Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Habanero pipar

Maailma üks põletavaimaid tšillisid on Habanero tšilli, mille põletavusaste on kasvutingimustest sõltuvalt 100 000 – 300 000 Scoville’i ühikut, kuid võib ulatuda kuni 577 000 ühikuni. Kasutatakse pea eranditult mehhiko köögis[...]

Haggis

Šoti rahvusroog, mis kujutab endast täidetud lambamagu. Täidiseks on lambaliha (vähemalt 50% täidisest ja peamiselt rupskid ja vähemväärtuslikumad lihakeha osad), kaerakruubid, ploomirasv, sibul ja maitseained[...]

Haikala

Söögiks kasutatakse peamiselt 8-50kiloseid haikalu. Kuigi väiksemaid haikalu tarnitakse ka tervelt, siis enamasti müüakse fileesid, lõike või tükeldatud kala. Hailiha on luudevaba, tugeva maitse ja madala rasvasisaldusega, kontsistentsilt meenutab tavalist liha[...]

Hakkliha

Mõningasi soovitusi värske hakkliha ostmiseks: * Värske hakkliha tunned ära ilusa, ühtlaselt punase värvi ja värske lõhna järgi. See on valmistatud värskest lihast. * Pakendil peab olema märgitud, millise looma lihast hakkliha on valmistatud[...]

Halvaa

Idamaine maiustus suhkrust, siirupist, õlitaimeseemneist, pähkleist ja jahust või vahustatud karamellimassist.

Hapukapsas

Hapendatud kapsas on populaarne eesti, vene, saksa jm köögis.

Hapuoblikas

Hapuoblikas kuulub tatraliste sugukonda. Meeldivalt hapu maitse ja askorbiinhappe sisalduse tõttu eelistatakse hapuoblikat tarvitada toorena, värskena. Samas võib hapuoblikat ka konserveerida, soolata, kuivatada ja isegi suhkruhoidisena valmistada[...]

Harknääre, piimaliha

Piimaliha ehk toiduks kasutatav piimavasika harknääre.

Hatšapuri

Hatšapuri on Suluguni juustust valmistatav gruusia nisuleib. Nami-Nami hatšapuri-retseptid leiad siit. Kõik Gruusia retseptid leiad siit. 

Haug (kala)

Haug ehk havi ehk purikas on Eesti sisevete levinumaid kalu. Liha on rasvavaene ning mahe ja sobib hästi dieettoiduks. Haugi pikkuseks võib olla kuni 150 cm ja kaaluks 35 kg. Ent suured kalad on üsna puised ning maitsvaimaks peetakse 1-2 kg haugi[...]

Havai roosa meresool

Alalea on mineraalsavi (vulkaaniline, punane savi), mis annab Havai meresoolale raudoksiidi (FeO2) tõttu omapärase roosa tooni. Havai roosat meresoola hinnatakse selle maheda maitse tõttu.

Heinikud ja ebaheinikud (seen)

Meie heinikute seas on suhteliselt palju selliseid, mis võivad põhjustada mao- ja soolenähtudega mürgistusi. Need on järgmised: rihvelheinik, pruunikas heinik, sallheinik, säärheinik, kahkjas heinik, boudieri heinik, vinav heinik, näsaline heinik, seepheinik, pigiheinik, oliivheinik, valge heinik, hall heinik, väävelheinik, mustuv heinik ja hiirheinik[...]

Hesekieli leib

Väidetavalt toitus Hesekiel oma kõrbes veedetud aasta ja paari kuu jooksul jooksul spetsiaalsest leivast. Seda leiba peetakse toiteväärtuslikult täiuslikuks ja see eeldab erinevatest tera- ja kaunviljadest leivajahu jahvatamist[...]

Hiina ingver ehk sõrmjuur

See ingveri sugulane on populaarne Tais. Väliselt meenutab käest välja kasvavaid sõrmi, siit ka nimi. Asendamiseks sobib ingver, kollajuur.

