Béarni kaste e. sauce béarnaise

Kreemjas klassikaline prantsuse kaste, mis põhineb Hollandi kastmel. Ent kui Hollandi kastmele annab maitse sidrunimahl, siis Bearni kastet maitsestab estragon ja aed-harakputk.
Sobib imehästi grillitud veiselihaga, ent on maitsev ka lõhe, külma lambaprae või kanaga.

Kogus
6 dl (neljale kuni kuuele)
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

2 sl valget veiniäädikat

2 sl vett

1 tl kergelt purustatud valget pipart

2 hästi peenelt hakitud šalottsibulat

2 sl hakitud värsket estragoni

4 munakollast

250 g (selitatud) võid

meresoola

1 sl hakitud värsket aed-harakputke ja 1 sl hakitud värsket estragoni

Valmistamine

Pane äädikas, vesi, kergelt purustatud pipraterad, hakitud šalottsibul ja estragon väikesesse potti. Kuumuta keemiseni, siis redutseeri ehk keeda kokku, kuni alles on umbes 2,5 sl vedelikku (see võtab 1-2 minutit).
Võta pott tulelt, lase jahtuda. Siis kurna läbi peene sõela kuumakindla kausi sisse. Lisa munarebud ning klopi vispliga ühtlaseks.
Kuumuta väikeses potis paar cm vett keemiseni, siis tõsta poti kohale kuumakindel kauss (saad nn vesivanni). Kuumuta 5-6 minutit, munasegu vispliga pidevalt segades, kuni kaste on paksenenud ja muutunud helekollaseks ning kreemjaks.
Tõsta kauss tulelt ning aseta nt niiske käterätiku peale (siis ei libise kauss minema). Vispelda peene nirena juurde kuum sulavõi* - jätka vispeldamist, kuni kaste on hele ja paksenenud.
Sega juurde hakitud aed-harakputk ja estragon, maitsesta soolaga ning serveeri kohe.

* Klassikalises retseptis tuleks kasutada selitatud kuuma võid - see annab veelgi kreemjama-siidisema tulemuse. Argipäeval piisab täiesti ka lihtsalt sulatatud võist.

Béarn on Prantsuse Püreneedes asuv ajalooline piirkond (sealt oli pärit ka "Kolme musketäri" kangelane d'Artagnan :)) NB! Kastmel pole mingit seost Šveitsi pealinna Berniga.

LISA KOMMENTAAR

Ann
postitatud 13.11.2015 13:00

See on minu lemmikkaste! Piisab kõrvale ahjukartulitest ja lihtsalt see kõik sulab suus! Mina vispeldamise asemel mikserdasin ja estragoni panin rohkem, sest ma ise kasvatan Prantsuse estragoni ja see väga maitseb mulle! :)