Merekultuuriaasta 2016: JÕESILM

2016 on merekultuuriaasta ning selle raames tutvustab Nami-Nami iga kuu oma lugejatele ühte Eesti kala ning jagab retseptisoovitusi. Novembrikuu kalaks on jõesilm!

Jõesilm ehk euroopa jõesilm (Lampetra fluviatilis) on silmlaste sugukonda jõesilmu perekonda kuuluv veeloom. Tegemist ei ole kalaga - silmud on evolutsioonilises mõttes kaladest märksa madalama arengutasemega.

Vanarahvas on kutsunud jõesilmu veel järgmiste nimedega: jõesutt, silmus, sutikala, üheksasilm, nõgenool.

Jõesilm on angerjalaadse kehaga kalalaadne loom; lõuad puuduvad, nahk on limane ja soomusteta. Ülalt on jõesilm tinahall, alt kreemjas; kuderände ajal kollakas. Pea külgedel on silmul 7 paari lõpuseavasid. 

Jõesilma keskmine pikkus on 35 cm, kuigi nad võivad kasvada ka 50 cm pikkuseks. Jõesilmud kaaluvad kuni 150 g ja elavad kuni 7 aastaseks, kuigi on teada ka 10 a elanud silmud. Narva jõest püütakse enamast 30-35 cm pikkuseid ja 50-70 grammiseid silmusid. 

Kuidas jõesilme puhastada?

  1. Pane värsked silmud suurde kaussi, pusta peale soola, arvestades u 100 g kivisoola 1 kg silmude kohta. Sega puulusikaga korralikult läbi ja lase paar tundi soolduda
  2. Sega uuesti läbi, siis pühi silmud limast ja soolast puhtaks. Seda on kõige lihtsam teha linase riidega, aga sobib ka köögipaber. 


     
  3. Edasi toimi vastavalt retseptile :)

Nami-Nami soovitab järgmisi silmuretsepte:

Loe veel:

Fotod: Ilse Metsamaa

Artikkel valmis merekultuuriaasta raames:

Hea Nami-Nami lugeja! Mida Sina silmust arvad? Jäta vastus kommentaaridesse!

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 17.11.2016 21:17 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Marika Teeäär
postitatud 14.11.2016 14:14

Ei näe eriti isuäratav välja.

Merike Veidental
postitatud 14.11.2016 14:26

Maitsevad väga marineeritud silmud. Tihti meie peolaual.

Kati Reintam
postitatud 14.11.2016 14:43

Ohh, kuidas ma armastan silmusid ja muidugi üldse kala!

Kaja Rikkonen
postitatud 15.11.2016 13:26

Kala väga maitseb, aga silmud krõbisevad ja kohe kuidagi ei isuta. minul vähemalt.

Aet Kiisla
postitatud 15.11.2016 21:13

Kellele terved silmud ei meeldi mingil põhjusel, siis mõni meister paneb ka ainult sabasid purki. Kindlasti soovitan proovida erinevaid roogi teha, nt silmupitsat, silmu-hapukapsa pirukat, nn viinasalatit, silmusushit, silmu-hotdogi... kõike proovinud ja kõik meeldinud.

Mirjam
postitatud 16.11.2019 09:01

Parim Delikatess!Ise valmistan