Šokolaadivulkaanid (fondant)

'Molten chocolate cake' ja 'Chocolate lava cake' - nii kutsutakse kooke, mis keskelt veel vedelavõitu on - ehk mis siis sööma asudes vulkaanist purskuvat laavat meenutavad. Lihtsad ja mõnusad.

Sobivad ramekin-vormid šokolaadivulkaanide valmistamiseks ning muud vajalikku küpsetamiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

170 g tumedat šokolaadi

150 g võid

160 g suhkrut

75 g nisujahu

4 suurt muna

Valmistamine

Määri nn ramekin-vormid hoolikalt võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Tõsta pott tulelt. 

Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi-või segu ning vahusta elektrimikseriga veel 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit. 

Kalla segu ettevalmistet vormidesse. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 10-12 minutit - MITTE ROHKEM!*

Kummuta taldrikule ning serveeri kohe. Peale võid puistada tuhksuhkrut, kõrvale sobib veidi pehme vaniljejäätis.

* Tegelikult oleneb küpsetamisaeg konkreetsest ahjust ja küpsetusvormidest jne jne. Retsept on mõeldud KUUE portsjoni jaoks, mina kasutan väikeseid valgeid keraamilisi ramekin-vorme. Kui kardad, siis küpseta pigem minut-paar rohkem - halvimal juhul saad lihtsalt šokolaadikoogi, mida nt kirsikompoti või külma vanillijäätisega serveerida.

Algretsept on pärit Pariisi Ritz-hotelli kokakursustelt.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Martell VSOP Médaillon

Martell VSOP Médaillon kannab kuldset medaljoni, millele on graveeritud Louis XIV portree ning mis mälestab 1715. aastat. See on Päikesekuninga surma- ja Martelli konjakimaja sünniaasta.

Martell VSOP konjak on valmistatud oskuslikult segatud, küpsetest eaux-de-vie'dest neljalt parimalt Cognaci regiooni alalt. See on pehme ja mahe konjak, mis on tõeline aroomide kokteil; olles üheaegselt värske, ümar ja puidune.

VÄRVUS: Kuldne merevaik.

AROOM: Mõrumagus pehmus: laim ja lagrits. Suhkrustunud viljad: küdoonia, rosin ja ploom. Kevadine alustaimestik: tammepuu värsked toonid (peen struktuur ja pähkel).

MAITSE: Pehme, mahe ja terviklikult ümar. Domineerivad suhkrustunud viljad. Pikk järelmaitse.

Serveerimissoovitus: Konjak puhtal kujul nautimiseks, jääga või pikendatult seguna (tooniku, õunamahlaga).

Tootja: Martelli konjakimaja
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

Maris
postitatud 16.02.2009 09:29

Konkreetselt selle retsepti järgi pole teinud, aga küsimus tekkis seda pilti vaadates: kas nad tsipa rohkem ei peaks olema küpsenud? Nii õhukese küpsenud kihiga on neid ikka vääääga raske vormist ilusti kätte saada. Minu arvates võiks väliskiht olla umbes 1cm-paksuselt läbi küpsenud, siis jagub veel ruumi voolamiseks ka.

Lexy
posted on 05.01.2016 12:37

Mida mu ema nimi on kaa Maris!!!Lahe kokkusattumus :)

Kätrin
postitatud 21.04.2009 08:20

Tegin eile täiesti ekspromnt maiusena. Nii lihtne teha ja oi kui hea. Tegin kolm tükki, ühe võtsin pärast 9minutit välja, oli veel vedel, teisel kahel lasin juba välja lülitatud ahjus 5minutit veel seista ja said täpselt parajad- seest parajalt voolavad, kuid mitte üleliia. Soovitan soojalt. Tõesti maitsev.

Gea
postitatud 25.01.2011 08:39

Tõeliselt šokolaadine ja maitsev koogike, seda eriti hea kohvi kõrvale-mmm.

Proovisime teha
postitatud 14.02.2012 10:31

super maitsvad! Magusaks lõpuks piisab ühest täiesti ja kui kõik ei saa söödud, saab ka mikros soojendades jälle soojad ja head, eriti jäätisega. Ja -peabki magus olema!

Kägu
postitatud 01.03.2012 22:05

Õnnestusid imehästi!

