Kas sa kukeseent tunned? Aga torbikuid ja narmikuid?

Nami-Nami toimetaja Merilin Rosenberg kirjutas 2016. aastal selle tänuväärse ja asjaliku loo kukeseentest ja selle lähisugulastest.

Tänavu on uskumatult hea kukeseenelaadsete aasta ja metsaalused on neist kohati kollaseringilised, pruunilapilised ja mustalaigulised. Harilikku kukeseent ehk kantarelli tunneb meist vast enamik, aga kas heledam ja jässakam kahvatu kukeseen paneks kulmu kergitama? Kas lehter-kukeseen  ja kollakas kukeseen ehk lehterkantarell on tuttavad ja oskus neil välimuse järgi vahet teha olemas? Kuidas maitseb põhjanaabrite juures armastatud delikatessi staatuses must torbikseen ja kas pruuni toruseenega oled kohtunud? Mustast torbikseenest võib siinsamas pikemaltki lugeda. Hariliku kukeseene pähe satub vahel pihku ka pruunjas narmik või timpnarmik – paned korvi ja otsid lisa või viskad teadmatusest eemale?

Vaata pilti ja kontrolli oma teadmisi või võrdle saaki!

Harilik kukeseen ja kahvatu kukeseen

Kuigi raamatud väidavad, et kahvatut kukeseent on seni leitud vaid Saaremaalt, on siinsed seened korjatud siiski Harjumaalt ja kahtlustada võib, et heledamad kukeseened piltidel on samuti kahvatud kukeseened, täitsa mandrilt. Kulinaarselt on vahe märgatav. Kahvatu kukeseen on harilikust kukeseenest jässakam, siledama kübara ja jämedama varrega ning ääred pole nii õrnad ja teda on seetõttu natuke lihtsam puhastada.

 

Kollakas kukeseen, lehter-kukeseen, must torbikseen ja pruun/hall toruseen

Kollakad kukeseened (pildil allpool), lehter-kukeseened, mustad torbikseened ja pruunid/hallid toruseened on aga omaette kamp hõrgutisi. Tihtipeale kiputakse neid kõiki ekslikult lehterkukeseenteks nimetama. Kuigi tegu on erinevate seeneliikidega, on nad kulinaarse väärtuse poolest sarnased passides nii pannile, supisse ja pirukasse analoogselt hariliku kukeseenega kui kuivatamisekski ja seenejahuna aastaringselt toidule head mekki andma. Maitselt jääb harilik kukeseen siin pikalt varju. Kuivatamine ongi ehk parim viis neid säilitada, sest kui see päris oma seenekoht on leitud, siis kipub saak olema helde, sest neile seentele meeldib kambakesi suurte kogumikena kasvada. Loomulikult võib neid ka hoidistada, kuumutada ja seejärel omas mahlas külmutada vms. Tasub vaid meeles pidada, et seente kümutamisel tuleks need enne ilma rasvaineta kuumutada. Rasvaine, olgu selleks või või õli, lühendab seente säilimisaega külmutamisel oluliselt.

 

Timpnarmikud

Aga kui kübara alt vaatavad vastu narmad? Siis on tõenäoliselt tegu paksema ja heledama kollaka kübaraga timpnarmiku või õhema ja pisema kollakaspunase kuni pruunika kübaraga pruunja narmikuga (pildil allpool), mis noorte seentena analoogselt kukeseentega pannile passivad ja toiduseentena harilikule kukeseenele alla ei jää. Tihti kutsutaksegi neid heledaks ja tumedaks timpnarmikuks. Ka kasvukohad on neil narmikutel tihti kukeseenega kattuvad ja seened satuvad koos korvi.

Hea lugeja? Milliseid kukeseeni või kukeseenelaadseid Sina metsas korjanud oled?

 

Vaata veel:

Artikkel aastast 2016. 

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 05.09.2023 14:27 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Martiina
postitatud 18.08.2016 21:40

Aitäh! Nii õpetlik ja asjalik ja vajalik!