Hiina kapsas

Hiina kapsas on üheaastane salatitaim. Moodustab sarnaselt lehtsalatile hõreda lehekodariku. Väga sarnane pekingi kapsale.

Hiina mardustõlvik

Tiibetist pärit raviseen, mida tuntakse peamiselt afrodisiakumina. 

Hiina must äädikas

Parimad Hiina mustad äädikad tulevad Chinkiangi (ka Chekiang/Zhejiang) provintsist, Gold Plum on tunnustatud bränd. Must äädikas on riisiäädikast tugevama maitsega, kasutatakse tihti vokiroogades, haiuimesupis, dipikastmeis[...]

Hirss

Hirss on hinnatud mineraalide allikas. Teras on palju magneesiumi, kaaliumi, fosforit, tsinki ja vaske. Hirsi valgusisaldus on samaväärne nisu, riisi ja maisiga ning valku on terades umbes 12%. Hirss on hästi seeditav ja sobib kasutamiseks ka tsöliaakiahaigetele, sest ei sisalda gluteeni[...]

Hispaania köök

Hispaania kööki võib iseloomustada sõnadega maitsev ja lihtne. Hispaanlased ise väidavad, et hispaaniapärase söögi valmistamine on imelihtne, ainult toitu tulevat teha hinge ja südamega. Toidu valmistamisel kasutatakse sagedasti tomateid, oliiviõli, küüslauku, samuti palju vürtse ning värskeid puuvilju[...]

Hobuheinik (seen)

Ka seni väga heaks söögiseeneks peetud hobuheinik on nüüdseks veidi oma väärtusest kaotanud ja just seetõttu, et alkoholiga koos tarvitatuna võib ta põhjustada mürgistust. Mao- ja soolenähtudega mürgistusi põhjustavad ka ebaheinikud, kuid kupatatult on nad ohutud ja marineeritud lilla ebaheinik (fotol) kaunistab suurepäraselt igat pidulauda[...]

Hoisin vürtsikaste

Magusvürtsikas hiina BBQ-kaste, valmistatakse ploomidest, seesamiseemnetest ja sojakastmest. Serveeritakse kuulsa pekingi pardi juurde. Retsept on Nami-namis olemas.

Hoki (kala)

Uus-Meremaa vetest püütud piklik kala (klõpsa fotol). Kuna hokivarud on hetkel piisavad, siis on selle kala populaarsus nt Suurbritannias tõusnud viimasel ajal.

Hollandi kaste

Võist ja munakollastest valmistatud ja sidrunimahlaga maitsestatud põhikaste. Serveeritakse kala- ja aedviljaroogade juurde, sobivaim kaste värske keedetud spargli juurde.

Hors d'oeuvres

Eelroana serveeritavad soolased suupisted, mida tavaliselt serveeritakse aperitiivi või kokteili kõrvale. Võivad olla nii kuumad kui külmad ja enamasti ühe-kahe ampsu suurused. Hors d'oeuvre võib olla nii keeruline kanapee kui ka lihtne crudités-valik[...]

Hummus

Kikerhernepasta, mille koostisesse kuuluvad kindlasti ka vürtsköömned, sidrun ja tahiini. Nami-nami andmebaasis on retsept olemas.

Hõõgveini maisteainesegu

Retsept erineb vastavalt tarbijale, aga reeglina sisaldab kaneelikoort, nelki, kardemoni, mõnd tsitruselist jms.

haavapuravik (seen)

Oranžikas- kuni tellispunane, viltjas, üle servaga ulatuva kübaranahaga. Kasvab leht- ja segametsades, ainult haabade all. Haavapuravik on maitsev söögiseen. Süüakse praetult, marineeritult, kuivatatult või soolatult[...]

haavariisikas (seen)

Eestis korjatakse augustist oktoobrini. Kupatatult söödav - maitsev soustiseen.

