Magusad majoneesiküpsised

Majonees koosneb peamiselt munast ning õlist, seega ei ole majoneesipõhiste küpsiste valmistamises midagi eriskummalist. Mõnusad, kergelt pikantse maitsega küpsised. Antud kogusest saab umbes neli tosinat küpsist.


Kasuta nt kodumaist Tarplan majoneesi.

Kogus
50 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g majoneesi (nt Tarplan Peakoka majonees)

2 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

300 g nisujahu (5 dl)

1 tl söögisoodat

Soovi korral:

kaneeli ja suhkru segu või kaneelisuhkrut

Valmistamine

Sega majonees, suhkur ja vanillsuhkur hoolega. Lisa jahu ja sooda, sega hoolega.

Vormi tainast pallikesed, suru need jahuse kahvliga ühe külje pealt veidi lamedamaks. Küpsised vajuvad küpsedes natuke laiali, nii et jäta tainapallikeste vahele piisavalt ruumi.

Küpseta 180kraadises ahjus 10 minutit, kuni küpsised on helekuldsed.

Ahjust välja võttes on küpsised pisut pehmed, aga jahtudes muutuvad mõnusalt krõbedaks.

Nipid ja soovitused:

  • Soovi korral veereta tainapallikesi suhkrus või suhkru-kaneeli segus ja alles siis suru kahvliga lamedamaks.
  • Kommentaaridest on näha, et mõnede jaoks olid küpsised liiga magusad, teiste jaoks liiga vähemagusad. 
  • Kui tainas väga kleepuv on, võid lisada natuke veel jahu (lusikatäie kaupa). Liiga palju jahu teeb küpsised liiga kõvaks. 
  • Kui Sulle meeldivad pigem õhulised-pehmed küpsised, siis proovi neid magusaid majoneesiküpsiseid.

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Canuck
postitatud 15.02.2004 05:51

Suurepärased küpsised, ja vaga lihtne valmistada. Kanadas ei suuda keegi eriti uskuda, et üks komponent on majonees - kesse siis küpsiste sisse majoneesi paneb?!!

Epp Viires
postitatud 11.12.2018 17:41

On jah väga põnev retsept!

Canuck
postitatud 15.02.2004 05:51

Suurepärased küpsised, ja vaga lihtne valmistada. Kanadas ei suuda keegi eriti uskuda, et üks komponent on majonees - kesse siis küpsiste sisse majoneesi paneb?!!

Liis
postitatud 27.10.2007 19:07

kui retsepti lugesin arvasin, et majoneesist midagi magusat ja head küll tulla ei saa, aga proovisin järgi ja tulemus oli vapustav!!hästi lihtne, kiire ja odav, väga eriliselt head küpsised!mina neid kuskil veeretama küll ei hakanud, raputasin lihtsalt kaneeli-suhkrut peale. proovige ka rosinatega!!

Afandu
postitatud 20.03.2008 00:17

Mina esimesest plaaditäiest erilisse vaimususse ei sattunud. Ei olnud minu maitsele. Majoneesi maitse oli üle. Äkki majoneesi viga. Teisele plaaditäiele lisasin taignale ohtralt kookoshelbeid ja rosinaid, mõnele lisasin isegi kaneeli peale. need said küll head. Samas mu mehele meeldisid mõlemad. Jahtunult tundus parem kui soojalt.

Mann
postitatud 08.09.2008 08:02

olid väga toredad. Veeretasime neid suhkru-kaneeli-nelgi segus ja 10 min asemel olid ahjus 14 min.

Kristel
postitatud 27.10.2008 09:29

Nõukaaegsed lemmik-küpsised aga tänapäevase majoneesiga maitsevad natuke teisiti kui mäletan lapsepõlvest. Mis majoneesi kasutate?

taanja
postitatud 29.10.2008 17:06

maitsvad küpsised lisasin natuke kakaod ja veeretasin suhkru kaneeli segus, keele viisid alla

Tiina
postitatud 07.11.2008 15:57

Tõepoolest head lihtsad valmistada. Ma panin suhkrut pisut vähem, mis oli viga. Järgmine kord enam ei koonerda:)

küpsisesõber
postitatud 03.12.2008 18:10

väga head küpsised, ainult et mina isegi lisaks suhkrut-minu jaoks olid vähe magusad. Aga garneeringuks surusin ühe küpsisepoole hoopis purustatud sarapuupähklitesse...sobis väga hästi.

Tziiki
postitatud 06.12.2008 18:17

olen korra teinud - muidu super, aga minu jaoks olid vähe magusad...

Tiia
postitatud 09.12.2008 13:15

Olen teinud majoneesiküpsiseid pisut teise retsepti järgi, kuid üldjoontes sama. Parima tulemuse saanud alati Hellmansi majoneesiga - mahedama maitsega ja ei jää domineerima.

Aniitram
postitatud 07.03.2009 19:38

Küpsised said väga head, kõigile maitsevad. Suhkurt panen järgmine kord rohkem.

