Värske lõhe ja forell (nii terve kala kui ka lõhefilee ja forellifilee

Kristel
Postitusi: 132
Abikokk
2009-04-07 10:24:13
Palun abi - lugesin kunagi siit foorumist lõhe marinaadi, kus olid soja, mesi ja teriyaki. Kas keegi mäletab, kas oli veel mingi komponent ja millises vahekorras need koostisosad olema peaksid?
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-04-07 10:40:37
Kristel:
Palun abi - lugesin kunagi siit foorumist lõhe marinaadi, kus olid soja, mesi ja teriyaki. Kas keegi mäletab, kas oli veel mingi komponent ja millises vahekorras need koostisosad olema peaksid?
Mina olen teriyaki kastet niisama lõhe marineerimiseks kasutanud (vt seda 'retsepti' või siis seganud kokku marinaadi sojast-meest-ingverist-küüslaugust-sinepist (vt seda retsepti). Teriyaki-soja-mee marinaadi pole teinud. (Teriyaki ise on ju sojakastme, mee/suhkru jm segu).

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Zoozi
Postitusi: 2992
Abikokk
2009-04-13 22:03:30
Tegin paar päeva tagasi lõhet mozzarellakattega. Oli igati maitsev. Meeldis see, et kate ei olnud nii tugeva maitsega, et kala enda maitset varjutada.

Zoozi tegemised

Alberta
Postitusi: 48
Kokaõpilane
2009-05-17 18:47:22
lisan siia ühe soolalõhe retsepti - modifitseerisin olemasolevat NN õrnsoolalõhe retsepti: 2-2,5 spl soolahelbeid 1 tl suhkrut 2 spl Lapsang Soushongi teepuru 500g lõhefileed valmistada nagu algse retsepti puhul. Kui kala on sooldunud, siis vastavalt saavutatud maitse tugevusele võib teepuru fileelt kiirelt külma veega maha loputada või lihtsalt ära noppida. Filee seejärel majapidamispaberiga kuivatada. Tegelikult ma teepuru kogust täpselt ei mõõtnud :) Panin tunde järgi. Esimesel korral ajas kala vähe vett välja ja siis jäi tee maitse veidi nõrgaks. Teisel korral oli rohkem vett ja siis ligunes maitse rohkem "lahti". Ja siis selline küsimus kah: kas see kalast eralduv vesi on nö naturaalne? Ühel korral ostsime terve kala ja see oli eriti maitsev (sushi, supp, õrnsool ja praad tuli sellest välja) ja soolamisel vedelikku praktiliselt ei eraldunud. Teistel kordadel on aga hoopis teisiti olnud, liha on selline 'pude' kohati võiks ütelda, et püdel ja vett ajab kah hirmsasti välja (kala on ikka söödava värskuse juures olnud). Järsku nad söödavad neid kalu enne surma mingi keemiaga, mis vee kehasse jätab? See oleks vägagi kasulik tootjale... Või olen paranoiline?
Alberta
Postitusi: 48
Kokaõpilane
2009-07-06 19:06:39
Alberta:
Ja siis selline küsimus kah: kas see kalast eralduv vesi on nö naturaalne? Ühel korral ostsime terve kala ja see oli eriti maitsev (sushi, supp, õrnsool ja praad tuli sellest välja) ja soolamisel vedelikku praktiliselt ei eraldunud. Teistel kordadel on aga hoopis teisiti olnud, liha on selline 'pude' kohati võiks ütelda, et püdel ja vett ajab kah hirmsasti välja (kala on ikka söödava värskuse juures olnud). Järsku nad söödavad neid kalu enne surma mingi keemiaga, mis vee kehasse jätab? See oleks vägagi kasulik tootjale... Või olen paranoiline?
oma eelmise küsimuse kommentaariks kirjutan värskelt omandatud info põhjal: euroopa farmilõhet tohib süüa aastas ainult paar korda! Rasedad ja väikesed lapsed üldse mitte. Kõlab paranoiliselt, aga hakkasime siin huvi pärast otsima infot kalakasvatuse kohta ja leidsime paar teaduslikku (+ guardiani) artiklit, mis seda väidavad. Asi selles, et lõhekasvatuses kasutatakse nii palju parasiidimürke ja muid kemikaale/kantserogeene, mis inimese kehast ei välju ja seal kogunevad-kuhjuvad. Ja öko-lõhe pole palju parem, sest sealsed normatiivid on vaid veidi rangemad. Artiklite põhjal ongi öko-kalatööstus kõige mitteökom asi omasarnaste seas. Ja ma olen nüüd väga kurb, sest hakkasime just sagedamini kala sööma (ja mis siis ikka on taskukohasem, kui mitte lõhe) ja sushit tegema. Eks peab nö metsiku atlandi kala peale üle minema....
Silx
Postitusi: 1075
Abikokk
2009-07-07 08:58:40
Minu üks lõhevariantidest: http://n2rimata-kont.blogspot.com/2009/06/laisa-koka-ahjulohe.html

