kuni neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

150-200 g läbikasvanud peekonit või soolapekki

5 dl vett

1.5-2 dl jämedamat odratangu või odrakruupe

5 dl piima

soola

Valmistamine

Lõika soolapekk väikesteks pajuurbade suurusteks kuubikuteks ja keeda koos tangudega tasasel tulel poolpehmeks.

Lisa kuum piim ja sool ning hauta valmimiseni.

Serveeri kuumalt taimeteega (piparmündi, õunakoore, kibuvitsamarja vm).

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina Anni. Loe urbepäeva kohta lähemalt Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaasist BERTA

LISA KOMMENTAAR

Hexy
postitatud 04.04.2010 15:46

Minu perele see väga maitses. Kasutasin praetud peekoni tükke ja väga hea sai.

Martiina
postitatud 07.04.2017 16:08

Mulle muidu odrakruubipuder väga meeldib, aga piimaga oli seda harjumatu teha :D. Ilmselt praeks lisandiks veel näiteks sibulaid, oh, küll siis oleks hea!