Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Kōbe veiseliha

Kōbe on kuulus Jaapanist pärit veiseliha. Liha on hirmkallis. Väidetavalt masseeritakse elusveiseid (enamasti Tattori Black Wagyu veiseid) iga päev harjadega ja neile joodetakse sisse paar-kolm liitrit õlut päevas, samuti on toit väga valitud (värske ja roheline)[...]

Kaalikas

Kaheaastane sööda- ja köögijuurvili, kuulub ristõieliste sugukonda. Esimesel aastal kasvatab kaalikas lehekodariku ja juurika, teisel valkjaskollaseid õisi ja kõtru kandva varre. Kaalikat kasvatati toiduks juba Vana-Kreekas ja Roomas[...]

Kaalium

Kaaliumi esineb paljudes toiduainetes, eriti just taimsetes toiduainetes. Head kaaliumiallikad on nt: kuivatatud virsikud, koorega keedetud kartul, spinat, kuivatatud ploomid, herned, lillkapsas, tomat, apelsin, porgand, kapsas, rõigas, banaan, rosinad, aprikoosid, teraviljasaadused, pähklid, õunad, seller, päevalilleseemned jne[...]

Kabardiini suitsujuust

Linda Petti, Juust, 1978: "Madala silindri kujuline, kõrgus ligikaudu 6 cm, kaalub 2 kg. Suitsutamisest tekkinud punakaspruun koor kannab vitste järgi, sest juustu ei asetata valmimiseks vormidesse, vaid vitstest korvidesse[...]

Kabatšokk

Kabatšokkk ehk melonkõrvits on hariliku kõrvitsa piklike viljadega vorm, üks suvikõrvitsatest. Noori pehmekoorelisi kabatšokke võib tarvitada nagu suvikõrvitsaid tsukiinisid. Kabatšokk on mitmekülgselt kasutatav söögitaim: toorelt mahlana (mehu) koos meega, toorsalatitena, praetult, keedetult, marineeritult jne[...]

Kadakas, kadakamarjad

Harilik kadakas on üks Eesti igihaljaid okaspõõsaid. Kuulub küpressiliste hulka. Kadakas õitsevad mais-juunis, seejärel ilmuvad emastaimel rohelised viljad, mis teiseks-kolmandaks aastaks küpsevad sinkjasmustadeks marjadeks[...]

Kaer, kaerahelbed, kaerajahu, kaerakliid

KAERAHELBED e. HERKULOD (oats) valmistatakse kõrgkvaliteetsest kaerast. Kaer kooritakse ning seejärel röstitakse ehk darratakse. Röstimisel tehakse kahjutuks ensüümid, mis hapendavad kaeras leiduva rasva[...]

Kaheksajalg

Kaheksajalad on kalmaaride ja seepiate ehk tindikalade sugulased. Maitsev, kergelt vintske kaheksajala liha on väga populaarne Jaapanis ja Vahemeremaades. Müüakse ettevalmistatud värsket ja külmutatud kaheksajalga, samuti suitsutatud ja konservitud[...]

Kakao, kakaopulber, kakaovõi

Kakaopulber koosneb pulbriks jahvatatud, eelnevalt puhastatud, kooritud ja röstitud kakaoubadest. Kakaopulber peab sisaldama vähemalt 20% kakaovõid väljendatud kuivainena. Kakaopulbri niiskusesisaldus võib olla kuni 9%[...]

Kaktusvili (eksootiline puuvili)

Kaktusvilja viljaliha on erkpunane, mõnikord ka kollakasroheline. Maitselt meenutab samuti lahjendatud arbuusi. Kaunivärvilist viljaliha lisatakse puuviljasalatitesse, samuti võib neid püreestada (seemned sõelu välja)[...]

Kalakaste

Kagu-Aasias laialdaselt kasutatav soolane, fermenteeritud tugevalõhnaline soolatud kalast (sageli anšoovisest) või krevettidest valmistatud vedel pruunikas kaste. Kasutatakse peamiselt roogade maitsestamiseks analoogselt sojakastmega[...]

Kalamari ehk kaaviar

Kaaviar on soolatud kalamari. Kuulsaim on tuuramari. Muide, 1998. aastast läksid kõik tuuralised, kaasa arvatud nende mari, rahvusvahelise haruldasi liike kaitsva CITESi konventsiooni alla, mis tähendab, et musta kalamarja sisse- ja väljaveoks peab olema luba[...]

Kalapulgad

Valmistatakse ookeanikalast, nisujahust, õlist, soolast, veest ja maitseainetest. Paneeritud kalapulgad eelküpsetatakse ja seejärel külmutatakse. Kalasisaldus umbes 50%.

Kalganirohi e. südamevalurohi

Kalganirohi ehk südamevalurohi on eeterlikke õlisid sisaldava juurikaga Kagu-Aasia rohttaim. Ingverile lähedane risoom, värvilt kreemikasvalge, roosakate kasvudega. Kuigi varajasel keskajal kasutati kalganirohtu ka Euroopa köögis, siis tänapäeval on Euroopas vähetuntud[...]

Kali

Pärmiga kääritatud jook. Valmistatakse leiva, jahu või linnaste leotisest, millele lisatakse suhkrut ja maitseaineid.

Kalkuniliha

Kalkuniliha on kõrge dieetväärtusega, sest sisaldab võrreldes teiste põllumajandusloomade ja -lindudega suhteliselt palju valke ja vähe rasva. Kalkuniliha on inimorganismile kergesti omastatav ning väga rikas B-rühma vitamiinide poolest ega suurenda vere kolesteroolisisaldust[...]

Kalmaar

Kalmaar on limuste hõimkonda kuuluv kümne haarmega peajalgne. Sisaldab rikkalikult valku, napilt rasva (0,5-1,5%), rohkelt erinevaid B-vitamiine ja mineraalaineid (fosforit) ja mikroelemente. Kalmaar on veidi vintske, mahe ja veidi magusapoolne[...]

Kalmus

Rahvasuus kutsutakse: kalbus, luhamõõk, jõemõõk, võhandumõõk, tütrejuur. Maitsetaimena sobib kalmusejuurt kasutada magustoitude, toorsalatite, puuviljade ja kompottide maitsestamiseks. ETTEVAATUST! Suuremas koguses muudab toidu kibedaks[...]

Kaltsium (Ca)

Kaltsium on leelismetallide hulka kuuluv hõbevalge läikiv aktiivne kergmetall. Kaltsium on looduses tavalisimaid elemente: maakoores leidumise poolest on ta 5. kohal. Kaltsiumi nimetus tuleneb ladina sõnast calx, mis tähendab lupja: esimest korda saadi seda kustutatud lubjast[...]

Kalvados

Kalvados on siidrist destilleeritud õunabrändi. Pere Magloire kalvadost on valmistatud Normandias juba alates aastast 1821 ning aegade jooksul on sellest saanud kalvados number 1 nii Prantsusmaal kui ka paljudes teistes riikides[...]

Kama

Kama on vana Ida-Euroopa jahutoit. Kamajahu tehakse mitme tera- (nisu, rukki, odra) ja kaunvilja (herne, oa) segust või kaerast. Terad keedetakse esmalt soolakas vees, kuivatatakse päikesepaistel, pruunistatakse ahjus ning jahvatatakse[...]

Kamut®

Kamut on kultiveeritud nisu, durum-nisu ja poola nisu looduslik hübriid. (Mõningate allikate kohaselt on tegemist pundnisu kultiveeritud vormiga). Suureteraline, meenutab durum-nisujahu. Teri peab umbes tund aega keetma, alles siis lähevad pehmeks[...]

Kanakoivad

Koib - kanakoib ja kints. Poolkoib - vaid alumine ots.

Kanamaks

Sobib pasteetide, salatite jms valmistamiseks. Nami-nami retseptikogus on hulgaliselt retsepte kanamaksa valmistamiseks.

Kandeerima

Suhkurdama, suhkruvõõbaga katma.

Kaneel

Kaneelipuu kuivatatud (ja peenestatud) koor, maitseaine ja ravimitoore. Vt ka kaneelisuhkur.

Kaneelisuhkur

Kaneelisuhkur on mõeldud küpsetamiseks ja koogikaunistuseks. Lisaks kaneelile ja suhkrule sisaldab kaneelisuhkur ka tolmlemisvastaseid aineid - nimelt taimerasva, mis hoiab ära suhkru tolmamise ning teeb suhkrusegu ühtlaseks, nii et see ei vaju paki põhja[...]

Kapparid ja kapparimarjad

Kapparid on kapparipõõsa avamata õienupud. Kappareid müüakse kas sool- või äädikavees, mõnikord ka kuivalt soola sees. Soola sees säilitatud kapparid on hinnatumad, sest need saab soolast lihtsalt puhtaks pesta ja nad ei omanda äädikamaitset[...]

Karamell

1) suhkru kuumutamisel saadav pruunikas mass (soome keeles 'kinuski'). 2) suhkrust ja tärklisesiirupist valmistatud kõva kompvek.

