Kräsupea kook

Nami-Nami Pille kirjutab: Pean tunnistama, et veel paar aastat tagasi ei olnud ma kräsupea koogist kuulnudki - meie peres ja suguvõsas sellist kooki vanasti ei tehtud. Aga nüüd on sellest kujunenud mu õepoegade suur lemmik :)

Selle retsepti järgi tehes saab ühe suure tordi. Kui soovid väiksemat torti, siis võta poole vähem aineid.

Vahendid küpsetamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
kuueteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhjad:

4 suurt muna

340 g suhkrut (4 dl)

350 g nisujahu (6 dl)

1 tl söögisoodat

400 g paksemat hapukoort (nt Saaremaa 20%)

3 sl kakaopulbrit ühte kaussi lisamiseks

Vahele:

1 kg hapukoort (nt Saaremaa 20%)

Glasuur:

100 g võid

2 sl rõõska koort

3 sl suhkrut

2 sl kakaopulbrit

Valmistamine

Esmalt valmista tainas:
Sega munad, suhkur, jahu, sooda ja hapukoor omavahel.
Jaota tainas kahte kaussi ning lisa ühele tainaportsule kakaopulber.
Vala pruun tainas väiksemale ahjuplaadile või kandilisse ahjuvormi.
Vala hele tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Küpseta mõlemat koogipõhja 180kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni koogi sisse torgatud puutikk puhtaks jääb.
Kui koogipõhjad on küpsenud, siis lõika hele põhi kuubikuteks.
Sega heledad koogikuubikud hapukoorega.
Aseta tume koogipõhi tordialusele, määri sellele hapukoort ja kata tordikuubiku-hapukoore seguga.
Glasuuri valmistamiseks sulata potis või, sega juurde rõõsk koor, kakaopulber ja suhkur. Sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda.
Nirista glasuur tordile.

Enne serveerimist lase koogil umbes 12 tundi külmkapis seista.

LISA KOMMENTAAR

Tinka
postitatud 14.11.2004 12:03

Mega hea kook, minu arvates parim kräsupea retsept. Erinevalt retseptist, panen soodat poole vähem.

Mari
postitatud 15.10.2022 13:13

Väga hea ea kook. Nine lemik.;)

merike
postitatud 24.12.2004 13:16

väga hea kook.mulle maitseb.olen ühe korra teinud.lihtne ja huvitav

Kook
postitatud 19.06.2019 11:17

Proovin ka!!

Maarja-Liisa
postitatud 23.10.2004 13:56

Väga maitsev kook:P tegime seda üleelmine aasta kodunduses ja nüüd leidsin netist selle retsepti ja kook ootab külmikus:)

erle
postitatud 31.12.2004 13:01

nii nämma nämm nämm;) parim kook maailmas;)))

Kook
postitatud 19.06.2019 11:19

Ilus näeb ka välja!

Helen
postitatud 13.03.2005 22:20

See on naq mega hea kook!!!Kõige parem mis olla saab;)(Y)

Kook
postitatud 19.06.2019 11:20

Jee hea kook

maria
postitatud 24.03.2005 12:39

see on tõesti väga hea kook!!! mu lemmik! seda olen varasemalt ostnud, seda müüakse ainult selveris. nüüd avastasin retsepti ja kavatsen ise teha! tõesti soovitan kes pole veel proovinud!

mööa
postitatud 11.05.2005 14:11

maailma parim kook

helena
postitatud 25.07.2005 14:49

see on hea kook ja sinna panna veel mingit moosi nagu maasika moosi.!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MK
postitatud 23.12.2005 15:36

mega kook on väga väga maitsev

Greta
postitatud 17.02.2006 12:03

Kook tuleb tuleb parem kui koogi põhjale määrida eelnevalt purustatud banaan!

marge
postitatud 30.12.2006 13:07

Väga hea ja lihtne valmistada.

