Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Padróni kaunpipar (Padroni paprika)

Loode-Hispaanias, Calicia's asuvas Padróni piirkonnas kultiveeritavad väikesed kaunpiprad, mida tuntakse juba 400 aastat. Üsna mahedamaitselised ja magusad, ent umbes iga 30 kaun on krehvtiselt tuline[...]

Pain Au Chocolat

Shokolaadisai, enamasti pärmi-lehttainast.

Paismais e. popkorn

Paismais ehk popkorn.

Paisutatud riis

Paisutatud riis e. väikesed krõbedad riisipallikesed. Tuntud dieetroog riisikoogid on valmistatud samuti paisutatud riisist. Suhkru jm maitsestatud paisutatud riisi kasutatakse hommikusöögiks sarnaselt maisihelvestega[...]

Palmisuhkur

Hariliku datlipalmi viljadest valmistatud palmisuhkur, sisaldab kuni 60% suhkrut.

Palmiõli

Kasutatakse laialdaselt aafrika ja näiteks ka Brasiilia köögis, kus see annab roale kergelt punaka jume. Sisaldab rohkelt karoteene. Parimaks peetakse Gaana ja Sierra Leone päritolu palmiõli - Sri Lankast pärit palmiõlil on sageli veidi ebameeldiv lõhn[...]

Palsam-neitsikummel

Soolikarohu (Tanacetum) perekonnas on nii soolikarohud kui ka neitsikummelid (vana nimega püreetrid).

Pancetta peekon

Pancetta on vürtsidega maitsestatud ja õhkkuivatatud itaalia soolapeekon. NB! Ei ole suitsutatud. Fotol oleva pancetta tegi ja püüdis pildile ILSE.

Pantoteenhape

Pantoteenhape on vees lahustuv B-kompleksi vitamiin. Pantoteenhapet leidub laialdaselt kõikide elusorganismide rakkudes ning ta on sünteesitav ka seedetrakti mikrofloora poolt. Pantoteenhappe tähtsus: * stimuleerib neerupealise tööd, tõstab kortisooni ning teiste neerupealise hormoonide (tähtsad nahale ja närvidele) produktsiooni, * oluline koensüüm A koostisesse kuuluv osa, olles seega ainevahetuse aktiveerijaks (osaleb energia põhitoitainetest ning teiste vitamiinide, eriti vitamiin B2 kasutamises), * osaleb kolesterooli, steroidide ning rasvhapete sünteesis, * oluline tagamaks tervet seedetrakti, * tõstab organismi vastupanuvõimet stressile, * piisavas koguses vähendab paljude antibiootikumide toksilist efekti, kaitseb enneaegse vananemise ja kortsude tekke eest, * kaitseb rakke radiatsiooni kahjuliku toime eest, * abiks rakkude ülesehitamisel ning tsentraalse närvisüsteemi arenemisel, * abiks antikehade moodustumisel[...]

Papaiin (ensüüm) e. taimne pepsiin

Ensüüm, mis aitab pehmendada liha. Muide - papaiini leidub ka kiivides, toores ananassis ja värskes papaias. Kuna papaiin on see ensüüm, mis takistab þelatiinil tarretumist, siis ei õnnestu ka nendest puuviljadest valmistatud tarretised[...]

Paprika

Paprikaid on eri värvi, kuju ja maitsega. Maitse tugevuse järgi jaotatakse paprikad magusateks aedpaprikateks ja tulisemaitselisteks vürts- ehk tšillipipardeks. Paprikaseemned sisaldavad kapsantiini, mis annab paprikatele nende spetsiifilise maitse, kuna kapsantiin imendub tasapisi seemnetest ka viljaliha sisse[...]

Paprikaekstrakt, kapsantiin, kapsorubiin (E 160c)

Paprika oleoresiin saadakse paprika seemneteta või seemnetega kaunade solvent-ekstraktsioonil. Saaduse peamised värvained on kapsantiin ja kapsorubiin. Toode sisaldab ka teisi värvaineid. Tumepunase värvusega viskoosne vedelik[...]

Paprikapulber

Kirjeldus lisamisel.

Para- ehk brasiilia pähklid

Peamiseks väljaveosadamaks on Brasiilias Amazonase suudmes asuv Belemi linn, mis on Para osariigi pealinn – siit ka nimi. Vilja läbimõõt on 30 cm ja selle sees on 15-25 tugeva krobelise koorega seemet, mida nimetatakse parapähkliteks[...]

Paradiisiterad e. melegeti aframon

Tegelikult on eestikeelne ametlik nimi 'melegeti aframon', aga anglitsism 'paradiisiterad' kõlab ju palju paremini, nii et kasutan siinkohal seda viimast varianti. Nimi 'paradiisiterad' on pärit keskajast ning viitab vürtsi kallidusele[...]

Parma sink e. prosciutto

Soolatud ja õhkkuivatatud seajalg, mida sõid juba etruskid. Magusamaitselise singi ainus lisand on sool. Madala rasva- ja kolesteroolisisaldusega. Parma sinki võib valmistada ainult Parma piirkonnas ning see on tuntuim itaalia õhkkuivatatud sinkidest (teised tuntumad on prosciutto crudo, San Daniele, Carpegna singid, mida kasutatakse sarnaselt Parma singiga)[...]

Parmesan

Toidutegemiseks kasutatav kõva itaalia juust. Kuulsaim on Parmiggiano Reggiano, mida mainitakse juba Boccaccio "Decameronis".

Parmisani juust

Kodumaine parmesani-laadne juust.

Pasilla tšillipipar (kuivatatud)

Pikk tume tšillikaun, millel on kuivatatud puuviljade ja ürtide maitse, lisaks veel veidike aniisine. Kasuta mereandide ja mole'de valmistamiseks. Kuivatatud pasilla tšillide kasutamiseks eemalda varreots ning raputa seemned välja (seemned viska minema)[...]

Pasteet

Peenestatud lihast, maksast vm valmistatud külmtoit.

Pastilaa

Maiustus vahustatud puuvilja- või marjapüreest, suhkrust, munavalgest ja agarist.

Pastis

Aniisimaitseline piiritusjook. Nimetust "pastis" võib kasutada, kui jook sisaldab lagritsajuure (Glycyrrhiza glabra) looduslikke ekstrakte, millest tuleneb nii "halkoonide" nime all tuntud toiduvärvide kui ka glütsürritsiinhappe sisaldus, mis võib olla minimaalselt 0,05 ja maksimaalselt 0,5 grammi liitri kohta, kusjuures pastis võib sisaldada suhkrut kuni 100 grammi liitri kohta ning anetooli minimaalne ja maksimaalne sisaldus peab olema vastavalt 1,5 ja 2 grammi liitri kohta[...]