Maris
postitatud 10.08.2012 13:20

Selline küsimus, et tahaks ka neid teha, kui mul kodus ainult klaasist vormid..sellise paraja kuju ja suurusega...huvitav,kas neid võib kasutada...ekstra selleks ei raatsiks neid osta

Trlp
postitatud 05.10.2012 23:02

Ma lihtsalt huvi pärast (nüüd on nagunii hilja, sest ramekinid on ahjus juba:) aga et mitu ml su väikesed valged ramekinid on? Minu omad on peaaegu ääretasa 2dl, nii et sellest taignast jätkus umbes 1/3 põhjast. Ma lihtsalt mõtlen, et huvitav, kas nad kerkivad täis?

tripile
postitatud 23.10.2012 23:07

Kas kerkisid täis? :) Kavatsen ka proovida, aga tekkiski huvi et palju nad kerkida võivad?

lea
postitatud 26.11.2012 13:12

nad kerkivad natuke alla poole esialgsest kogusest. Aga tasub proovimist, minul on see juba lausa firmaroaks kujunenud. serveerin koos jäätisega

Spiidi
postitatud 28.12.2012 17:10

Kohandasin retsepti mugavalt 2 koogi jaoks (klassikalise keskmise suurusega remekin vormides) ja ilusate numbritega, toimib ilusti: 50 g šokolaadi, 50 g võid, 50 g suhkrut, 25 g jahu, 1 muna ja 10 minutit ahjus.

Britta
postitatud 11.05.2013 18:13

Kas on võimalik seda ka muffinitevormis teha?

Liisi
posted on 11.01.2017 18:43

Ja on küll

Pille
postitatud 11.05.2013 19:22

Britta, kas Sul on suur metallist muffiniplaat? Kuidas Sa need õrnad koogikesed sealt pärast kätte saad? Ma siis pigem küpsetaks kuumakindlates tassides vm sobiva suurusega nõudes - muffinivormist neid tervena kätte saada on pea võimatu ning kahjuks ei saa muffinivormis neid ka serveerida.

Ellu
postitatud 02.06.2013 19:13

Ma mõtlesin ka, et katsetaks, aga ma ei tea, kas hakata ainult nende pärast uusi vorme ostma... Mul on sellised pehmed muffinivormid, nagu kummist vms. Kätte saaks ikka ju, või muffinivormides tõesti teha ei saa?

H
postitatud 04.06.2013 13:45

Tõenäoliselt silikoonvorm Sul, üldiselt saab sellest küpsetised küll kergemini kätte aga kas ka fondanti?!? Ega Sul muud üle ei jää kui järgi proovida, saame kõik targemaks:)

H.M
posted on 20.12.2015 15:45

Saab silikonvormist ka ilusasti kätte, kui vormid kenasti võiga määritud, teen ise koguaeg nii :)

Ellu
postitatud 17.06.2013 12:57

Proovisin ära ss nende muffini silikoonvormidega :D Kätte sain ilusti :) Seega pole midagi hullu, kui muffinivormis teha :D Ainult liiga äraküpseda ei tohi lasta, lasin u kümme minta ja mul liiga äraküpsend... aga muffinivormid väiksemad ju ka...

meelika
postitatud 05.05.2014 18:34

tegin ise ka silikoon-muffinivormidega ja sai ilusti tehtud. natuke kippus lagunema, kui taldrikule asetasin, aga jäi ikka terveks ja väga maitsvad olid:)

gretu
postitatud 31.07.2014 12:20

Kas muffinivormides ei saa teha. Mõtlen just neid taskuid või neid paberist.

Pille
postitatud 31.07.2014 17:40

Gretu, tundub natuke kahtlane - ma ei usu, et vulkaan sealt kenasti välja tuleb. Kui proovid ja õnnestub, siis on tore. Kui mitte, siis Nami-Namit küll süüdistada ei tohi :)

e4
postitatud 04.09.2014 20:40

Neid ramekin vorme on erinevate suurustega. Millise läbimõõdu ja kõrgusega te olete kasutanud? Kui palju seda segu peab ühte vormi panema? Kas triiki täis?

luisap
postitatud 31.10.2014 21:42

Väga hea retsept, olen juba mitu korda teinud ja imehea. Kasutan selliseid keskmisi keraamilisi vorme, panen kuskil 2,5 supilusikatäit iga vormi sisse, kindlasti mitte triiki täis, pigem poolenisti.

Maris L @ FB
postitatud 23.02.2015 13:18

Ma teen samuti viimase retsepti järgi..alati maitsvad ja õnnestunud lemmik magustoit :P

pilleriin
postitatud 03.04.2015 21:12

tegin täna siis selle retsepti järgi, varem olen kasutanud mingit teist. vaatasin kogustele otsa ja tegin ära, aga selgus, et nende Stockmann Casa punaste ramenkinite jaoks oli palju, kümme tükki oleks julgelt välja tulnud, vbolla rohkemgi. nii et osa läks mingitesse suvalistesse piklikesse ahjuvormidesse. panin üsna täis, paras aeg on välja võtta just, kui hakkab kerkima, aga keskel on nagu lohk. hea lihtne retsept, omalt poolt lisasin 1/4tl tšillit, võiks rohkemgi.

kadi
postitatud 31.05.2015 12:54

kas margariin ei või olla?

