Pastéis de Nata ehk portugali kreemikoogid

Kuulus portugali kreemikook. Tuntuimad on Belemis valmistatavad Pastéis de Belem, aga ka kodus saab neid edukalt küpsetada.

Kogus
12 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

300 g võiga lehttainast

Kreem:

100 g suhkrut

2 sl maisitärklist

3 munakollast

2 dl 35% rõõska koort

1 dl vett

Peale:

kaneeli

Valmistamine

Valmista kreem: sega paksupõhjalises potis suhkur ja maisitärklis. Klopi juurde munakollased, nii et munad ja suhkur seguneksid. Nüüd klopi vähehaaval juurde rõõsk koor ja vesi - peaksid saama üsna ühtlase segu.
Tõsta pott keskmisele tulele ning kuumuta pidevalt õrnalt segades keemiseni. Siis tõsta pott kohe tulelt ja lase veidi jahtuda (vajadusel kata pott kaanega ja säilita külmkapis).
Rulli lehttainas veidi õhemaks, siis keera pikemast küljest tugevasti rulli. Lõika saadud "torust" umbes 1 cm viilud - kokku 12 tükki.
Vooderda võitatud muffinivormid nende ketastega järgmiselt: aseta iga vormi keskele tainatükk, suru tainas pöidlaga tugevasti vastu põhja ja siis ettevaatlikult surudes "kleebi" tainas vormi, nii et põhjad ja küljed oleksid kaetud (klõpsa fotol!)*.
Tõsta igasse vormi lusikatäis-kaks kreemi (klõpsa fotol!).
Küpseta 225kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni tainas on kerkinud ja kuldne ning täidis on pealt veidi pruunistunud.
Serveeri veidi jahtunult, peale sõelu kaneeli.

* Õige Pasteis de Nata põhi peab jääma siiruviiruline, nagu fotoltki näha.
LISA KOMMENTAAR

marin
postitatud 17.10.2008 11:55

Super head koogid! Ühest muffinipannitäiest jäi 4-liikmelisele perele väheks :-) Minul on plaan neid õige varsti uuesti teha ja sel korral siis juba topeltkogus. Julgen soovitada just neile, kes koogu juures hindavad kõrgelt just magusust, sest täidis on vägagi magus. Kuna valmistamine on imelihtne siis altminemise võimalus on väike.

Leenilii
postitatud 29.11.2008 23:59

Tulid head ja kenad. Aga mul on tunne, et nt vaarikakaste võiks sinna juurde ka kenasti sobida, muidu nagu üle paari korraga ei söö (mitte et peaks, aga hirmus isu on, aga midagi hapukat tahaks juurde).

zapxpxau
postitatud 15.08.2009 15:35

Tegin Grangeri retsepti järgi (põhimõtteliselt sama retsept mis siin, ainult vee asemel on piim), jäid samasugused nagu Pille fotol, aga see pole ikka päris õige retsept vist. Olid maitsvad, aga mitte päris sama maitse ja tekstuuriga nagu originaalis.

Kirsike
postitatud 19.04.2010 14:39

Väga head koogid, täidis on super! Said külalistelt palju kiitust. Proovin kindlasti veel ja mõnda teist sorti lehttaignaga, seekord oli Maahärra lehttaigen ja kohati jäi ikka nätskeks. Pole originaale kunagi saanud, aga kui kuskil märkan, proovin neid ka kindlasti!

Tiramiiiisu
postitatud 22.09.2010 12:53

Maitsesin Portugalis originaal-koogikesi pasteis de Belem'e. Suurepärased! Proovisin seejärel seda retsepti - ei tulnud küll nii hõrgud kui sealsed, kuid siiski väga väga head. Soovitan soojalt kõigil proovida.

Pille
postitatud 03.05.2015 15:56

7757