Janssoni kiusatus

Üks tuntumaid rootsi rahvusroogi - Janssons Frestelse. See kreemjas kartulivormiroog on väidetavalt saanud nime rootsi ooperilaulja Pelle Janzoni järgi. Retsept ilmus rootsi keeles esmakordselt 1940.a. ja kuulub klassikalisele Rootsi jõululauale.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg kooritud kartuleid

vormi määrimiseks võid

3-4 sibulat

100 g nõrutatud 'Kipperi' "anšoovise" fileed või vürtsikilufileesid

4 dl 35% rõõska koort

soola ja musta pipart

riivsaia

peale võitükikesi

Valmistamine

Koori kartulid, lõika peenikesteks kangideks. Koori sibulad, lõika õhukesteks viiludeks.

Prae sibulad väheses võis kergelt läbi, aga ära pruunista!

Laota laia ja madala ahjuvormi põhja pool kartulitest, peale praetud sibulad, vürtsikilufileed* ja ülejäänud kartulid. Maitsesta pipra ja vähese soolaga.

Kalla peale niipalju rõõska koort, et kartulid oleksid peaaegu kaetud (koort võib minna veidi rohkem või vähem - see sõltub vormi suurusest). Puista peale riivsaia ja võitükikesi.

Küpseta 225-kraadises ahjus umbes tund aega. Kontrolli, kas kartulid on küpsed - kui veel mitte, siis kata roog liigse pruunistumise vältimiseks pealt fooliumiga ja küpseta 200-kraadises ahjus vees 10-15 minutit.


Serveeri koos salatiga omaette einena või liharoa lisandina.



Loe veel:

  • Rootsi "anšoovised" on tegelikult hoopis kilud - nimelt hakati kilusid juba 17. sajandil Rootsis kutsuma 'ansjovis'. Päris anšoovised (Engraulis encrasicolus) on Rootsis tuntud kui 'sardeller'. Rootsi "anšoovised" on üsna magusas marinaadis ja mahedamaitselised.

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Dee
postitatud 24.01.2009 13:40

Ma kohe ei oska kirjeldada, kui hästi see roog meile maitseb! :D Me küll puljongit pole siiamaani pannud, aga nüüd katsetan ka sellega kindlasti ära. Üks selliseid toite, mida teen suuremas koguses, eeldades, et jätkub ka järgmiseks päevaks, aga mis ikkagi saab alati otsa juba samal õhtul. Viimanegi kastmeraas kaabitakse leivatükiga kokku...

mäx
postitatud 14.08.2009 16:22

vähemalt teatud rootsi piirkondades tehakse seda veidi teisiti. Sibulat läheb paar-kolm korda rohkem (4-6 sibulat) ja see praetakse (hautatakse) pannil enne pehmeks. See annab eriti hea magusa meki juurde. Lisaks pannakse kõiksepeale riivsaia ja alles siis võitükikesed. Saiapuru läheb mõnusalt krõbedaks.

Hexy
postitatud 10.11.2010 18:50

Ei olnud midagi erilist minu jaoks

Tanel
postitatud 15.11.2011 13:18

Tehtud, üldiselt mõnus, aga jättis kuidagi ebameeldivalt rasvase mulje. Võibolla panin liiga palju võid.

Sander
postitatud 27.02.2013 11:06

Pole sõnu, viib keele alla!

Tamps
postitatud 10.01.2015 19:07

Tõesti hea, tegin selle rootslaste moodi- rohke sibulaga- fantastiline. Panin veel sibulakihi peale ka imeõhukesi tomatirõngaid- lihtslt värviks. Kartul oli poest Laura ja aega küpsemiseks kulus ca 45 min.

Triinutraanu
postitatud 24.12.2015 21:19

oooooo, see oli mul puhta ununenud :) kui kord koju tagasi jõuan teen seda... selline isu tuli peale!!!

sininetyrkiis
postitatud 21.03.2017 14:27

Väga mõnus, lastele meeldib. Vormiroogade valmistamine on väga perenaisesõbralik :)

Pille
postitatud 15.09.2023 09:04

Minu pilt aastast 2011 :)

Eevi Johannson
postitatud 20.01.2024 15:39

....see on Rootsis nr 1 toit jõululaual. Ise teen seda vormi soolatud lõhega.