Kräsupea kook

Pean tunnistama, et veel paar aastat tagasi ei olnud ma kräsupea koogist kuulnudki - meie peres ja suguvõsas sellist kooki vanasti ei tehtud. Aga nüüd on sellest kujunenud mu õepoegade suur lemmik :) Selle retsepti järgi tehes saab ühe suure tordi. Kui soovid väiksemat torti, siis võta poole vähem aineid.

Kogus
kuueteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhjad:

4 suurt muna

4 dl suhkrut

6 dl nisujahu

1 tl söögisoodat

400 g paksemat hapukoort

3 sl kakaopulbrit ühte kaussi lisamiseks

Vahele:

1 kg hapukoort

Glasuur:

100 g võid

2 sl rõõska koort

3 sl suhkrut

2 sl kakaopulbrit

Valmistamine

Esmalt valmista tainas:
Sega munad, suhkur, jahu, sooda ja hapukoor omavahel.
Jaota tainas kahte kaussi ning lisa ühele tainaportsule kakaopulber.
Vala pruun tainas väiksemale ahjuplaadile või kandilisse ahjuvormi.
Vala hele tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Küpseta mõlemat koogipõhja 180kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni koogi sisse torgatud puutikk puhtaks jääb.
Kui koogipõhjad on küpsenud, siis lõika hele põhi kuubikuteks.
Sega heledad koogikuubikud hapukoorega.
Aseta tume koogipõhi tordialusele, määri sellele hapukoort ja kata tordikuubiku-hapukoore seguga.
Glasuuri valmistamiseks sulata potis või, sega juurde rõõsk koor, kakaopulber ja suhkur. Sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda.
Nirista glasuur tordile.

Enne serveerimist lase koogil umbes 12 tundi külmkapis seista.
LISA KOMMENTAAR

Maarja-Liisa
postitatud 23.10.2004 13:56

Väga maitsev kook:P tegime seda üleelmine aasta kodunduses ja nüüd leidsin netist selle retsepti ja kook ootab külmikus:)

Tinka
postitatud 14.11.2004 12:03

Mega hea kook, minu arvates parim kräsupea retsept. Erinevalt retseptist, panen soodat poole vähem.

merike
postitatud 24.12.2004 13:16

väga hea kook.mulle maitseb.olen ühe korra teinud.lihtne ja huvitav

erle
postitatud 31.12.2004 13:01

nii nämma nämm nämm;) parim kook maailmas;)))

Maarja-Liisa
postitatud 23.10.2004 13:56

Väga maitsev kook:P tegime seda üleelmine aasta kodunduses ja nüüd leidsin netist selle retsepti ja kook ootab külmikus:)

Tinka
postitatud 14.11.2004 12:03

Mega hea kook, minu arvates parim kräsupea retsept. Erinevalt retseptist, panen soodat poole vähem.

merike
postitatud 24.12.2004 13:16

väga hea kook.mulle maitseb.olen ühe korra teinud.lihtne ja huvitav

erle
postitatud 31.12.2004 13:01

nii nämma nämm nämm;) parim kook maailmas;)))

Maarja-Liisa
postitatud 23.10.2004 13:56

Väga maitsev kook:P tegime seda üleelmine aasta kodunduses ja nüüd leidsin netist selle retsepti ja kook ootab külmikus:)

Tinka
postitatud 14.11.2004 12:03

Mega hea kook, minu arvates parim kräsupea retsept. Erinevalt retseptist, panen soodat poole vähem.

merike
postitatud 24.12.2004 13:16

väga hea kook.mulle maitseb.olen ühe korra teinud.lihtne ja huvitav

erle
postitatud 31.12.2004 13:01

nii nämma nämm nämm;) parim kook maailmas;)))

Helen
postitatud 13.03.2005 22:20

See on naq mega hea kook!!!Kõige parem mis olla saab;)(Y)

maria
postitatud 24.03.2005 12:39

see on tõesti väga hea kook!!! mu lemmik! seda olen varasemalt ostnud, seda müüakse ainult selveris. nüüd avastasin retsepti ja kavatsen ise teha! tõesti soovitan kes pole veel proovinud!

mööa
postitatud 11.05.2005 14:11

maailma parim kook

helena
postitatud 25.07.2005 14:49

se on hea koog ja sinna panna veel mngit moosi nagu maasiga moosi.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MK
postitatud 23.12.2005 15:36

mega kook on väga väga maitsev

Greta
postitatud 17.02.2006 12:03

Kook tuleb tuleb parem kui koogi põhjale määrida eelnevalt purustatud banaan!

marge
postitatud 30.12.2006 13:07

Väga hea ja lihtne valmistada.