Karin
postitatud 22.12.2007 15:40

Tuleb tõesti liiga suur, olen kasutanud sama retsepti põhja tegemisel, aga ainult pool kogust (2 muna, 2 dl suhkrut, 3 dl jahu jne). Teen selliselt, et suurel ahjuplaadil teen kogu taigna ühe korraga ära, tuleb ainult pruun. Keskelt lõikan ümara põhja ja servad tükeldan ja segan katte sisse. Põhi läheb ühekordne, hapukoort hulgim, lisaks banaanitükid ja kirsikompott. Immutan vedelikuga ka ohtralt, et jääks mahlane. Seega tordi valmistamine on mul kõvasti kiirem kui retsepti järgi tehes. Ainus vahe, et põhi on ühekordne ja kate on pruunide tükkidega, aga glasuur katab niikuinii. Teen tordi lahtikäiva vormi sisse, kui vorm avada, jääb kena kirsipunase-pruuni-valge kirju.

❤️
postitatud 13.08.2023 17:12

jaa queen

plätu
postitatud 11.07.2007 13:49

Jama kook on. Jube suur tuleb ja hapukoort on liiga vähe. Pealegi see glasuur on ju lihtsalt hangunud sulavõi seal koogil. Õige glasuur on ikka šokolaadist ja vahukoorest tehtud.

Kätu
postitatud 27.04.2023 17:43

Sa näed ju pilti sa saad teha poole väiksema koguse ning see glasuur on väga hea!!!!

kristi
postitatud 05.02.2008 15:02

Mulle ka hullult sümpab see kook. Aga päris selle retsepti järgi ei tee (ma üldse retsepti järgi teen vähe asju :D). Igastahes põhi saab mõnusam kui panna sisse suhkruga kondentspiima pool purki kokku, ülejäänu saab segada hapukoorega katteks. Põhja immutan kirsikonpotiga- lasen sauseguriga ühe kompoti ühtlaseks massiks ja määrin pooleks lõigatud põhja vahele. Loob päris hea kontrastse maitse :9 Glasuur jääb veenvam kui mõnust tumedat shoksi hulka sulatada. oh isu tuli peale praegu...

epp
postitatud 19.07.2008 22:29

Meie peres hakitakse koos biskviidiga ka suur purk virsiku või ananassi konservi, mahla kasutan immutamiseks. Glasuuri teeme tumedast shokolaadist.

Mina
postitatud 27.12.2018 14:08

Šokolaad on see sõna! :)

Kokkaja
postitatud 06.11.2008 12:29

seda kooki võikski sööma jääda, väga maitsev

tziiki
postitatud 04.02.2009 10:40

tegin ka siis seda kräsupead...ja tulemus siis see, et hakka või uskuma, et kui retseptis kirjas et tuleb suur kogus, et siis tegelikult tuleb ka :D maitsenud veel ei ole-seisab külmikus...aga kardan et tuli pisut kuiv. Tegin pruuni põhja ümaras suures koogivormis, aga tuli pisut paks ja nüüd tagantjärgi mõtlen, et oleks võinud ju immutada millegagi. Aga ma ei tea mis mul juhtus, kuid hapukoort läks retseptis öeldust 600 gr rohkem. No hommikuks olid pealmised kuubikud nii kuivad, et panin julgelt ühe suure paki hapukoort veel peale...kui ära proovin, siis anna teada, mis asjast sai :)

tziiki
postitatud 05.02.2009 12:49

nii-sai siis proovitud...ei olnudko kõige kuivem, sest põhjad ise olid sellised niisked-teinekord, aga lõikaks põhja pooleks ja immutaks nt konjakiga ja paneks sinna vahele ka veel hapukoort. Ja heleda põhja kuubikud teeks väiksemaks-see struktuur ei jäänud selline kuubikuline mul miskipärast... külalistele meeldis, end jättis külmaks...

a
postitatud 13.02.2009 15:21

hapukoorele oleks hea panna pisut vaniljesuhkrut enne kui kuubikud sisse segada ja kindlasti läheb hapukoort rohkem, et ikka mõnus pehme jääks. olen teinud glasuuri piimast, kakaost ja suhkrust ja killukesest võist, üldse ei kurda väga maitsev on tulnud. nämm nämm...

Tiramiiiisu
postitatud 13.07.2010 18:44

Käesolev retsept ei meeldinud mulle nii väga kui üks varasem, mille kunagi kuskilt endale kirjutanud olin. Peamine erinevus seisneb põhjades (minu versioonis ei panda taignasse hapukoort).

