Uhke šokolaadi-mustsõstratort

Õhulise šokolaadi- ja mustsõstravahu kihtidega tort sobib hästi nt jõululauale.

Proovi näiteks koos Nobenapsuga.

Kogus
20 lõiku
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Biskviitpõhi:

2 muna

0.75 dl suhkrut

0.75 dl nisujahu

2 sl kakaopulbrit

0.5 tl küpsetuspulbrit

Niisutamiseks:

1 dl kanget mustasõstramahla

Mustsõstravaht:

3 lehte želatiini

4 dl e. 220 g musti sõstraid (kui kasutad külmutet marju, siis lase sulada)

0.75 dl suhkrut

2 dl 35% rõõska koort

3 sl kanget mustasõstramahla

Šokolaadivaht:

2 lehte želatiini

150 g tumedat šokolaadi

2 dl 35% rõõska koort

2 sl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

3 sl konjakit

Kaunistuseks:

šokolaadiga kaetud mandleid ja/ või sarapuupähkleid

Valmistamine

Kata Ø 24 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri vormi servad ja küpsetuspaber võiga.

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel, seejärel sõelu ja sega ettevaatlikult munavahu hulka. Kalla tainas ettevalmistatud vormi ning küpseta 175kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni koogi servad vormi küljest lahti löövad.

Lase valmis biskviitpõhjal vormis jahtuda. Niisuta mustsõstramahlaga (seda on hea teha nt paar korda mahlaga biskviitpõhja pintseldades).

Pane mõlema vahu (šokolaadi- ja mustsõstravahu) jaoks želatiinilehed külma vette likku.

Sulata tume šokolaad, lase jahtuda. Püreesta sulanud mustsõstrad ja suhkur.

Klopi mõlema vahu jaoks rõõsk koor vahule, jaota võrdselt sulanud šokolaadi ja mustsõstrapüree vahel.* Sega vahud ühtlaseks, siis maitsesta šokolaadivaht suhkru ja vanillsuhkruga.

Kuumuta sõstramahl ning lahusta kolm kuivakspressitud želatiinilehte kuumas mahlas. Nirista peene joana mustsõstra-vahukoore segu hulka, segu õrnalt segades.

Kuumuta veidi konjakit ning lisa 2 kuivakspressitud želatiinilehte ja sega ühtlaseks. Lisa konjakisegu šokolaadivahule.

Tõsta suure lusika abil šokolaadi- ja mustsõstravahtu vaheldumisi tordipõhjale, ilma neid segamata. Siis saad ilusa ja marmorja täidise. Silu täidis pealt ühtlaseks.

Kata tort toidukilega ning pane vähemalt neljaks tunniks külmkappi tarretuma (soovitavalt üleöö).

Eemalda kook ettevaatlikult vormi servadest noaga libistades. Libista tort tordialusele. Kaunista šokolaadiga kaetud mandlite ja pähklitega.

Retsept on mugandatud soome Pirkka-lehelt (Suklainen cassismoussekakku). Pildi tegi Kaare.

* Kõige kindlam on segada esmalt umbes kolmandik vahukoorest jahtunud sulašokolaadiga ühtlaseks, siis segada õrnalt juurde ülejäänud vahukoor. Siis segunevad kaks massi kergemini!

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Nobenaps

Nobenaps on Eesti esimene mustasõstra-piparmündi maheviin. Käsitööviina valmistamisel on kasutatud vaid eestimaist toorainet, millele ei lisata stabilisaatoreid, säilitus-, maitse-, lõhna- ega värvaineid. 

Puhtus ja tasakaalukus maitsetes ning kauakestev järelmaik on saavutatud toorainetele omaste maitsete ja lõhnadega. 

Tootja: Nobenaps OÜ

Fre
postitatud 28.12.2008 12:03

Kindlasti väärib kordamist. Siiski sai edaspidiseks paar tähelepanekut tehtud. Kuna mul on ainult 28 cm vorm siis peaks koguseid vist veidi suurendama. Minu koogi pind ei jäänud kuigi ilus ja sai seetõttu tarretise-mustasõstra katte peale. See on vist mu personaalne kiiks, aga ma ei kannata peedise välimusega toite. St kus selline roosakas-punakas värvus on millegagi koos. Aga maitse oli super.

zoozi
postitatud 18.01.2009 22:49

Mõnus tort on!

Innushka
postitatud 04.12.2009 10:11

Meie jõululaua krooniks oli, maitses kõigile, kindlasti läheb kordamisele :) aja kokkuhoiu mõttes asendasin biskviiti digestive+või põhjaga

Hexy
postitatud 22.08.2010 19:13

Tõsiselt maitsev ja rammus

Pille
postitatud 09.01.2016 18:57

Meil oli see 2008. aastal jõululaual ja sai väga palju kiita. Üks ammune foto ka:

Kaare
postitatud 09.01.2016 23:05

Väga maitsev tort! Rammus ka muidugi. Kuna šokolaad nagunii hangub kreemi sees, siis ma paneks järgmisel korral šokolaadikreemi sisse 1 želatiinilehe.

karima
postitatud 14.02.2016 14:03

Vaga vaga maitsev tort. Viib Keele alla

Pille
posted on 14.02.2016 15:24

karima foto:

Tiina Pabusk
postitatud 14.02.2016 15:22

On heajah, ammu proovitud kraam.

Lizza
postitatud 25.02.2016 20:38

Mängimist oli palju, aga maitseüllatust ei tulnud. Panin põhja sisse ka šokolaadi ja kardemoni nagu originaalretsept ette nägi. Põhja tegin 24cm, aga järgmiste kihtide jaoks kasutasin 26cm vormi - tundus hea lahendus.

Pille
posted on 25.02.2016 21:23

Lizza, ma seepärast retsepti kunagi muutsingi, et šokolaad koogipõhjas kuidagi tappis selle sõstrakihi ära. Nii et mõnikord tasub Nami-Nami mugandust originaalile eelistada ;)

Anneli Tender
postitatud 04.01.2017 11:12

Järele proovitud :) Väga hea ja ilus ka. Teismeline sai hästi hakkama.