150 g toasooja võid
0.5 dl külma kanget espresso kohvi
2 suurt banaani (ca 400 g)
4.5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
3 dl heledat muscovado suhkrut
2 muna
Serveerimiseks:1 dl hakitud kreeka pähkleid
Rummikaste:150 g võid
3 dl muscovado või fariinsuhkrut
3 sl tumedat rummi
3 sl heledat siirupit
Määri 1,6 liitrine rõngasvorm võiga ning puista üle riivsaia või jahuga.
Koor banaanid, suru katki. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja kaneel.
Vahusta või suhkruga kohevaks ja heledaks vahuks. Lisa munad ükshaaval edasi vahustades.
Sega jahusegu, banaanipüree ja kohvi taina hulka. Kalla tainas vormi.
Küpseta 175-kraadise ahju allosas umbes 50 minutit või kuni kook on küps (kontrolli küpsust puutikuga).
Lase koogil vormis veerand tundi jahtuda, siis kummuta koogialusele. (Vorm võta ära alles siis, kui kook on täielikult jahtunud).
Serveeri hakitud pähklite ja rummikastmega. Kastme võid valada tervele koogile või lõigata koogi viiludeks ja valada veidi kastet igale koogiviilule.
Rummikaste:
Sega potis või, suhkur ja siirup. Kuumuta paar minutit keskmisel tulel, kuni kaste kergelt pakseneb. (NB! kaste pakseneb jahtudes veelgi). Võta pott tulelt, sega juurde rumm.
Retsept on pärit Soome ajakirjast Glorian Ruoka & Viini (3/2010). Pildi tegi ZOOZI.
Banaani-pähklikook rummikastmega
Kohviga maitsestatud banaani ja kreeka pähkli kook, mida serveeritakse rummiga maitsestatud karamellikastmega. Kook on parim küpsetamisele järgneval päeval ning säilib pehmena umbes 5 päeva (seda ka toatemperatuuril).