Karamell (E 150a)

Karamell ehk karamell I. Tumepruuni kuni musta värvusega vedelik või tahke aine. Karamelli valmistatakse süsivesikute (glükoosi ja fruktoosi monomeerid ja/või nende polümeerid (glükoosisiirup, sahharoos ja/või invertsiirupid)) termilisel töötlemisel[...]

Karastusjook Baikal

Kirjeldus lisamisel.

Karastusjook Tarhun

Estragoni e. tarhuni ekstrakti põhjal valmistatud gaseeritud karastusjook, erkrohelist värvi.

Karibuu

Põhja-Ameerika metsik põhjapõder. Leiab kasutamist kanada põliselanike köögis.

Kariibi köök

Kariibi mere saarte köök on väga mitmekülgne, leidub hispaania, prantsuse, hollandi ja briti mõjusid. Nami-nami retseptikogus on rahvusköögi liigituse "Kariibi köök" alla grupeeritud erinevad retseptid mitmetelt Kariibi saareriikidelt (sh Kuuba, Dominikaani, Haiiti, Jamaika, Neitsisaared, Trinidad ja Tobago, Prantsuse Antillid, Curacao, Guadeloupe & Martinique, jne)[...]

Karkade e. hapu hibisk

Hapu hibiski õite kuivatatud tupplehtedest saadakse erkpunast ja aromaatset hibiskiteed. Kuigi taim on levinud mitmel pool troopikas ja subtroopikas (nt on hapu hibisk Malaisia rahvuslill), siis meieni on ta jõudnud eelkõige Egiptuse kaudu, kus seda teed juuakse külmalt, et palavust eemale peletada[...]

Karmiin, Karmiinhape, Košenill (E120)

Punasest kuni tumepunase värvusega rabedad või tihked kõvad tükid või pulber. Košenilliekstrakt on üldjuhul tumepunane vedelik, kuid toodetakse ka kuivatatuna pulbri kujul. Karmiine ja karmiinhapet saadakse emase kilptäi Dactylopius coccus Costa kuivatatud kehade (košenill) vesi-, vesi-alkohol- või alkoholekstraktidest[...]

Karoteenide segu (E 160a (1))

Oranž toiduvärv 5 (Värviindeks). Toode saadakse taimede söödavate osade, porgandite, taimeõlide, rohu, lutserni ja nõgese solventekstraktsioonil.

Karpkala

Karpkala on sasaani kultuurvorm, st karpkala kasvatatakse ja sasaan kasvab ise:) Eestisse toodi karpkala juba 1893. aastal ning praegu kasvatatakse teda mitmetes kalakasvatustes. Karpkala on suur kala, kes on seljalt tumehall-sinine või mustjaspruun ja külgedelt kollakaspruun[...]

Karrilehed

Tsitruseliste perekonda kuuluva karripuu lehti kasutatakse eriti palju Kagu-Aasia maades (eriti Keralas Lõuna-Indias ja Sri Lankas, tamili migrantide kaudu on levinud ka nt Malaisiasse). Pealt tumerohelised ja alt heledamad karrilehed meenutavad piklikke kitsaid loorberilehti, aga on palju aromaatsemad[...]

Karripasta

Mahedad: korma Mõõdukad: balti, karahi, rogan josh, tikka masala Tulised: madras, jalfrezi

Karripulber

Karripulbrit tuntakse juba 18. sajandist, mil Indias elavatele brittidele hakkasid meeldima kohalikud vürtsikad kastmed ehk "karis". Et sarnaseid roogi ka kodus süüa, mõeldigi välja karripulbrid. Tüüpiline karrisegu koosneb järgmistest röstitud ja jahvatatud vürtsidest: koriandriseemned, vürtsköömned, sinepiseemned, must pipar, lambaläätse seemned, kollajuur ehk kurkum ning kuivatatud tšilli[...]

Kartulikrõpsud

Õhukesed õlis frititud kartuliviilud.

Kassinaeris e. malva

Kassinaeriõitest valmistatud tee on hea leevendus kevadiste külmetusnähtude korral, samuti mao- ja sooleinfektsioonide profülaktikas. Kassinaeri õied, varred ja lehed sisaldavad rohkesti park- ja limaaineid, seepärast kasutataksegi sellest taimest valmistatud teed ülemiste hingamisteede infektsioonide korral ja rögalahtistava vahendina[...]

Kassler

Soolatud ja kergelt suitsutatud sealiha (abatükk), mis lõigatakse viiludeks ja praetakse. Aga tänapäeval kasutatakse seda nime ka niisama sea turjast lõigatud lihatüki kirjeldamiseks - ja mõnikord isegi veiseliha antud osa kohta[...]

Kastanipüree

Püreestatud keedetud kastanid. Võib olla suhkruga või ilma. 'Crème de marrons' on magus kastanipüree, millele on mõnikord maitseks lisatud ka vanilli.

Kaukaasia köök

Kategooria "Kaukaasia köök" hõlmab roogi, mis on pärit Aserbaidžaanist, Armeeniast ja Gruusiast.

Kaunviljad

Kaunviljad on rühm liblikõieliste sugukonda kuuluvaid üheaastasi kultuurtaimi, mille vilju - kas kaunu (aedhernel, aedoal) või seemneid (hernel, põldoal, läätsel jm.) tarvitatakse toiduks. Nami-nami retseptikogus on eraldi liik "Road kaunviljadest", kus leidub erinevaid retsepte värsketest, kuivatatud ja konservitud ubadest, hernestest ja läätsedest[...]

Kecap manis

Tumepruun siirupine indoneesia maitsekaste. Sarnaneb sojakastmele, ent on magusam ja tugevama maitsega. Magusus tuleb palmisuhkrust. Kecap manis'e maitsestamiseks on kasutatud muuhulgas küüslauku ja tähtaniisi[...]

Kedgeree

Vürtsine roog Ida-Indiast, koosneb riisist, läätsedest ja sibulatest. 18. sajandil roog angliseeriti - britid lisasid roale suitsukala, keedetud munad ja kastme. Nüüdseks on kedgeree populaarne hommikusöök Suurbritannias[...]

Keedutainas

Õhuline tainas, mille valmistamine erineb oluliselt teiste tainaste omast. Potis kuumutatakse vesi ja sulavõi keemiseni (siit ka nimi) ning vähehaaval klopitakse juurde jahu. Siis lisatakse ükshaaval kloppides juurde munad[...]

Keefir

Keefir on segakäärimise – piimhappelise ja alkoholkäärimise produkt. Keefiri valmistamiseks kasutatakse keefiriseent, mis sisaldab piimhappebakterite kõrval ka pärme, mikroseeni (hallitusseeni) ja äädikhappebaktereid, mistõttu lisaks piimhappele tekivad alkohol, süsihappegaas ja lenduvad happed[...]

Kefalotiri juust

Kõva ja soolane kreeka juust, valmistatakse lamba- ja kitsepiima segust. Sobib niisama söömiseks, ent ka riivimiseks ja praadimiseks.

Kellaviietee

Kellaviietee on saanud nime Suurbritanniast, kuid levinud nüüdseks paljudesse teistesse Euroopa riikidesse. • Eristatakse teeõhtuid, mida korraldatakse tavaliselt kella 16–18 ning teevastuvõtte (high tea), mida korraldatakse kella 17–19[...]

Kerakala e. fugu

Jaapani kala, mis võib mürgiseks osutuda, kui seda natuke valesti valmistada.

Keta lõhe

Vaikse ookeani lõhiline.

Kevadrullid

Hiina lõunaosas paiknevast Kantonist pärinevad kevadrullid on nii Hiina kui teistes Aasia restoranides muutunud populaarseks eelroaks.

Kibuvitsamarjad

Botaanikud ütlevad, et need ei olegi tegelikult marjad, vaid imeliku nimega viljad: tõrsikud. See on lihaka viljalihaga vili, mille siseküljel on pähklikesed. Kuid see ei vähenda nende väärtust[...]

Kihvkala

Tuntud ka kui tðiili kihvkala e. patagoonia kihvkala. Kihvkala võib kasvada kuni 200 kiloseks, ent enamus kalu on püügihetkel 9-10kilosed. Kihvkala kasvab aeglaselt, saavutades püügisuuruse alles 10 kuni 12 aastaselt[...]

Kiisk (kala)

Kiisk on parvekala, elutseb läbivoolavates järvedes, jõgedes ja veehoidlates. Eelistab liivast ja mudast põhja ning aeglase vooluga vett. Hoidub põhja lähedale, tihti ka sügavasse vette. Hoidub kaldakindlustuste, tammide, vee kohal rippuvate puude alla, kaide, vaiade ja kiviklibu ligidusse[...]