Karima
postitatud 22.06.2015 19:59

Mu tütreke tegi neid mulle õhtuks üllatuseks 1 pisemad proovisid ,seest ei jäänud väga vedel nagu Sul Pille aga küllaltki märg nad tegid 12 ses muffinivormid panis muffinipaberid sisse eks ma saan seda alles pool 8 maitsta välja näeb küll nii hea

Maria
postitatud 03.08.2015 13:00

Kas keegi on proovinud muna asemel kasutada munaasendajat, huvitaks kuidas sellega jäävad?

Rika.
postitatud 07.10.2015 09:33

Väga hea retsept. Õnnestus esimesel korral ja nüüd meie pere lemmik ♥

Kadi
postitatud 25.10.2015 22:05

Sain väga ilusti tehtud ka ainsate kodus olnud vormidega-muffini vormid :)

Hei
postitatud 08.11.2015 12:11

Kas antud aeg on pöördõhuga või ilma?

Pille
posted on 08.11.2015 12:46

"Tavaline" ehk pöördõhuta! Kui Sul on pöördõhuga ahi, siis aeg jääb samaks, aga temperatuur peaks olema ca 20 C madalam.

kreekapähkel
postitatud 05.12.2015 13:10

Olen ise tõeline šokolaadi fänn! Olen seda retsepti teinud vähemalt 3 korda. Soovitan kõigile šokolaadi armastajatele!

Lexy
posted on 05.01.2016 13:03

Sa panid selle komentaari täpselt kuu aega minust varem ülesse ainult 10 minutit oli vahel. Lahe kokkusattumus :)

Lexy
postitatud 05.01.2016 13:00

Kahjuks minu perele see ei meeldinud,ning maitses nagu tavaline šokolaadi kook. Seest polnud vedel, kuid hoidsime isegi vähem kui 5 minutit ahjus. Vanilje jäätisega on parim. :)

Pille
posted on 05.01.2016 13:34

Lexy, siis läks midagi valesti. Kui suured vormid Sul olid? Kindel, et ahju kuumus oli õige? (Ahjud valetavad, me kasutame lisatermostaati). Õige šokolaadivulkaan ehk "fondant" on just nii vedel, nagu pildil paistab - kui üle küpsetada, siis on tõesti täitsa tavaline (vähese jahuga) šokolaadikook.

Nipitiri
postitatud 30.06.2016 19:28

Kiidan! :)

Ats
postitatud 17.07.2016 12:12

Korduvalt selle retsepti järgi teinud. Enda lemmik magustoit :)
Suhkrut panen poole vähem, st 80g ja minu electroluxi ahjuga on 10-12 minutit vähe, hoian 15 minutit ja siis on ideaalne, vormist välja võttes püsib koos ja sisu on vedel :)

Tihane
postitatud 18.07.2016 19:23

Ilma pöördõhuta 180°C aeg 5-6 minutit - siis jäi vedel. Kui lasksin 9-10min, oli täiesti tahke seest. Eks küpsemisaeg olenebki konkreetsest ahjust. Minu kogemus: jälgin, et koogi keskele jääks lohuke - siis on vedel sisu. Küpsetasin tavalises metallist muffinivormis ja saab edukalt, kui määrid vormikesed võiga ja paned põhja ümaraks lõigatud toidupaberi tükid. Ideaalselt tulevad kummutades lahti.

Kati
postitatud 17.10.2016 22:55

Imemaitsev, küpsetasin 185 ml nõudes 15 minutit ja serveerisin särtsaka sidruni jäätisega :)

Anette
postitatud 18.01.2017 19:37

Olen teinud selle reptsepti järgi mitu mitu korda ja rohkem rahul ei saa olla selle magustoiduga

Kaire
postitatud 18.04.2017 19:03

Soovitan igal juhul, Super Lux. Kartsin küll oma gaasiahju aga kuidagigi tuli välja täpselt nii nagu lootsin. Lauas olid kõik kuidagi liiga vaikselt ☺.

Agni
postitatud 03.05.2017 10:14

Väga head tulid. Kui lapse käest küsida et mida magustoiduks teen siis tellib alati neid. Lihtne ja kiire valmistada. Mina määrisin kausid või ning suhkruga ära. Juurde serveerisin vaniljejäätist.

angela
postitatud 30.05.2017 13:08

IMEHEA

angela
posted on 30.05.2017 13:09

OMG SAMAA

TIHANE
posted on 30.05.2017 13:09

Ilma pöördõhuta 180°C aeg 5-6 minutit - siis jäi vedel. Kui lasksin 9-10min, oli täiesti tahke seest. Eks küpsemisaeg olenebki konkreetsest ahjust.
Minu kogemus: jälgin, et koogi keskele jääks lohuke - siis on vedel sisu.
Küpsetasin tavalises metallist muffinivormis ja saab edukalt, kui määrid vormikesed võiga ja paned põhja ümaraks lõigatud toidupaberi tükid. Ideaalselt tulevad kummutades lahti.