Pastrami

USAs: maitsestatud, suitsutatud ja keedetud või aurutatud liha. Rootsis: kergelt soolatud, maitsestatud ja kylmsuitstutatud sisefilee. Suurbritannias: roosakas soolaliha.

Patagoonia nototeenia (kala)

Patagoonia nototeenia e. Patagoonia-Falklandi regiooni morilane Sks. k. "Roter kabeljau", it. k. "Merluzzio rosso", hisp. k. "bacalao criollo" e. "Bacalao austral"

Patentsinine V (E131)

Sinine toiduvärv 5 (Värviindeks).

Patisson ehk taldrikkõrvits

Taldrikkõrvits ehk patisson on kiirekasvuline hariliku kõrvitsa teisend. Tihket viljaliha ümbritseb valge või kollane kest. Maitselt meenutab patisson artišokki. Nagu teistegi suvikõrvitsate puhul, tarvitatakse toiduks ainult noori 3-7-päevaseid pehmeid ja pehmekestalisi vilju, mis sobivad ka marineerimiseks[...]

Pavlova beseetort

Beseetort Pavlova on üks austraallaste lemmikdesserte. Legendi kohaselt valmistas Pavlova tordi Perthis asuva 'Hotel Esplanade' kokk Herbert Sachse 1935. a. Inspiratsiooniks oli kuulus vene baleriin Anna Pavlova (1881-1931), kes 1920ndatel Austraalias esines[...]

Peach Melba

Sellele kuulsale vaarika-virsikudesserdile andis nime Austraalia ooperidiiva Daam Nellie Melba. Kuulus Savoy hotelli peakokk Auguste Escoffier käis 1894. aastal Londonis Covent Garden kontserdihallis Nellie Melbat vaatamas, kui viimane Wagneri Lohengrini laulis[...]

Peajalgsed

Vaata kaheksajalad, kalmaarid, seepiad. Populaarsed Lõuna-Euroopa, Jaapani ja Hiina köögis.

Peasalat

Peasalat moodustab tiheda lehekodariku - nn pea. Peasalati sortidel võivad samuti lehed olla kas lamedad või kurrulised, värvilt rohelised või punased, kusjuures kodariku sisemised lehed on tavaliselt heledamad[...]

Peet

Peet on rohttaimede perekond, kuulub maltsaliste sugukonda. Hariliku peedi kaheaastased teisendid on sööda-, söögi- ja suhkrupeet ning lehtpeet e. mangold. Suhkrupeeti kasvatatakse suhkru valmistamiseks ja söödaks[...]

Peipsi tint (kala)

Kõrge toiteväärtusega pisike kala. Tintlastele iseloomuliku värske kurgi lõhna tõttu kutsutakse neid tihti ka "kurgikaladeks". Kuivatatuna õlle kõrvale ülihea suupiste.

Pekingi kapsas

Tõenäoliselt Põhja-Hiinast pärit pekingi kapsas on üheaastane salatitaim. Ta moodustab õrna ja tiheda silinderja valkjate lehtedega kodariku. Maitselt ja kasutamise poolest sarnaneb aedsalatile. Väga sarnane hiina kapsale[...]

Pelamiid e. vööttuun (kala)

Pelamiid ehk vööttuun on soojade merede röövkala. Pelamiidist valmistavad jaapanlased nn 'bonito' helbeid, mida lisatakse misosupile jm.

Pelmeenid

Siberi köögi hakklihatäidisega klimp, väike keedupirukas. Uuralis on pelmeenid tuntud juba ammusest ajast. Ent Venemaa lääneossa liikusid nad XVI sajandil teosammul. Kulus kaks sajandit, et pelmeenid saaksid tuntuks ka Volga kallastel[...]

Peppadew paprikad

PEPPADEW™ paprikad on Lõuna-Aafrikast pärit magus-pikantsed väikesed marineeritud paprikad.

Pesasibul ehk šalottsibul

Pesa- ehk šalottsibulad on pisikesed ja lillaka koorega ning erinevalt küüslaugust või harilikust sibulast ei jäta pesasibula söömine hingeõhule spetsiifilist lõhna. Eriti populaarne on pesasibul prantsuse köögis[...]

Pesto

Pesto on Itaaliast pärit külm kaste, mis valmistatakse värskest basiilikust, küüslaugust, piiniaseemnetest, parmesani ja pecorino juustust ja oliiviõlist. Pestot võib valmistada nii uhmris kui ka köögikombainis[...]

Petit déjeuner

Hommikusöök prantsuse keeles.

Petits fours

Väikesed kondiitrikoogid. Küpsetatud biskviit- või keeksitainakook lõigatakse pooleks. Mõlemad pooled niisutatakse ja peale määritakse täidist (kreemi, želeed vm). Koogid kaetakse martsipani, glasuuri vm kattega ja kaunistatakse[...]

Piccalilli

Anglo-india köögist pärit kollane tugevasti vürtsitatud aedviljamarinaad.

Picos de Europa juust

Hispaaniast pärit tugevamaitseline lehmapiima-sinihallitusjuust, mis on mässitud plaatanipuu lehtedesse. Serveeri mee ja kreeka pähklitega.

Pihkane liimik (seen)

  Pihkane liimik (soomlaste "limanuljaska", rootslaste "citronslemskivling") on värskelt kasutatav hea söögiseen, nagu ka selle vähem limane sugulane männiliimik[...]

Pihlakas

Pihlakad on tõeline vitamiinipomm - C-vitamiini ehk askorbiinhapet on pihlakas rohkem kui sidrunis, karotiini sisaldab samapalju kui porgand (9 mg 100 g kohta). Mineraalaineid on marjades umbes 4% (sh kaalium, kaltsium, magneesium, raud, jood)[...]

Pikk pipar

Pikk pipar jõudis Euroopasse enne musta pipart. Rooma impeeriumis oli pikk pipar väga hinnatud ja maksis umbes 3 korda rohkem kui must pipar. Tänapäeval on pikk pipar praktiliselt tundmatu ja seda on väga raske kätte saada[...]

Pikk sai

Pikk sai ehk prantsuse sai, valmistatakse pärmitainast. Veidi peenem pikk sai on 'ficelle'.

Pilaff ehk plov

Idamaine toit riisist, pruunistatud (lamba)lihast ja maitsetaimedest. Algselt Indiast ja Pärsiast pärit roog, populaarne Kesk-Aasias. Sünonüüm plov on vene laen.

Pimeküpsetamine

Ei oska seda ingliskeelset väljendit esialgu paremini tõlkida. Seda meetodit kasutatakse laialdaselt erinevate soolaste ja magusate pirukate küpsetamisel. Tainas tõstetakse vormi ning siis kaetakse tainas kas fooliumi või küpsetuspaberiga, mis omakorda kaetakse spetsiaalsete savikuulikestega või kuivatatud herneste-ubade või riisiga (vaata fotot)[...]