Ann
postitatud 19.03.2009 13:28

Ilmselt üks lemmikumaid kooke üle ilma:) Lisandite ja immutamisega, samuti glasuuriga võib julgelt fantaasia käiku lasta. Põhja võib poolitada ning vahele määrida, mille järele parasjagu isu on - moosi või hapukoort või kondentspiima või..... Sama lugu immutamisega - lastele meeldib kui immutan kohvi ja rummiessentsi seguga, meespere eelistab essentsile brändit... Ka hapukoorele, millega kuubikud segada, võib lisada, mis iganes meeldib: Kompotikirsid on tõesti head, kompotivirsikute tükid ka. Marmelaad, kookoshelbed, pähklipuru......Ja nii edasi:)

mina
postitatud 20.03.2009 10:55

hapukoor keefir kaneel ja suhkur teevad selle möksi veel paremax . paljas hapukoor ju imal...

NIPSU
postitatud 05.03.2010 18:55

Tegin ka selle retsepti järgi kunagi ja väga hea tuli :P

Katsetaja
postitatud 19.09.2010 15:51

Tegin selle retsepti järgi, kuid kook jäi kuidagi kuiv ja glasuur ei olnud ka suurem asi, kuidagi väga võine. Tõenäoliselt rohkem hapukoort ning pruuni põhja võiks ka pooleks lõigata ja hapukoort vahele panna...

Jaanikaant
postitatud 16.11.2010 11:08

Tuntud headuses Kräsupea kook ilmselt laiemat tutvustamist ei vaja. Üsna kerge vaevaga valmiv kook on mahlane ja maitsev. Isetehtud kooki ei anna loomulikult poelettidel leiduvaga võrreldagi. Lisasin Nami-Namist pärit retseptile ka kirsse, aga muus osas järgisin originaalretsepti. Maitseb nii väikestele kui ka suurtele!

Liisu
postitatud 04.07.2011 16:26

Kõige parem kook üldse. Arvatavasti igavesti mu lemmik . :)

gerli
postitatud 14.08.2011 15:35

kräsupea kook on uleköige aga mina panen sinna veel ananassi tukke kah :):)

Alar
postitatud 29.09.2012 12:33

Koogi põhjale laotada banaaniviile ja alles siis katta koore-koogi seguga jne. Ei ole paremat maailmas!

Kokkaja
postitatud 24.02.2013 16:49

Meie peres on seda kooki tehtud üle 10 a.,kuid taigen on nats erinev sellest ,mis siin pakutud:200 g hapukoort,2 muna,1 kl.pannkoogijahu,1 kl.suhkrut,1 spl.jahu ja 1 tl.soodat.Ühele osale tainast lisan 1 spl.kakaod.Kastmeks kulub 400-500 g hapukoort+3 tl.suhkrut+1 sidruni riivitud koor ja sidrunimahl.Kakaovõõp peale ja külmas kuni järgmise päevani.

Silja
postitatud 19.08.2013 16:04

Minu mehe lemmik kook...arvasin, et kodusel teel raskesti valmistatav...seda retsepti nähes pean tunnistama, et ei tundu ju üldse kohe raske...peab vist mehele rõõmuks tegemagi! :D Aitäh retsepti eest! :)

Silja
postitatud 24.08.2013 21:33

Tehtud ja söödudki...mees kiitis, et pole elus kusagil paremat saanud! :) Tegin pisut omamoodi...pruuni põhja lõikasin pooleks ja laotasin vahele ohtralt pohlamoosi...pruuni põhja peale immutasin terve teeklaasi musta kohvi...ja hapukoorele, mida kuubikutega segasin, lisasin pisut valilisuhkurt. :)

irw
postitatud 10.11.2014 17:02

Kook naq kook ikka

Jaana
postitatud 21.02.2015 21:22

Mina olen ka seda retsepti ummamuudu täiendanud :) Olen immutanud konjaki/brändiga ja lisanud hapukoorele pähkleid. Sööjad on igatahes väga kiitnud :)

Ann
postitatud 28.03.2015 22:16

Uskumatu, kui suur tort tuli! Jagasin retsepti kogused kaheks, kuid sain täiesti ehtsa suurepere tordi.

