Mõnusad safranisaiad

Martsipani ja mandlitega safranisaiad. Rootslased serveerivad safranisaiu - lussekatter - 13. detsembril, Luutsinapäeval. Eestis on luutsinapäeva tähistatud eelkõige rannarootsi aladel. Põhjamaades algab luutsinapäeval jõulude tähistamine - koristatakse ning kaunistatakse kodusid. Linnades ja külades korraldatakse rongkäike, mille eest kõnnib küünaldega ehitud ja igihaljast krooni kandev valges kleidis tütarlaps, tema järel tähepoisid ja head jõuluvaimud. Lauldakse tuntud Napoli laulu “Santa Lucia”.

Lucia elas 3. sajandil Sitsiilias ühes jõukas perekonnas. Lucia soovis palju head teha ja varandust vaestega jagada. Lucia nimi tähendab valgust, valgusekandjat. Ta on pimedate ja silmahaiguste käes kannatavate inimeste kaitsepühak.

Kogus
hästi suur kausitäis
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

5 dl piima

0.5 g safranit

50 g värsket pärmi

0.5 tl soola

150 g suhkrut

150 g pehmet võid

200 g toasooja toorjuustu

1 kg nisujahu

Täidis:

100 g pehmet võid

200 g riivitud martsipani

3 sl konjakit

0.5 g safranit

Kaunistamiseks:

1 lusikatäie veega lahti klopitud muna

50 g mandlilaaste

pärlsuhkrut

Valmistamine

Kuumuta piim, lisa safran ja lase piimal maitsestuda ja värvuda ning jahtuda kuni 37 C.

Sega parajalt jahtunud piima hulka murendatud pärm. Lisa sool, suhkur ja enamus jahust, seejärel sõtku juurde pehme või, toasoe toorjuust ja ülejäänud jahu. Lase tainal soojas kahekordseks kerkida.

Täidise jaoks riivi martsipan jämeda riiviga. Lisa safran konjakile ning lase 5-10 minutit värvuda ja maitsestuda. Sulata väikeses potis või, lisa riivitud martsipan, seejärel safraniga segatud konjak. Kuumuta segades, kuni mass on ühtlane. Tõsta pott tulelt.

Jaota kerkinud tainas kaheks. Rulli esimene tainatükk jahusel laual suureks ristkülikuks, paksusega umbes 5 mm. Määri peale umbes pool martsipanisegust, siis keera tainas pikemast otsast rulli. Tee sama ka teise tainatüki ning ülejäänud martsipaniseguga.

Lõika rullid mõnesentimeetristeks juppideks ning laota ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga, puista üle mandlilaastude ja pärlsuhkruga.

Küpseta 220-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni saiakesed on küpsed ja pealt kaunilt kuldsed.

LISA KOMMENTAAR

Tiina
postitatud 25.12.2012 22:38

Väga mõnusad saiad, aga martsipanitäidist võiks julgelt rohkem olla :)

efka
postitatud 14.12.2014 12:56

Tainas kerkimas;-)

Marge
postitatud 09.12.2017 21:58

Imeliselt hea kohev tainas tuleb sellest, aga mina panen järgmine kord küll topeltkoguse martsipani :)