Delia Smithi sidrunikook

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

175 g nisujahu

40 g tuhksuhkrut

75 g pehmet võid

1 suur muna (eralda munavalge -kollasest)

Sidrunitäidis:

6-8 sidrunit

175 g suhkrut

6 suurt muna

2 dl 35% rõõska koort

Serveerimiseks:

veidi tuhksuhkrut

crème fraîche'i

Valmistamine

Tainast on kõige lihtsam valmistada köögikombainis. Selleks pane kõik ained peale munavalge köögikombaini ning sega ühtlaseks sitkeks tainaks. Kalla lauale ning sõtku kergelt, siis pane kilekotti ning pooleks tunniks külmkappi seisma.

Rulli tainas õhukeseks, vooderda sellega 23 cm lahtikäiv koogivorm tainaga, nii et tainas ulatuks servadest umbes 5 mm kõrgemale. Torka põhi kahvliga läbi ja pintselda tainas munavalgega. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas 20 minutit.

Täidise jaoks riivi kuuelt sidrunilt koor ning neist pressi 2,75 dl mahla. Löö munad kaussi, lisa suhkur ning klopi kergelt läbi. Lisa sidrunimahl, riivitud sidrunikoor ning vahukoor. Klopi kergelt läbi.

Kalla täidis ettevaatlikult eelküpsetatud põhjale ning küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni täidis on settinud ning näpuga vajutades veidi nõtke tundub.

Kui serveerid kooki soojalt, siis lase sel umbes pool tundi jahtuda. Ent sidrunikook on maitsev ka külmalt. Mõlemal juhul sõelu koogile vahetult enne serveerimist tuhksuhkrut ning paku kõrvale hästi külma crème fraîche'i.

Briti kokandusguru Delia Smithi retsept (Deep Lemon Tart). Pildi tegi Nami-Nami kasutaja Frieda (vt ka blogipostitust).

LISA KOMMENTAAR

helen
postitatud 23.04.2005 15:40

jube pikk retsept aga muidu on maitselt hea vist.

Nipitiri
postitatud 10.07.2008 14:27

Minu absoluutne lemmik! Vastupidi Delia kirjeldusele teen kooki suures madalas vormis, ja tainast eelküpsetan ka teisiti: valmis taigna surun määritud vormi ilma et laseks enne külmas seista, torgin augud sisse ja siis panen koos vormiga pooleks tunniks sügavkülma. Külmast võetuna pistan otse kuuma ahju ja küpsetan kõigepealt pimedalt, seejärel ilma paberi ja ubade/hernesteta veel natuke ja lõpuks munaga määritult veel paar minutit. Kogu see protsess mõjub ilmselt eelkõige psühholoogiliselt, et oi kus tuleb alles kook!

Merka
postitatud 01.06.2018 12:48

Panin täidisesse retseptis toodust märksa vähem sidrunimahla ja -koort ning kook sai ikka KOHUTAVALT-KOHUTAVALT hapu, kriipis hambaid lausa :) Aga muidu tuli hästi välja ja läheb kindlasti kordamisele, lihtsalt kordades väiksema sidrunikogusega.