Kiivi

Piklikümar roheka viljalihaga lõunamaine puuvili. Kiivil on pruun karvane kest, roheline ja klaasjas seemneterohke viljaliha. Kiivi sisaldab väga palju C-vitamiini - näiteks üks kiivi annab 120% organismi ööpäevasest C-vitamiinivajadusest[...]

Kikerhernejahu

Jahvatatud kuivatatud kikerherned. Võib asendada osades retseptides täisterajahuga.

Kikitriinu (õunasort)

Kikitriinu on Eestis aretatud sügis- ja taliõun. Aretajaks oli Kalju Kask Pollis, kes 1978. aastal ristas “Tiina” ja “Talipirnõuna”. Sort on registreeritud ja sordikaitse all alates 2009[...]

Kikkaputk, harilik

Angelica is distributed over Northern Eurasia. All plant parts have a strong and penetrating odour and are occasionally used for cooking, particularly in Northern Europe (e.g., for fish soups). The plant is, however, more important for flavouring liqueurs[...]

Kimchi

Vürtsikas-soolane-tuline korea salat. Serveeritakse peaaegu iga toidukorraga. Enamasti valmistatakse kimchi (hiina) kapsast, ent kasutada võib ka teisi aedvilju - nt kaalikat. Kõigepealt hoitakse aedvilju soolvees, seejärel fermenteeritakse vürtsidega[...]

Kinkan e. kumkvaat e. kääbusapelsin

Kumkvaat e. kinkan on algselt Hiinast pärit väike ploomisuurune tsitruseline, mida süüakse koos koorega. Kinkani tõi inglise botaanik R. Fortune Hiinast Euroopasse juba 1846. aastal. Kinkan on omapärase kibemagusa maitsega[...]

Kinoliinkollane (E104)

Kollane toiduvärv 13 (Värviindeks), kasutatakse karastusjookides ja maiustustes. Võib süvendada nõgeslöövet ja angioödeemi. NB! Euroopa Parlamendi ja nõukogu 16.12.2008 määruse nr 1333/2008 kohaselt tuleb Euroopa Liidus alates juulist 2010 toidule, mis sisaldab asovärve E110, E104, E122, E129, E102 või E124, lisada hoiatus "võib avaldada kahjulikku mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele"[...]

Kintsutükk

'hind shank' ehk kintsutükk 'shank' ehk säär

Kirbe pilvik (seen)

Silmatorkav ja tavaline pilvikuliik, säravalt erepunase kübara ja kontrastselt puhasvalge jalaga. Jalg on tavaliselt pikk ja silinderjas, kübar on sile, kuppeljas kuni lame ning vanalt nõgus. Valged kuni kahvatukreemid eoslehekesed on keskmiselt tiheda asetusega[...]

Kirburohi, Mõru kirburohi

Jaapani köögis kasutatakse kirburohu värskeid lehti (Benitade). Lehti lisatakse suppidele ja salatitele, ning kalaroogadele, samuti kasutatakse kirburohulehti sushi kaunistamiseks. Kuivatatud seemned on vänged, ent neid kulinaarias ei kasutata[...]

Kirsikivide eemaldaja

Riistapuu kirsikivide eemaldamiseks. Enamus mudelistest sobib ka oliividest kivi eemaldamiseks.

Kirsiviin

Kirsch ehk kirsiviin.

Kirss

Kirss on kirsipuu mahlakas kollase- või punasekooreline luuvili. Eestis kasvatatakse peamiselt hapukirsse, enamik maguskirsisorte on külmaõrnad. Peale kõrgetüveliste kirsipuude on viimasel ajal hakatud kasvatama madalaid kirsipõõsaid ehk kääbuskirsse[...]

Kitsepiim

Kitsepiima kasutatakse samuti nagu lehmapiima. Kitsepiimast saab valmistada hapupiima, kohupiima, võid, juustu, jogurtit. Teda lisatakse suppidele, putrudele, küpsetistele. Kõige tervislikum on juua kitsepiima värskelt[...]

Kišmiš

ENEKEse andmeil on need Kesk-Aasia väikesed seemneteta rosinad. Ilmselt on tegemist samade rosinatega, mis ingliskeelses kirjanduses on tuntud kui 'sultanas'.

Klarett

Veinisort.

Klementiin

Tangeriini/mandariini ja pomerantsi teisend, arendatud alzeeria papi Pierre Clementin poolt 1902. aastal. Eriti mahlased detsembris, seemneid ei ole. Üldreegel: mida väiksem vili, seda magusam. Säilita külmkapis, aga lase enne söömist toasoojas soojeneda[...]

Klorofüll (E140 (1))

Looduslik roheline 3 (Värviindeks), magneesiumklorofüll.

Klorofülli vasekompleksid (E141 (1))

Looduslik roheline 3 (Värviindeks), vaskklorofüll, vaskfäofütiin.

Klorofülliin (E140 (2))

Looduslik roheline 5 (Värviindeks), naatriumklorofülliin, kaaliumklorofülliin.

Klorofülliini vasekompleksid (E141 (2))

Looduslik roheline 5 (Värviindeks), naatriumvaskklorofülliin, kaaliumvaskklorofülliin.

Knedlik

(Täidetud) suurem klimp, tšehhi rahvustoit. Vrdl knaidlach juudi köögis.

Kobi juust

Põhja-Kaukaasias valmistatav soolveejuust.

Kobras ehk piiber

Kobras on suur poolveelise eluviisiga näriline. Eestis on kobras toiduloomana vähepopulaarne, ent näiteks Kanadas ja Põhja-Ameerika indiaanlaste toidulaual on koprad üsna levinud. Eesti jahikalendri järgi võib koprajahti pidada augustikuu algusest kuni 15[...]

Kodujuust

Kodujuustu on toorjuust, meenutab suureteralist kohupiima. Kodujuust valmistatakse pastöriseeritud lõssist juuretise lisamisel. Tekkinud kalgend lõigatakse kuubikuteks ja tõstetakse aeglaselt temperatuuri, et vadak eralduks ja terad muutuksid tugevamaks[...]

Kogelmogel

Suhkru (ja rummilisandiga) vahustatud munakollased.

Koger e. harilik koger (kala)

Koger kuulub karpide perekonda. On kaks liiki – kuld- ja harilik koger. Koger elab soostunud kallastega järvedes ja teistes veekogudes, harvem aeglse vooluga jõgedes. Eelistab vaikset vett. Veekogu külmumisel või kuivamisel võib varjuda kuni 70 cm sügavusse mutta, elades sedasi üle nii külma talve kui kuuma suve[...]

Kohviliköör

Kohviliköörid on nt Kahlua ja Tia Maria.

Kokakoola

Kokapähkli ekstrakti sisaldav karastusjook. Vrdl 'pepsikoola'.

Kokteil

Kokteil on mitme vedeliku (nt piima, mahla, alkohoolse joogi) segamisel saadud külm jook.

Kokteil 'Bloody Mary'

Populaarne viinakokteil tomatimahla, Worchesteri kastme, Tabasco jm maitseainetega.

Kollane pilvik

Kollasel pilvikul on erekolalne kübar ja kollakaskreemid eoslehekesed, mis värvuvad servas halliks. Valge jalg muutub hiljem hallikaks ja seeneliha värvub lõikekohal 5-15 minuti jooksul tume-hallikasmustaks[...]

Kondenspiim

Kondenspiim on hästi säiliv piimakonserv, mida valmistatakse täispiimast osa vee väljaaurutamise teel vaakumaparaatides. Kaubastatakse 320-400-grammiste kogustena plekkpurkides ning väiksemates pappkarpides[...]

Konjak

Konjakeid jagatakse kolme suurde rühma: VSOP, VS ja XO. VSOP: konjakiliik, mis sobib küpsena ehedalt nautimiseks, lihtsamad sobivad heaks baasjoogiks õuna- või virsikumahlaga kokteilidesse. Konjaki põhjal valmistatakse mitmeid long drink'e[...]

Konnakoivad

Konnakoib haaratakse näppude vahele ning hammastega näksitakse selle küljest pehmet liha. Kui koib on suur, siis lõigatakse sellelt liha noa ja kahvliga. Konnakoivad meenutavad maitse poolest kanakoibi[...]

Konserv

Steriliseeritud toiduaine õhukindlas pakendis.

Konsomee

Selge heamaitseline liha- või aedviljapuljong, mida tema arvatavate heade omaduste pärast kutsutakse rammuleem. Konsomee keetmisel lisatakse rohkem liha ja maitseköögivilju kui tavalisele puljongile[...]

Kookosliköör

Nt rummil põhinev Creme de Coconut, Coco Reef jm.

Kookospiim

Kookospiim saadakse riivitud värske kookospähkli viljalihast pressitud mahla segamisel veega. Kasutatakse laialdaselt tai ja teiste Kagu-Aasia maade köögis. Tais lisatakse kookospiima karridele, hautistele ja kastmetele, samuti pannakse kookospiima magusroogadesse ja karastusjookidesse[...]