Karin
postitatud 22.12.2007 15:40

Tuleb tõesti liiga suur, olen kasutanud sama retsepti põhja tegemisel, aga ainult pool kogust (2 muna, 2 dl suhkrut, 3 dl jahu jne). Teen selliselt, et suurel ahjuplaadil teen kogu taigna ühe korraga ära, tuleb ainult pruun. Keskelt lõikan ümara põhja ja servad tükeldan ja segan katte sisse. Põhi läheb ühekordne, hapukoort hulgim, lisaks banaanitükid ja kirsikompott. Immutan vedelikuga ka ohtralt, et jääks mahlane. Seega tordi valmistamine on mul kõvasti kiirem kui retsepti järgi tehes. Ainus vahe, et põhi on ühekordne ja kate on pruunide tükkidega, aga glasuur katab niikuinii. Teen tordi lahtikäiva vormi sisse, kui vorm avada, jääb kena kirsipunase-pruuni-valge kirju.

plätu
postitatud 11.07.2007 13:49

Jama kook on. Jube suur tuleb ja hapukoort on liiga vähe. Pealegi see glasuur on ju lihtsalt hangunud sulavõi seal koogil. Õige glasuur on ikka šokolaadist ja vahukoorest tehtud.

kristi
postitatud 05.02.2008 15:02

Mulle ka hullult sümpab see kook. Aga päris selle retsepti järgi ei tee (ma üldse retsepti järgi teen vähe asju :D). Igastahes põhi saab mõnusam kui panna sisse suhkruga kondentspiima pool purki kokku, ülejäänu saab segada hapukoorega katteks. Põhja immutan kirsikonpotiga- lasen sauseguriga ühe kompoti ühtlaseks massiks ja määrin pooleks lõigatud põhja vahele. Loob päris hea kontrastse maitse :9 Glasuur jääb veenvam kui mõnust tumedat shoksi hulka sulatada. oh isu tuli peale praegu...

epp
postitatud 19.07.2008 22:29

Meie peres hakitakse koos biskviidiga ka suur purk virsiku või ananassi konservi, mahla kasutan immutamiseks. Glasuuri teeme tumedast shokolaadist.

Kokkaja
postitatud 06.11.2008 12:29

seda kooki võikski sööma jääda, väga maitsev

tziiki
postitatud 04.02.2009 10:40

tegin ka siis seda kräsupead...ja tulemus siis see, et hakka või uskuma, et kui retseptis kirjas et tuleb suur kogus, et siis tegelikult tuleb ka :D maitsenud veel ei ole-seisab külmikus...aga kardan et tuli pisut kuiv. Tegin pruuni põhja ümaras suures koogivormis, aga tuli pisut paks ja nüüd tagantjärgi mõtlen, et oleks võinud ju immutada millegagi. Aga ma ei tea mis mul juhtus, kuid hapukoort läks retseptis öeldust 600 gr rohkem. No hommikuks olid pealmised kuubikud nii kuivad, et panin julgelt ühe suure paki hapukoort veel peale...kui ära proovin, siis anna teada, mis asjast sai :)

tziiki
postitatud 05.02.2009 12:49

nii-sai siis proovitud...ei olnudko kõige kuivem, sest põhjad ise olid sellised niisked-teinekord, aga lõikaks põhja pooleks ja immutaks nt konjakiga ja paneks sinna vahele ka veel hapukoort. Ja heleda põhja kuubikud teeks väiksemaks-see struktuur ei jäänud selline kuubikuline mul miskipärast... külalistele meeldis, end jättis külmaks...

a
postitatud 13.02.2009 15:21

hapukoorele oleks hea panna pisut vaniljesuhkrut enne kui kuubikud sisse segada ja kindlasti läheb hapukoort rohkem, et ikka mõnus pehme jääks. olen teinud glasuuri piimast, kakaost ja suhkrust ja killukesest võist, üldse ei kurda väga maitsev on tulnud. nämm nämm...