Pimentón de la Vera - suitsutatud paprika

Pimentón paprika täisnimi on Pimentón de la Vera - just la Vera nimelises Hispaania piirkonnas seda suitsumaitselist paprikapulbrit valmistatakse. Tegelikult valmistatakse pimentóni tšillikaunadest - mahedat (sweet/dulce) versiooni pikakaunalistest mahedatest tšillidest ja tulist (hot/picante) cascabel tšillidest; lisaks on veel olemas mõrkjasmagus (bittersweet/agridulce) versioon[...]

Pimm's

Pimm's on madala alkoholisisaldusega inglise jook, populaarne erinevate suviste kokteilide valmistamiseks.

Pintxos (baski 'tapas' suupisted)

Tapas-suupisteid tuntakse Baskimaal pintxos nime all, olgu kõneleja hispaania- või baskikeelne. Baarides on nii külmi kui ka kuumi pintxos-suupisteid. Külmad on baariletil - jooke tellides küsi baarmanilt taldrik ja lao suupisted taldrikule[...]

Piparkoogid

Magusad jõulude ajal söödavad küpsised.

Piparkoogimaitseaine

Piparkoogimaitseainet võib lisada piparkookidesse, jookidesse, keeksidesse, kookidesse. Meira - müüakse 24grammistes pakkides. Sisaldab pomerantsi, kaneeli, nelki ja ingverit. Soovitatakse lisada 1 sl maitseainesegu 3 dl jahu kohta[...]

Piparmündiekstrakt ja piparmündiõli

PIPARMÜNDIEKSTRAKTi kasutatakse erinevate kompvekkide ja maiustuste valmistamisel. Kui maiustust kuumutada tuleb, siis eelistatakse mõnikord PIPARMÜNDIÕLI, kuna ekstraktid aurustuvad kuumutamisel. Arvesta et 1 tilk maitsestatud õli vastab umbes 4 ekstraktitilgale[...]

Piri-piri

"piri-piri" tähendab suahiili keeles "pipar-pipar". Kulinaarias on piri-piri eelkõige kange portugali vürtsikaste, mis on valmistatud tšillipiprast, oliivõlist, soolast ja veiniäädikast. Piri-piri tšillipiprad on pärit Brasiiliast, kust portugallased need Angoolasse viisid[...]

Pirn

Pirn on vana kultuurtaim, mida kasvatati juba umbes 300BC. Põhjamaadesse jõudis pirnikasvatus keskajal. Pirne on mitu eri liiki, ent need on kõik sarnase kuju, roheka-pruunika värvi ja maheda mahlase maitsega[...]

Pisco

Kange peruu ja tšiili viinamarjabrändi, mis valmib parafiiniga vooderdatud vaatides (et vältida tammevaatide värvi või maitset). Peruu Pisco on kangem kui lõunanaabrite oma, mis on magusam ja mahedam[...]

Pistaatsiapähkel

Pistaatsiapähkel on lõunamaise madala puu vili. Toivo Niinberg kirjutab ajalehes Postimees (6.12.1997) järgmiselt: Harilik pistaatsia (Pistacia vera L.) kuulub anakardiliste (äädikapuuliste) sugukonda ja on looduslikult levinud Kesk-Aasias ja Afganistaanis[...]

Pitsa, Pizza

Pitsa on lahtine pirukas õhukesel tainaalusel, itaalia rahvustoit.

Ploomid

Ploom on ploomipuu magus luuvili. Küps ploom on kollane, punane või lillakasmust, seda katab vahakirme. Eestis kasvatatav ploomipuu on hübriid, mille looduslikud eellased on laukapuu (Eestis haruldane) ja Kaukaasia haraline ploomipuu ehk alõtša[...]

Ploomtomatid

Väike ploomikujuline tomatisort. Väga hinnatud Vahemeremaades.

Poblano tšillipipar

Mustjasrohekad poblano tšillid on Mehhiko populaarsemaid tšillid. Kuna poblanod on üsna mahedad, siis on need populaarsed täidetud tšillide valmistamiseks. Poblano tšilli kuivatatud mustjaspruuni versiooni kutsutakse ancho tšilliks[...]

Polenta

Polenta on maisimannast valmistatud puder, populaarne Vahemere piirkonnas. Vt ka maisimanna.

Pollak

Euroopa lääneosa merede röövkala, tursklane. Eesti vetes harvaesinev.

Pomel

Tsitruseliste perekonda kuuluva pomelipuu viljad on suured, Ø 10-25 cm, kas sfäärilised või pirnjad. Roheline, kollane või roosa kest on paks ja kergesti eemaldatav. Pomel on greibist vähem mahlane[...]

Pomerants e. mõruapelsin e. hapuapelsin

Pomerants on tsitruseliste perekonda kuuluva pomerantsi- ehk hapuapelsinipuu apelsinitaoline punakasoranž, paksu koorega ja mõrkjashapu vili. Jahvatatud kuivatatud koort kasutatakse maitseainena, ideid kasutamiseks leiad ka Nami-Namist[...]

Pontšik

Pontšik on sõõrik ehk ümmargune keedupirukas.

Poppadum

Frititud läätsejahust õhulised vahvlid india köögist.

Porgand

Porgand on üks väärtuslikemaid köögivilju, kuulub sarikaliste sugukonda. Euroopas vana kultuurtaim, seda kasvatatakse maitsvate lihakate juurikate pärast. Sisaldab rohkesti karotiini, mis inimese ja looma organismis muutub A-vitamiiniks, palju mineraalaineid ning B1-, B2- ja C-vitamiini[...]

Poronkäristys, riistankäristys

'Poronkäristys' on traditsiooniline lapi roog, mis valmistatakse põhjapõdralihast. Selle asemel võib kasutada ka põdraliha - siis on roa nimeks 'riistankäristys'. Roog valmistatakse malmpajas või -pannil[...]

Porrulauk e. porru

Toiduks tarvitatakse Vahemeremaadest pärit porrulaugu mahlakat mahedamaitselist lehetuppedest moodustunud ebavart. Külmikus saab porrulaukku säilitada 2 nädalat. Pesemata porrulauku võib pimedas niiskes keldris hoida 1-3 kuud[...]

Port Salut (juust)

Kvaliteetne juust Loire Valley'st Prantsusmaalt. Esimesed Port Salut juustud valmistasid Trappist mungad 19. sajandi alguses. Üks populaarsemaid prantsuse juuste, maheda meeldiva maitsega. Juust on kergelt kreemja konsistentsiga, ent sobib ka lõikejuustuks[...]