Gastronautilised äpardused We ate the food, we drank the wine Everybody having a good time

Kirsike
Postitusi: 1359
Abikokk
2009-07-07 10:28:13
Alberta:
euroopa farmilõhet tohib süüa aastas ainult paar korda! Rasedad ja väikesed lapsed üldse mitte. Kõlab paranoiliselt, aga hakkasime siin huvi pärast otsima infot kalakasvatuse kohta ja leidsime paar teaduslikku (+ guardiani) artiklit, mis seda väidavad. Asi selles, et lõhekasvatuses kasutatakse nii palju parasiidimürke ja muid kemikaale/kantserogeene, mis inimese kehast ei välju ja seal kogunevad-kuhjuvad. Ja öko-lõhe pole palju parem, sest sealsed normatiivid on vaid veidi rangemad. Artiklite põhjal ongi öko-kalatööstus kõige mitteökom asi omasarnaste seas..
Seda küll kurb teada :O Me ostame lõhet väga tihti, ikka terve kalana. Kalapuhastamine õnneks on traditsiooniliselt meie suguvõsas olnud meestetöö :D Enamasti eriti katsetada retseptidega ei saa/ei lasta, klassikaline variant on selleks liiga hea. Kala pea ja kõhuääred ja selgroog lähevad sügavkülma supi jaoks. Pool kala jääb saiaga söömiseks (soolame terve filee ja siis vastalt lõikame otse saiale, nagu Profagi kirjeldas), teine pool ahju (või pannile), enamasti ikka klassikalise sidruni-tilli-pipraga. Teriyakiga olen teinud, minule väga meeldib, seda olen ka korduvalt teinud! Eks aja jooksul ole katsetusi ju tehtud, aga kordamisele eriti pole midagi tulnud või ei tule praegu meelde. Aga minu lemmik praegusel eluetapil ;) on tervelt suitustatud lõhe, Saaremaalt saan, megahea!!!

Lindude toitmine

sõstar
Postitusi: 2
Kokaõpilane
2010-02-03 22:11:46
Tahtsin lihtsalt kirjeldada oma viimast parimat lõheelamust. Nimelt sõi elukaaslane restoranis 60 kraadi juures küpsetatud lõhet. Liha oleme enne küll madalal temperatuuril (100 või nii) küpsetanud, kuid kala mitte. Aga see oli uskumatult hea. Sai siis kodus ka ära proovitud. Panime lõhefilee ahju, tilli-soola-sibulaga kaetud. Termomeetri pistsime sisse, ahi 60-70 kraadi ja jäime ootama, millal lõhe sisetemperatuur oleks nii 45-50 kraadi (kuskilt lugesin, et see peaks olema piisav, keegi oskab kommenteerida?). Aega läks oodatust kauem, kokku peaaegu 2,5 tundi. Aga lõhe oli lihtsalt nii hõrk, mahlane ja pehme, lihtsalt suussulav:) Nii et uus avastus meie jaoks, läheb kindlasti kordamisele!
Liisi
Postitusi: 955
Abikokk
2010-02-04 08:47:49
Minu absoluutsed lemmikud on lõhe sinihallitusjuustu-ananassikattega ja lõhe-carpaccio röstsaial ja forell lehttaignas.

Liisi Blogi

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-04-24 13:19:14
Tõstan siia. Ise vastata ei jõua, kuna esimesed külalised ukse taga, aga ehk keegi aitab!!?
Mandalijev:
Tere, tegin ise värskest kraamist graavilõhet. Sooviks teada, kui kaua selline kraam külmikus säilib. Nädal ikka vist? Või rohkem?

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>