ÕunaIiris
postitatud 19.08.2016 08:27

AITÄH! Minu jaoks, eks? ;)

Pille
posted on 19.08.2016 08:34

Ikka Nami-Nami retseptikogu lugejatele mõeldes, muidugi :P

kukeseeneline
postitatud 19.08.2016 10:42

Ma sain eile ka kukeseentest korvi täis, teised kukeseenelised jätsin metsa, nende korvides oli vähem seeni...

Merilin
posted on 19.08.2016 12:18

<p>Kahejalgsed kukeseenelised oleks, jah, parem rahule jätta ja mitte lõikuda :)</p> Riik: Seened (Fungi)</br> Hõimkond: Kandseened (Basidiomycota)</br> Klass: Mittelehikseened (Agaricomycetes)</br> Selts: Kukeseenelaadsed (Cantharellales)</br> Sugukond: Kukeseenelised (Cantharellaceae)</br> Perekond: Kukeseen (Cantharellus)</br> Liik: Harilik kukeseen (Cantharellus cibarius)</br>

Triin Tõnisson
postitatud 19.08.2016 17:21

Kuldhariku võiks ka kukeseentega samasse patta visata.

Hanna Saar
postitatud 19.08.2016 19:47

Kahvatu kukeseenega olen mina Saarel sel aastal trehvanud. Teisi ei ole mina kohanud :)

Anneli Suurkivi
postitatud 19.08.2016 20:18

Pean tunnistama, et olen tihti kollakast kukeseenest mööda kõndinud, sest arvasin, et need on "harilikud kukeseened, mille parim enne on möödas" :D

Triin Kuusberg
postitatud 06.09.2016 17:40

Väga hea ülevaade! Aitäh :)

Maari
postitatud 10.09.2016 10:50

Mina korjasin oma arust lehterkukeseeni aga nüüd vaatan pilte ja tuleb välja,et korjasin kollakat-kukeseent.

Merilin
posted on 10.09.2016 23:58

See on väga tavaline eksimus, tundub. Köögis pole neil mingit vahet, aga tegu on bioloogiliselt siiski erinevate liikidega.

Õie
postitatud 11.09.2016 12:30

Elan Soomes metsade vahel ja olen kõiki neid korjanud ja söönud, säilitan ka talveks omas mahlas sügavkülmas..

Annekas
posted on 16.08.2018 07:48

Sama jutt , mitu aastat juba neid säilitanud ja söönud

Ahto
postitatud 24.07.2017 12:45

kukeseent, kahvatut kukeseent ja timpnarmikuid oleme täiesti teadlikult noppinud, teised on uudiseks. Aitäh info eest, paneme metsaalusele pilgu peale nüüd veelgi tähelepanelikumalt :D

Eveli
postitatud 24.07.2017 13:07

Timpnarmikud lendasid eelmisel aastal kõik prügikasti, olid kibedad! Vbl saab marineerida või kupatada, aga otse pannile ei kõlba Minust jäävad need edaspidi kõik metsa kuna kukeseeni piisavalt.

Evelin Veel
postitatud 24.07.2017 16:57

Tunnen kõiki!

Reet Fagerström
postitatud 24.07.2017 18:01

Tunnen samuti kõiki.

Eveli Soo
postitatud 25.07.2017 11:46

Must torbikseen on väga hea, aga vaid korra elus metsas juhtunud leidma.

Heleri
postitatud 19.08.2017 10:58

Sel aastal seni 20L harilikku kukeseent varutud :). Plaanis ka minna kollaka kukeseene jahile - helde koht selleks ootamas. Narmikud nopin ka alati ära, kui nad end ilmutavad.

Sirje Lepp
postitatud 27.08.2017 19:31

Sain targemaks!

Sirje Aluoja
postitatud 25.07.2019 19:56

Oh, ei kõiki kukeseenelisi on võimatu tunda... Erinevaid liiki kukeseeni tunnen. Harilikku kukeseent olen korjanud, teisi mitte.

Sirje P.
postitatud 28.07.2020 18:37

Jaa, ikka tunnen.. Kui vanaisaga koos kunagi metsas hulkusin, said paljud seened tuttavaks, mida muidu ei korjanud....

Ludmilla Käsper
postitatud 30.08.2021 09:07

Kõik maitsvad ja söödavad!