Porter (õlu)

1730. aastal leiutas Londoni õllepruul Harword uue õllesordi, mis muutus eriti populaarseks tööliste seas, olles odav, kange ja toitev. Laadijatelt, kandjatelt ja transportöölistelt (ingl.k koondnimi "porter") sai õlu oma nimegi - PORTER[...]

Portobello šampinjon (seen)

Suured aedšampinjonid, mis sobivad grillimiseks, täitmiseks või liha asendajaks kuumades võileibades. Valik värskeid Portobello seeni sisaldavaid retsepte Nami-nami retseptikogus.

Portulak, aed-portulak

Üheaastane portulakiline maitse- ja ravimtaim. Kõrgus 30-50 cm. Kasutatakse noori taimi. Portulak sobib salatite, kastmete, suppide, kohupiima maitsestamiseks. Aedportulak oli üsna populaarne keskaja köögis[...]

Pošeerimine

Pošeerima ehk midagi hästi tasakesi vedelikus keetma. ÕSi andmeil tähendab see vaid kooreta muna keetmist, ent nt inglise keeles on pošeerimise mõiste palju laiem. Pošeeritakse eelkõige hapraid toiduaineid, mis liiga tugeval keetmisel võivad laguneda või ära kuivada[...]

Požarski kotlet

Požarski kotletid on tuntud roog vene köögist. Nagu igale kuulsale roale kohane, on ka Požarski kotlettide algupära kohta mitu erinevat legendi. Neist tuntuim saamislugu on järgmine: Venemaa väikelinnas Torzhokis asus Požarski kõrts, kus valmistatud vasikakotlette kiitis omal ajal Puškin[...]

Praetäidis

Mitmesugused täidised erinevatele ahjupraadidele. Suurbritannias eriti levinud jõulude ajal, mil ahjukalkunitele jt jõulupraadidele lisatakse sobivaid täidiseid. Muide - nn 'stuffing' ei pea alati prae sees olema[...]

Pralinee

Suhkrust, röstitud mandlitest-pähklitest ja rasvainest valmistatud magus mass, kasutatakse kondiitritööstuses.

Prantsuse köök

Prantsuse köök on mitmekesine, maakonniti küllalt erinev. Põhja-Prantsusmaal peetakse au sees sealiha ja hapukapsaid, lõunas valmistatakse vürtsiseid toite ja kastetakse salateid oliivõli ja veiniäädikaga, rannikul hinnatakse mereande[...]

Profitroolid

Täidetud keedutainataskukesed. Täidis võib olla magus või soolane. Kuulus on prantsuse dessert Croquembouche, kus kreemitäidisega profitroolid laotakse kõrge püramiidina virna ja valatakse üle karamellikastmega, mis kuivades kõveneb[...]

Pruun FK (E 154)

Pruun toiduvärv 1 (Värviindeks).

Pruun HT (E 155)

Pruun toiduvärv 3 (Värviindeks).

Pudelkõrvits

Pudelkõrvitsaid on troopilises Aafrikas 6 liiki. Väga vana kultuurtaim, teda kasvatati juba 8000 aastat tagasi. Eestis saab pudelkõrvitsat kasvatada ka avamaal, kui taimed on ette kasvatatud[...]

Puljongikuubikud

Kirjeldus lisamisel.

Pumat

Valmistatakse suhkru-, siirupi- ja kondenspiimalahuse kokkuaurutamisel ja vahustamisel. Kasutatakse kondiitritööstuses.

Pumatipulber

Pumatipulber on tuhksuhkru edasiarendus ning seda valmistatakse kondiitri- ja pagaritööstuse tarbeks. Pumatipulber on segu eriti peeneks jahvatatud suhkrust ja tärklisesiirupist, glasuuri saamiseks on vaja lisada vaid vett[...]

Pumpernikkel

1) Vestfaali algupära koorikuta rukkileib 2) piparkoogimaitsega piklik pruun kook

Punane 2G (E128)

Punane toiduvärv 10 (Värviindeks), Asogeraniin.

Punane karripasta

Punasest tšillipiprast valmistatud kreemjas maitseainesegu. Idamaise köögi asendamatu komponent. Annab wok-roogadele, kastmetele, pajaroogadele ja suppidele terava vürtsika varjundi. Vt ka roheline karripasta[...]

Punane peakapsas

Punane peakapsas sarnaneb väliskujult ja bioloogilistelt iseärasustelt valge peakapsaga. Kõrge antotsüaanisisalduse tõttu on selle taime kõik maapealsed organid punakas- kuni sinivioletsed. Punase peakapsa pead on väga tihedad ega lõhene kasvamisel[...]

Punane salatsigur ehk 'Radicchio Rosso'

Punaste lehtede ja valgete leherootsudega Itaalia salatitaim. Veidi mõrkjas maitse muutub kuumtöötlemisel suitsuseks ning kuigi seda võib süüa ka toorelt vähese oliiviõli ja soolaga või salatites, siis kasutatakse seda kuumtöödeldult[...]

Punš

Kuum maitsestatud alkohoolne segujook.

Putassuu (kala)

Püütakse Atlandi ookeani põhjapiirkondades. Kasvab kuni 50 cm pikkuseks ja 300 g raskuseks. Liha on õrn, maitselt meenutab teist tursalist - hõbeheiki. Sobib praadimiseks ja keetmiseks, samuti salatite valmistamiseks, marineerimiseks[...]

Puuviljanahk e. puuviljarullid

Põhja-Ameerikas laste seas populaarne "fruit leather; fruit roll-up" ehk siis puuviljanahk või puuviljarullid on valmistatud püreestatud puuviljadest, mis kuivatatakse (ahjus) õhukese kihina. Mõnikord lisatakse püreele suhkrut või mett[...]

Puuviljasuhkur e. fruktoos

Fruktoosi avastas 1792. aastal J. Lowitz viinamarjadest. Fruktoos ehk levuloos on looduslik monosahhariid üldvalemiga C6H12O6, mis lahustub hästi vees. Looduses leidub fruktoosi peamiselt taimses materjalis, kõige rohkem küpsetes viljades[...]

Päevalilleseemned e. sihvkad

Päevalilleseemned ehk sihvkad tuleb enne tarvitamist koorida. Sisaldavad rohkelt rauda. Sisaldavad 47% rasva ja 24% valku (mahu%). Neid võib kuivatada, röstida ja sihvkad on saadaval ka soolaga segatult[...]

Pähklitangid

Spetsiaalsed tangid pähklite purustamiseks. Suuremas vahes saab purustada nt kreeka pähkleid, väiksemas sarapuupähkleid.