Kooreliköör

Kodusel teel valmistatakse nn tiigripiima. Tuntuimad on ehk järgmised kooreliköörid: VANA TALLINNA KOORELIKÖÖR (kangus 16%) kuulutati 2001. aastal Eesti parimaks alkohoolseks joogiks. Tootjaks on AS Liviko[...]

Koorikloomad

Koorikloomad ehk karploomad ehk vähid. Kümnejalaliste alamklassi kuuluvad krevetilised, krabilised, pärisvähilised jt. Pärisvähiliste hulka kuulub ka Eestis elav jõevähk. Vt ka jõevähk, merivähk[...]

Kopra

Kopra on kookospalmi seemne kuivatatud toitekude. Rasvarikast koprat kasutatakse riivitult kondiitritööstuses, see on tooraineks kookosõli ja -rasva saamisel.

Korea köök

Eestikeelset infot korea köögi kohta leiate järgmistelt veebilehtedelt: http://www.ekspress.ee/Arhiiv/1999/39/Areen/Toit.html http://www.sloleht.ee/index.aspx?d=07.02.04&r=29&id=152680

Korgitser

Kasutatakse veinipudeli avamiseks.

Koriander ehk kinza

Väliselt peterselli meenutava koriandri lehed (kinza) sisaldavad rohkesti C-vitamiini ja on maitsvaks lisandiks salatites ja suppides. Reeglina kasutatakse vaid koriandri lehti, ent nt tai köögis kasutatakse koriandrivarsi karride maitsetsamiseks[...]

Koriandriseemned

Koriandriseemneid kasutatakse liha- ja riisiroogade maitsestamiseks hiina, india ja jaapani köögis. Koriandriseemneid kasutatakse ka hapukapsa, heeringakonservide ja marineeritud köögivilja maitsestamiseks[...]

Kortsleht

Kortsleht kuulub roosõieliste sugukonda. Söögiks kasutatakse kortslehe noori võrseid koos lehtedega. Mahedamaitselise kortslehe noored lehed sobivad toortoitudesse, suppidesse, hautistesse, salatitesse, külmadesse kastmetesse, pannkoogitainasse, soojadesse roogadesse[...]

Kotlet

Kotlet on sea, vasika, lamba või kitse seljalihast koos väikese roidetükiga lõigatud ja praetud lõik. Veiselihast valmistatakse kotletti harva, küll aga tehakse seda linnu, eriti kana rinnatükist koos tiivaluu tükikesega[...]

Kozinak

Vene köögist pärit seesamiseemnetest või muudest pähklitest valmistatud maiustus. Koosneb pähklitest/seemnetest, (glükoosi)siirupist, suhkrust ja maitseainetest. Eestis toodab neid nt Pagari- ja Kondiitritööstus Staub[...]

Kraakovi vorst

Mahedamaitseline poolsuitsuvorst.

Kreeka pähklid

Kreeka pähkleid müüakse nii kestades (in shell) kui ka kestadeta (shelled), tervelt kui ka purustatult. Muide - kreeka pähklid sobivad hästi portveinide, madeira ja oloroso šerri kõrvale näksimiseks (tavaliselt pähkleid veiniga ei soovitata)[...]

Kreekapähkliõli

Kreekapähkliõli võib kasutada salatites, samuti võib seda nt rohelistele aedviljadele peale niristada.

Kreooli köök

New Orleansist pärit prantsuse, hispaania ja aafrika sugemetega köök. Põhirõhk on võil ja rõõsal koorel, kasutatakse rohkelt tomateid (võrreldes cajuni köögiga, kus domineerivad vürtsid). Kolm põhimaitsetaime: hakitud roheline paprika, sibul ja seller[...]

Kreooli maitseainesegu selgrootutele

Maitseainesegu selgrootute keetmiseks. Võib olla nii pulber kui ka vedel kontsentraat, lisatakse keetmisveele. Pulbrit võib ka lihtsalt keedetud selgrootutele lisada. Tugev, vänge ja vürstikas. Levinuimad brändid on Zatarain's, Rex, Yogi ja Tony Chachere's[...]

Kreooli sinep

Paks, vänge, vürtsikas teraline sinep, mida kasutatakse po-boy'del ja teistes kreooli köögi roogades. Sinepiseemneid marineeritakse enne sinepi valmistamist. Levinuimad brändid on Zatarain's ja Horse Shoe[...]

Kreperii

Kreperii ehk pannkoogibaar (pr.k. crêperie)

Krevetipasta

Kagu-Aasia maade köögis levinud fermenteeritud kalapasta, mis koosneb purustatud krevettidest ja soolast. Krevetipastal on tugev ja omapärane lõhn, mis läbikuumutamisel annab see roale peene kalamaitse[...]

Krispy Kreme

Kuulus USA pontšikukett. Alustas 1937.aastal ja kasvas eriti 1960ndatel. Kuulsaim on nende 'Hot Original Glazed Doughnut', mida on näidatud nt populaarsetes telesarjades "Sex and the City" ja "Will & Grace"[...]

Krokant

Kuiv kõva küpsis mandlitest, munavalgetest ja suhkrust.

Kroket

Väike praetud kartuli-, liha- vm hakkmassist rull või pall, mis on praetud rohkes rasvas. Neid valmistatakse pudrust, liha või köögiviljade hakkmassist. Puder või hästi peenestatud toiduaine klopitakse muna, jahu ja maitseainetega paksuks sitkeks tainaks ning vormitakse väikesteks palli-, pirni-, kangi-, silindri- või kuubikujulisteks toodeteks[...]

Krookskala

Hisp. k. 'Corvina', sks. k. 'Adlerfisch', pr. k. 'Maigre - Tambour', jaapani k. 'Guchi - Ishimochi', it. k. 'Bocca d'oro'

Krutoonid

Krutoonid ehk röstitud saiakuubikud näiteks supi sisse panemiseks.

Ksülitool (E967)

Ksülitool on viimastel aastatel populaarsust võitnud eeskätt tänu närimiskummidele. Nimelt pärsib ksülitool kariogeensete streptokokkide ja laktobatsillide kasvu. Ksülitooli sisaldavad ka mõned tavalised toiduained (kasemahl, seened, banaanid, vaarikad, kollased ploomid, lehtsalat)[...]

Ksüloopia, Etioopia ksüloopia

Etioopia ksüloopia on vähetuntud vürts, kasutatakse peamiselt Aafrikas. Euroopas on neegripipart ehk ksüloopiat kasutatud peamiselt rasketel aegadel pipra aseainena. Kasutatakse vilju, mis näevad välja nagu tillukesed keerdus oakaunad[...]

Kubeebapipar

Maitseainena kasutatakse kubeebapipra vilju. Marjad on veidi suuremad kui tavalised pipraterad, ning kestad on veidi karvased. Enamus marjadest on seest tühjad. Kubeebapipraid müüakse tervena ja enne tarvitamist tuleb need purustada või jahvatada[...]

Kugelhoph

Kugelhoph on õhuline pärmitainast rosinatega kook, sageli on maitseks lisatud ka sidrunit. Küpsetatakse spetsiaalses kõrges silindrivormis. Valmis koogile puistatakse tuhksuhkrut.

Kukemari

Kukemari on levinud laialdaselt Kesk- ja Lääne-Euroopas, samuti leidub seda Rootsist Lääne-Siberini ning ka Põhja-Ameerika kirdenurgas. Eestis kasvab igihaljas kääbuspõõsas kukemari soodes, raba- ja palumetsades ning rannikul kuivadel nõmmedel (tihti koosluses kanarbikuga)[...]

Kukerpuumarjad ehk barbariis

Kukerpuumarjad valmivad septembris. Nad sisaldavad kuni 6% orgaanilisi happeid, C-vitamiini on neis 150mg%. Hapuka kukermarja mahlast mannakreem on eriti maitsev. Viljadest saab teha siirupit, dþemmi, võiet, keedist ning imeilusa värviga mahla, mis on skorbuudivastase toimega[...]

Kuklid

Pärmitainast valmistatud pisikesed ümarad ahjus küpsetatud saiakesed.

Kuld-kukeseenik

Säravkollaste eoslehekestega kuld-kukeseenik võib esmapilgul ära petta. Lähemal vaatlemisel tuleb aga ilmsiks, et kübara all on tõesti eoslehekesed ja mitte voldid, nagu kukeseenel[...]

Kuldrenett

Kuldrenett (Goldreinette, Golden reinette, Reinette dorée, Złota reneta, Princesse Noble, English Pippin, Reinette jaune tardive jt paralleelnimed) on renettõunte hulka kuuluv õunasort. Eestis on levinud ja hinnatud õunasort Liivi kuldrenett, mille algupära pole täpselt teada[...]

Kuldsiirup ehk melass

Kuldsiirup ehk melass on suhkru valmistamisel järelejäänud mustjaspruun siirup. Kasutatakse laialdaselt briti köögis. Asendamiseks sobib heleda ja tumeda maisisiirupi segu.