halloumi juust

Kuulus Küprose poolkõva valge juust, veidi vintske ja vesine. Valmistatakse enamasti kitse- ja lambapiimasegust, maitsestamiseks lisatakse münti. Sobib hästi grillimiseks (ei sula grillides), marineerimiseks, praadimiseks (nii omaette kui ka omlettide ja juustupirukate sees) ja ka niisama söömiseks, samuti võib seda kuumadele toitudele peale riivida[...]

hanemalts, valge

Valge hanemalts on kõige tavalisem umbrohi, laiade „spinatilehtede“ ja helehalli õievarrega taim. Söödud on enamikku selle perekonna liike, haisev hanemalts Ch. foetida välja arvatud[...]

harakhani

Harakhani (Anseranas semipalmata, ingl. k. magpie goose) on Põhja-Austraalias ja Uus-Guinea lõunaosas elutsev veelind, mida näiteks aborigeenid hindavad väga söögilinnuna[...]

harilik kastan

Söögi- ehk vääriskastan ehk harilik kastan ei ole meil kasvava hobukastaniga sugulane (Eestis kasvav hobukastan süüa ei kõlba). Söödavate viljadega kastanid kasvavad soojemates Euroopa maades ja mujalgi[...]

harilik kefaal e. meriärn (kala)

Kefaal ehk meriärn on soojade merede töönduskala. Kala on valge lihaga, puhta ja kerge maitsega. Kala on 30-75 cm pikk. Kuivatatud, soolatud ja pressitud marja kasutatakse botarga tegemiseks.

harilik kukeseen e. või-kukeseen e. kantarell

Üks tavalisemaid Eesti seeni. Leidub metsades, puisniitudel, võsastikes. Kasvab juunist novembrini (kannatab nõrku öökülmi). Hinnatav söögiseen värskelt[...]

harilik kuldmakrell (kala)

Mahi mahi on lühikese elueaga Vaikse ookeani kala, populaarne toidukala.

harilik köömen

Köömen on rohttaim, kuulub sarikaliste sugukonda. Harilik köömen kasvab Eestis tavaliselt teeservadel ja kuivadel niitudel. Köömne vilju, mis sisaldavad eeterlikku õli, tarvitatakse maitseainena ja ravimina[...]

harilik meripoisur (kala)

Vahemere meripoisurist erineb selle poolest, et esiuim ei ole triibuline :)

harilik nisu

Kasvatatakse põllukultuurina. Laialt levinud teravili. Kõrreliste sugukonnast, kultiveeritakse suvi- ja talivormina. Kõrred on püstised. Kõrgus 60 kuni 90 cm. Lehed pikkade tuppedega. Pähikutel raagusid ei ole[...]

harilik peetrikala (kala)

Atlandi ookeani idaosas ja Vahemeres elav kala. Keha lamedaküljeline, seljauime ja pärakuuime ees ogakiired. Külg kollakaspruun, sellel kollase äärisega must laik ehk nn. Peetruse näpujälg. Hoidub merepõhja lähedale[...]

harilik raudrohi

Harilik raudrohi e. raudreiarohi e. verihain e. köharohi e. koeraköömen. Raudrohul on kitsad, mitmel korral jagunenud, veidi hallikasrohelised lehed ja suured valged liitõisikud. Raudrohi on korvõieline ja seega ei koosne suur liitõisik mitte õitest, vaid korvõisikutest[...]

harilik raudürt

Euroopas levinud püsik. Kasvab kuni 1 m kõrguseks. Kasvab lubjasel pinnal. Kasutatakse rahvameditsiinis.

harissa

Alžeeriast pärit vürtsikas tšillipasta, mida seal serveeritakse kuskussi kõrvale. Tšillipastale annavad enamasti maitset koriandriseemned, vürtsköömned ja küüslauk.

haši

Gruusia rahvusroog. Supp veisejalgadest (ja veisemaost). Eraldi antakse lauale öödikat ja peeneks tambitud küüslauku.