Ullike
postitatud 21.05.2009 12:25

Tehtud - ja tulemus väga hea - esimene tegu kadus laualt samal õhtul. Esimesel korral kasutasin Hellmansi Light'i teisel korral sipsu hellmansi juurde ja tarplani Provansaali. Maitselt mekkis hellmansi oma parem ja ka antud kogused klappisid sellega paremini. provansaal on ise juba veidi vedelam ja nõudis seega ka jahukoguse suurendamist.

Liki
postitatud 13.08.2009 17:06

Mul vist ei tulnud tainas päris selline nagu oleks pidanud. :S Nimelt jäi see nagu kitt nii lusika kui käte külge. Veeretamisest oli see moodustis küll kaugel. Lahenduse leidsin kuuma vee ja väikse lusika abil. Kuuma lusikaga sai kausist väiksed pätsid pannile pandud ja silusin lapikumaks ka. Maitse oli väga hea. Kõik kiitsid. Aga ikka ei saanud aru, kas tainas peab olema nö sõtkutav ja kätega töödeldav ja mitte kleepuv? Ehk siis jahu rohkem? Kuigi ma kaalusin ja mõõtsin kõik komponendid ära nagu retseptis öeldud.

KatAnna
postitatud 01.04.2010 17:05

mina kahjuks vaimustust ei jaga, ootused olid suuremad- nõuka aja mälestused, liiga kuivad ja kõvad, äkki panin peotäie liiga palju jahu??

fiisi
postitatud 26.09.2010 15:58

Panin Hellmans majoneesi (tavalist, mitte lighti) ja poole suhkru kogusest muscovado tumedat suhkrut. Tainas tuli pallide veeretamiseks ja laiaks vajutamiseks just paras. Hetkel olen proovinud ainult ahjukuumi küpsiseid, aga need on nii head, et jahtunud küpsist vist seekord ei saagi maitsta...

Piret
postitatud 02.03.2011 14:57

Super head küpsised! Lugedes varasemaid kommentaare, et vähe magusad on, siis panin 2,5dl suhkrut ja tulid isegi pisut liiga magusad. Aga ma veeretasin pallikesi suhkru-kaneeli segu sees ka. See ka andis kindlasti magusust juurde. Nii, et ma arvan, et oleks võinud isegi retseptis antud koguse panna.

Piret
postitatud 02.03.2011 21:22

Lisaksin veel, et tulevad suht kõvad küpsised. Vanainimestele väga ei sobi ehk:D Aga sulavad mõnusalt suus ära.

t2msk
postitatud 31.03.2011 13:22

Mmmm kui head tulid. Tegin eile ja teen täna veel, aga seekord panen rosinaid ka. Veeretasin suhkru-kaneeli seest ka läbi.

Oudekki
postitatud 14.08.2011 00:27

Mina teen taigna tavaliselt tsipa vedelama kui siinkirjeldatu, sellise, mida on hea kilekotist pigistada panni peale, siis tulevad õhulised ja krõbedamad. Aga kui majoneesi maitse üle käib, tuleb edaspidi lihtsalt majoneesikogust vähendada.

Mari-Liis
postitatud 22.10.2011 10:58

Kui ma muidu poemajoneesi üldse ei armasta, siis nende küpsiste sees oli majoneesi maitse just see õige! Mäletan,et lapsepõlve majoneesiküpsised maitsesid just niisamuti. Proovisin nii kaneelis-suhkrus veeretatuid kui au naturel. Mulle meeldisid viimased rohkem, lastele magusamad:)

Anna
postitatud 03.03.2012 16:55

Mina panen jahu alati tunduvalt vähem, isegi umbes 100 g, sest muidu küpsevad liiga kõvaks. Mulle meeldib, kui need on seest pehmemad. Igatahes, viimane kord tegin topeltkoguse ja jagasin taigna kolme portsu: kakaoga, rosinatega ja kardemoni-kaneeliga. Sõbrad sõid ja kiitsid, küsisid isegi retsepti : )

Tere
postitatud 21.01.2013 16:04

Proovisin ka, sest siin on neid küpsiseid väga kiidetud. Kahjuks ei jaga enamuse arvamust. Täiesti tavalise küpsise maitsega küpsised. Mitte midagi erilist ja jäid minu jaoks ka natuke liiga kõvad.

jane
postitatud 04.03.2013 13:42

Palju see 200g majoneesi võiks ml-des olla?

Mad
postitatud 26.03.2013 16:57

sai ka tehtud neid, väga maitsvad tulid, pole ise just seesugune magusaarmastaja kuid täna siis teist korda ja topeltkogus läheb letti. majoneesimaitset miskit küll üle ei käinud kuigi sai kasutatud poest ostetud kõige odavam säästumarketist ostetud ühe kilone majonees. maitse aga väga hea

Tuuli S @ FB
postitatud 13.08.2013 21:13

Need on head küpsised, olen teinud ja anti korraldus neid veel teha :P

Anne
postitatud 11.11.2013 18:55

Ma teen neid alati kakaoga! Hoopis teine (ja parem) mekk! ;)

Tiina
postitatud 16.03.2014 20:06

Väheke kõvad jah. Lisasin poolele tainale kakaod ja kookoshelbeid ja veeretasin demerara suhkrus, teisele poolele rosinaid ja sukaadi ja veeretasin kaneelisuhkrus. Mõlemad tulid head, kuigi veidi liig magusad.