Kulfi

Kulfi on India jäätisedessert. Valmistatakse kondenspiimast, maitsestatakse kardemoni ja pähklitega.

Kulinaaria

Kokandus, kokakunst, keedukunst.

Kulitš

Magus sai rosinate ja mandlitega, vene lihavõtteroog.

Kumato ehk must tomat

Kumato on tomatisort, aretatud Damien Florese poolt Aguilases Lõuna-Hispaanias Galapagose saartelt pärit tomatite põhjal. Kumatod on suureviljalised, magusad, mahlased ja värvilt mustad. Hästi maitsev salatites ja grillitult[...]

Kummi

Kummi on mõnest troopikataimest erituv kleepuv vedelik, kasutatakse liim-, täiteainena, kokanduses jm.

Kummiaraabikum

Looduslik lisaaine, saadakse teatud akaatsiapuu koortest. Tegemist on värvitu, maitsetu ja lõhnatu ainega, mida kasutatakse kondiitri- ja toidutööstuses paksendaja, emulgaatori ja stabilisaatorina (nt jäätised, kompvekid, magusad siirupid)[...]

Kumõss

Kumõss on kergelt alkohoolne piimajook. Kumõss oli algselt levinud Kesk-Aasias, kus seda valmistati märapiimast. Tööstuslikult alustas kumõssi tootmist Eestis 1960.a. tolleaegne Viljandi Piimatoodete Kombinaat[...]

Kuningkrabi

Kirjeldus hetkel puudub.

Kuragaa

Pooleks lõigatud ja ilma luuta kuivatatud aprikoosid. Nimi on tulnud vene keele kaudu türgi keelest. Tervelt kuivatatud aprikoose kutsutakse 'urjukk'.

Kurehernes e. vikk

Kurehernes ehk vikk on söömiseks liiga mõrkjas, ent seda tarvitatakse hiina rahvameditsiinis isutuse ja tursete leevendamiseks.

Kurgirohi

Kurgirohu sinised õied on kergelt meemaitselised ja noored lehed kurgimaitselised. Kurgirohu õisi kasutatakse värskelt toorsalatitele kaunistamiseks ning kuivatatult maitseainena. Noori lehti aga tarvitatakse värskelt salatina, võileibade katteks, kapsa-, kurgi- ja teiste toorsalatite lisandina, kurkide sissetegemisel, seenetoitude ja roheliste püreesuppide maitsestamisel[...]

Kurk

Kurk on pärit Põhja-Indiast Himaalaja jalamilt, nimelt on kurk aretatud seal kasvavast kibedavõitu metskurgist. Kurk on meloni ja kõrvitsa sugulane. Kurk on üks populaarsemaid aedvilju Eestis. Eristatakse avamaakurki ja kasvuhoonekurki - esimene on teisest enamasti lühem[...]

Kurkum e. kollajuur

Lõuna-Aasia ingveriline kurkum ehk kollajuur. Kurkumi kuivatatud ja peenestatud kollane juur kuulub nt karripulbri koostisesse. Kasutatakse eriti laialdaselt Indias (siit ka nimi 'india safran', aga kollajuur EI OLE aktsepteeritav alternatiiv safranile, sest safrani aroom puudub)[...]

Kurkumiin, kurkumkollane, looduslik kollane (E100)

Kurkumiin ehk looduslik kollane 3 (Värviindeks) ehk kurkumkollane ehk diferoüülmetaan. Oranžikaskollase värvusega pulber kurkumiin saadakse Curcuma longa L. risoomide solventekstraktsioonil. Kontsentreeritud kurkumiinipulbri saamiseks puhastatakse ekstrakt ümberkristallimisel[...]

Kurrel (kevadseen)

Maitsev kevadseen. Kurrel meenutab välimuselt sõrmkübarat. Kasvab niisketes haavikutes ja segametsades; seene kübar on ookerpruun, jalg lihajas ja tüse. EESTI LOODUS (5/2005), Kuulo Kalamees: Kurrelit (Ptychoverpa bohemica) oleme hilisematel aastakümnetel leidnud peaaegu igal kevadel niisketest ja märgadest salu- ja lodustuvatest haavikutest ning haava-segametsadest[...]

Kuskuss

Kuskuss on pärit berberitelt, kes kutsuvad seda 'seksou'. Tegemist on jahvatatud kõvanisuga, mida niisutatakse, kaetakse peenjahuga ning seejärel aurutatakse peaaegu küpseks. Tänapäeval müüakse eelküpsetatud kuskussi, mida ei pea enam aurutama[...]

Kutjera e. akudjura e. austraalia kõrberosin

Maavitsaline "kõrberosin" on pärit Austraalia kuivematelt aladelt. Aborigeenid on seda juba tuhatkond aastat toiduks kasutanud. Väike põõsastaim, okkaline. C-vitamiinirikkad viljad on 1-3 cm läbimõõduga, küpselt kollast värvi[...]

Kuumtöötlus

Piima kuumtöötlus – mistahes töötlusega kaasnev kuumutamine, mille vahetu tulemus on negatiivne reaktsioon fosfataastestile. Eristatakse nelja kuumtöötluse viisi: pastöriseerimine, kõrgkuumutamine (UHT), steriliseerimine; termiseerimine[...]

Kuväär

Ühele isikule määratud nõud, lauakatmik.

Kvibille Ädel sinihallitusjuust

Kvibille Ädel sinihallitusjuustu on valmistatud Rootsis juba 1934. aastast, praegu kuulub Kvibille meiereis valmistatav sinihallitusjuust Arla tootevalikusse. Sisaldab sama hallitusbakterit (Pencillium Roqueforti) nagu prantslaste kuulus rokfoor, ent lambapiima asemel kasutatakse pastöriseeritud lehmapiima[...]

Käharendiivia

Käharendiivia on salatsiguri teisend. Välised rohelised lehed on mõrkjamad kui seesmised heledad lehed. Muide - prantsuse keeles on käharendiivia 'Chicorée frisée' ja laialehine endiivia 'Scarole'[...]

Käristys, Poronkäristys

Põhjapõdralihast valmistatud saamide/laplaste rahvustoit. Valmistatakse praetükist, (kergelt külmetatud) liha lõigatakse õhukesteks viiludeks.

Kõrgkuumutamine, UHT

Kõrgkuumutamine (UHT) – toorpiima kuumutamine vähemalt üheks sekundiks temperatuuril 135 °C.

Kõrsikud (soolased)

Pikad peenikesed krõbedad kõrsikud, populaarsed Itaalias.

Kõrvitsaseemned

Kuivatatud seemneid võib lisada küpsetistesse või niisama näksida. Populaarsed mehhiko köögis. Maitse paraneb, kui kõrvitsaseemneid röstida ja soolaga maitsestada.

Köögikombain

Kasulik abivahend köögis, mis kiirendab-lihtsustab toiduvalmistamist. Köögikombain riivib, mikserdab, peenestab, lõikab viiludeks või ribadeks ja segab ained mõne sekundiga. Saadaval ka erinevad lisaseadmed, nt vispel, tsitruseliste mahlapress jne[...]

Köögipintsel

Kasutatakse muna määrimiseks küpsetistele jms otstarbel. Võivad olla nii naturaalsete kui ka tehisharjastega või silikoonharjastega.

Küljetükk (liha)

Veiseliha küljetükk.

Külmaseen, harilik

Harilik külmaseen on üks parimaid kännuseeni. Seene liha on valge, kergelt hapukas, mahlane ja hea lõhnaga. NB! Sitke jalg on söögiks kõlbmatu, kasutatakse ainult seenekübarat. Sobib kupatatult seenesalatitesse, suppidesse, hautatult aedviljaroogadesse, kastmesse[...]

Küünlapähklid

Kuigi taime eestikeelne nimetus on "moluki tungpuu", siis Heino Kiik on välja pakkunud palju suupärasema "küünlapähklipuu" või "küünlapuu". Kiike jälgides kasutan Nami-namis terminit "küünlapähklid"[...]

Küüslaugupress

Riistapuu küüslauguküünte peenestamiseks.