Pärlkana

Pärlkana on arvatavasti pärit Lääne-Aafrikast, Guineast (sealt ka ingliskeelne nimi Guinea fowl). Väikesekasvuline pärlkana on kana sugulane. Liuha on tume, kuivemapoolne ja kergelt ulukiliha maitsega[...]

Pärlsuhkur

Pärlsuhkrut on valget ja värvilist. Sobib kookidele pealepuistamiseks, sest pärlsuhkur ei sula kuumuse käes ja on dekoratiivne. Puhas suureteraline suhkur, mis on eelkõige mõeldud küpsetiste kaunistamiseks[...]

Pärm

Kergitusaine.

Pärmiekstrakt

Austraalias, Suurbritannias ja Uus-Meremaal ülipopulaarne vänge soolane pasta, õlletootmise jääkprodukt. Määritakse koos võiga saiale-leivale, mõnikord segatakse kuuma veega pärmijoogiks. Võib kasutada ka liharoogade jms maitsestamiseks[...]

Pärnaõis

Pärn, rahvakeeles ka lõhmus ja niinepuu, on Eestis tavalisim laialehine lehtpuu. Õitseb südasuvel, lõhnavad õied on meerohked ja meelitavad mesilasi (suurem osa suvisest meest pärineb pärnadelt)[...]

Pärämäts ehk tulpin

Pannil praetud tatarlaste hakklihapirukad. Retsepti leiate siit.

Périgueux kaste

Rikkalik pruun kaste, maitsestatud Madeira veini ja trühvlitega. Sobib liha-, uluki-, linnuliha- ja munaroogade juurde. Kaste on nime saanud Edela-Prantsusmaal Périgordi maakonnas asuva Périgueux linna järgi, mis on kuulus trühvlite poolest[...]

Püree

Püree on pudrustatud poolvedel toiduaine. Verb on 'püreestama'.

Püreestama

Ehk püreeks tegema, peenestama. Kui blenderit/segistit/köögikombaini ei ole, võib keedetud aedviljad vms läbi sõela suruda.

Püül

Püül on peen nisu- või rukkijahu, millest valmistatakse peenleiba ja saia.

paella

Paella on Hispaania panniroog riisist, kalast-mereandidest või kanast ja köögiviljast. Enamasti maitsestatud safraniga.

paiseleht

Paiseleht ehk ämmakuleht, kõhmarohi, rüüs, vaeselapseleht. Noori lehti süüakse mais ja juunis nagu kapsast või spinatit. Paiseleherullide valmistamiseks keera soolvees keedetud lehtedesse lusikatäis hakklihatäidist[...]

pakslaup (kala)

Pakslaup on karpkalalaste sugukonda kuuluv suur kala, sarnaneb morfoloogiliselt suuresti jämepeaga. Pakslauba looduslik levila on Kirde-Aasia. Kala on pikka aega kasvatatud toiduks Hiinas. Tänapäeval kasvatatakse teda laialdaselt kogu maailmas[...]

paksoi

Pak choi, bok choi, hiina lehtnaeris, pak choy, baak choi, yow choy, taisai, bai cai jne - heal lapsel mitu nime. Nami-nami retseptikogus kasutatakse soomlaste eeskujul suupärasemat eestindust 'paksoi' (mitmuses 'paksoid')[...]

palsamäädikas

Itaaliast Emilia Romagna provintsist pärit tugevamaitseline veidi magus äädikas, mida kasutatakse salatite, marinaadide, grillitud aedviljade, tomati-, juustu- jm roogade maitsestamiseks. Kuulsaim on hirmkallis 'Aceto Balsamico Tradizionale', mida toodetakse vaid 3000 gallonit aastas ja mida valmistatakse vaid Trebbiano viinamarjadest Modena linnakeses[...]

paltus ehk hiidlest (kala)

Paltus ehk hiidlest on põhjapoolsete merede väärtuslik püügikala.

paneer (india juust)

Paneer on india juust, mis külmalt on tuimavõitu ja kummine, aga kuumutades muutub pehmeks ja mõnusaks. Talub kuumutamist, toidutegemisel lõigatakse enamasti kuubikuteks. Meenutab natuke tofu-juustu ja samuti halloumi-juustu[...]

paneerima

Paneerima e. enne praadimist jahus või riivsaias veeretama.

panettone

Panettone on Milaanost pärit kõrge pärmitainasai, mida itaallased söövad jõulude ja aastavahetuse ajal. Üks Milaano linna sümboleid. 1kilone panettone on enamasti 12-15 cm kõrge ja silindrikujuline, ent põhi võib olla ka kaheksanurga vm kujuga[...]

panforte

Panforte on traditsiooniline Itaalia maiustus, mis sisaldab erinevaid pähkleid ja puuvilju. Arvatakse, et maiustus on pärit juba 13. sajandi Sienast (Toskaanas). Tõlkes tähendab 'panforte' 'tugevat leiba', mis viitab maiustuse vürtsikusele[...]

panga (kala)

Panga on valge liha, kõrge valgusisalduse ja madala rasvasisaldusega kala. Segatoiduline panga kasvab Kagu-Aasia subtroopilise kliimavöötme jõgedes, kus veetemperatuur püsib aastaringselt 22-26C juures[...]

panini

Panino (mitm. panini) tähendab itaalia keeles lihtsalt leiva- või saiapätsi. Tänapäeval mõistetakse (eelkõige USAs ja Suurbritannias) panini all surve all kontaktgrillis küpsetatud mahlase täidisega kuuma võileiba (nt ciabatta, focaccia)[...]

panko riivsai

Panko riivsai on jaapanist pärit riivsaiatüüp, veidi jämedakoelisem, kui tavaline riivsai. Tulemuseks on õhulisem ja krõbedam paneering.

panna cotta

Itaaliast Piedmonti piirkonnast pärit kreemjas magustoit, mis tõlkes tähendab "keedetud koort". Panna cotta valmistamiseks kuumutatakse koort seni, kuni 1/4-1/3 koorest on aurustunud, siis lisatakse veidi želatiini ja lastakse jahedas tarretuda[...]

panzanella e. panmolle

Panzanella e. panmolle on Itaaliast pärit lihtne salat, mida süüakse suveperioodil. Levinud Toskaanas, Umbrias, Lazios ja Marches. Lisaks päeva- kuni nädalavanusele tahkele nisuleivale (spetsiaalne puuahjus küpsetatud Toskaana leib, mida valmistatakse soolata) sisaldab salat ka küpseid värskeid tomateid, maitset annavad veel basiilik, oliiviõli, veiniäädikas, sool ja pipar[...]

papaia

Papaia ehk hariliku melonipuu vili papaia meenutab välimuselt ülisuurt pirni. Toorelt on vili roheline, küpsena oranžikas. Toores papaia on roheline, valmib toatemperatuuril 5-7 päevaga, küps papaia säilib külmkapis kuni nädala[...]

