Uus retseptiraamat tutvustab Euroopa vabatahtlike köögilugusid

Euroopa Vabatahtliku Teenistuse vabatahtlikud räägivad oma suhtest toidu, vabatahtliku tegevuse ja Eestiga ning õpetavad, kuidas valmistada erinevaid roogasid, hatšapurist tiramisuni.

"Ma olen väga uhke rikka toidukultuuri üle, mida Itaalia pakub ning ma püüan seda rikkust ja mitmekesisust eestlastega jagada, kuid ega see lihtne ei ole, kui inimestele meeldib pitsa ananassiga," tunnistab itaallanna Giulia Marullo, kes töötas vabatahtlikuna ühes Tallinna lasteaias. "Itaalias on söömine nagu eestlastel laulupidu," lisab teine Itaaliast pärit vabatahtlik, Anna Bortoletto.

2016. aasta sügisel toimus erinevates Eesti noortekeskustes ja koolides 20 kultuuridevahelise kokkamise töötuba nimega "Kultuur purki!", mis oli osa Eesti Avatud Noortekeskuste ühenduse korraldatud ja Eesti Noorsootöö Keskuse toetatud Noorsootöö nädala programmist, eesmärgiks juhtida tähelepanu noorsootöö mitmekesisusele, väärtusele ja ühiskondlikule mõjule. Sarnasest ideest on kantud ka see väike söögilugude raamat, kus sõna saavad EVT vabatahtlikud, jagades oma kogemusi ja kultuuri toidu kaudu.

Erasmus+ programmi vahendusel Eestisse saabunud vabatahtlikud panid paika menüü ja üheskoos kohalike noortega valmistati välisvabatahtlike päritolumaadele iseloomulikke roogi. Idee oli ühiselt süüa valmistades õppida tundma teiste maade kultuuri. Kultuurikohtumistest on tänaseks valminud põnev retsepti -ja köögilugude raamat, mida tutvustatakse esimest korda noortemessil Teeviit 2017.

"Aasta jooksul käib Eestis üle 100 vabatahtliku kõikjalt Euroopast ning kaugemaltki, kes panustavad erinevate Eestis toimetavate organisatsioonide tegemistesse. Mitmeski mõttes on käesolev raamat väike sissevaade nende inimeste eludesse läbi toidu, mis on oluline osa ühe kultuuri ja eluviisi tundma õppimisel," lausus raamatu idee autor, SA Archimedese noorteagentuuri projektijuht Maari Põim.

Kokaraamatust, "Kultuur purki – Euroopa vabatahtlike söögijutud", leiab 24 retsepti koos vegan retseptidega – hatšapurist tiramisuni. Raamat hõlmab maitsvaid palasid Gruusia, Türgi, Filipiini, Horvaadi, Ungari, Armeenia, Vene, Ukraina, Inglise, Itaalia, Hispaania, Leedu ja Saksa köögist. Ehkki raamatut trükiti piiratud koguses, on selle veebiversioonis kõigile peagi kättesaadav ka internetist, noorteagentuuri koduleheküljelt.

"Kultuur purki!" toimus Kuusalu, Kristiine, Kesklinna, Põltsamaa, Iisaku, Imavere, Väätsa, Räpina, Sipa/ Märjamaa, Kuressaare, Rannu, Alatskivi, Tõrva, Karula, Valga, Puka, Taheva ja Vastseliina noortekeskustes, Valga põhikoolis, Valga gümnaasiumis ja Konstantin Pätsi Vabaõhukoolis. Noorteagentuur on sihtasutuse Archimedes struktuuriüksus, mis tegeleb noorte, noorsootöötajate ja noortevaldkonna arengu toetamisega ning rahvusvahelise koostöö edendamisega.

1997. aastast tegutseva noorteagentuuri visioon on "Aitame Eestil kasvada!"

Pressiteade
postitatud 07.12.2017 21:52 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid