Kõige parem küpsisetort

Kõige mõnusam ja lihtsam versioon Eestis nii populaarsest küpsisetordist, kus vaja läheb vaid küpsiseid ja paksemat hapukoort. Mina katan küpsisetordi enamasti šokolaadiglasuuriga, eriti šokolaadise tordi jaoks kasutan ka šokolaadiküpsiseid.  Võimaluse korral valmista küpsisetort serveerimisele eelneval päeval, siis jõuab hapukoor kenasti küpsistesse imenduda.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

3-4 pakki kandilisi küpsiseid (a 180 g)

1-2 dl piima

750 g Saare 20% hapukoort

Šokolaadiglasuur:

100 g tumedat šokolaadi

50 g võid

0.5 dl 35% rõõska koort

Kaunistuseks:

pärlsuhkrut

Valmistamine

Kasta küpsised korraks piima sisse ja laota vaagnale (3x4 küpsist). Määri peale kolmandik hapukoorest.

Kasta jälle küpsised piima sisse, laota hapukoorekihile ja kata küpsised taas hapukoorega. Korda. Laota peale veel üks kiht piima sisse kastetud küpsiseid. (Saad neli küpsisekihti ja kolm hapukoorekihti). 

Šokolaadiglasuuri jaoks murra šokolaad tükkideks ning pane koos või ja rõõsa koorega väikesesse potti. Kuumuta tasasel tulel pidevalt segades, kuni glasuur on ühtlane.

Määri šokolaadiglasuur koogile, puista kaunistuseks peale pärlsuhkrut.

Hoia järgmise päevani jahedas, et küpsisekihid jõuaksid kenasti läbi imbuda.

LISA KOMMENTAAR

Pupsik
postitatud 10.06.2011 12:10

Tere Kas te oskaksite öelda kus kohast saaks kuressaarest pärlsuhkurt?

Epp
postitatud 04.01.2021 17:08

Poest

Piret
postitatud 02.10.2012 07:28

Tere Pille, Ühes oma postituses viitasid martsipaniga küpsisetordile (ma pole enam kindel, kas tegijaks olid Sina, või keegi teine). Kas jagaksid seda infot/linki uuesti, palun!

tiiu
postitatud 04.04.2013 14:44

Mina teen glasuuri kakao pulber+ tuhksuhkur ja väga ettevaatlikult lisades keeva vett. Segan kuni tekib määritav vaap - kui liiga palju vett, siis ei lähe vaap kõvaks.

Maribel
postitatud 23.08.2013 14:28

Ma teen lihtsamat küpsisetorti

Manfred
postitatud 22.10.2013 22:56

kas torte ei tehtagi ahjus ?

Karlos
postitatud 08.05.2021 22:16

Miks peaks

hmm
postitatud 13.01.2014 10:14

Manfred, kooke tehakse ahjus, tortidel ehk ainult põhjad.

K
postitatud 01.02.2014 12:08

Tegelikult on nii ka väga hea kui piima asemel kasta küpsised hoopis kohvi sisse , ja glasuur teha kalevi karamellikommidest :)

xav
postitatud 31.07.2014 08:28

see retsept tundub väga hea olevat, ma proovin seda teha. Siiani olen teinud ise küpsisetorti kohupiima ja hapukoore segust ja ja marju või kokteili puuvilju ja vahest lisan siia sinna veidi moosi ka, küpsised kastan natuke hapuka mahla sisse, kaunistuseks peale kiht kohupiima ja hapukoore segu, millele laon mustriliselt marjad või kompoti puuviljad ja rabutan lõpuks veidi riivitud tumedat shokolaadi peale.

Magusaarmastaja
postitatud 02.08.2014 17:46

Ei tea kas ainult hapukoorega on parem, kui ehk vahukoore ja kohupiimapasta seguga ?