paradiisiõunad

Paradiisiõunad on väikesed, kaaluvad u 10 g. Paradiisiõunad on enamasti silinderjad ja tumepunased. Viljaliha tihe ja kreemikas. Sobib salatiõunaks, kompotiks, marineeritult[...]

parfee

Parfee ehk pooljäätis on külmutatud kreem vahukoorest ja munakollastest, millele võib olla lisatud ka marju vms.

pasanda (India karriroog)

Pasanda (Urdu: پسندہ) on Põhja-Indias ja Pakistanis populaarne liharoog, mida serveeriti kunagi kõrgetele valitsejatele. Algselt valmistati lambaliharibadest, mida marineeriti vürtsikas jogurtimarinaadis ja praeti kuumal pannil[...]

pasha

Pasha on vene köögist pärit kohupiimast, munadest, koorest, võist ja veel mitmest heast asjast valmistatud lihavõttetoit. Kuna paastu ajal õigeusklikud loomset toitu ei tarvitanud, siis kogunes ülestõusmispühadeks piima, kohupiima, võid ja mune[...]

passeerima

Sõnal 'passeerima' on kokanduses kaks tähendust: 1) läbi sõela hõõruma/suruma (nt keedetud tomateid vm aedvilju) 2) kiiresti praadima/pruunistama

pasta

Eesti Keele Instituudi poolt 1999. a. välja antud ÕSi ehk eesti keele sõnaraamatu andmeil EI tähenda pasta makarontoodet või makaronitoitu. Eesti keeles tähendab pasta eelkõige siiski tainjat segu[...]

pastill

Pastill on kuuli- või tabletikujuline imemisravim v. -kompvek (nt köhapastill, kurgipastill, lagritsapastill).

pastinaak e. aed-moorputk

Aedmoorputk, magusamaitselise porgandikujuline juurvili. Pastinaaki tundi juba Antiik-Kreekas ja Roomas, Põhja-Euroopasse levis keskajal. Eeterlikud õlid annavad pastinaagile tugeva omapärase aroomi ning magusa maitse[...]

pastöriseerima

Pastöriseerima ehk pastöörima: toiduaineid 60-100°C juures kuumutama hävitamaks neis leiduvaid mikroobe. Piima pastöriseerimine – toorpiima kuumutamine vähemalt 15 sekundiks temperatuuril 71,7°C[...]

peakapsas, teravatipuline

Teravatipuline peakapsas on mahedama ja magusama maitsega kui tavaline peakapsas. Kasuta sarnaselt harilikule kapsale, sobib hästi toorsalatitesse.

peiulill e. tageetes

Kaukaasias on peiulill eriti hinnatud lambalihatoitudeline maitsestamisel: peiulille kuivatatud õisi lisatakse lambalihale arvestusega üks kerge supilusikatäis 1 kg toore liha kohta[...]

pekanipähklid

Meenutavad kujult kreeka pähkleid. Pärit Põhja-Ameerikast Mississippi piirkonnast ning Mehhikost. Pekanipähkleid korjatakse pekani-hikkoripuudelt ning väliselt meenutavad need kreeka pähkleid. Siiski - pekanid on kreeka pähklitest magusamad ja kujult pikemad[...]

pekkima e. pikkima

Pekkima e. pikkima = peki- või köögiviljaviile (enne küpsetamist) lihasse torkama (nt küüslauguga pekitud liha).

pektiin (E440)

Puuviljades ja marjades sisalduv liitsuhkur, tarretav aine. Kasutatakse hoidistamisel. Terviseleht 27/2000: Pektiinid on vees lahustuvad taimse päritoluga polüsahhariidid, mille sisaldus on eriti suur just poolvalminud viljades[...]

persillade

'persillade' on prantsuse keelest tulnud mõiste, mis tähendab hakitud peterselli ja küüslaugu segu ('persil' tähendab prantsuse keeles peterselli). Persillade't võib lisada roale kuumtöötlemise alguses (tulemuseks üsna mahe küüslaugumaitse) või lõpus (veidi tugevam küüslaugumaitse) või kasutada seda lausa toore garneeringuna[...]

petersell

Petersell esineb kahe teisendina: lehtpetersell, millel on siledad või käharad lehed, ja juurpetersell, millel on lühike, pikk või poolpikk juur. KUIDAS KASUTADA? Petersellilehed on populaarne maitseaine[...]

petersellijuur e. juurpetersell

Petersell esineb kahe teisendina: lehtpetersell, millel on siledad või käharad lehed, ja juurpetersell, millel on lühike, pikk või poolpikk juur. Väliselt meenutab juurpetersell pastinaaki, ent on palju "saledam" ja maitselt meenutab peterselli[...]

pett

Pett ehk võipiim on või valmistamise kõrvalsaadus. Eestis müüdav hapendatud pett saadakse rõõsa võipiima hapendamisel spetsiaalse juuretise kaasabil. Koostise parandamiseks lisatakse petile ka mõningal määral lõssi[...]

pho (vietnami selge supp)

Vietnamist pärit kergelt aniisimaitseline supp, valmistatakse enamasti kana- või veisepuljongist ning serveeritakse nuudlite ning imeõhukeste liharibade ja aedviljadega. Muide - see on üks väheseid vietnami rooge, mida serveeritakse individuaalportsjonites[...]

piim

Piim on emasimetajate piimanäärmeist järglaste toitmiseks erituv nõre. Kõige rohkem tarvitatakse lehmapiima, vähem mära-, kitse-, lamba-, eesli-, pühvli-, põhjapõdra- ja kaamelipiima. Lehmapiim koosneb rohkem kui 100 ainest[...]

piimanõges e. piimnõges e. iminõges

Eestis esineb 5 liiki iminõgest, neist levinuim on valge iminõges. Valge piimanõges on ainus nõges Eestis, mille on valged õied. Värske noor piimanõges on hea salatitaim, mida võib julgelt lisada nii kõiksugu toorsalatitele, kui ka kartuli-, makaroni-, liha- ja kalasalatitele[...]

piimapõrsas

Piimapõrsas on põrsas, kes on olnud vaid emapiima-toidul. Põrsas tapetakse tavaliselt 2-6 nädalaselt. Traditsiooniliselt röstitakse tervelt mõneks pidulikuks puhuks. Piimapõrsa liha on hele ja pehme, nahk krõbe[...]

piimkala

Umbes meetripikkune valge kala, elab India ja Vaikses ookeanis. Kagu-Aasias oluline söögikala. Müüakse värskelt, külmutatult, konservitult ja suitsutatult. Väga luine kala, müüakse tihti luudest puhastatult (boneless bangus)[...]

