Leipäjuusto

Juhised Põhja-Soome populaarse leipäjuusto ehk leibjuustu ehk ahjujuustu valmistamiseks. NB! Vaja on juustulaapi (ingl. k. rennet, soome k. juustojuoksutin, rootsi k. ostlöpe).

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

5 l pastöriseerimata täispiima

1 sl juustulaapi

2 tl soola soovi korral

Valmistamine

Kuumuta suures potis piim käesoojaks. Sega hoolega juurde juustulaap, soovi korral ka sool. Lase nüüd segul vähemalt pool tundi või kauemgi soojas jahtuda. 

Siis lõika laia noa või spaatliga juustu sisse "ristid", et vadak eralduma hakkaks. 15-30 minuti pärast kalla juust suurele peenikesele sõelale (soovi korral kata marliga) nõrguma. Võid juustumassi ettevaatlikult pöörata, et vadak paremini nõrguks. 

Traditsiooniliselt küpsetatakse leipäjuusto't puitplaadil. Kummuta juustumass puuplaadile ning patsuta umbes 1 cm paksuseks kettaks. Kui lahtise leegiga ahjus küpsetamise võimalus puudub, siis kuumuta grillahi hästi kuumaks. 

Aseta puitplaat esmalt ahju alumisele siinile ning küpseta, kuni juust on pealt pruunitäpiline. Siis pööra leibjuust ringi ning küpseta ka teiselt poolt, ent nüüd ülemisel siinil. Küpsetamisaeg on nüüd veidi lühem!

Mida kauem juustu küpsetada, seda kuivemaks see muutub. Juust on eriti hea soojalt, aga säilib kenasti ka külmikus. Enne serveerimist tuleks juust uuesti üles soojendada. 

Pildid tegi LUMETYDRUK.

LISA KOMMENTAAR

Lumetydruk
postitatud 06.04.2015 21:05

Katsetasin retsepti järgi, väga väga hea sai!! Laabi ostsin ka spetsiaalselt. Küsimus oli vaid retseptis näidatud laabi kogus. Mul kulus näiteks vaid 1ml laapi 5l piima kohta. Laap Naturen Stabo 230 kasutasin.