Lihavõttemunade värvimine

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-03-09 17:13:49

Silvia Kalvik kirjutab oma raamatust Pühade- ja tavanditoidud munade värvimise kohta järgmist:

Kogu kevadpühade tähtsaim toiming oli pühademunade värvimine.

Kohati alustati munade värvimist Suurel Neljapäeval. Mune värviti palju ja võimalikult kirjuks. Värvimiseks koguneti köögis suure laua äärde, kus igal värvijal oli oma võte ilusama muna värvimiseks. Kasutati kuivi sibulakoori, saunaviha lehti, linaseemneaganaid, värvilisi lõngajuppe, nartse, seemneid jm. Iga muna seoti eraldi pakikeseks ja keriti lõnga või niidiga risti-rästi kinni. Selliselt pakitud mune keedeti vähemalt 10 minutit. Kõige põnevam selles toimingus oli pakikeste avamine. Iga muna oli omamoodi kordumatu. Kõige ilusam hoiti kõige kallimale.

Punased munad värviti madararohu juurtega, rohelised noorte kaselehtede või kivisamblaga, kollased sidrunikoortega. Kõikidel värvustel oli oma tähendus: punane pidi tähendama armastust, roosa - õrnust, roheline - lootust, sinine - truudust, kollane - valskust, hall - tasadust.

Pühademunaga oli seotud mitmesuguseid kombeid ja tavasid: munade vahetamine, veeretamine ja terve rida teisi kombeid. Kui esimese kevadpühade hommikul lauda istuti, siis enne munade söömist koksiti neid.

Loeti isegi salmi:

Muna koks, muna koks,
kelle muna katki lä'eb,
oma munast ilma jääb.
(Kaarma)

Koksimise ajal mõtles kumbki koksija ühe salajase mõtte. Kelle muna jäi pärast koksimist terveks, selle mõte läheb täide.

Ideid munade värvimiseks looduslikul ja vähemlooduslikul moel:

Üldiselt värvin ma mune neid lihtsalt sibulakoortesse mässides, aga mullu otsustasime muud köögis leiduvat katsetada.

Esimeses reas on külaliste kaunistatud munad (meil oli väikene munade väljanäitus) - esimese muna 'maalis' 31aastane Peter, teised kaks tegi 5aastane Gretel. Keskmine muna on keeratud Venemaalt toodud spetsiaalse munakaunistuse sisse.

Keskmises reas on meie isikliku munadepühakana foto :) ning kaks sibulakoortega värvitud muna (sibulakoored on keeratud muna ümber).

Alumises reas on esimene minu 86aastase vanaema poolt sibulakoortega värvitud muna (sibulakoored on lihtsalt keeduvette pandud), siis safraniga värvitud muna ja siis karkadeõitesse mässitud muna.

Lisaks leotasime mune mate-tees, tulid väga ilusad oliivikarva rohelised munad (pilti ei teinud kahjuks).

Meil on veel teisigi toredaid munapühade ideid varuks, nii et tulge ja piiluge aeg-ajalt siia teemasse :D

Aga kuidas teie mune kaunistate kevadpühade ajal?

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Eva
Postitusi: 771
Abikokk
2008-03-09 17:35:34
Ilusad! Kuidas see safraniga värvitud muna on täpsemalt tehtud? Lisaks, kas Sul on häid retsepte šokolaadimunade tegemiseks ehk siis mida vedelale šokolaadile juurde lisada?

http://www.perenaine.ee/

Nonblonde
Postitusi: 13
Kokaõpilane
2008-03-09 22:59:34

Sibulakoored on juba lapsepõlvest saadik teemas olnud. Lisaks sibulakoortele paneme juurde kaselehti (väga ilus roheline värv, eeldab kasevihtade olemasolu), rohelist või musta teed ja vanaaegset lõnga (tihedalt ümber muna kerituna jätab värvi).

Pärast võib muna võiste/õliste käte vahel veeretada, jääb läikima :D

Amööb
Postitusi: 476
Abikokk
2008-03-09 23:53:59
Mulle imponeerivad ka väga sibulakoored, kuid selle kuu Kodukirjas olid juhised, kuidas kaunistada mune kuivanud roosi kroonlehtedega. Kuna eilseks pidupäevaks sai palju roose, siis kuivatan kroonlehed ära ning katsetan, sest lõpptulemus jäi ajakirja piltide vahendusel väga ilus.

Gurmaan, kes loeb kaloreid on nagu prostituut, kes vaatab kella.

Eva
Postitusi: 771
Abikokk
2008-03-10 07:43:27
Amööb, palun kirjuta sellest roosi kroonlehtedega kaunistamisest lähemalt!

http://www.perenaine.ee/

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-03-10 08:58:04
Eva:
Ilusad! Kuidas see safraniga värvitud muna on täpsemalt tehtud?

'Safraniniidikesed' on lihtsalt muna peale pandud ja marli ümber mässitud. Marli värvus ka väga ilusasti kollaseks :)

Amööb -kas need roosi õielehed olid vastu muna pandud a la sibulakoored ja siis riideriba/marlitükiga kinni seotud? Põnev! Pean järgmisel nädalavahetusel vanemate juures käies Kodukirja läbi lappama :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Amööb
Postitusi: 476
Abikokk
2008-03-10 09:57:08
Kusjuures, neid kroonlehti keedeti suhkrusiirupis ning siis "kleebiti" need munadele, mis olid eelnevalt tühjaks puhutud. Natuke raputati veel kullasära ka peale, lõpptulemus oli väga glamuurne :)

Gurmaan, kes loeb kaloreid on nagu prostituut, kes vaatab kella.

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-03-16 22:26:50

Peedimune kahel erineval moel:

tänavused peedimunad hiina teemunade stiilis ("retsept" siin, blogipostitus siin)

2007. aasta peedimunad.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Vipa
Postitusi: 12
Kokaõpilane
2008-03-17 11:20:24
Eelmisel aastal värvisin mune kuivatatud tumedamate roosade roosi kroonlehtedega. Lehed ümber muna ja marlilapp ümber. Keetsin eraldi nõus. Tulid kahvatuhallid. Punaste sibulakoortega munad ei tule mul punased. Kohati on värv lahjemgi, kui tavaliste kollaste koortega värvitud. Kaselehtedega pole ammu teinud, kuid tulid tõepoolest ilusad oliivikarva.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-03-23 14:56:27

Tänavused munad olid sellised pastelsed ja mahedad:

Värvitud siis hibiski e. karkadega (see sinakashall), Tandoori karripulbriga (need veidi oranžikad), mate teega (sellised oliivikarva rohekaspruunikad) ja matcha teega (rohekad).

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>