piiniaseemned ehk seedermänniseemned

Piinia ehk itaalia seedermänni suuri kergelt mandlikujulisi söödavaid seemneid tunti juba Vanas-Roomas. Tänapäeval kasutatakse piiniaseemneid Itaalias peamiselt maiustuste valmistamiseks, aga neid süüakse ka nii toorelt kui röstituna[...]

pika (sh geofaagia, amülofaagia, pagofaagia)

Pika on toitumishäire, mille tulemusena inimene tahtlikult sööb mittesöödavaid asju. Esimesed teated pikast pärinevad juba Kristuse-eelsest ajast, mil Antiik-Kreekas kirjeldati mulla söömist, tõsi - seda küll erinevate haiguste raviks[...]

pikkima

Nt lihasse küüslauku pikkima/küüslauguga pikitud liha.

pikklest (kala)

Hetkel kirjeldus puudub.

pikkpoiss

Pikkpoiss e. piklikus vormis küpsetatud hakklihatoit.

pilliroog, harilik

Hariliku pilliroo risoomi uinuvatest pungadest puhkevad kevadel ja suvel noored nöörjad kahvaturohelised võrsed. Lõika need enne lehtimist lahti ja keeda soolavees ning söö nagu sparglit – pilliroovõrse maitset peavad gurmaanid isegi vürtsikamaks[...]

pilvikud (seen)

Pilvikud on head söögiseened ja seenekorjajatele kindlasti tuttavad. Konkreetsete pilvikute kohta loe Nami-nami kokandussõnastikust lähemalt.

pistou

Pistou on külm prantsuse kaste, mis koosneb uhmris peenestatud küüslaugust, värskest basiilikust ning oliiviõlist. Mõnedes retseptides lisatakse ka riivitud kõva juustu (nt parmesan, pecorino). Tüüpiline lisand Provence piirkonnas, kus seda lisatakse pastaroogadele, suppidele (nt Soupe au Pistou) või määritakse saiale[...]

piti

Aserite rahvusroog. Lambaliha ja lambarasvaga valmistatud hernesupp, millele on valmistamisel lisatud alõtsasid ja kukerpuumarju.

pliinid

Pliinid on vene köögi tuntud pärmipannkoogid, mille traditsiooniline tainas sisaldab vähemalt osaliselt ka tatrajahu. Vastlanädala ehk maslenitsa rikkalik söögipidu kuulutab õigeusklikele peatselt algavat suurt paastu[...]

ploomid, kuivatatud

Kuivatatud ploomid, enamasti kivideta. Sisaldavad hulgaliselt kiudaineid, vitamiine, mineraale, fütokemikaale. NB! Reguleerivad sooletegevust :) Sobivad nii magustoitude, kookide valmistamiseks kui ka liharoogade lisandiks[...]

ploomirasv

Ploomirasv on tahke veise- või lambarasv. Sulab 45-50°C juures. Kasutatakse laialdaselt rahvameditsiinis, aga ka nt briti köögis mitmesuguste pirukate ja pudingite tegemisel. Soovi korral asenda: kanarasvaga, taimerasvaga, searasvaga või võiga[...]

pohl e. palukas

Pohl ehk palukas on palu- ja rabametsas kasvav igihaljas kääbuspõõsas ning selle mari. Marjad säilivad hästi, neist saab maitsvat moosi ja salatit. Pohla lehti ja marju tarvitatakse ravimina. Vanasti saadi sellest taimest ja pruuni, rohelist, rohekashalli ja roosat, koos lepakoortega ka punast riidevärvi[...]

polbnisu

Vanim nisusort. Polbnisust valmistatakse Türgis ja Šveitsis leiba. Toskaana polbnisu tuntakse farro nime all ning seda kasvatatakse Garfagnana piirkonnas (Farro della Garfagnana).

pomander

Pomander on populaarne jõulukaunistus. Nimelt võetakse apelsin, tehakse hambaorgiga väikesed augud sisse, kuhu siis torgatakse terved nelgid. Ajapikku kuivab apelsin ära ja dekoratsioon lõhnab imehästi ning näeb kaunis välja[...]

pomerantspuravik (seen)

Pomerantspuravikud värvuvad katsumisel ja lõiked roosakaslillaks, jala alusel vahel sinkjasroheliseks. Seenekübar on kollakas- kuni punakasoranž, viljas, üle serva ulatuva kübaranahaga[...]

pommu ehk baklažaan

Peamiselt 25-30 cm pikkune vili võib sordist olenevalt olla mitmesuguse kuju ja värviga, kaaludes keskmiselt 200-500 g. Viljaliha on valge, kollakas või valkjasroheline, tihe, kuivavõitu, maitsetu ja erilise lõhnata[...]

pomoloogia

Pomoloogia e. puuvilja- ja marjasortide teadus.

poola nisu

Kõrge gluteenisisaldusega nisusort. Süüakse teri, jahvatatult ning pudruviljana. Ei sobi leivaküpsetamiseks.

porgandimahl

Porganditest pressitud mahl. Sobib niisama joomiseks kui ka kokteilide ja erinevate roogade valmistamiseks. Valik porgandimahla sisaldavaid retsepte Nami-Nami retseptikogus.

porgandriisikas (seen)

Kasvab männikutes ja männi-segametsades, eriti luitemännikutes, esineb ainult koos männiga. Pehmemaitseline porgandriisikas kupatamist ei vaja - see on hinnatav söögiseen värskelt. Vt ka kuuseriisikas ja veririisikas[...]

portvein

Kangestatud tumepunane või valge vein. Traditsiooniliselt peetakse portveini väga maskuliinseks joogiks, mida seostatakse sigarite ja Stiltoniga. Portvein on eriti sobiv jook talviselt külmal ajal, sobib nii magustoitude kui ka juustuga[...]

potas e. kaaliumkarbonaat e. tuhasool (E 501)

Potas ehk kaaliumkarbonaat ehk tuhasool on kaaliumi ja süsihappe sool. Kasutatakse kohevates küpsetistes kergitusainena. Sobib mee- ja siirupikookide tainasse, mis sisaldavad kerkimiseks vajalikke happeid[...]

potimarroni kõrvits e. Hokkaido kõrvits

Väike ja ilus kõrvitsaline.

povidlo e. võidemarmelaad

Vene köögi pehme marmelaad, suhkruga tihedaks keedetud puuvilja- või marjapüree.

pošeeritud muna

Kooreta keedetud munad.

pronksleht e. perilla e. shiso e. hiina basiilik

Väga vana maitseaine Aasiast. Kasutatakse laialdaselt hiina ja jaapani köögis (nt sushiingveri marineerimisel). Perilla lehed on kaunilt lillakaspunased ja väga dekoratiivsed. Maitse on mahe. Kasuta sarnaselt petersellile nt salatites, suppides, munaroogades[...]

