Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Naan-leib

India valge leib. Kergitatakse pärmi või küpsetuspulbriga, küpsetatakse saviahjus. Retsepti leiate siit.

Napoleoni tort

Õhulised lehttaina kihid vaheldumisi crème pâtissière ehk vanilli-munakreemiga, peale puistatakse tuhksuhkrut.

Nasi goreng

Praetud riis Indoneesia moodi. Levinud Indoneesias, Malaisias jm. Riis küpsetatakse nt kreveti või muude koorikloomadega, liha, kana, muna, sibula, küüslaugu, kurgi, maapähklite ja rohkete maitseainetega[...]

Neerud

Neerud sisaldavad vähe rasva, rohkelt rauda, B- ja A-vitamiine. Neerud sobivad praadimiseks või kastme sisse. Proovi neid ka hautistes või risotodes. Peale ostmist pese neerud külmas vees hoolega puhtaks[...]

Neljaviljahelbed

Neljaviljahelbed valmistatakse puhtast täisterarukkist, -kaerast, -nisust, ja -odrast. Kasutatakse putrude ja suppide valmistamiseks, küpsetamiseks ja naturaalselt näiteks jogurtiga.

Neufchâtel juust

Südamekujuline prantsuse juust, pärit Normandiast. Type: Pâte molle à croûte fleurie Lait: Vache. Lait cru. Aspect: 6 formats différents: Le carré, la briquette, le bondon de 100 grammes[...]

Niatsiin

Mikrotoitaine. Niatsiini kasulik toime: * aitab ensüümidel lõhustada ja kasutada valke, rasvu ja süsivesikuid. * on efektiivne kolesterooliringluse parandaja ning kolesterooli taseme langetaja veres, aitab alandada veresuhkrut ja ladestada glükogeeni[...]

Nispero (jaapani villpööris)

Nispero on jaapani villpöörise vili. Kuulub roosviljaliste hulka koos õuna, pirni, visiku, ploomi, maasika ja vaarikatega. Algselt pärit Hiinast, ent juba tuhat aastat on seda ka Jaapanis viljeldud[...]

Nisujahu

Eestis toodetaval nisujahul on viis sorti: Lihtnisujahu ehk täisteranisujahu (kliisid 15-18%) II sordi nisujahu (kliisid 8-10%) I sordi nisujahu (kliisid 2-3%) K/s nisujahu (kliisid 0,1-0,5%) Sõre jahu (kliisid ei ole) Nisujahu sisaldab rukkileivast enam PP-vitamiini[...]

Nisukliid

Nisukliid aitavad puhastada organismi jääkainetest. Veski-Mati soovitab sellist lihtsat kasutusviisi: lisa klaasile keefirile 1sl nisukliisid ja joo.

Nizza salat, Nicoise salat

Lõuna-Prantsusmaalt pärit salat, koostisaineteks on kartul, muna, aedoad, tuunikala ja anšoovis.

Nonparellid e. puistepuru

Tordikaunistuseks mõeldud terakesed, kuulikesed jm.

Nori ehk Merevetikas, Mereroheline

Nt sushide valmistamisel kasutatav nori on merevetikast valmistatud leht. Kasutatakse laialdaselt jaapani köögis (pea 1/10 nende toidusedelist). Mereroheline annab roogadele hea maitse, samas on vetikatel ka suurepärased tervistavad omadused ning need aitavad saada võitu liigsest söögiisust[...]

Nutria e. kobrasrott

Lõuna-Ameerikast pärinev kuni 60 cm pikkune näriline. Nutria on asustatud ka Põhja-Ameerikasse ja Euroopasse. Ta on poolvee-eluviisiga loom, kelle tagakäppade varbaid ühendavad ujunahad. Pesa uuristab nutria veekogu kaldasse[...]

Näsasidrun

Näsaviljalise sidrunipuu (ld Citrus medica, ingl. k. Rutaceae) suured helekollased paksukoorelised viljad on nn näsasidrunid.