Kaare
postitatud 05.12.2015 14:42

Tegin pool kogust. Tumeda põhja küpsetasin ümmarguses 20 cm läbimõõduga koogivormis. Heleda põhja kandilises 23x23 cm vormis. <p>Kokku panin samas ümmarguses vormis ja tuli kena kõrge kook, millest jätkus 8-10-le. </p>

Triin
postitatud 22.02.2016 20:49

Mis tähendab, et saab ühe suure tordi? Kui suur on suur?

teeme kooki
postitatud 25.02.2016 19:45

Proovisin teha ja tuli väga hea

Ülle
postitatud 11.03.2016 10:14

Mina lisan ka hapukoorele ,mille sisse käivad valge põhja tükid ,riivitut apelsini koort ,annab hea maitse ,ka olen pannud värskeid marju vahele .

Getter
postitatud 09.04.2016 20:43

<p>Meie suguvõsas 80-te lõpust lemmik tort. </p><p> Meil käib tainas kondenspiim. Väiksed erinevused ka muudes asjades, aga idee on sama. Hapokoore seguga tasub lahkelt uputada ja glasuuriga ei maksa ka koonerdada. Meil laotakse tipust teravaks kuhjaks.</p>

Pille Riin
postitatud 16.04.2016 03:44

Kusjuures meil ka sellist kooki ei tehtud, ikka "päris"koogid olid. Aga laps peab sellest lugu ja nüüd tuleb ikka ette. Hea meenutus, tasub nädalavahetusel tegemist :)

Mari-Liis
postitatud 20.06.2016 20:27

<p>Panen siia algselt 20.6.2016 Facebookis rühmas "Jah, see on vegan!" postituse Kadri Andre postituse:</p> <p><em>"Kräsupea kook. Tuli nii hirmus hea, et ei suuda söömist lõpetada. Tegin mittevegaanset varianti viimati teismelisena ja nii hea on selle koogiga nüüd nostalgitseda.</br> Munad asendasin NoEgg Egg Replacer pulbriga, hapukoore Yosa kaerakoorega, rõõsa koore sojakoorega ja või taimse margariiniga." </em></p> <p>Ise varemgi pea samad asendused teinud, kui veganvarianti tahtsin (ja super tuli!), aga ma ei osanud/taibanud siia enne kirja panna, seepärast Kadri Andret tsiteerin.</p>

Kadri
postitatud 20.06.2016 22:04

Siin ka pilt!

Heidi
postitatud 09.09.2016 16:37

Meie pere üks lemmikuid kooke juba rublaajast :) Tainaretsept küll natuke teistsugune, ilma hapukooreta (2 muna, 1 klaas suhkrut, poolteist klaasi jahu, 1 tl soodat + põhja osale 1 spl kakaod). Mina ehitan selle koogi kokku nii, et immutan põhja, siis hakkan laduma: kiht tainakuubikuid, uhan hapukoort otse pakist peale, siis banaanitükke ja järgmine kiht kuubikuid, hapukoort ja banaani, kuniks tekib mõnus kuhi. Banaan (ca poolteist keskmist banaani) annab eriliselt mõnusa meki ja sobib hapukoore-tainaseguga oivaliselt kokku! Katteks kakaone glasuur, ööpäevaks külmkappi ja kõik noortest vanadeni mõmisevad rõõmust :)

Stella
postitatud 20.09.2016 08:03

Aitäh nii hea retsepti eest! Tegin lapse sünnipäevapeoks selle koogi ja kõigile väga meeldis! Selle koogi eelis on see, et ta pole liialt magus - jõuab koguni kaks torditükki nahka pista. Kasutasin eelnevate soovituste järgi ka banaani ja kirsikompotivedelikku immutamiseks ning kompotikirsse ja vaarikaid täidisesse. Tõesti väga hea kook! Ainult munad vahustasin eraldi mikseriga, ehkki seda retseptis öeldud polnud. Esimesel katsel jäi koogipõhi ainete kokkusegamisel liialt plink, teisel katsel aga mune vahustades jäi juba koogipõhi küpsedes kenasti õhuline.

Ketu
postitatud 21.10.2016 14:43

Kas põhi peabki nii nätske jääma? Nagu tainas oleks toores... Võiks õhulisem olla..