prosecco

Prosecco on Veneetsia ümbruses kasvav valge viinamarjasort ja ühtlasi ka sellest viinamarjast valmistet kuiva (spumante) ja kergelt kihiseva (frizzante) vahuveini nimi. Järelmaitse on kergelt mõrkjas[...]

psüllium e. liiv-teeleht e. India teeleht

Psüllium e. Fiberhusk on India teelehe seemnekestadest jahvatatud pulber. Kasutatakse eelkõige LCHF-dieedi puhul küpsetiste struktuuri ja sidususe parandamiseks, samuti seedimise soodustamiseks[...]

puding

Piimast, munast ja jahust magustoit; kohev vormiroog. Nt riisipuding, saiapuding, jõulupuding. Pudinguvorm, pudingivorm.

pumbismari

Valmistatakse tuurlaste kalamarjast. Kõrgekvaliteedine, maitsev ja võrdlemisi odav (NB! Jutt on pärit nõukogude perioodist :)). Pumbismari on mõnevõrra soolasem, kui teraline või pressitud kalamari[...]

pump

Pump on kala kõhuõõnes olev kilega ümbritsetud tervikkalamari.

pumpkin pie spice

Populaarne kõrvitsapirukate maitsestamiseks mõeldud maitseainesegu USAs. Ise tegemiseks sega kokku 1/2 tl jahvatatud kaneeli, 1/4 tl jahvatatud ingverit, 1/8 tl jahvatatud vürtsi, 1/8 jahvatatud muskaatpähklit[...]

punahirv

Punahirv on üks suurimaid hirveliike hirvlaste sugukonnast. Punahirve üks iseloomulikeimaid tunnuseid on 5 haruga sarved. Punahirve liha süüakse paljudes maailma paikades.

punane riffahven (kala)

Punane riffahven (roosakas-valge kõhualusega) on üks populaarsemaid kalu, eriti levinud Mehhiko lahes ja Indoneesia rannikul. Valge tiheda lihaga kala, veidi magusa pähklimaitsega. Sobib nii tugevate vürtside kui ka mahedate ürtidega[...]

punane torpeedosibul

Itaaliast pärit piklik punane sibul, 8-10 cm pikk. Maheda, värske ja veidi magusa maitsega. Võib kasutada värskelt salatites ja võileibades, ent ka suppidesse ja hoidistamiseks.

pune e. oregano

Pune ehk oregano on eriti armastatud Vahemeremaades ja Mehhikos. Nn mehhiko oregano on veidi tugevama maitsega. KUIDAS KASUTADA? Sobib pitsadesse, taimetoitudesse, suppidesse, salatitesse ja risotodesse aga ka kala ja liha maitsestamiseks[...]

pähkliliköör

Nocino on magus Itaalia liköör, valmistatud värskete-roheliste kreeka pähklite ning vürtsidega. Traditsiooniline digestiiv.  

päikesekuivatatud tomatid

Päikese käes kuivatatud (ploom)tomatid on eelkõige itaalia köögi hõrgutis, mida kasutatakse pitsades, pasta- ja kalaroogades, kastmetes ja salatites ja küpsetistes. Tugeva kontsentreeritud tomatimaitsega[...]

pärlkuskuss

Pärlkuskuss ehk iisraeli kuskuss on suureteraline durum-nisujahust toode, sobib asendama riisi või pastat. Iisraelis on see tuntud kui ptitim (heebrea פתיתים‎)

pärlsibul

Pisike liitunud sibul. Mahedamaitseline sibul, mida võib keeta (ja püreestada) või marineerida ja kasutada garneerimisel (ka jookide puhul, nt Gibsoni kokteil) või lisandina. Värskelt kasutatakse kohe pärast koristamist, kuna säilivad halvasti[...]

périgourdine, à la

'valmistatud Périgord'i stiilis', st roog, mille garneerimisel või maitsestamisel on kasutatud trühvleid või mida serveeritakse Périgueux kastmega. Prantsusmaa Périgordi piirkond on kuulus oma mustade trühvlite poolest[...]

põdraliha

Põder on hirvlaste sugukonna suurim esindaja ja meie metsade suurim loom. Põdraliha on haruldus, mida poest pole enamasti võimalik osta ning mida ka restoranimenüüdest just sageli ei leia. Põdraliha tervislik, sest ei sisalda rasva, selle maitse on aga põnevalt metsik ja isepäine[...]

põdramokk (seen)

Seenekübar on hallikaspruun või pruun, kaetud 1-1,5 cm suuruste teravatipuliste katusekividetaoliselt paigutatud pruunide soomustega. Kübara allküljel on tiheda asetusega valkjas- kuni hallikaspruunid narmad[...]

põdrasarvesool e. ammooniumkarbonaat (E 503)

Põdrasarvesool ehk ammooniumkarbonaat ehk süsihapuammoonium sobib eelkõige õhukeste/lamedamate küpsetiste valmistamiseks, mis küpsetamisel tugevasti läbi kuumutatakse. Lahustub küpsemisel süsihappegaasiks ja ammoniaagiks[...]

põhjaatlandi hõbekala

Maitsev tursklane. Püütakse Atlandi ookeani loodeosast. Kasvab kuni 60 cm pikkuseks ja 600 g raskuseks. Liha on valge, maitsev, sisaldab vähe luid ja tursalise kohta suhteliselt palju rasva (1.0-2.2%)[...]

põldkännak ehk põldsalat

Põldkännak ehk põldsalat on Eestis salatitaimena suhteliselt vähetuntud. Kuulub palderjaniliste sugukonda. Eriti populaarne on põldkännak Hollandis ja Prantsusmaal. 100g põldkännakus on 21 kalorit[...]

põldmari

Põldmurakas e. põldmari kuulub muraka perekonda.

põldpüü

Nurmkana ehk põldpüü on nälga näinud kodukana suurusega kanaline, kaalub keskmiselt 400 grammi. Jahilind.

põlduba

Enne Ameerika avastamist oli põlduba ainus Euroopas kasvatatud oasort. Põlduba kuulub kindlalt ka eesti talupoegliku elustiili juurde. Soome k. Härkäpapu. Heldur Karro kirjutab 2000. aastal ajalehes Terviseleht: Põldoa ja herne fenomen Babüloonia kuningadki (6000a tagasi) pidasid lugu põldubadest ja hernestest[...]

püha basiilik

Indias tuntakse kahte sorti pühat basiilikut - roheliste lehtedega Sri või Lakshmi tulsi ning lillade lehtedega Krishna tulsi. Tais on kasutusel Tai püha basiilik ehk kha phrao (NB! EI OLE sama, mis "tai basiilik" e[...]