Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

üheteranisu ja kultuur-üheteranisu

"Einkorn" nisu võib tähistada nii looduslikult kasvavat teravilja Triticum boeoticum, või selle kultuurvormi Triticum monococcum. "Kodustati" see nisuliik ilmselt Kagu-Türgi aladel, pronksajal selle nisu populaarsus vähenes[...]

üllatusmuna

mänguasjaga šokolaadimuna

ümarmudil

Ümarmudil (Neogobius melanostomus) on väike ahvenaliste seltsi mudillaste sugukonda kuuluv kala. Pikkus 15–25 cm. Ümarmudila looduslik levila on Must meri ja Marmara meri ning sinna suubuvad jõed, samuti Kaspia meri[...]

ümiseja e. koopaorav

Ümiseja e. koopaorav on oravataoline näriline, mida mõnedes riikides toiduks kasutatakse. Elutseb Euraasia ja Põhja-Ameerika steppides ja mägedes. Toiduks valmistatakse ette nagu teisigi ulukeid (lase verest tühjaks, eemalda sisikond ja haisunäärmed ja pühi kõhuõõnsus puhtaks[...]

ürdid ehk maitseroheline

Ürt e. maitsetaime maapealne osa (nt kummeliürt, ürditee) Kasutamisel arvestada järgmisega: 1 tl kuivatatud ürte = 1-2 sl värskeid ürte 1 sl sügavkülmutatud ürte = 1 sl värskeid ürte

ürt-penimünt

Ravimtaim, kasutatakse köhakommide valmistamisel ning bronhiidi raviks.