Pille
postitatud 16.02.2018 19:56

Magusaarmastaja, eks see ole maitse asi. Minule meeldib ainult hapukoorega kõige enam ja seda retsepti on testitud ka kümnete ja kümnete laste peal edukalt. Keegi pole öelnud, et liiga vähemagus või liiga hapukoorene.

Kristiina
postitatud 28.08.2014 15:10

Eelmisel sünnipäevapeol sõid 6-aastased lapsed selle tordi (4x5 küpsist reas) jäägitult ära, kaunistasin glasuuri M&M-si kommidega. Sünnipäevalaps ei söö muidu üldse hapukoort, tordiga koos aga küll. Väga hea tort!

Kreet
postitatud 06.10.2014 21:11

Elan välismaal ning hapukoort ei leia ühestki poest. Seetõttu mõtlesin, kas oleks võimalik midagi muud selle asemel kasutada?

Anu
postitatud 01.09.2015 15:41

Oleneb kus oled, Smetana või Crème Fresh peaks ka sobima

Sirje
postitatud 30.04.2020 12:14

Türgi20% maitsestamata jogurt!

Pille
postitatud 07.10.2014 16:21

Kreet, kus välismaal? Ma ei usu, et mitte kuskil hapukoort pole ;) Aga põhimõtteliselt sobiks asendamiseks ka paksem kreeka jogurt hästi.

Kati
postitatud 18.05.2016 17:56

Tõesti mõned riigid ei tea üldse, et selline asi nagu hapukoor on olemas ja kohukestest ei ole ka osades riikides aimu. Ja musta leiva asemel on valge leib. :D Nii, et see on reaalne, et välismaal ei ole saada mõningaid toidukraami :D

Pille
postitatud 22.02.2017 10:23

Kati, ma olen ise seitse aastat Šotimaal elanud, nii et tean küll, et kõiki komponente pole saada. Samas kohukest ja hapukoort päris sel moel võrrelda ei saa, hapukoor on ikka oluliselt levinum. Euroopas ja Põhja-Ameerikas ei tohiks küll hapukoore leidmisega probleeme olla.

pfff
postitatud 05.01.2018 13:47

Ei ole see hapukoor üldse mitte nii tavaline Lääne-Euroopas. Võib asendada kreeka jogurtiga, aga hapukoort kui sellist ikka nii kergelt ei leia (mõnest rahvuslkust poest ehk a la Vene poest). Mitmes riigis (Belgia, Hispaania) kontrollitud mitme aasta jooksul. Kui Šotimaal on siis on hästi, aga seeläbi üldistada ei ole võimalik. Creme fraiche on olemas ja igasugu muud koorekraami, aga klassikalist hapukoort tavapoest - otsima jääd ja lõpuks asendad millegi muuga :)

Pille
postitatud 16.02.2018 19:54

pfff - ma olen nüüdseks 11+ aastat taas Eestis elanud, aga enne naasmist oli nt Edinburghis mitu Poola või Vene poodi, kust hapukoort sai. Belgias on ka nn vene poode, sealt saab vajadusel hapukoort. Kui tavapoes pole ja hapukoorenälg on suur, siis leiad guugeldades õige poe üles.

Si
postitatud 05.08.2021 01:55

Nõus. Poola poed igal pool ja creme fraiche on ikka väga hapukoore maitsega

Janely
postitatud 09.05.2015 17:08

Lemmikkook!

mia
postitatud 10.05.2015 00:56

Mõtlesin emadepäevaks teha. Teen üldse väga vähe ise süüa. Glasuur jäi ikka väga vedelaks. Justkui oleks viga. Rõõska koort mitte 0,5dl vaid 0,05dl? Olen kurb, et nii tähtis tort seetõttu nässu läks.

Pille
postitatud 27.04.2019 19:06

Mia, 0,5 dl = 50 ml ehk umbes 3 supilusikatäit + 1 teelusikatäis. See ei ole üldse palju. 0,05 dl = 5 ml = 1 teelusikatäis, see jääks jälle väheks.

Kata
postitatud 16.08.2016 19:46

Tere. Retsepti järgides ei loe välja, kuhu kolmas kolmandik hapukoort minema peaks. Kolm kihti küpsiseid, neist kahele kihile kolmandik hapukoort ja pealmisele šokolaadiglasuur. Või peab hapukoorekihte olema kolm, pluss neljas kiht küpsiseid šokolaadiglasuuriga? Igal juhul läks kook just külmkappi homset ootama :)

Pille
postitatud 16.08.2016 19:50

Kata, jah, üks kiht on kirjelduses vahele jäänud, aitäh märkamast!

Kalli
postitatud 04.09.2016 13:39

Kogu aeg teinud sellist küpsisetorti, kusjuures ei kasta enne ladumist küpsiseid kuskile, pole mingit vajadust, kui eelmisel päeval tort valmis teha. Katteks olen ostnud poest martsipani või siis suhkruvaapa ja sellega tordi katnud.

mia marii sibul
postitatud 05.09.2016 19:03

kas kui sa ei soovi siis sa ju ei pea PANAEMA mõndasi asju peale

Bruno
postitatud 23.12.2016 14:01

Hapukoore sisse võib segada ka paki riivitud halvaad. Ja pisut ka kaunistuseks peale raputada.

Helmi
postitatud 26.02.2017 14:52

Ma panin hapukoore asemel kohupiima ja vahukoort.

Karin
postitatud 19.03.2017 12:05

Mina teen ka nii. Vahukoor annab selle hea magusa maitse ja eriti hea on siis, kui kihtide vahel on näiteks banaan või maasikad/vaarikad!

-____-
postitatud 02.04.2023 14:01

ok

inx
postitatud 27.03.2017 14:07

Kas suhkrut hapukoore sisse ei pane üldse?

Pille
postitatud 27.03.2017 14:32

Inx, mina ei ole pannud - küpsised on piisavalt magusad!

inx
postitatud 27.03.2017 21:02

Pille, tänud vastamast☺

Leix
postitatud 03.05.2017 20:04

Aitäh asjaosalistele, kes infot jagavad!

Tiina
postitatud 27.03.2018 21:05

Suhkru lisamine vedeldab hapukoort.

Marleen
postitatud 16.02.2018 19:00

Milliseid küpsiseid kasutate (Selga või Kalevi omi)?

Pille
postitatud 16.02.2018 19:52

Marleen, mina olen kasutanud kodumaiseid kandilisi, enamasti kas Kalevi klassikalisi või Ekstra.

Lems
postitatud 31.08.2018 21:04

Eiii, läks 5dl koort, mitte 0,5dl glasuuri tegemiseks

Pille
postitatud 16.09.2018 08:56

Siis läks Sul natuke valesti, Lems :D

Da
postitatud 26.04.2019 11:27

Aga kas kakaoga kreem ei sobi? Ja kas peab panema just tumedat sokolaadi Ja kohupiima?

Pille
postitatud 27.04.2019 19:07

Hea Da, kindlasti saab ka kakaokreemi ja kohupiimaga küpsisetorti teha, see lihtsalt poleks selle retsepti järgi tehtud kook.

Johann rääts
postitatud 22.06.2019 13:05

minul tuli parim kook

mina
postitatud 06.04.2021 19:06

Nice teen täna ise ga seda õeldavasti head kooki

Kokk
postitatud 31.12.2022 08:44

Ma täna teen küpsise kooki

Marta
postitatud 13.05.2023 12:56

Kas peaksin lasta koogil pärast valmistamist jahtuda, enne kui ma šokolaadikihi peale teen?

Pille
postitatud 15.05.2023 09:14

See on külmkook, ei ole ju vaja jahutada. Glasuuri võid küll veidi esmalt maha jahutada, siis pole see enam nii vedel ja katab paremini.