Näär, harilik ja suur

Sarikaline, mille noori lehti kasutatakse salatites, suppides ja ürditeedes. Leidub peamiselt niitudel.

naatriumbensoaat (E 211)

Naatriumbensoaat E211 on säilitusaine, mida leidub näiteks Fantas ja Pepsis. Keemiline valem C7H5O2Na. Laboratooriumikatsed on näidanud, et DNA kahjustumise tagajärjel võivad tekkida Paerkinsoni tõbi ja maksatsirroos[...]

naeris

Eesti põliseim juurvili. Alles viimastel sajanditel on kaalikas naeri kõrvale tõrjunud. Proovi suvel noori naereid sarnaselt kartulitega tuhas küpsetada.

naistenõges e. harilik naistenõges

Kultuurtaimena kasvatatakse sidruni lõhna ja maitsega vormi. Korjatakse mitte üksnes lehti vaid ürdina 1/3 ulatuses (alumistelt okstelt terved lehed). Kuna ta on meeldiva aroomiga taim, siis sobib ta pea kõikidesse teesegudesse ja samuti iseseisvana[...]

nam-prik pao

Nam-prik pao on Tai köögis kasutatav röstitud tšillipasta, mis meenutab konsistentsilt keedist ning säilib praktiliselt igavesti. Retsept siin.

nam-prik pao

Nam-prik pao on Tai köögis kasutatav röstitud tšillipasta, mis meenutab konsistentsilt keedist ning säilib praktiliselt igavesti. Retsept siin.

nam-prik pao

Nam-prik pao on Tai köögis kasutatav röstitud tšillipasta, mis meenutab konsistentsilt keedist ning säilib praktiliselt igavesti. Retsept siin.

nardekk

Nardekk on paksuks keedetud arbuusimahl ehk "arbuusimesi".

natto

Loe lähemalt siit.

nektariin

Nektariin on siledakoorelise viljaga virsik(usort), enamasti virsikust väiksem. Viljaliha on kollane ja mahlane, maitselt aromaatne ja magus. Küps nektariin on pehme ning viljaliha eraldub seemne küljest kergelt[...]

nelk

Vürtsina kasutatakse 1-1,7cm pikkusi nelgipuu kuivatatud õienuppe, mis korjatakse siis, kui nad tõmbuvad punakaiks, kuid pole veel avanenud. Nelgil on tugev aromaatne lõhn ning maitse, seda põhjustab eeterlik õli – nelgiõli, mida leidub tootes 17-18%[...]

nerka (kala)

Nerka (ld.k. Oncorhynchus nerka, ingl.k. red salmon, sockeye salmon) on üsna vähetuntud vääriskala. Nerka elab Alaska vetes ja on teiste lõhelistega võrreldes üsna väikesemõõduline[...]

nigiri sushi

Jaapani köögist pärit suupiste, kus riisipadjale on asetatud paar imeõhukest (toorest) kalaviilu.

nitritsool

Nitritsool on liha ja lihatoodete, eeskätt tükilihatoodete puhul kasutatav segu keedusoolast ja nitritist (sisaldus 0,4-0,6%). Just see sool tagab lihale pärast küpsemist punase värvuse.

nugat

Nugat on maiustus, mis tehakse suhkrust ja/või meest, röstitud pähklitest (nt mandlid, sarapuupähklid, kreeka pähklid jne) ja vahustatud munavalgest. Konsistents võib olla pehme ja nätske või isegi krõmps[...]

nuikapsas

Nuikapsas meenutab oma paksenenud varrega pigem naerist. Süüakse nii lehti kui ka maapealset varrelaiendit. Eriti maitsvad on väikesed, kuni 7-8 cm läbimõõduga mugulad. Sisaldab rohkelt kaaliumi ja rauda[...]

nuimikser e. saumikser

Hetkel kirjeldus puudub.

nurmenukk

Nurmenukul on rahvakeeli mitmeid nimetusi: kanavarvas, käekaatsad, taevavõti, saksapüksid, kikkapüksi, piimapisarad, pääsulill, käokäpp Harilik nurmenukk on üks väheseid taimi, mis säilitab C-vitamiini nii kuivatamisel, soolamisel kui ka marineerimisel[...]

nurmlauk

Lauguline.