175 g oliivõlis marineeritud musti oliive (nt kreeka Kalamata)
1 suur hakitud sibul
400 g purk konservitud purustatud tomateid
4 valge kala fileed (à 175 g) - nt
hõbeheiki e. hõbemerluusi või Islandi turska
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:värsket peterselli
Kõigepealt valmista tomatikaste. Kuumuta pliidile asetatud ahjupannil 1 sl õli (oliivikonservi seest). Lisa sibul ja sega hoolega, prae 1-2 minutit. Lisa tomatid, maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta keemiseni, siis lisa oliivid.
Aseta kalafileed, nahk allpool, tomatikastme sisse. Nirista peale veel veidi oliivõli (taas oliivipurgist).
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni kala on küps.
Puista peale värsket peterselli ja serveeri kohe koos sidruniviiludega. Kõrvale sobib kartulipuder.
Retsept ilmus briti ajakirjas BBC Good Food (June 2004, One-pot fish with black olives & tomatoes; 2010 retseptivihik "One-pot dishes").
Väga maitsev tuli. Natuke võiks juustu ka juurde lisada.
Väga mõnus ja lihtne roog. Tegin veidi sohki ning kasutasin ära ühe juba avatud Barilla tomatikastme (Basilico vist), kalaks olid latikafileed. Viimaseid ei soovitaks, sest neid pisikesi luid oli laste ja enda taldrikult väga tüütu välja noppida, kuigi maitse oli hea.
Kalavorm oliivide ja tomatitega
Kasuta mõnda meelepärast valget kala (hoki, islandi tursk, koha, haug vms)