Heledad näkileivad

Lihtsad näkileivad, mis sobivad niisama krõbistamiseks või mõne võide või määrdejuustuga söömiseks.

Kogus
u 25 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

150 g rukkijahu (rukkipüüli)

180 g nisujahu

1 pakk kuivpärmi (11-12 g)

0.5 tl soola

3 sl õli

1 sl (Dansukkeri heledat) siirupit või mett

2 dl vett (u 42 c)

Valmistamine

Sega kausis rukkijahu, nisujahu, sool ja kuivpärm. Lisa siirup, õli ja soe vesi ning sega ja sõtku tainas ühtlaseks. Kui tainas liiga kleepuv on, siis lisa veel lusikatäis või kaks jahu.

NB! Kuigi tainas sisaldab pärmi, siis pole sel kerkida lasta vaja.

Murra tainast umbes kastanisuuruseid tükke ning rulli need rukkijahusel laual õhukesteks ketasteks. Tee keskele väike auk sobiva suurusega lõikuri abil (nt viinapitsi või kondiitripritsi otsiku laiema otsaga).

Tõsta nelja-viiekaupa küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 250kraadises ahjus umbes 7 minutit, kuni näkileivad on tahenenud, krõbedad ja paiguti kuldpruunid (jahtudes muutuvad need krõbedamaks).

Tõsta restile jahtuma.

Mugandatud Rootsi ajakirjast Allt om Mat (Ebbas knäcke).

LISA KOMMENTAAR

reet
postitatud 23.01.2012 11:30

Kasutasin Veskimati mitmevilja jahusegu ja näkileivad tulid imehead, isegi pere meespool sõi ja arvas, et teinekordki võiks neid teha.

Kats
postitatud 31.12.2013 16:35

Tegin täna aastavahetuse peoks.Nii maitsvad,ülihäää !!!!

Anni
postitatud 09.01.2014 13:25

Tõesti väga maitsvad:)! Sama meil, mis ülalpool mainiti - isegi meespere sõi ja kiitis!

Kati
postitatud 23.10.2014 18:15

Kuivpärmi asemel võib ikka tavalist pärmi ka kasutada?

Pille
postitatud 23.10.2016 15:47

Ikka, Kati. Seda kulub ca 25 grammi :)

Margot L @ FB
postitatud 22.02.2015 20:58

need on supper avastus jah ja pere kiitis ka heaks :) homme proovin uuesti, retseptis kirjutatud 7 minutit osututs liiga pikaks ja esimesd kõrvetasin ära, pöördõhuga piisab lausa 2-3 minutist.

Pille
postitatud 23.10.2016 15:46

Margot, eks see oleneb ahjust ja pöördõhust ja sellest, kui õhukeseks keegi näkileivad rullib. Nagu piparkookidegagi :)

Natalie
postitatud 28.03.2017 22:49

Rukkijahu asemel kasutasin sahtlinurgast leitud odrajahu, sobis väga hästi. Taigen ei hakanud hästi kokku, seega lisasin rohkem vett ja õli. Lõpptulemus oli poeleivast isegi parem. Sõin koos peedi- ja klassikalise hummusega.