Registreeri kasutajaks
Otsing

Tagasi...

Tõelised mõnusad safranisaiad vegetaarroog

Martsipani ja mandlitega safranisaiad. Rootslased serveerivad safranisaiu - lussekatter - 13. detsembril, Luutsinapäeval. Eestis on luutsinapäeva tähistatud eelkõige rannarootsi aladel. Põhjamaades algab luutsinapäeval jõulude tähistamine - koristatakse ning kaunistatakse kodusid. Linnades ja külades korraldatakse rongkäike, mille eest kõnnib küünaldega ehitud ja igihaljast krooni kandev valges kleidis tütarlaps, tema järel tähepoisid ja head jõuluvaimud. Lauldakse tuntud Napoli laulu “Santa Lucia”. 

Lucia elas 3. sajandil Sitsiilias ühes jõukas perekonnas. Lucia soovis palju head teha ja varandust vaestega jagada. 
Lucia nimi tähendab valgust, valgusekandjat. Ta on pimedate ja silmahaiguste käes kannatavate inimeste kaitsepühak.

hästi suur kausitäis

Kuumuta piim, lisa safran ja lase piimal maitsestuda ja värvuda ning jahtuda kuni 37 C.
Sega parajalt jahtunud piima hulka murendatud pärm. Lisa sool, suhkur ja enamus jahust, seejärel sõtku juurde pehme või, toasoe toorjuust ja ülejäänud jahu. Lase tainal soojas kahekordseks kerkida.

Täidise jaoks riivi martsipan jämeda riiviga. Lisa safran konjakile ning lase 5-10 minutit värvuda ja maitsestuda. Sulata väikeses potis või, lisa riivitud martsipan, seejärel safraniga segatud konjak. Kuumuta segades, kuni mass on ühtlane. Tõsta pott tulelt.

Jaota kerkinud tainas kaheks. Rulli esimene tainatükk jahusel laual suureks ristkülikuks, paksusega umbes 5 mm. Määri peale umbes pool martsipanisegust, siis keera tainas pikemast otsast rulli. Tee sama ka teise tainatüki ning ülejäänud martsipaniseguga.

Lõika rullid mõnesentimeetristeks juppideks ning laota ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga, puista üle mandlilaastude ja pärlsuhkruga.

Küpseta 220-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni saiakesed on küpsed ja pealt kaunilt kuldsed.

© NAMI-NAMI RETSEPTIKOGU
Dessert
Küpsetamine
Jõulud ja aastavahetus
  • Magusad küpsetised ja tordid
  • Rootsi


Kommentaarid:

(25.12.2012 22:38:37)
Väga mõnusad saiad, aga martsipanitäidist võiks julgelt rohkem olla :)
Tiina

Kommenteeri