Sealiha prantsuse moodi

Tegelikult vist ikka pigem vene köögi roog, kui prantsuse köögi oma :) Mina tegin seda sealihast, ent kindlasti sobiks ka vasikaliha või isegi ulukiliha. Kõrvale sobivad keedetud kartulid.

Head ja värsket eestimaist sealiha otse perefarmist saab osta Oma Põrsa lihapoodidest Tallinnas Mustamäe, Lasnamäe ja Nõmme turult, Rakverest Pikk tn 11 lihapoest ning Tabasalust Klooga mnt 5a lihapoest. 

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

600-700 g sea liblikfileed või seljakarbonaadi vms

praadimiseks võid

soola ja musta pipart

6 sl head majoneesi

4-5 keskmise suurusega sibulat

6 viilu juustu või ca 100 g riivitud juustu

veidi kuuma vett

Valmistamine

Lõika liha kuueks umbes 1 cm viiluks, tambi lihahaamriga veidi õhemaks. Maitsesta lihalõigud mõlemalt poolt soola ja pipraga. 

Kuumuta praepannil või, lisa lihalõigud (vajadusel jaokaupa) ja prae mõlemalt poolt mõõdukal kuumusel kuldpruuniks.

Tõsta lihalõigud paraja suurusega ahjuvormi kenasti üksteise kõrvale. Määri igale lihalõigule lusikatäis majoneesi.

Lõika sibulad viiludeks, prae pannil umbes 5-6 minutit, kuni sibul pehmenema hakkab (vajadusel lisa veidi õli). Jaota praetud sibulad lihalõikudele. Kalla ahjuvormi nii palju kuuma vett, et põhi oleks kergelt kaetud (täpne kogus oleneb vormi suurusest).

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit. Nüüd tõsta igale lihalõigule üks juustuviil ning pane ahju veel 5 minutiks, kuni juust on sulanud.

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Üvi T @ FB
postitatud 21.01.2013 13:17

Sai väga hea!

aks
postitatud 02.04.2013 13:06

meie pere firmaroog juba aastaid erinevates variatsioonides - nt võib peale panna seeni või tomateid või mõlemaid, teha ka kanafileega - saab lahjem :)

Juta G @ FB
postitatud 02.04.2013 13:19

Olen teinud ja väga maitsev.

Marja A @ FB
postitatud 02.04.2013 13:29

No, tere talv! Ja mina olen seda ise aretanud, teadmata, et mind konnasöödikute retsepti poole kisub! Mina vaid ei praadinud eelnevalt ei liha ega ka sibulat, vaid lihtsalt ladusin sibularattad läbiklopitud possulihale, siis suure supilusikatäie majuoeesi (viimasel ajal Salvesti mädarõikaga majoneesi) ja katsin vormi alguses fooljumiga, poole kõpsetamise pealt võtsin selle ära, et pruunistaks ka nats. 180 kraadi juures 40 min ja pärast lisanud juustu, jätsin veel ahju iseenese tarkusest hauduma! Vee asemel aga kasutasin ma piima ja koore segu. :)

2.04.2013
postitatud 02.04.2013 17:06

Mina teene seda head kuradipraadi nii. Kõige parajam ports,arvesta inimese kohta seakaelakarbonaadi 120 gr.tambi ära,prae kuumal pannil kahelt poolt pruuniks ,peale soola,lihaüldmaiseainet ja pipart.Pane ahju plaadi peale.Pannil pruunista veel mugul sibul ja aseta liha peale,siis majonees ja juust.Plaadi põhja peale vala ka vett,et pärast oleks natuke maitsvat kastet.Küpseta ahjus seni,kubi juust sulanud ja vaäga hea praad.Serveerimisel raputa juustu peale paprika pulbril,et oleks ka silmadel kena vaadata.Serveeri prae kartuli ja toorsalatiga.Lihtne ja maitsev!

Marju J @ FB
postitatud 26.06.2015 22:34

Liha valmistasin Nami-Nami retseptikogu juhiste järgi...Pisikese omapoolse tuuninguga ikka :) Meil oli eile poes soodushinnaga kooremarinaadis liha ja võtsin selle ning soola ja pipra asemel lisasin Santa Maria Chilli Explosion maitseainet :) Järgmisel korral lisan rohkem ;) Kastmes kasutasin vee asemel kermaviili /hapukoore ja piima segu :) Täitsa mõnus sai :) Aga tehnoloogia koha pealt ajasin näpuga järge :P

mann
postitatud 27.02.2016 13:37

Olen teinud seda rooga natuke teisiti. Esiteks kasutan alati punaseid sibulad, need on küpsetades hõrgumad (magusamad ja lähevad kiiremini pehmeks).

Teiseks ei määri ma algul lihastükke majoneesiga nagu selles retseptis jaid BBQ kastmega. Majoneesi ja riivitud juustu segu läheb lihale kõige lõpus.

Minu retsept näeb välja selline. Kõigepealt viskan maitsestatud lihalõigud hästi kuumale pannile ja küpsetan neid igast küljest täpselt nii palju et mahlad kinni jääks. Seejärel panen lihad ahjuplaadile ja iga lihalõik saab ka päris korraliku sibulamütsi peale. Nii küpsetan lihasid täpselt nii kaua, kui sibul on karamellistunud seejärel saab lihalõik peale omale majonnesi ja riivitudjuustu segu ning küpsetan kuni segu on saanud endale kerge kuldpruuni katte :)

Trintsik
postitatud 28.02.2016 18:08

Tegin just eile ka seda, aga lisasin veel kirsstomateid. Mmmm, kui hää oli :)

Kätu
postitatud 24.03.2016 20:10

Proovisin esimest korda teha suurt liharooga just kasutades seda retsepti, tõesti väga hea tuli. Kindlasti kasutan seda retsepti veel. :)

Kaare
postitatud 21.08.2017 20:59

Väga maitsev liharoog!

Taimi Kruusma
postitatud 08.10.2017 09:30

Meil kutsutakse seda prantsusepraeks. Teeme looma sisefileest seda ja ei prae eelnevalt. Ahjuplaadil.

Laidi Zalekešina
postitatud 10.10.2017 08:49

Imemaitsev!