Ajalugu üllatab: esimene ketšup valmis hoopis kalast

Kuigi Salvesti ketšupiuuringu tulemused näitavad, et eestimaalased peavad ketšupi puhul üheks kõige olulisemaks kvaliteedinäitajaks seda, kui suur on selle tomatipüree sisaldus, ei olnud esimesed ketšupid tehtud üldse mitte tomatitest.

Ketšupi värvikas ajalugu ulatub nelja sajandi tagusesse aega, mil Hiinas talletati esimesed viited marineeritud kalast või koorikloomadest ja erinevatest ürtidest kokku segatud kastmetele, mida Amoy dialektis nimetati kicap või ketjap.

Salvesti müügi- ja turundusjuhi Triin Kõrgmaa sõnul tuntakse tänapäeval ketšupina kõikjal maailmas ennekõike kastet, mida tehakse tomatitest. "Meie uuring näitas, et lisaks kodumaisele päritolule ja igasuguste säilitus- ja lisaainete puudumisele on just tomatipüree sisalduse protsent tarbijate jaoks üks olulisimaid ketšupi kvaliteedinäitajaid. Tegelikult aga ilmusid tomatid ketšupisse alles paar sajandit pärast seda, kui ketšupi-nimeline kaste Inglise kolonistide abil Malaisia ja Singapuri kaudu angloameerika köögikultuuris kanda kinnitas," kinnitas Kõrgmaa.

Inglismaal hakkasid kokad muutma ketšupi-nimelist kalapüreed kohalikule tarbijale suupärasemaks, lisades sellele šalottsibulat ja seeni. Aegamööda kadus ketšupist kala, samas erinevad tumedad seenekastmed said sajusaarel väga populaarseks ning on kohalike tarbijate toidulaual tänaseni.

Tomatitest valmistatud ketšup ehk tomatiketšup sai populaarseks alles 19. sajandi algul ning kuigi veel 1913. aastal märkis Websteri sõnaraamat ketšupi tähendusena kastet, mis on valmistatud seentest, tomatitest, pähklitest ja muudest koostisosadest, on tomati osakaal kastmes ja tomatipüree sisaldus pidevalt tõusnud.

Kõrgmaa sõnul on Salvesti ketšup täna Eesti turul kõige kõrgema tomatipüreesisaldusega ketšup. "Meie ketšupis on tervelt 83% tomatipüreed ja tänapäeva Eesti tarbija jaoks on selline tase saamas normiks. AC Nielseni andmetel oli Salvesti ketšup ka möödunud aasta kõige edukam uudistoode kastmete, maitseainete ja einete kategoorias, mis näitab, et see vastas täpselt ootustele," kinnitas Kõrgmaa.

AS Salvest on alates 1946. aastast Tartus tegutsev tugevate traditsioonidega Eesti toiduainetööstus. Ettevõtte prioriteet on kasutada oma tootmises võimalikult palju kodumaist toorainet ning järgida tootearenduses eestimaalaste maitse-eelistusi. Salvesti tootevalikusse kuuluvad supid, erinevad köögiviljahoidised, moosid, lastetoidud, majonees, kastmed jpm. Salvesti tooteid turustatakse kaubamärkide Salvest, Põnn, Meie Mari, Mahlakas ja 3MIN all. Ettevõte annab tööd ligi 160 töötajale. Salvestile on omistatud ISO 9001:2008 kvaliteedisertifikaat, ISO 22000 toiduohutuse juhtimissüsteemi sertifikaat ja IFS Food A-klassi toiduohutussüsteemi sertifikaat.

Pressiteade 4.4.2017

Pressiteade
postitatud 04.04.2017 10:43 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid