75 g võid
Täidis:500 g ricotta juustu
200 g maitsestamata toorjuustu
700 g kõrvitsat
1 dl piima
6 lehte želatiini
1.5 dl apelsinimahla
2 tl riivitud apelsini koort
1 dl suhkrut
1 dl pruuni suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
0.5 tl kaneeli
0.25 tl ingverijuurt
riivitud muskaatpähklit
Keeda kooritud ja tükeldatud kõrvits vees pehmeks, püreesta ja jahuta.
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsisesegu 22-23 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja pane täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Sega kannmikseris või saumikseriga ricotta, toorjuust, kõrvitsapüree ja piim ühtlaseks.
Pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette likku. Kuumuta umbes 0.5 dl apelsinimahla, lisa kuivakspressitud želatiinilehed ja sega lahustumiseni. Sega kõrvitsasegu hulka, lisa ka riivitud apelsinikoor, vürtsid ja suhkrud.
Vala täidis vormi ja lase vähemalt 4 tundi külmkapis tarretuda, soovitavalt üleöö.
Pille Endeni retsept on ajakirjast Kodukiri (November 2008, instruktsioone veidi mugandatud). Juuresolevad fotod saatsid ZOOZI (vasakpoolne pilt) ja ANNUZHKA (parempoolne foto).
Ei tarretunud hästi, paneks 2 lehte želatiini rohkem. Õnneks sain pildi tehtud, sest peale mõnda aega seismist, oleks kook justkui maavärina üle elanud :) Maitse aga oli hea, oli tunda nii kõrvitsat kui ka apelsini.
idee ja pilt ise on isuäratav, aga vaadates retsepti mõtlesin kohe, et NII PALJU vedelikke? piim, mahl, juustud, kõrvits ise.. rohkem zelatiini kindlalt paneks.
Tegin ka, väga maitsev oli. Alguses ehmatas ära, et nii vedel kogu mass, aga mul tarretas küll hästi ära, oli sellin mõnus, et polnud tunda, et on nagu väga tarretis vms, kuid püsis kenasti koos. Kuna mul umbes poole lehte zelatiini ei lahustunud, siis sai selle võrra vähem teda, aga ma panin ka kogematta kombel vägem apelsinimahka (150 asemel 50).
Kui enne ütlesin, et muinu koogile oli retseptis antud želatiinikogus ok, siis nüüd võtan sõnad tagasi. Kaks esimest kooki tulid ilusti välja, aga kolmas, vana-aastaõhtuks tehkud kook lagunes täielikult koost. Kindlasti rohkem želatiini. Ei oska öelda ka, milles erinevus. Ilmselt oli kõrvits mahlasem. Lahendasin olukorra nii, et serveerisin pokaalides kreemina ning põhja lõikasin tükkideka ja panin ka sinna alla ja peale. Kaunistasin apelsiniga. Maistes lausa imeliselt.
Kuna mul on kõrvitsat ja toorjuustu, siis tahaksin seda kooki teha, aga toorest piima ma ei talu. Millega seda asendada- rohkem ricottat või toorjuustu või hoopis hapukoort segatuna veega?
Ma võtaks pigem midagi sellist, mis maitset annab - kõrvitsa- või apelsinimahla näiteks?
...ja kas ingverijuure asemel pulbrit võib ka panna, kas sama palju?
kui mul on palju toorjuustu ja 0 ricottat, siis kas neid võib ka omavahel substitute-da? Tundub, et lõpuks tuleb üks hoopis teine kook vist. :)
Kõrvitsa-juustukook
Ricotta-juustu ja toorjuustu sisaldava maheda koogi võid kaunistada karamellsuhkruga, ent kooki võib serveerida ka hapuka keedisega.