Pille
postitatud 21.10.2016 15:38

Ketu, toores ja nätske see tainas kohe kindlasti ei tohiks jääda, aga päris õhuline see biskviit pole. Pärast tuleb ju osa tükkideks lõigata ja rohke hapukoorega segada - tavaline õhuline biskviit "sulaks" sinna ära ja jääks ühtlane mass, mitte "kräsupea". Ilmselt läks Sul siiski küpsetamisega midagi nihu - kas oli temperatuur vale või kell valetas.

Kaja
postitatud 05.05.2017 22:12

Ma panen vahele veel ananassi tükke ja kirsse. Suvel hoopis maaasikaid.. nämma!

Claabu
postitatud 04.08.2017 22:38

Hetk enne külmkappi minekut.

K
postitatud 12.03.2018 08:40

Imehea kook! Retsept on suurepärane!

Wowee
postitatud 07.08.2018 22:00

Kõik kiidavad, aga minul oli täielik ebaõnnestulime. Järgisin retsepti - vahustasin munad suhkruga (panin natuke vähem), lisasin hapukoore ja jahu koos küpsetuspulbriga. Esiteks oli taigen päris paks ja kohati tundus, et kogu jahu ei mahugi sisse. Ja õhulistest põhjadest oli ka asi kaugel. Valge ei küpsenud ära, jäi täitsa nätske seest. Sama lugu pruuni põhjaga. Täielik tooraine ja aja raiskamine.

Pille
postitatud 19.09.2018 10:24

Wowee, ma kinnitan, et Nami-Nami ühtegi kommentaari ise välja ei mõtle, kõik on reaalsete inimeste jäetud (heal juhul tõstame FB kommentaari siia, et märk maha jääks). Midagi läks ikka lihtsalt valesti.

Karin
postitatud 31.10.2018 09:25

Vaatan, et pildil on ümmargune põhi, aga retseptis kirjas, et taigen valada kandilisse ahjuvormi või ahjuplaadile. Kas võiks seda tumedat põhja küpsetada lahtikäivas 26 cm ümmarguses vormis?

Agnes
postitatud 08.12.2018 18:48

Kindlasti on vaja rohkem hapukoort! Selle koguse peale 400-600g vähemalt juurde. Kook tuleb suur. Mina panin enne ahju panekut nn kõrvale valgest taignast 1/3, et teha tume põhi, millele lisasin retseptis öeldud koguse kakaod. Siis vaatasin, et tuli nii paks see tume osas ja siis sinna lisasin hapukoort. Järgmine kord lihtsalt lisan vähem jahu, sest tean, et kakao teeb niigi paksuks. Lisaks ma lisasin 600g vaarikaid ning kujutan veel ette, et kui veel immutada nt mõne alkoholiga, siis on tõesti veelgi parem.

Johanna
postitatud 24.01.2019 10:18

Kui suurt vormi umbes siin kasutatakse?

nupsu
postitatud 04.02.2019 15:55

Mina lisaks sinna veel kirsse :)

Marmelaad
postitatud 13.02.2019 21:50

Mina tegin ka nüüd esimest korda selle retsepti järgi seda kooki. Loodan et on ka hea :)

Katrin
postitatud 04.05.2019 18:34

Soovitan, tegin kirsikompoti juurde veel!

Kook
postitatud 19.06.2019 11:18

See tundub hea kook olevat!!

Laura
postitatud 01.11.2019 13:14

Kui suure vormiga pildilolev kook küpsetatud on?

Pille
postitatud 01.11.2019 14:35

Laura, sobib nii 24cm kui ka 26cm läbimõõduga vorm!

Hexy
postitatud 12.03.2020 08:28

Sellest tuleb ikka tõsiselt suur kook. Minu oma jäi kuidagi kuiva võitu.

:)
postitatud 22.04.2020 16:59

Mida rohkem hapukoort panna seda mahlasem tuleb :)

Maalt ja hobusega
postitatud 26.10.2020 19:51

Lemmik!

Eve Alas
postitatud 18.01.2021 21:54

Olen kaks korda teinud ja väga hea! Glasuuri ise tegemise asemel on parem sulatatud šokolaad.

Mommy
postitatud 24.09.2021 18:31

Väga kräsune kook tuli

ChrisGood
postitatud 12.01.2023 18:45

väga hea