Kalatoite talvisele pidulauale

Milliseid kalaroogi võiks panna jõuluperioodil peolauale? Nami-Nami soovitab põnevaid roogi oma varamust, mõeldes eelkõige kaladele, mida pakub Viimsi kalakaupmees PepeKala oma rikkalikus kalaletis.

Alustuseks väike valik isutekitajaid ja eelroogi.

Väikesed sibulapaadid forellimarjaga on klassikaline amps vägijookide kõrvale. Suitsukalasalat jääb eriti maitsev PepeKala kuumsuitsutatud meriahvenaga, ent sobivad ka teised suitsukalad. Salatit võib serveerida niisama, röstsaial aga näiteks ka väikestel rukkinööpidel. Rukkinööpidele või näkileivale määrimiseks sobib väga hästi ka toorjuustu-suitsulõhemääre

Kui Sa armastad graavikala ehk õrnsoolatud kala ja ka glögi, siis võid proovida glögis marineeritud siia-, forelli- või lõhefileed. Sarnase maitsebuketiga on õrnsoolatud punane kala apelsini ja tähtaniisiga. Ülal paremal on Mari-Liis Iloveri viinalõhe kohvik "Mooni" ainetel, retsepti leiate Mari-Liisi blogist

Kihiline heeringa-köögiviljasalat ehk kasukas on eestlaste pidulaual populaarne, Nami-Nami soovitab proovida aga hoopis külmsuitsulõhega kasukat. Suitsulõhega kasukas jääb eriti efektne, kui seda pokaalides serveerida. Kui aga ikka heeringata ei saa, siis proovi heeringat punaste marjadega või heeringat sinepise hapukooreteki all.

Hõrk, kuigi pigem vana-aastaõhtuks sobiv on kitsejuustuterriin avokaado ja külmsuitsulõhe või -forelliga. Klassikaline lõhe-carpaccio (vt Mari-Liis Iloveri retsepti) on samuti pidulik eelroog. 

Põhiroog

Alustuseks paar lõherooga - ahjulõhe peedisoomustega on omapärane ja maitsev. Mee-sinepilõhele võib maitseks lisada veidi jõuluvürtse, kuigi see maitseb ka niisama hästi (eriti laisad kokad võivad osta Viimsi Keskuses asuvast Juustukuningate poest nende tilli-sinepi-meekastme ja hoopis seda kalafileele määrida ;))

Kui soovid minna lihtsamat teed, siis osta PepeKala letist suur kuumsuitsuforell ja paku kõrvale kalamarjakastet (PepeKala soolatud forellimarjaga).  Väga lihtne ja samas efektne piduroog! 

 

Siin veel mõned kalaretseptid me parimatelt toidublogijatelt:

 

Artiklit toetab Nami-Nami lemmik-kalakaupleja, Pepekala OÜ:

Artikkel ilmus esmalt 2015. a. jõulude paiku.

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 23.12.2016 10:02 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid