Õunakrõbedik

Suurbritannias ja Põhja-Ameerikas populaarne "crumble" on imelihtne magustoit. Õunte asemel võib kasutada ka pirne või muid puuvilju, lisada võib rosinaid, mandleid jms.  Soovi korral võib õunaviilud enne vormi panemist vähese võiga läbi praadida, siis jääb "crumble" mahlasem.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
60 minutit
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

600 g hapukaid õunu (nt Antonovka)

25 g seemneteta rosinaid

25 g suhkrut

kaneeli

Purukate:

100 g nisujahu

50 g kaerahelbeid või rukkihelbeid või speltahelbeid

100 g külma võid

50 g demerara pruuni suhkrut

Valmistamine

Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika õunad viiludeks või väiksemateks tükkideks. Sega kausis õunad, rosinad, suhkur ja kaneel. Tõsta umbes 24 cm läbimõõduga ahjuvormi või 4-6 portsjonvormi sisse.

Sega kausis jahu, helbed ja suhkur, haki juurde külm või. Puista purukate õuntele. 

Küpseta magustoitu 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni õunad on pehmed, purukate aga kuldne ja krõbe. Serveeri kaneelise toorjuustukreemi, vanillikastme või jäätisega.

Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2012. a. novembrinumbris, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Dee
postitatud 07.09.2008 21:09

Mõnusalt lihtne ja väga maitsev magustoit. Vanillikastmega maitseb meile isegi rohkem kui jäätisega. Küpsetan väiksemates kaussides, nii tundub mugavam. Täisterajahu annab hea meki. Ja õunu soovitan minagi enne kergelt võiga praadida ;)

Mariake
postitatud 14.01.2009 19:33

Meie pere viimase aja lemmik-õunakook. Ülimalt lihtne teha ja maitseb lihtsalt võrratult. Panin veel rohkem kaneeli kui retseptis ette nähtud, lisaks pressisin ka õuntele, enne puru peale panekut, ühe terve apelsini mahla. Tegi asja hästi mõnusaks ja mahlaseks.

Alberta
postitatud 16.10.2009 17:13

Õunu peaks tõesti originaalretsepti järgi enne potis kuumutama pehmeks. See lisab võimaluse saadud moosi soovitud lisanditega maitsestada ja magusust kontrollida. Võib ilma rosinateta ka vabalt. Kattepurule võib lisada mandlijahu või pähklipuru. Ja võib taha ainult tavalise nisujahuga ja lisamata kaerahelbeid. Palju erinevaid võimalusi. Eriti lihtne valmistada, kui õunamass on sügisel purki pandud (väga vähese või ilma suhkruta läbikeedetud õunamass) ja ka taignapuru saab valmis teha suurema koguse ja sügavkülma panna.

Silja
postitatud 06.08.2010 09:57

Tegin täpselt retsepti järgi ja imehea. Juurde keetsin ohtralt vaniljekastet niiet sai kastmes ujutada. Hea nii suvel külmalt kui talvel kuumalt.

Silja
postitatud 14.09.2010 10:50

Minu arvates parem kui Tartu Püssirohukeldri purukook (mis iseenesest on jumalikult hea).

Liisi
postitatud 01.09.2012 21:22

Väga maitsev. Kasutasime demerara suhkrut. Serveerisime isetehtud vaniljekastmega.

Erka
postitatud 20.10.2012 16:47

Õunu palju, aega vähe, seepärast otsustasin laiska petta. Määrisin küpsetusvormi paksemalt võiga kokku, valasin õunaviilud vormi ja ahju, umbes veerend tunniks või nii. Siis puru peale ja ahju tagasi. Tulemus oli väga hea!

Piret
postitatud 16.08.2013 21:36

Väga väga maitsev ja lihtne valmistada! Tegin väikestes ahjuvormides ja sõime vahukoorega, nämm, alles ei jäänud midagi:)!

Piret
postitatud 16.08.2013 21:39

unustasin öelda, et lisasin ka veidi mustsõstraid, mis andsid mõnusat hapukust. Rosinad ei pannud.

Mari
postitatud 31.01.2014 18:38

Meile ka väga meeldis. Ainult et poole tunniga küll valmis ei saanud. Läks tund. Õnneks ei praadinud õunu eelnevalt, järgmine kord lõikan paksemad viilud.

Rita Sirp
postitatud 24.09.2015 18:37

See on hea, väga hea isegi kui kõrvetad natuke,siis vahukoort peale. :)

Etu Petu
postitatud 25.09.2015 08:59

Super hea just sai ahjust välja võetud ja suhu pistud. Soovitan !!!

Tiiu-Mai Teras
postitatud 25.09.2015 10:11

Sai just eile tehtud! Superhea!

Leini
postitatud 27.09.2015 10:35

Eile tegin,tõeliselt hea,ainult lõigata ei saa,kuna põhi jääb hästi pehme ja mahlane.St.laguneb.

Pille
posted on 27.09.2015 13:36

Leini, seda ei saagi lõigata, seda tuleb lusikaga taldrikusse tõsta :) Aga tore, et maitseb!