Küüslauk

Kesk-Aasiast pärit küüslauk on juba vanast ajast tuntud maitse- ja ravitaim. Väidetavalt peletab küüslauk eemale nii gripi kui ka vampiirid;) Nimelt sisaldab küüslauk sarnaselt sibulale baktereid hävitavad ained - fütontsüüde, mis surmavad haigustekitajaid[...]

kaaliumsorbaat E 202

Säilitusaine.

kaalušokolaad

Kaaluga müüdav šokolaad, kasutatakse küpsetamisel jm toiduvalmistamisel.

kabanoss

Kabanoss e. pikk peenike vorst.

kabeljoo (kala)

Kabeljoo ehk atlandi tursk on tähtis töönduskala, pikkus umbes 140 cm.

kabotša e. kambodža kõrvits

Kabotša on kõva ja mühkliku koorega väike kõrvits Jaapanist. Koor on tumeroheline ja tuhm, võib olla triibuline. Seest on erkoranž kuni kollane. Maitselt on kabotša kõrvits hästi magus (magusam, kui muskaatkõrvits)[...]

kaerakile

Kaerajahust või kaerahelvestest valmistatud paksem jahukissell. Vanade eestlaste köögis üsna levinud, aga tuntud ka nt Šoti- ja Iirimaal. Nami-namis on kaerakile retsept olemas.

kahvrilaim e. kombaava ja kahvrilaimilehed

Tai köögis laialdaselt kasutatavad kahvrilaimipuu lehed (tai k. 'makrut') on sidruni-laimimaitselised ja natuke mõrkjad. Kahvrilaimipuu viljad meenutavad kortsus ja krobelist laimi ja on pisema laimi suurused[...]

kajmak

Kajmak on kreemjas piimajook, mida valmistatakse Lähis-Idas, Edela-Eurooopas, Kesk-Aasias, Kirgiisias, Kasahhis, Iraanias, Afganistanis, Indias ja Türgis. Valmistatakse vesipühvli- või lehmapiimast[...]

kakaooatükikesed

Röstitud ja peenestatud kakaooad, mida kasutatakse šokolaadi tegemiseks. Kodus võib neid lisada küpsetistele ja ka soolastele roogadele kerge krõmpsu ning maheda šokolaadimaitse aindmiseks, ilma liigse magususeta[...]

kalapuljong

Loe lähemalt Nami-Nami foorumist.

kalgenema

kalgenema ehk tarduma, tardudes kokku minema (nt piim, munavalge kalgendub või kalgeneb).

kammkarbid

"King scallop" ehk suur kammkarp. Kuulub limuste hõimkonda, karpide klassi. Kammkarbid elavad troopilistes meredes, nende koda lamab merepõhjal küljeti. Nii on see asümmeetriline, kuna alumine pool on mahukam kui ülemine[...]

kanapee

Kanapee on väike, ilusasti kaunistatud suupiste- ehk tikuvõileib.

kannelloon

Tähendus: (ruljas makaron) Kasutamine: Sööb kannelloone

kannmikser

Elektriline köögimasin, kasutatakse suppide, jookide, püreede ja kastmete püreestamiseks ja segamiseks. Eesti Keele Instituut soovitab kasutada 'blenderi' eestikeelse vastena sõna kannmikser

kapsaitsiin

Kapaitsiin on kemikaal, mis tšillid tuliseks teeb. Kõik piprad ei tooda kapsaitsiini, ka kõik tšillipipra liigid mitte. Tulisemad ja kapsaitsiinisemad on just need kaunpiprad, mis kasvavad piirkondades, kus oht putukate ründeobjektiks saada on suurem[...]

karamellistama

Suhkrut pruunistama ehk karamellistama.

karbonaad

Karbonaad on paneeritult praetud seljalihalõik, samuti antud roa valmistamiseks sobiv liha (ehk siis seljaliha koos ribikondiga).

kardemon

Kardemon on mitmeaastane rohttaim ingveriliste sugukonnast. Vili on kolmekambriline rohelise nahkja kestaga kupar. Kuprad kogutakse enne lõplikku valmimist, kuivatatakse, pleegitatakse. Vürtsina on tähtsad seemned, need sisaldavad 3-8% eeterlikku õli[...]

karoobapulber e jaanikaunapulber (jaanileib) E410

Jaanileiva- ehk jaanikaunapuu kaunu (jaanikaunu ehk jaanileibu), eriti just maitsvaid lihakaid vaheseinu, tarvitatakse toiduks nii värskelt kui ka keedetult ja röstitult. Röstitud jaanikaunapuu kaunadest jahvatatud pulbrit kasutatakse kakaopulbri asemel, kuna on viimasest tervislikum (erinevalt kakaopulbrist ei sisalda karoobapulber kafeiini, samuti sobib karoobapulber šokolaadiallergikutele)[...]

karpaadi juust

Omadustelt lähedane šveitsi juustule, vähese soolasisaldusega, õrna, meeldiva maitsega. Rasvaprotsent 50. Valmib 2 kuuga. (L. Petti "Juust" 1978)

karrageen E407

Paksendaja, želeeriv aine, stabilisaator. Karrageeni saadakse klassi Rhodophyceae (punavetikad) sugukondadesse Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae ja Furcellariaceae kuuluvate merevetikate looduslike liinide veega ekstraheerimisel[...]

karree

Ribikondiga seljatükid ehk ka lihtsalt karbonaad (kasutatakse enamasti lambaliha puhul).

kartul

Kartul küpsetistes muudab tooted rabedaks, maitsvaks ja kaua pehmena püsivateks. Vanal ajal valmistati leiba kartuliga, et kauem pehme püsiks, juurde maitseks lisati köömneid. Põneva maitse sepikule ja nisuleivale annab riivitud kartuli juurde lisamine[...]

karulauk

Karulauku tuntakse eelkõige kevadel turgudel müüdavate lehtede järgi. Liigagara kogumise tõttu on karulauk aga hiljuti kaitse alla võetud ning looduslikelt kasvukohtadelt teda enam noppida ei tohiks[...]

karvane riisikas e. kreem riisikas (seen)

Karvane riisikas sarnaneb välimuselt kaseriisikaga. Karvane riisikas kasvab samuti sümbioosis arukasega, kuid tema kübar on valkjas kuni kreemikas ja ilma vöötideta. Vanemad viljakehad (kübara läbimõõt kuni 12 cm) võivad olla lihapruunikad, eoslehekesed ja lühike, allpool ahenev jalg on valkjas-kreemikad[...]

kaseiin

Kaseiin e. piimavalk.

kasemahl

Kasemahla korjatakse kevadeti, seni, kuni kased hiirekõrva lähevad. Kõige maitsvamaks peetakse arukase mahla; samuti kuivemates ja kõrgemates paikades kasvavatelt kaskedelt saadud mahla(vesisel pinnasel kasvanud kase mahl pole nii magus)[...]

kasepuravik (seen)

Kasepuravik, nagu nimigi ütleb, elab kaskedega sümbioosis. Kasvab leht- ja segametsades, kaasikutes, puisniitudel, võsastikes ja parkides kaskede all. Väheväärtuslik söögiseen, söödav värskelt (korja ainult noori seeni!) Nii välimuselt kui kulinaarselt kasutuselt sarnased samuti kaskede all kasvavad liigid, mida tihti kasepuraviku päehe korjataksegi on kirju puravik ja valge puravik[...]

kaseriisikas (seen)

Kaseriisikat on roosaka kuni roosakas-lihapruuni takerkarvase kübaraga iludus, mis kasvab enamasti arukase all. Kuni 12 cm läbimõõduga seenekübarad on pealt tumedamate rõngasjate vöötidega. Vanemad viljakehad pole enam nii karvased ja võivad pleekida beežikaks, roosat tooni jääb siiski jala tippu ja kübara serva[...]

kastanijahu

Kastanid kuivatatakse, eemaldatakse kest, magus sisu jahvatatakse. Mõned tootjad röstivad kastanid enne kuivatamist - siis saadakse veidi pähklisema maitsega ja tumedam jahu. Sisaldab 1-3% rasva, 75-80% süsivesikuid, lisaks veel tärklist[...]

kataifi tainas

Kataifi on populaarne küpsetis Araabiamaadest, mida iseloomustab ribastatud filo-taina kasutamine. Kui filo-tainast turustatakse lehtedena, siis kataifi-tainas koosneb samuti veest ja nisujahust. Enamasti on kataifi magus, aga seda ribastatud tainast võib kasutada ka erinevate soolaste suupistete ja küpsetiste valmistamisel[...]

kaunis vaarikas

Kasvab Põhja-Ameerika läänerannikul Lõuna-Alaskast Lõuna-Kaliforniani. Kasutatakse mooside, želeede ja marjaveini tegemiseks.

kaunkarbid e. habemenoakarbid

Vahemeremaades populaarne selgrootu, elab mereliivas. Kujult meenutab habemenuga, sealt ka ingliskeelne nimi.

kaurma

Aserite ja turkmeenide rahvusroog. Väikeste tükkidena hautatud või praetud lambaliha ja alõtsad või sibulad. Maitseks lisatakse ingverit ja kaneeli.

kebab

Vardaliha. Türgi ja tagakaukaasia rahvusroog marineeritud (lamba)lihast ja sibulast.

keeleke

Biskviittainast küpsetis.

ketšup

Teravamaitseline (tomati)kaste.

kevad-võluheinik (seen)

Kasvab kohati massiliselt Lääne- ja Põhja-Eestis ning saartel; eelkõige puisniitudel, heinamaadel, põõsastikes, parkides, rohtunud metsades, kadaka-looniitudel. Suviseen - korjatakse mais-juunis (kohati augustini)[...]