Kadri
postitatud 30.11.2014 12:30

Tarplani majonees selle retsepti jaoks ei kõlba. Segu jäi juba väga sitke ja veniv, vormida midagi sellest ei saanud. Retseptis antud kogus jahu ei segune selle majoneesiga ära.

Kati T-V @ FB
postitatud 13.12.2014 08:52

Minu esimesed majoneesi küpsised. Uskumatu,et majoneesist saab midagi nii head teha!

KöögiKata
postitatud 06.03.2015 18:58

Tegin odra- ja nisujahu seguga (umbes 140g nisujahu, ülejäänud odrajahu), suhkrut 1 dl. Järgmine kord ei lase nii kaua ahjus olla, ehk jäävad pisut pehmemad. Aga maitse oli super!

Helena
postitatud 22.08.2015 15:34

Super-head ja väga lihtsad! Originaalkogustega jäi tainas pisut vedelam ja küpsised kõvaks ei läinud. Pannile surusin nad kilekotinurgast. Head niisama ja ka kakaoga :)

Helena
postitatud 22.08.2015 21:35

Ahjaa, mul jäi natu suhkurt puudu. Panin siis ühe suure supilusikatäie mett selle asemel. Mee maitse oli tugevalt tunda ja nii hea :) Soovitan!

Ave
postitatud 06.10.2015 22:52

Oi kui maitsvad tulid. Koiki maitseid oli piisavalt ja ära kyll ei arvaks, et yks komponent on majonees. Nii head mesise maitsega kypsised.

Heluna
postitatud 21.03.2016 11:26

Väga lihtne ja hea retsept. I like. Soovitan. Peale panin purustatud mandlit, sobivad ka hästi.

tts
postitatud 25.03.2016 17:51

Olen mitukümmend aastat majoneesiküpsiseid teinud (lapsest saati), kuid need olid ühed parimad, mis välja tulid. Retsepti suhtusin algul umbusuga, sest varem on tainasse alati läinud ka muna ja või. Kasutasin Tarplani majoneesi, mida panin natuke rohkem, kui retseptis oli (pisut üle poole 430 grammisest pakist). Suhkrut panin tunduvalt vähem, alla poole detsiliitri. Kuidas on võimalik 2 või enam detsiliitrit sisaldavaid küpsiseid süüa, seda ma ette ei kujuta (peale suhkru maitse muud ei tohiks tunda olla). Minu omad said isegi väga magusad, eriti kui mõelda, et pärast sai neid veel suhkru ja kaneeli segus veeretatud. Küpsised olid pehmed, muredad ja seest kollased.

Merilin
postitatud 27.02.2017 05:04

Suhkru kogus on igati Ok :) Jahu kasutan tunde järgi ja oluliselt rohkem (ka mittevedela Hellmannsi korral) ja sooda asemel kindluse mõttes küpsetuspulbrit. Jääb nagu pehmem muretainas, rullitav ja pallitatav. Sisse hakitud pähkleid. Tulevad krõbedad, kohevad ja mõnuaad.

Kaare
postitatud 27.04.2017 13:58

Maitsvad! Veeretasin tainapalle suhkrus.

Sirje Lont
postitatud 17.02.2018 14:54

lapsepõlves ema tegi - peaks proovima unustusse jäänud rammusad küpsikud ;)

Leele Kasesaar
postitatud 22.02.2018 12:44

Alles paar päeva tagasi lappasin oma vanu märkmeid, ja ei leidnud retsepti. Tänud! :)

Tiina
postitatud 18.03.2018 19:09

Imeliselt lihtsad, maitsvad ja krôbedad ampsud. Koguse osas kinnitda ei tea. Enne, kui jõudsin ära lugeda, oli esimene pannitäis kadunud juba soojalt laste kõhtudesse.Soovitame :)

Kethelin
postitatud 01.09.2018 15:50

Olen korduvalt just selle retsepti järgi küpsiseid teinud. Retsept toimib alati, ka mingit muud majoneesi kasutades. Ülihead ja pehmed küpsised. Minu mitte küpsiste sõbrast mees sööb neid ka alati isuga.

kelly
postitatud 30.11.2018 17:18

ma tegin neid ja need olid väga head

kelly
postitatud 30.11.2018 17:18

ma tegin neid ja need olid väga head

EPP VIIRES
postitatud 09.12.2018 22:52

TERE, KAS ON KA HEAD KÜPSISED ÕNNESTUNUD???RETSEPT TUNDUB KÜLL VÄGA AHVATLEV!!! KUI OSKAKS VALMISTADA, KÜLL SIIS ALLES VALMISTAKS!!!

Piret J.
postitatud 17.02.2024 13:02

Nostalgialaks. Suure koristusega tuli välja küpsise tegemise süstal/press. 90ndatel mu vanemad tegid ja müüsid selliseid majoneesiküpsiseid.