Tiramiiiisu
postitatud 13.07.2010 18:44

Käesolev retsept ei meeldinud mulle nii väga kui üks varasem, mille kunagi kuskilt endale kirjutanud olin. Peamine erinevus seisneb põhjades (minu versioonis ei panda taignasse hapukoort).

Ann
postitatud 19.03.2009 13:28

Ilmselt üks lemmikumaid kooke üle ilma:) Lisandite ja immutamisega, samuti glasuuriga võib julgelt fantaasia käiku lasta. Põhja võib poolitada ning vahele määrida, mille järele parasjagu isu on - moosi või hapukoort või kondentspiima või..... Sama lugu immutamisega - lastele meeldib kui immutan kohvi ja rummiessentsi seguga, meespere eelistab essentsile brändit... Ka hapukoorele, millega kuubikud segada, võib lisada, mis iganes meeldib: Kompotikirsid on tõesti head, kompotivirsikute tükid ka. Marmelaad, kookoshelbed, pähklipuru......Ja nii edasi:)

mina
postitatud 20.03.2009 10:55

hapukoor keefir kaneel ja suhkur teevad selle möksi veel paremax . paljas hapukoor ju imal...

NIPSU
postitatud 05.03.2010 18:55

Tegin ka selle retsepti järgi kunagi ja väga hea tuli :P

Katsetaja
postitatud 19.09.2010 15:51

Tegin selle retsepti järgi, kuid kook jäi kuidagi kuiv ja glasuur ei olnud ka suurem asi, kuidagi väga võine. Tõenäoliselt rohkem hapukoort ning pruuni põhja võiks ka pooleks lõigata ja hapukoort vahele panna...

Jaanikaant
postitatud 16.11.2010 11:08

Tuntud headuses Kräsupea kook ilmselt laiemat tutvustamist ei vaja. Üsna kerge vaevaga valmiv kook on mahlane ja maitsev. Isetehtud kooki ei anna loomulikult poelettidel leiduvaga võrreldagi. Lisasin Nami-Namist pärit retseptile ka kirsse, aga muus osas järgisin originaalretsepti. Maitseb nii väikestele kui ka suurtele!

Liisu
postitatud 04.07.2011 16:26

Kõige parem kook üldse. Arvatavasti igavesti mu lemmik . :)

gerli
postitatud 14.08.2011 15:35

kräsupea kook on uleköige aga mina panen sinna veel ananassi tukke kah :):)

Alar
postitatud 29.09.2012 12:33

Koogi põhjale laotada banaaniviile ja alles siis katta koore-koogi seguga jne. Ei ole paremat maailmas!

Kokkaja
postitatud 24.02.2013 16:49

Meie peres on seda kooki tehtud üle 10 a.,kuid taigen on nats erinev sellest ,mis siin pakutud:200 g hapukoort,2 muna,1 kl.pannkoogijahu,1 kl.suhkrut,1 spl.jahu ja 1 tl.soodat.Ühele osale tainast lisan 1 spl.kakaod.Kastmeks kulub 400-500 g hapukoort+3 tl.suhkrut+1 sidruni riivitud koor ja sidrunimahl.Kakaovõõp peale ja külmas kuni järgmise päevani.

Silja
postitatud 19.08.2013 16:04

Minu mehe lemmik kook...arvasin, et kodusel teel raskesti valmistatav...seda retsepti nähes pean tunnistama, et ei tundu ju üldse kohe raske...peab vist mehele rõõmuks tegemagi! :D Aitäh retsepti eest! :)

Silja
postitatud 24.08.2013 21:33

Tehtud ja söödudki...mees kiitis, et pole elus kusagil paremat saanud! :) Tegin pisut omamoodi...pruuni põhja lõikasin pooleks ja laotasin vahele ohtralt pohlamoosi...pruuni põhja peale immutasin terve teeklaasi musta kohvi...ja hapukoorele, mida kuubikutega segasin, lisasin pisut valilisuhkurt. :)

irw
postitatud 10.11.2014 17:02

Kook naq kook ikka

Jaana
postitatud 21.02.2015 21:22

Mina olen ka seda retsepti ummamuudu täiendanud :) Olen immutanud konjaki/brändiga ja lisanud hapukoorele pähkleid. Sööjad on igatahes väga kiitnud :)

Ann
postitatud 28.03.2015 22:16

Uskumatu, kui suur tort tuli! Jagasin retsepti kogused kaheks, kuid sain täiesti ehtsa suurepere tordi.