heeringas (kala)

Levinuimaid kalu eestlaste toidulaual. Maire Suitsu 6petab Eesti Naises 1/2000 heeringa rookimist: Vähendamaks kalalõhna, kata laud paksult ajalehega ning kasuta õhukesi kummikindaid. Lõika heeringa saba ja pea maha[...]

heik e. Euroopa merluus (kala)

Heik ehk merluus on tursklaste hulka kuuluv merekala.

herbes de Provence maitseainesegu

1970ndatel prantsuse köögis populaarseks muutunud maitseainesegu. Sisaldab kuivatatud rosmariini, majoraani, basiilikut, loorberilehte, tüümiani ja tihti ka lavendlit. Domineerivaks maitseks on enamasti tüümian[...]

hernes

Vahemeremailt pärit ronirohttaimede perekond liblikõieliste sugukonnast. Eestis kasvatatakse valgete õitega söögihernest ja värviliste õitega söödahernest ehk peluskit. Retseptides peetakse ikka seda esimest silmas[...]

hinkaalid

Gruusia köögist pärit lihaga täidetud pelmeenilaadsed keedupirukad.

hinkali

Aserite rahvusroog. Lambalihaga ja -rasvaga valmistatud herne- või aedoasupp pelmeenidega.

hirveliha

Ingl. k. 'stag' on isane hirv ja 'doe' emane, 'fawn' on noorhirv, ning hirveliha on 'venison'. Eriti populaarne on hirveliha Šotimaal. Hirveliha sisaldab vähem kaloreid, kolesterooli ja rasva kui veise-, sea- või lambaliha[...]

hispaania jõevähk e. punane soovähk

Kõige sagedamini on Eesti poodides saadaval keedetult ja sügavkülmutatult nn hispaania jõevähki. Elusalt võib teda näha vaid akvaariumipoodides. See liik on pärit Ameerikast, kuid viidud tiikides kasvatamiseks paljudesse sooja kliimaga maadesse, nagu Hiina ja Hispaania[...]

hobulauk

Kuigi tihti peetakse neid küüslaukudeks, siis tegelikult on need üks porrulaugu alamliike. Hobulaugu lehed ongi porrule väga sarnased, aga hobulauk moodustab suure mugula. Maitselt meenutab hobulauk pigem küüslauku kui porrut :) Kui mugul maha istutada, siis esimesel kasvuaastal moodustubki vaid üks suur "küüslauk"[...]

hobuseliha

Eestis praegu hobuseliha toiduks ei tarvitata, Väidetavalt hirmvanasti sõid eestlased hobuseliha meelsasti, veidi hilisemal ajal siiski vaid nälja ja häda sunnil. Lääne-Euroopas on hobuseliha levinum - nii süüakse nt Itaalias meelsasti hobuseliha sisaldavat salaami-vorsti ning Prantsusmaal on vaid hobuselihaga kauplevaid lihunikke[...]

huntahven (kala)

Valge ja mahlase lihaga kala.

hurmaa e. diospüür

Diospüür ehk hurmaa ehk jaapani kakiploom ehk, hiina datliploom ehk jaapani aprikoos ehk persimon ehk hiina küdoonia - heal lapsel mitu nime! Diospüüri vili on mari, selle läbimõõt on 6-8 cm ning meenutab kujult ja suuruselt siledakoorelist ümmargust õuna[...]

husmanskost

Rootsikeelne termin traditsioonilise rootsi köögi kohta.

härjasilm

Härjasilm on väljend praemuna kohta :)

hõbeheik e. hõbemerluus (kala)

Atlandi ookeani kala, kasvab kuni 70 cm pikkuseks ja 2,5 kg raskuseks. Hõbeheik on maitsva lihaga, aga maitse halveneb peale püüdmist kiiresti. Seepärast Eestis saadaval vaid külmutatud kujul.

hüdrolüüs

Liitaine vahetusreaktsioon veega.