khmeli-suneli

Khmeli-suneli on gruusia 'karri' - kasutatakse laialdaselt erinevate roogade maitsestamiseks. Kindlasti tuleks seda lisada adžikale. Khmeli-suneli retsept varieerub piirkonniti ja ka olenevalt sellest, mis roale seda lisada soovitakse[...]

kikerhernes

Kasutatakse hummuse valmistamisel. Populaarne juba vanas Roomas - Cicero andis oma nime isegi ladinakeelsele nimetusele. Soomes on kikerherned tuntud ka kui kohviherned (kahviherne) - nimelt kasutasid mõned Põhja-Aafrika rahvad röstitud ja jahvatatud kikerherneid kohviubade aseainena[...]

kilttursk e. pikša

Atlandi ookeani kala (tursklane), mida kasutatakse Suurbritannias fish & chips valmistamisel. Külmade merede oluline püügikala. Väherasvane ja mahedamaitseline, kaalub enamasti 900-2700 grammi.

kilu (kala)

Kilu on väike, saleda kehakujuga sinakasrohelise seljaga hõbedane kala. Kilu on üks tähtsamaid töönduslikke masskalu. Sügiskuudel on kilul suur rasvasisaldus (10-18%) ning temast toodetakse sprotte ja vürtsikilu[...]

kiluvürts

Kiluvürtsi maitseainete segusse kuuluvad tavaliselt must pipar, vürtspipar, koriander, loorberilehed, muskaatpähkel, kaneel, nelk, ingver, kardemon. Kiluvürtsiga konserveeritakse mitut sorti kalu, peamiselt aga kilusid ja heeringaid[...]

kinoa ehk tšiili hanemalts

Eestis haruldane taim, aga Andide indiaanlaste seas juba paar tuhat aastat populaarne taim. Süüakse nii lehti kui seemneid (fotol), kauplustes on võimalik leida ka kinoajahu. Kinoa võib olla nii helekollane kui ka must[...]

kirju puravik (seen)

Mustjaspruun, ookerjalaiguliselt kirju, peensametjas, kleepuv puravik. Kasvab niisketes leht- ja segametsades, puisniitudel, sooservadel ja kaskede all. Hea söögiseen värskelt.

kirss-kontpuu e. söödav kontpuu

Kesk- ja Lõuna-Euroopast pärit viljapuu. Väikesed kirsisarnased viljad on söödavad nii toorelt, kuivatatult kui ka kuumtöödeldult. Küpsed viljad meenutavad maitselt ploome.

kitsejuust

Kitsejuuste on nii pehmeid noori määrdejuuste kui ka laagerdunud tugeva kitsemaitsega juuste. Söömiseks sobivad tugevamaitselised prantslaste Crottin de Chavignol, inglaste Chabis või iirlaste Mine Gabhar[...]

kitseliha

Täiskasvanud kodukits kaalub 38-50 kg, sikk 50-80 kg. Kitseliha sarnaneb maitselt lambalihaga, piim sisaldab palju rasva, valku, kaltsiumi, fosforit, koobaltit ja vitamiine ning on hästi seeduv. Kitseliha kasutatakse söögiks palju Aafrikas, Aasias, Lõuna- ja Kesk-Ameerikas[...]

kitsemampel (seen)

Kitsemampel kuulub hinnatud söögiseente hulka. Ta on hästi äratuntav üleni (ka eoslehekesed kübara all) ookerkollastes toonides seen. Jalal on enamasti veidi viltu asetsev õrn nahkne rõngas. Mingit kotjat moodustist jala alusel, nagu kärbseseentel, ei ole[...]

kivipuravik, harilik (seen)

Väga hea söögiseen, söödav värskelt. Kergelt pähklimaitseline. Harilikku kivipuravikku hinnatakse eriti itaalia köögis (porcini). Kasvab kuusikutes ja kuuse-segametsades. Kivipuravikud sobivad suppidesse, salatitesse, risotosse, grillimiseks, praadimiseks, seenehautisesse[...]

kjufta

Armeenia rahvusroog. Lambalihast või kalast ja riisist valmistatud hakklihapallid, mis keedetakse supis.

klorella

Klorella on üherakuline rohevetikas, võib elada väga erinevates kasvupaikades nii veekogudes kui ka maismaal. Veekogudest esineb ta sagedamini väikestes tiikides ja loikudes, maismaal võib teda leiduda nii maapinnal kui ka mulla pindmises kihis, kus on veidigi valgust[...]

koagulant, koaguleerima

Koagulant ehk koaguleeriv aine paneb (nt piima juustuvalmistamisel) koaguleerima ehk hüübima, kalgendama.

kogritsad, kevadkogritsad (kevadseen)

Kuigi muu Euroopa peab kogritsaid väga mürgiseks, hinnatakse neid Põhjamaades ja Eestis kui head kevadist seenehõrgutist. Nagu mürklid, kuuluvad ka kogritsad kottseente hulka, liudikuliste seltsi[...]

koha (kala)

Koha on hinnatud püügikala maitsva liha ja kiire kasvu pärast. Kuni 20-kilogrammine röövkala, kuulub ahvenlaste sugukonda. Elab mage- ja riimvees, hoidub veekogude avaossa ja tegutseb hämaras. Eestis püütakse koha kõige rohkem Pärnu lahest ja Võrtsjärvest[...]

kohupiim

Kohupiim valmistatakse erineva rasvasisaldusega pastöriseeritud piimast või lõssist. Kohupiima valmistamiseks piimavalk kalgendatakse kas happemeetodil või happelaabimeetodil. Mida suurem on kohupiima rasvasisaldus, seda väiksem on happesus[...]

kohv

Jahvatatud kohviubadest või vastavast aseainest jook; kohvioad. Kõige parem on kohvi säilitada puhtas, kuivas ja õhukindlas nõus, mis on jahedas ja pimedas kohas. Poest ostetud kohv tuleks kodus hermeetiliselt suletavasse purki ümber valada[...]

koirohi (polõnn)

Koirohtu tuntakse kõikjal ravitaimena ja väga paljudele meeldib selle kibe maitse ja lõhn. Ent koirohtu kasutatakse ka viinade ja likööride aromatiseerimiseks; samuti maitselisandiks praetud liha, peamiselt praetud hane juurde[...]

kollakas e. talikress

Kollakat nimetatakse inglise keeles American cress, kuid taim pärineb edela-Euroopast. Taime kasutatakse salatites, lähim asendaja on vesikress. Inglismaal on kollakat kasvatatud juba 17. sajandist. Võib kasutada suppides, salatites, võileibades[...]

kollakas kukeseen e. lehterkantarell

Väga hea söögiseen, söödav värskelt. Kasvab okas- ja segametsades, eriti niisketes ja märgades metsades, samuti loometsades. Esineb kaunis sageli, paiguti hiiglaslike kogumikena[...]

kollariisikas e. võiseen

Lihakas söögiseen, mis on kibekas ja vajab eelnevat kupatamist. Kübar on karvane ja selle valge piimmahl muutub lõikepinnal hetkega erekollaseks. Jalg on jässakas ja kõva, tumedate laikudega heledal pinnal[...]

kondiiter

Kondiiter ehk kondiitritoodete valmistaja, suhkrupagar.

kondiitrikreem

Klassikaline kondiitritööstuses kasutatav kreem munast, piimast/koorest, suhkrust ja maitseainetest (peamiselt vanill), mis saab oma paksu konsistentsi munavalkude koalguleerumise teel kuumutamise läbi[...]

konditustamine

Konditustamine ehk liharümbalt kontide eemaldamine.

konfett

Konfett e. ilupuru (kondiitritoodete kaunistamisel).

konfitüür

Väiksema kuivaine- ja suhkrusisaldusega ning pektiinilisandiga džemm.

kookosrasv

Kookosrasv, mida mõnikord nimetatakse ka kookosvõiks või kookosõliks, on kookospähklist valmistatud toatemperatuuril tahke taimerasv, mis sobib kasutamiseks toiduvalmistamisel ja nahahoolduses[...]

koolapähkel

Aafrikas kasutatakse koolapähkleid närimiseks, kuna närimine stimuleerib meeli.

kopsud

Kopsud on väiksema toiteväärtusega, kasutatakse keedetult, kastmes hautatult ja täidiste valmistamiseks. Vasika või põrsa kopse kasutatakse nt erinevate pasteetide valmistamiseks. Viilutatud kopsu võib praadida, või kasutada nt civet-nimelises jäneselihahautises[...]

korint

Korint on väike tume seemneteta rosin, mida algselt saadi Kreekas Korintoses kasvatatud Zante viinamarjadest.

kornišon

Tillukesed pikantses marinaadis äädikakurgid, mida kasutatakse külmtoitude kaunistamiseks. Prantsusmaal kaunistatakse kornišonidega lihapateesid ja suitsuliha. Sobib ka praetud kala kõrvale.

koššer

Juudiusulistele toiduks sobiv/ususeaduste poolt toiduks lubatud, 'rituaalselt puhas'. Nimisõna tähistab rituaalselt puhast toitu. Mõned reeglid: LIHA: loom peab olema sõraline ja mäletseja ja rohusööja (nt siga on küll sõraline, aga mtite mäletseja ja seega koššer-juutidele keelatud[...]

kreek

Kreegipuu magushapud söödavad luuviljad on tavaliselt sinilillad. Kreegipuu sarnaneb ploomipuuga, kuid tema lehed on väiksemad ja tal on astlad.

kreemjaks hõõruma

Ingliskeelne termin 'creaming' tähistab protsessi, kus kuivad ained (nt suhkur) segatakse hoolega või või munadega, nii et tulemuseks on ühtlane ja kohev segu. Nt hõõru või suhkruga kreemjaks või vahule[...]

krepp

Krepp e. õhuke Prantsuse ülepannikook.

krevetid ehk garneelid

Krevett ehk garneel on ujuvähiline, saleda kehaga 10jalaline söödav vähk. Maitse poolest eristatakse külmematest meredest püütud krevette troopiliste merede omadele. Krevettide hind sõltub nende suurusest[...]

krevetid, kuivatatud

Tillukesed kooritud-keedetud ja päikese käes kuivatatud krevetid, mida kasutatakse nt tai köögis toitude maitsestamiseks. Parimad kuivatatud krevetid on roosakas-oranžid. Müüakse pisikestes pakkides aasia toidupoodides[...]

kristall-õunalill

Kristall-õunalill on Aadrikas, Lääne-Aasias ja Euroopas kasvav sukulent. Taime lehed on kaetud suurte helkivate-läikivate "pisaratega", millest ka ingliskeelne nimetus "jäätaim"[...]

krustaad e. rosett

1) varre otsas oleva erilise raudvormiga (fotol) rohkes rasvas küpsetatud krõbe kook, mis valmistatakse vedelast tainast (nn rooma pasteedike). Retsepti leiad siit. 2) küpsetatud või rohkes rasvas praetud tainast ümbris, mis täidetakse sooja aedvilja-, kala- või liharoaga (nt raguuga)[...]

ksantaankummi

Xanthani kummit saab maisisuhkru fermenteerimise teel. Kasutatakse paksendaja, emulgaatori ja stabilisaatorina piimatoodetes ja salatikastmetes.

kubani juust

Silindrikujuline "nõukogudemaa" juust. Kõrgus 40-50 cm, läbimõõt 15-18 cm. Kaalub kuni 10 kg. Juustul on magusavõitu vürtsikas maitse, niiskuse- ja soolasisaldus väiksem kui nt šveitsi juustul[...]

kukicha

Kukicha (茎茶) ehk bōcha (棒茶) ehk oksatee on Jaapani teesegu, mis koosneb teepõõsa okstest, vartest ja leherootsudest. Tegemist on rohelise teega, millel on väga omapärane maitse ja aroom[...]

kukits, rootsi kukits

Eestis looduskaitse all, aga kukitsa punaseid marju on söögiks kasutatud.

kuklijahu

Soomes populaarne kuklijahusegu ("sämpyläjauho") on enamasti tavaline nisujahu, millele on lisatud 25-30% ulatuses täisteranisujahu, mõnikord ka veidi rukkijahu ja purustatud teraviljahelbeid. Müügil on ka gluteenivabu kuklijahusegusid[...]

kuld-merikoger (kala)

Koger kuulub karpide perekonda. On kaks liiki – kuld- ja harilik koger. Koger elab soostunud kallastega järvedes ja teistes veekogudes, harvem aeglse vooluga jõgedes. Eelistab vaikset vett. Veekogu külmumisel või kuivamisel võib varjuda kuni 70 cm sügavusse mutta, elades sedasi üle nii külma talve kui kuuma suve[...]

kuldmampel (seen)

Kuldmampel on mõnes vanemas raamatus paigutatud heade söögiseente hulka. Tänapäeval ta sinna enam ei kuulu. Kuldmamplit loetakse tinglikult söödavaks seeneks. See tähendab, et mitte kõik inimesed ei talu teda hästi[...]

kulebjaaka

Kulebjaaka - suur piklik pätsikujuline kihiline pärmi- või lehttainapirukas vene köögist. Täidiseks tarvitatakse enamasti liha või kala (eriti lõhet), kuid ka kapsast, seeni vm[...]

kulöör

Kulöör on pruunistatud suhkru lahus toidule pruunika tooni andmiseks, Skandinaaviamaades üsna populaarne (Taanis kasutati seda igasugu kastmete ja hautiste juures).

kumariin

Kumariin on valkjas kristalliline pulber, millel on vastniidetud heinale iseloomulik lõhn. Seda kasutatakse peamiselt lõhnakemikaalina ja kinnistina pesupulbrite, kosmeetikatoodete ja kvaliteetaroomide tootmisel kasutatavate lõhnaühendite valmistamisel[...]

kuningmeripura

Vahemerest pärit kuningmeripura kasvab kuni 30 cm pikkuseks. Selle viite pikilihast peetakse Kataloonias suureks delikatessiks (muutus populaarseks 1980ndatel). Hispaania k. la espardeña, katalaani k[...]

kupatid

Gruusia rahvusroog. Sealihast vorstikesed, millele on valmistamisel lisatud sibulat, küüslauku, kaneeli, nelki ja pipart. Süüakse praevardas küpsetatult.

kurd-hiidiisop e. korea münt

Kaunis püsik, mis meeldib eriti liblikatele, mesilastele ja lindudele :) Hiinas, Jaapanis ja Koreas väga levinud rahvameditsiinis. Mitmeaastane vähenõudlik ravim - ja maitsetaim nõrga aniisilõhnaga[...]

kurratlauk

Kurratlaugu lehti süüakse Lähis-Idas. Lähisugulane porrulaugu ja hobulauguga.

kuusekasvud

Kuusepuu kevadised noored võrsed sobivad tervisliku ürdijoogi valmistamiseks. Kuusekasvusiirupit kasutatakse köha ravimiseks, ent see sobib ka leiva peale, tee magustamiseks ja erinevatesse magustoitudesse[...]

kuuseriisikas (seen)

Kasvab kuusikutes ja kuuse-segametsades, ainult koos kuusega. Korjatakse augustist novembrini. Kuuseriisikas on mahedamaitseline seen, mis kupatamist ei vaja, st söödav värskelt. Vt ka porgandriisikas[...]

käharkapsas e. savoia kapsas

Kähar peakapsas e. savoia kapsas erineb peakapsast oma kähardunud peenekublaliste lehtede poolest. Kähar peakapsas on õrnakoeline ja hea maheda maitsega, sisaldab rohkelt C-vitamiini.

kõrned

Kõrne (om. kõrne, os. kõrnet) on rasvavind, rasva sulatamise jäänus. Nt seakõrne, rasvakõrne.

kõrvenõges

Noori nõgeselehti võib kasutada salatites, suppides, kotletitainas, omletis. Muide - noortes nõgestes on 2,5 korda rohkem C-vitamiini, kui sidrunis; ka rauda on nõgestes palju. Söömiseks sobivad noorte nõgeste võsud, lehed ja pealsed[...]

kõrvits

Kõrvits sisaldab rohkelt A, E ja K vitamiine, potassiumi ja kiudaineid ning aitab seetõttu vältida teatud vähivorme. Peale toidumürgitust soovitatakse veel paar nädalat kõrvitsaseemneid krõmpsutada, sest need aitavad hävitada visamaid baktereid[...]

köögihunt e. toidujäätmepurusti

Köögihunt on köögivalamu all ja ühendatatud kanalisatsiooniga. Peenestab igasugu toidujäätmed koos külma veega ning uhub need kanalisatsiooni või septikusse.

küdoonia ehk aiva

Õunataolise viljaga viljapuu roosõieliste sugukonnast. Seni kasutati selle vilja märkimiseks türgi päritolu nimetust aiva, ent nüüd soovitavad keeleteadlased ladina keelest tulevat nimetust küdoonia kasutada[...]

külmkapp

Asendamatu köögis :)

külmkuivatatud

Uuema aja viis toiduainete kuivatamiseks sügavkülmutamise ja niiskuse vähendamise kaudu.

külmsupp

Külmsuppe valmistatakse enamasti suve, kui ilmad on kuumad. Külm supp on karastav ja värskendav ning valmib kiiresti. Kui kasutada rohkelt maitserohelist, siis on külmsupp ka vitamiinirikas. Vedelikuna võib kasutada keefiri, petti, hapupiima, kalja, tomatimahla[...]

küpsetuspulber

Kui küpsetuspulbrit ei ole, siis võta asendamiseks 50% söögisoodat ja 50% sidrunhapet.

küülik

Küülikuliha on väherasvane, mistõttu see on hinnatud kaalujälgijate seas. Küülikul on väikesed peened kondid. Liha on kahvatu, pehme, peene tekstuuri ja maitsega. NB! Metsas elab jänes ehk metsküülik[...]