Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Odrakohv

Tervislik jook jahvatatud odrateradest. Populaarne kohvi asendaja nendele, kes kohvi juua ei saa. Võta 1tl odrakohvi 2dl kuuma vee kohta.

Odrakruup, odrakruubid

Hulled barley - eemaldatud vaid väline kest. Tervislikum variant. Pearl barley - veidi enam lihvitud kruup. Populaarsem, sest küpseb kiiremini.

Ogamalts

Ogamaltsa lehed ja võrsed on söödavad, eriti noorest peast. Ogamaltsa kasvatatakseka aedviljana, lehti tarvitatakse salati ja sushi valmistamisel ning garneeringuna. Salsola soda on Itaalias tuntid kui Barba di Frate[...]

Ogamelon e. kivaano

Ogamelon ehk kivaano on kurgi ja meloni sugulane, pärit Uus-Meremaalt. Ogameloni vilja läbimõõt on 5cm, kaal 200-250g ja vilja katab 4-6mm paksune kuldoranž koor. Ogameloni vilja sisu meenutab tumerohelist želeed ning on söödav koos seemnetega[...]

Oliivid

Oliiv on õlipuu ploomilaadne luuvili.

Oliiviõli

Oliiviõli on traditsiooniline Euroopa toiduõli. Tänapäeval toodetakse 2/3 oliividest ja oliiviõlist Euroopa Liidus, ülejäänud kolmandik lähimaades Marokos, Alžeerias, Tuneesias, Küprosel ja Türgis[...]

Olla podrida

Paks hautiselaadne supp hispaania köögist, kust see Hispaania kuldajastul 17.sajandi alguses levis ka Prantsusmaale. Tänapäeval kutsutakse seda suppi ka 'puchero' või 'cocido'. 1581. a. kirjutas sakslane Marx Rupolt, et 'olla podrida' sobib kuningatele ja keisritele ja teistele härrasmeestele ning et supp koosneb 90 eri ainest[...]

Omlett

Munapannkook, munakook.

Ondatra ehk piisamrott

Ondatra on vee-eluviisiga suur näriline; keha pikkus kuni 35 cm. Pärineb Põhja-Ameerikast, kust ta kui väärtuslik karusloom toodi 20. sajandi alguses Euroopasse. Eestisse asustati ta 1947. Ondatra karvastu on pehme ja tihe, pikka ümmargust saba katavad väikesed soomused[...]

Orzo, kritharaki (makaronid)

Tillukesed, riisiterakujulised makaronid, kasutatakse nt türgi, kreeka (kritharaki) ja itaalia (orzo) köögis. Lisatakse suppidele ja hautatud riisile.

Osseedi juust

Linda Petti kirjutab oma 1978. a. juusturaamatus nii: "Osseedi, jerevani, gruusia, tušino jt soolveejuustud sarnanevad põhiliselt tšanahiga. Neid kasutatakse hatšapuri - Gruusia rahvuslike pirukate valmistamiseks[...]

Osso buco

Vasikakoodist, luuüdist, veinist, tomatitest jm valmistatud itaalia hautis. Pärit Milaano köögist. Serveeritakse koos safranirisoto ehk risotto milanese'ga. Osso buco retsept Risotto Milanese

Ouzo

Kreeka aniisiviin. Nimetust "ouzo" võib kasutada, kui jook on valmistatud Kreekas ja selle valmistamisel on segatud alkohole, mis on maitsestatud, leotades neis aniisiseemneid või apteegitilli seemneid, Chios'i saarelt pärit mastikspistaatsiat (Pistacia lentiscus Chia or latifolia) ja muid aromaatseid seemneid, taimi ning vilju, või alkohole koos nendega destilleerides[...]

oblikhape

Oblikhape e. oksaalhape e. etaandihape, Leidub nt rabarbris.

odrajahu

[...]

odratang

Eestis on saada kahte sorti odratange: peenema jahvatusega odratange ja jämedama jahvatusega Lõuna-Eesti tange. Viimast kasutatakse nt mulgipudru valmistamisel.

oga-annoona e. graviola

Oga-annoona (Annona muricata, ingl. k. soursop) on kerimoia e. annoona lähisugulane, mis on tuntud oma söödava vilja - oga-annoona e. graviola - poolest. Algselt pärit Kariibidelt ja Kesk-Ameerikast, on see nüüdseks levinud kõikjale troopilistesse piirkondadesse[...]

ogahai

Kirjeldus lisamisel.

okra e. baamia

Okra ehk baamia on üheaastane sooja- ja valguslembene köögiviljataim, mille vilju ja valmimata seemneid tarvitatakse toiduks. Väga populaarne kariibi ja india köögis. Lisa karridesse, wokiroogadesse, hautistesse jm[...]

okroška

Okroška on vene rahvustoit, liha- ja kalatükikestega külm kaljasupp. Eriti meelepärane just suvel. Supivedelikuks võetakse tavalist leivakalja, kuid niisama hästi sobib ka hapendatud peedi leem, kefiir, pett, hapupiim, vadak[...]

omul

Omul on lõhilaste sugukonna esindaja Siberis. Kalal on maitsev ja rasvarikas liha. Eriti hinnatud on Baikali järvest püütavad omulid, kelle kaal ulatub üle 2 kg. Kauplustes saadaval peamiselt külmsuitsutatult[...]

oranžaad

[...]

oranžkollane e. päikeseloojangukollane (E110)

Kollane toiduvärv 3 (Värviindeks), Sunset Yellow FCF, apelsinkollane S, oranžkollane S. Kasutatakse magustoitudes, saiakestes, kommides, marmelaadis, jogurtis. Võib põhjustada löövet, nahaturseid, seedehäireid, iiveldust[...]

organoleptiline

organoleptiline e. meeleelunditega tajutav või tehtav (nt toidukaupade organoleptiline hindamine).

orikas

Orikas e. kohitsetud isane siga.

oržaad

Mandlimaitseline karastusjook või siirup (orgeat syrup), mida kasutatakse peamiselt kokteilide maitsestamiseks. Oržaadi valmistatakse mandlitest, suhkrust ja roosi- või apelsiniõieveest. Maitselt sarnaneb mandlisiirupile, ent kui viimane on tavaliselt selge, siis oržaad on hägune[...]